ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ταρίκ Μπλακ: Η ξεχωριστή σχέση με τον Κόμπι Μπράιαντ

Ο Κόμπι Μπράιαντ με τον Ταρίκ Μπλακ
Ο Κόμπι Μπράιαντ με τον Ταρίκ Μπλακ Ⓒ 2016 DAVID ZALUBOWSKI/ ASSOCIATED PRESS

Ο Τάρικ Μπλακ δεν είναι ένας συνηθισμένος μπασκετμπολίστας. Και αυτό φαίνεται και από την σχέση μαθητευόμενου - μέντορα που έχτισε με τον Κόμπι Μπράιαντ όταν συνυπήρξαν στους Λέικερς.

Ο Ταρίκ Μπλακ είναι Αφρομαερικανός, με ύψος 2.06 μέτρα και ένα σώμα γεμάτο τατουάζ. Το στερεότυπο τον θέλει να είναι μπασκετμπολίστας. Και αυτό ακριβώς είναι. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολλά περισσότερα.

O 31χρονος σέντερ θα συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Είναι ο 7ος ξένος της ομάδας και αυτός που θα έχει τον ρόλο του 5ου ψηλού πίσω από την τετράδα των Σάσα Βεζένκοβ, Μουστάφα Φαλ, Τζόελ Μπόλομποϊ και Άλεκ Πίτερς. Είναι μπασκετμπολίστας. Αυτό όμως είναι μόνο ένας μέρος της ζωής του, όχι όλη του η ζωή.

Ο Μπλακ δεν ακολουθεί τα στερεότυπα. Την ίδια εποχή που αθλητές πάνε στο Κολέγιο και δεν παίρνουν ποτέ πτυχίο, ο ίδιος χρειάστηκε τρία χρόνια στο κολέγιο του Μέμφις για να πάρει το δικό του! Ο λόγος; Ήθελε να προλάβει να σπουδάσει πριν πάει στο NBA, κάτι που τον ώθησε στην απόφαση να πάρει μεταγραφή στο κολέγιο του Κάνσας - ως απόφοιτος κολεγίου πλέον - όπου έκανε μεταπτυχιακό πάνω στις Αφροαμερικανικές σπουδές.

Ο νέος σέντερ του Ολυμπιακού είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι ο κλασικός αθλητής που έχει κάποιος στο μυαλό του. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχει μία ακόμα ιστορία που δείχνει ότι το σκεπτικό του δεν είναι ίδιο με του μέσου όρου. Μία ιστορία που αφορά στην σχέση του με τον Κόμπι Μπράιαντ, με τον οποίο συνυπήρξε στους Λέικερς στο φινάλε της σεζόν 2014/15, αλλά και την σεζόν 2015/16. Την αποχαιρετιστήρια του “Black Mamba”.

Παίρνοντας συμβουλές για τη ζωή από έναν θρύλο

Στο ξεκίνημα της σεζόν 2015/16 ο Μπλακ ήταν 24 χρονών. Σε μία σεζόν που πρωταγωνιστής ήταν ο Κόμπι και όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του - όσο βαρύ και αν ακουστεί - ήταν απλώς κομπάρσοι. Αυτό δεν ήταν κακό. Ήταν απλώς μία πραγματικότητα που αντικατοπτρίζει το δέος που αισθάνονταν όλοι (συμπαίκτες, αντίπαλοι, φίλαθλοι) μπροστά στον Κόμπι. Όλοι, με πρώτους τους συμπαίκτες του, ήθελαν κάτι από αυτόν. Μία μπλούζα, ένα αναμνηστικό, ένα αυτόγραφο. Ο Μπλακ ωστόσο ήθελε κάτι άλλο: Να περάσει χρόνο μαζί του.

Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω να φύγει χωρίς να μου μεταφέρει αυτά που ήξερε” είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο “andscape”, για να προσθέσει: “Πολλοί άνθρωποι δεν το εκμεταλλευόντουσαν αυτό. Θα άφηναν έναν τέτοιο θρύλο να περάσει και θα έλεγαν ότι ήταν σπουδαίο που τον είδαν να παίζει.

Εγώ του έστειλα μήνυμα και του είπα: ‘Σε κάθε ταξίδι θέλω να βρισκόμαστε έστω μία φορά. Να έχουμε δείπνο στο αεροπλάνο, οτιδήποτε, με εσένα να μου λες κάτι. Δεν είναι ανάγκη να έχει σχέση με το μπάσκετ, απλώς πρέπει να μου πεις κάτι’”.

Ο Κόμπι Μπράιαντ με τον Ταρίκ Μπλακ από την περίοδο που συνυπήρξαν στους Λέικερς
Ο Κόμπι Μπράιαντ με τον Ταρίκ Μπλακ από την περίοδο που συνυπήρξαν στους Λέικερς Ⓒ 2016 DAVID ZALUBOWSKI/ ASSOCIATED PRESS


Ο Κόμπι δέχθηκε. Και αυτό που ακολούθησε είχε πολύ ενδιαφέρον, με τον Μπλακ να παίρνει συμβουλές από έναν θρύλο. “Καθίσαμε στο αεροπλάνο μία φορά και μιλήσαμε απλώς για την οικογένεια και πώς είναι να σου ζητάνε χρήματα. Για το πώς να προετοιμάσω την οικογένειά μου για να πετύχει” θυμήθηκε ο Μπλακ, για να προσθέσει στην συνέχεια:

“Μιλήσαμε για δουλειές. Μιλήσαμε για επενδύσεις. Μου άνοιξε τα μάτια στον τομέα των επενδύσεων και στο πώς να διαχειρίζομαι τα χρήματά μου. Με ρώτησε ένα βράδυ για τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς. Ήξερα ότι δεν θα μασούσε τα λόγια του. Μου είπε “πρέπει να μάθεις για αυτά τα πράγματα”. Διαβάζω πολύ. Μου έδωσε βιβλία τα οποία διαβάζω συνέχεια. Μου είπε ότι πρέπει να διαβάζω τέτοια βιβλία για να μάθω”.

Σε μία περίοδο που όλοι χαιρόντουσαν απλώς να είναι δίπλα στον Κόμπι ή του ζητούσαν αναμνηστικά, ο Μπλακ επέλεξε να μάθει από αυτόν. Δεν ήθελε όμως να μάθει για το μπάσκετ. Ήθελε να μάθει για την ζωή. Να πάρει πράγματα από αυτόν. Είχαν στιγμές και εντός παρκέ. Ο Μπλακ αγωνίστηκε 18 λεπτά στο τελευταίο παιχνίδι του Κόμπι κόντρα στους Τζαζ στις 13 Απριλίου 2016 στην νίκη των Λέικερς με 101-96. Στην βραδιά που ο Κόμπι είχε 60 πόντους, ο Μπλακ πρόσφερε 4 πόντους και 7 ριμπάουντ. Βίωσε την απόλυτη στιγμή του Κόμπι. Τον αγκάλιασε. Τον αποθέωσε. Πριν από όλα αυτά όμως, φρόντισε να πάρει όσα περισσότερα μπορούσε από αυτόν. Και ελάχιστα είχαν σχέση με το μπάσκετ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΚΟΜΠΙ ΜΠΡΑΙΑΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ