ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Το όνειρο του Γιάννη Αντετοκούνμπο και η άρνηση της πραγματικότητας

Το όνειρο του Γιάννη Αντετοκούνμπο και η άρνηση της πραγματικότητας
FIBA

Η ανακοίνωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, η... κατακραυγή και η πραγματικότητα. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για τον άνθρωπο που έχει ένα όνειρο: Να βγάλει τους Έλληνες στους δρόμους.

Η απόφασή του ανακοινώθηκε στις 11 Αυγούστου. Από τον ίδιο. "Όλοι γνωρίζουν το πάθος και την αγάπη μου για την Εθνική" ήταν η πρώτη φράση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που -χωρίς να έχει τον παραμικρό λόγο- αισθανόταν ότι όφειλε να "απολογηθεί" για την απουσία του από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023.

Αρχικά, ουδείς αθλητής οφείλει να απολογηθεί για οτιδήποτε. Ούτε ο Κώστας Σλούκας που είχε τους δικούς του λόγους, ούτε ο Δημήτρης Αγραβάνης που δεν αποχώρησε ειρηνικά, ούτε ο Αντετοκούνμπο που δεν είναι υγιής. Και ουδείς πρέπει να περιμένει την απολογία οποιουδήποτε αθλητή για την απόφαση που αφορά τον ίδιο, τη ζωή, την καριέρα και την οικογένειά του.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δυστυχώς, εν έτει 2023, στην εποχή των social media, του φθόνου, της αντίδρασης και της ισοπέδωσης, ο κόσμος θεωρεί ότι πρέπει να σχολιάζει τα πάντα, ότι έχει το δικαίωμα της γνώμης χωρίς να έχει όμως τη γνώση της κατάστασης για την οποία μιλάει/γράφει. Και φυσικά ότι κάθε αθλητής και κάθε προπονητής του οφείλει μία απάντηση και μία απολογία.

Η 10η σεζόν του Γιάννη ξεκίνησε την 1η Αυγούστου του 2022 και ολοκληρώθηκε στις 27 Απριλίου του 2023. Ξεκίνησε από την προετοιμασία της Εθνικής, συνεχίστηκε με τη συμμετοχή στο EuroBasket και έκλεισε με τον αποκλεισμό από τους Μαϊάμι Χιτ στον πρώτο γύρο των playoffs. Ήταν η 10η σεζόν της καριέρας του, στην οποία έχασε 19 αγώνες στην κανονική περίοδο και δύο στα playoffs.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Γιάννης στη διάρκεια της σεζόν ήταν πολλά και σε διαφορετικά σημεία. Αριστερό γόνατο, δεξί γόνατο, καρπός, χέρι, μέση. Το όνομά του βρισκόταν στο official injury report σχεδόν πριν από κάθε αγώνα των Μπακς και ο Αντετοκούνμπο έκανε απλώς διαχείριση των καταστάσεων, όπου αυτή ήταν εφικτή, ώστε να βγάλει τη χρονιά στο παρκέ και όχι στον πάγκο. Χρειάστηκε να ξεκουραστεί τον Μάιο και τον Ιούνιο πριν αποφασιστεί η αρθροσκόπηση στο αριστερό του γόνατο. Όχι από εκείνον, αλλά από μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που επιμελείται της υγείας και της φυσικής του κατάστασης.

Η επέμβαση στο γόνατο έγινε ένα μήνα πριν από την έναρξη της προετοιμασίας της Εθνικής, όταν ήταν πλέον φανερό ότι η ξεκούραση δεν αρκούσε. Το όνομά του βρέθηκε στην προεπιλογή για δύο λόγους: Γιατί ο Αντετοκούνμπο ήθελε να "τεντώσει" τα όριά του για να παίξει με την Εθνική και γιατί ο Δημήτρης Ιτούδης ήθελε να τον περιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Ο Greek Freak ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου. Δούλεψε εντατικά, μαζί με τους ανθρώπους του από τους Μιλγουόκι Μπακς που βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό του. Είχαν τη βάση τους στην Αθήνα, τον ακολούθησαν και στην Κίνα και στην Νιγηρία, δεν σταμάτησαν να εκτιμούν την κατάστασή του, απλώς οι πιθανότητες ήταν εκ των πραγμάτων λίγες και όσο κι αν ήθελε ο Αντετοκούνμπο, η απόφαση αυτή τη φορά δεν ήταν δική του.

Η σχέση του Γιάννη με τους ανθρώπους που διαχειρίζονται το σώμα και την υγεία του πέρασε σε άλλο επίπεδο το 2020, όταν ο τραυματισμός στη Φούσκα του Ορλάντο τον ανάγκασε να χάσει τη σειρά με τους Μαϊάμι Χιτ. Εκεί ήταν που ο Αντετοκούνμπο κατάλαβε ότι η δική του επιθυμία έπρεπε να μπει μια για πάντα κάτω από τον λόγο των γιατρών, των γυμναστών και των φυσιοθεραπευτών του. Τους εμπιστεύεται με κλειστά μάτια, ξέρει ότι θέλουν να τον προστατεύσουν.

Αν και προπονείται, ο Greek Freak φαίνεται πως δεν θα είναι έτοιμος πριν από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τότε θα μπορεί να πατήσει το γκάζι χωρίς περιορισμούς, με τους Μπακς να θεωρούν ότι μέχρι την έναρξη της κανονικής περιόδου ο σούπερσταρ τους θα είναι έτοιμος. Με κάποιους περιορισμούς ίσως, αλλά υγιής για να μπει στην 11η σεζόν της καριέρας του που δεν θα μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες.

Η σεζόν 2023/24 θα είναι πολύ κρίσιμη και για τον οργανισμό και για την πόλη και για τον Αντετοκούνμπο. Νέος προπονητής, σχεδόν ίδιο ρόστερ με το περσινό, βλέψεις πρωταθλητισμού και μία πικρή γεύση που έχει μείνει από τη χρονιά που πέρασε. Και από τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε το ταξίδι στο EuroBasket 2022, αλλά και για τον αποκλεισμό από τους μετέπειτα φιναλίστ Μαϊάμι Χιτ, τους οποίους δεν είχε την ευκαιρία λόγω τραυματισμού να αντιμετωπίσει όπως ήθελε.

Πόσο κρίσιμη είναι η χρονιά που πλησιάζει, το γνωρίζουν και οι άνθρωποι της ΕΟΚ που σε περίπτωση συμμετοχής του Γιάννη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα έπρεπε να πληρώσουν ένα τεράστιο, ένα εξαψήφιο ποσό για την ασφάλισή του. Ένα ποσό που εκτοξεύθηκε εξαιτίας της αρθροσκόπησής του.

Οι Μπακς δεν ήθελαν να τον δουν στη Μανίλα. Το NBA δεν ήθελε να τον δει στη Μανίλα. Και οι δύο ήλπιζαν ότι θα προστατευθεί, γιατί η υγεία ενός αθλητή είναι πάνω απ' όλα, πάνω από κάθε όνειρο για ένα μετάλλιο, πάνω από κάθε προσδοκία για ένα καλό ταξίδι σε μία μεγάλη διοργάνωση.

Ο Γιάννης ήθελε να παίξει και όποιος αμφιβάλλει γι' αυτό, απλώς δεν τον γνωρίζει, απλώς δεν αποδέχεται ότι αυτό το παιδί ζει, αναπνέει, τρώει μπάσκετ 24 ώρες το 24ωρο και απλώς τον προσβάλλει.

Ίσως έχουν ξεχάσει πολλοί ότι ο Γιάννης έλειψε μόνο το 2017, εξαιτίας και πάλι ενός προβλήματος στο γόνατο, ίσως έχουν ξεχάσει ότι έπαιξε 40 λεπτά στο περσινό εκτός έδρας ματς με τη Σερβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και αμέσως μετά έγραψε ασύλληπτα νούμερα (29.3 πόντοι, 8.8 ριμπάουντ, 4.7 ασίστ ανά 28.3 λεπτά) στο EuroBasket, στο οποίο επίσης τραυματίστηκε, αλλά έσφιξε τα δόντια και αγωνίστηκε μέχρι το φινάλε.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι άνθρωπος που, κατά δήλωσή του, έχει εμμονή με το μπάσκετ. Και έχει και ένα όνειρο. το ίδιο όνειρο που έχει κι ο αδελφός του, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο: Να βγάλει τους Έλληνες στους δρόμους. Μακάρι η Εθνική να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μακάρι το καλοκαίρι του 2024 ο Greek Freak να είναι υγιής, να ντυθεί σημαιοφόρος και να μας βγάλει στους δρόμους. Και στο Παρίσι και στην Ελλάδα και όπου υπάρχουν Έλληνες.

Αντί επιλόγου, όπως έγραψε χρήστης του Twitter, κοστίζει 0,00 ευρώ να είμαστε καλοί άνθρωποι...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ MUNDOBASKET 2023 ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ NBA ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ