Θανάσης Αντετοκούνμπο: Η FIBA με ένα post είπε όλη την αλήθεια για τη σχέση του με στην Εθνική Ελλάδας

Σχεδόν 15 μήνες μετά τη ρήξη αχιλλείου ο Θανάσης Αντετοκούνμπο επιστρέφει και μάλιστα με τη φανέλα της αγαπημένης του Εθνικής Ελλάδας.
Στις 9 Μαΐου του 2024, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο βίωνε τον χειρότερο εφιάλτη ενός αθλητή: ρήξη αχιλλείου τένοντα. Ένας τραυματισμός-σοκ, από αυτούς που κόβουν όχι μόνο ολόκληρες χρονιές, αλλά και καριέρες και που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Το μεσημέρι της Τρίτης (29/7) όμως το μαρτύριο έλαβε τέλος και ο Θανάσης είναι έτοιμος για την προετοιμασία της Εθνικής Ελλάδος, ενόψει του EuroBasket 2025.
Πριν από περίπου 15 μήνες, όταν ο Σαμς Σαράνια έκανε γνωστή την είδηση για τον σοβαρό τραυματισμό του Θανάση Αντετοκούνμπο, στην Εθνική Ομάδα όλοι έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Κάποιοι σκέφτηκαν ότι η καριέρα του έφτανε στο τέλος της, αλλά ο Θανάσης Αντετοκούνμπο δεν το έβαλε κάτω.
Στην πραγματικότητα ο Θανάσης δεν έφυγε στιγμή. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Παρότι καθηλωμένος και σε αποθεραπεία, ταξίδεψε με την Εθνική στο Παρίσι για το Ολυμπιακό τουρνουά. Ήταν παρών στις προπονήσεις, στους αγώνες, στο παρκέ, στον πάγκο, στα αποδυτήρια. Δεν ήθελε να λείπει. Δεν μπορούσε να λείπει. Γιατί ο Θανάσης είναι η ψυχή της ομάδας.
Στο ενδιάμεσο, ο Θανάσης δημιούργησε το Thanalysis, ένα podcast στο οποίο άνοιξε την καρδιά του, μίλησε για τη ζωή, την πίστη, την αγάπη για το μπάσκετ – και την οικογένεια που του έδωσε τα φτερά να συνεχίσει. Για τη δημιουργία του είχε πει στο SPORT24: “Το Thanalysis Show γεννήθηκε επειδή ήθελα να μάθω πράγματα. Ήθελα να μάθω πιο πολλά για την Αμερική, ήθελα να μάθω για την κουλτούρα. Εντάξει, τώρα μου λένε να το κάνω και στα ελληνικά, τώρα να έρθω κι εδώ στην Ελλάδα. Οπότε είναι κάτι που όντως θα ήταν πολύ καλό να το κάνω.
Αλλά είναι κάτι που πραγματικά μου ανοίγει έναν άλλον κόσμο κι έτσι και με αφήνει να συζητήσω με πολύ υγιή τρόπο διάφορα πράγματα που συμβαίνουν είτε στον αθλητισμό, είτε έξω από τον αθλητισμό και να μπορώ κι εγώ να μάθω πράγματα, να έχω καλεσμένους που θέλω να μάθω από αυτούς”.
Δεν σταμάτησε ποτέ να βρίσκεται δίπλα στα αδέρφια του αλλά και στην Εθνική Ομάδα. Ήταν παρών άλλωστε και στο ΣΕΦ για την Εθνική Γυναικών, να στηρίξει και αυτήν την προσπάθεια.
Το όνομά του ακούστηκε ξανά. Και στην Ελλάδα και στο NBA, εκεί όπου ακόμα αναγνωρίζουν την ενέργεια, τη φλόγα και την πίεση που μπορεί να προσφέρει ερχόμενος από τον πάγκο. Αλλά ο Θανάσης δεν βιαζόταν. Ήξερε ότι όλα θα κριθούν από το πώς θα επιστρέψει.
Όταν ήρθε η ώρα για την προετοιμασία της Εθνικής, αρχικά δεν ήταν στις κλήσεις του Σπανούλη, σε μια απόφαση που ουσιαστικά πάρθηκε από κοινού. Είχε περάσει πάνω από ένας χρόνος εκτός δράσης. Φαινόταν λογικό. Αλλά η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια, η αφοσίωσή του, το “παρών” του ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή, έκαναν τη διαφορά.
Μία ημέρα μετά την πρώτη προπόνηση της Εθνικής και τα εργομετρικά, του δόθηκε η ευκαιρία. Όχι επειδή θα αλλάξει τον ρου των αγώνων. Αλλά επειδή μπορεί να αλλάξει τον παλμό της ομάδας. Να δώσει ενέργεια, να προσφέρει σκληράδα και κυρίως να ενώσει.
Η σελίδα της FIBA ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ο Θανάσης
Με αφορμή την επιστροφή του Θανάση Αντετοκούνμπο η FIBA μέσα από τη σελίδα της για το EuroBasket έκανε ακριβώς το κατάλληλο σχόλιο. “Κάθε ομάδα χρειάζεται έναν Θανάση” με την Εθνική Ελλάδας να το έχει νιώσει στο πετσί της αυτό.
Ο Θανάσης δύο χρόνια μετά την τελευταία του αναμέτρηση με την Εθνική Ομάδα στις Φιλιππίνες, επιστρέφει με το δικό του στυλ και ήθος στις προπονήσεις και είτε μπει στην δωδεκάδα, είτε όχι, ξέρουμε από τώρα ότι θα βρίσκεται κοντά στην αγαπημένη του ομάδα στα γήπεδα της Κύπρου και της Λετονίας.