ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τα αιώνια ντέρμπι του Γιώργου Πρίντεζη είχαν ιδρώτα, δάκρυα και αποθέωση

Τα αιώνια ντέρμπι του Γιώργου Πρίντεζη είχαν ιδρώτα, δάκρυα και αποθέωση
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο μαθουσάλας των αιώνιων ντέρμπι είναι, πλέον, ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται το ανηφορικό ξεκίνημα αλλά και την αποθέωση του "ερυθρόλευκου" κάπτεν μέσα από μια διαδρομή 64 μονομαχιών με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα της Α1

Το τζάμπολ στο ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού είναι το πρώτο για το πρωτάθλημα μετά από 1.100 ημέρες, αφού η τελευταία φορά που συγκρούστηκαν οι δυο αιώνιοι για την Basket League ήταν το 79-70 υπέρ του Παναθηναϊκού στις 18 Νοεμβρίου του 2018. Μεσολάβησε η αποχώρηση των "ερυθρολεύκων" στο ημίχρονο του αγώνα του Κυπέλλου, η άρνησή τους να κατέβουν στο ματς του β΄γύρου (με αποτέλεσμα τον μηδενισμό τους) και ο υποβιβασμός στην Α2.

Για να ξαναβρούμε ένα ματς Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ για το ελληνικό πρωτάθλημα θα πρέπει να πάμε ακόμη πιο πίσω. Στις 14 Ιουνίου 2018, στον 4ο τελικό των πλέι-οφ, όταν οι "ερυθρόλευκοι" είχαν νικήσει 92-76. Εντάξει, οι οπαδοί των δυο ομάδων δεν έμειναν τελείως μπουκάλα. Υπήρξαν τα τέσσερα ευρωπαϊκά ματς στην διετία που ο Ολυμπιακός δεν αγωνιζόταν στην Α1, όμως όπως και να 'χει οι αιώνιες μονομαχίες στο εσωτερικό μέτωπο είχαν λείψει.

Λένε ότι το πρώτο ντέρμπι κάθε χρονιάς είναι και το πιο αδιάφορο από βαθμολογική άποψη. Μισή αλήθεια. Ναι μεν μια νίκη δεν εξασφαλίζει κάτι σίγουρο για τη συνέχεια, προσφέρει όμως την εσωτερική ηρεμία για τη συνέχεια, αφού πάντα η ήττα από τον αιώνιο επηρεάζει τα πάντα. Μέσα και έξω από το γήπεδο. Αν οι νεοφερμένοι παίκτες του Ολυμπιακού που θα παίξουν για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο ντέρμπι (Γουόκαπ, Φαλ, Ντόρσεϊ) μπορούν να ρωτήσουν τους παλιότερους.

Είναι μπαρουτοκαπνισμένοι, με πρώτον και καλύτερο τον αρχηγό τους. Ο Γιώργος Πρίντεζης θα παίξει απόψε για 65η φορά σε ένα τέτοιο ματς. Στα 64 που έχουν προηγηθεί ο άσος του Ολυμπιακού έχει σκοράρει 616π (9.6) και μαζέψει 284 ριμπάμουντ (4.4), γνωρίζοντας τεράστιες νίκες, ήττες, προσωπική και ομαδική αποθέωση. Αν μετρήσουμε, βέβαια, και τους αγώνες στην Ευρώπη ή το Κύπελλο, οι αιώνιοι αγώνες του Πριντ είναι 91. Αλλά εδώ μιλάμε για πρωτάθλημα.

Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από το πρώτο του ντέρμπι. Ήταν 21 ετών, το ημερολόγιο έγραφε 9/4/2006 και ο νεαρός τότε "Πριντ" πατούσε το παρκέ του ΟΑΚΑ για να πάιξει 10 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα στην ήττα της ομάδας του με 90-71. Είχε προλάβει να κάνει ένα άστοχο σουτ, να ευστοχήσει σε μια βολή, να πάρει 3 ριμπάουντ να κάνει 1 λάθος και 1 κλέψιμο.

Το μακρινό 2006, ο Πρίντεζης ήταν 21 ετών και αντιμετώπιζε τον Γιάκα Λάκοβιτς
Το μακρινό 2006, ο Πρίντεζης ήταν 21 ετών και αντιμετώπιζε τον Γιάκα Λάκοβιτς ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με τους "πράσινους" έπαιζε ο μετέπειτα συμπαίκτης του και συνοδοιπόρος στον Ολυμπιακό, Βασίλης Σπανούλης.

Στην πραγματικότητα ο Πρίντεζης ζει τις αιώνιες μονομαχίες από πολύ νωρίτερα . Η πρώτη φορά που ντύθηκε για να κάτσει στον πάγκο του Ολυμπιακού σε ματς με τον Παναθηναϊκό ήταν το 2003 (2 Φεβρουαρίου). Δεν είχε κλείσει ακόμη τα 18 χρόνια και έδινε το παρών στην δωδεκάδα του Ολυμπιακού, στο κλειστό του Σπόρτιγκ (έδρα τότε του Παναθηναϊκού).

Στους "ερυθρόλευκους" του Λευτέρη Σούμποτιτς έπαιζαν τότε ο Μορίς Έβανς και ο Ντε Μάρκο Τζόνσον, ο Μίλαν Τόμιτς βάδιζε προς το τέλος της καριέρας του, ο Χρήστος Χαρίσης έπαιζε τα ρέστα του σε κάθε ματς κι ο Ινιάκι Ντε Μιγκέλ δεν έλεγε να φύγει από την ομάδα. Στον Παναθηναϊκό δεν είχε ξεκινήσει καν την καριέρα του ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης άρχισε να κάνει καλές εμφανίσεις με το Μαρούσι.

Οι δυο εμβληματικοί γκαρντ έχουν γράψει στο κοντέρ τους τα περισσότερα ντέρμπι. Ο Σπανούλης 75, ο Διαμαντίδης 74. Ο τωρινός αρχηγός του Ολυμπιακού θα τους είχε ξεπεράσει ήδη, αν δεν πήγαινε ένα χρόνο δανεικός στην Ολύμπια Λάρισας (2006-07) και ενάμιση στη Μάλαγα (2009-11).

Ή αν έπαιζε ... νωρίτερα, καθώς μέχρι την πρώτη του συμμετοχή, μέτρησε άλλα εφτά παιχνίδια που είδε από τον πάγκο, είτε στον Κορυδαλλό, είτε στο ΣΕΦ. Από την στιγμή, πάντως, που μπήκε στο χορό των ντέρμπι ο άσος του Ολυμπιακού έπαιξε σχεδόν σε όλα όσα ήταν διαθέσιμος. Η μοναδική απουσία του καταγράφηκε στον τελευταίο τελικό του 2016, όταν βγήκε νοκ-άουτ με πρόβλημα στο πέλμα. Μέχρι τότε μετρούσε 49 αγώνες στους ...49, που θα μπορούσε να παίξει. Καταπληκτικό.

Το "πρώτο αίμα" κράτησε ... τρεις ώρες

Όταν ο Πρίντεζης ξεκινούσε να παίζει βασικός, ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του, πέρασε δύσκολες ώρες και στα ντέρμπι. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη του πενταετία (2006-11) ο απολογισμός ήταν 5-15, στα επόμενα χρόνια (2011-19) είχαμε ισοπαλία (22-22). Είναι ένα ακριβές δείγμα των ισορροπιών στο ελληνικό μπάσκετ. Άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου. Κι ο Πρίντεζης το βίωσε αυτό, από πρώτο χέρι.

Για να πανηγυρίσει την πρώτη του νίκη ο 36χρονος, πλέον, "ερυθρόλευκος" κάπτεν έπρεπε να περιμένει μέχρι τις 27 Μαΐου 2008, με τους "ερυθρόλευκους" να είναι καταιγιστικοί και να κερδίζουν 71-55 στον δεύτερο τελικό του πρωταθλήματος. Ο Πρίντεζης είχε κάνει ένα σπουδαίο ματς (9π, 5ρ). Ήταν η ομάδα με Γουντς, Μπλάκνεϊ, Γκριρ, αλλά και Τεόντοσιτς, Βασιλόπουλο, Μπουρούση, Σχορτσιανίτη, Παπαμακάριο, Μαυροκεφαλίδη και προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη, που στα μέσα της χρονιάς είχε αντικαταστήσει τον Πίνχας Γκέρσον.

Το πραγματικά πρώτο μεγάλο ματς του μίστερ 15, όμως, ήρθε λίγες μέρες αργότερα. Ο τέταρτος τελικός στο ΣΕΦ ήταν άκρως επεισοδιακός, κράτησε σχεδόν 3 ώρες και τελείωσε με 59-57 υπέρ των γηπεδούχων. Ο Πρίντεζης είχε ολοκληρώσει το ματς με 21 πόντους (ατομικό ρεκόρ στα ντέρμπι με τον ΠΑΟ) και 2ρ, ισοφαρίζοντας μάλιστα σε 57-57, 1:45 πριν από το τέλος, σε ένα ματς όπου αστόχησαν για τον Παναθηναϊκό σε τρίποντο νίκης, τόσο ο Διαμαντίδης όσο και ο Σπανούλης.

Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι που ο Πρίντεζης (21π, ρεκόρ σε ματς με τον ΠΑΟ) καθορίζει με την απόδοσή του κράτησε ... τρεις ώρες, λόγω επεισοδίων. Στη φωτο ο άσος του Ολυμπιακού δέχεται φάουλ από τον Νίκο Χατζηβρέττα
Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι που ο Πρίντεζης (21π, ρεκόρ σε ματς με τον ΠΑΟ) καθορίζει με την απόδοσή του κράτησε ... τρεις ώρες, λόγω επεισοδίων. Στη φωτο ο άσος του Ολυμπιακού δέχεται φάουλ από τον Νίκο Χατζηβρέττα ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ήταν ένα από τα παιχνίδια, που τον έβαζαν σιγά-σιγά στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ και ο Ολυμπιακός μπορούσε να επενδύσει στο παιχνίδι του, που χρόνο με το χρόνο βελτίωνε. Ένα χρόνο αργότερα μετακόμισε στη Μάλαγα, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε, έζησε και ένα τρομακτικό τραυματισμό στον αυχένα και έψαξε τον δρόμο της επιστροφής.

Ο Ολυμπιακός είχε αλλάξει πολλά. Προπονητής ήταν πλέον ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ενώ το νο 7 φορούσε, πλέον, ο Βασίλης Σπανούλης. Πλησίαζε το καλοκαίρι που θα άλλαζε και τον ίδιο τον Πρίντεζη. Η επιστροφή δεν είναι εύκολη, βέβαια. Ο Ίβκοβιτς του δίνει το χρόνο και στα πλέι-οφ επανεμφανίζεται σε ντέρμπι με τον αιώνιο αντίπαλο στα πλέι-οφ. Στον τρίτο και τέταρτο τελικό δείχνει ότι ξαναπατάει γερά στα πόδια του (8 και 11π, αντίστοιχα). Ίσως όμως και ο ίδιος να μην υποψιαζόταν τι θα επακολουθούσε!

Δώστε του την μπάλα...

Δουλεύοντας όσο ποτέ εκείνο το καλοκαίρι ο Πρίντεζης έγινε ουσιαστικά ένας άλλος παίκτης. Μετατράπησε σε έναν από τους κορυφαίους πάουερ φόργουορντ στην Ευρώπη, γράφοντας ιστορία με το θρυλικό νικητήριο πεταχτάρι στον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Την ώρα που όλος ο Ολυμπιακός τον αγκαλιάζει, ο Πρίντ σφίγγει την γροθιά του και αλλάζει τη μοίρα του.

Με την αυτοπεποίθηση στα ύψη και σουτάροντας με 70% διπ και 39% τρίποντα, ζητάει την μπάλα, απλά γιατί τη βάζει πολύ εύκολα στο αντίπαλο καλάθι. Στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό είναι πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 67π, έναν περισσότερο απ' όσους σημείωσε ο Σπανούλης! Με 13.4π και 3.6ρ, ολοκληρώνει μια μαγική χρονιά που τον βρίσκει για πρώτη φορά στη ζωή του, πρωταθλητή Ελλάδος (και Ευρώπης).

Στον πρώτο τελικό (84-78) είναι ασυγκράτητος! Σημειώνει 18π, κάνει κοψίματα, παίρνει ριμπάουντ και η ταχύτητα στην εκτέλεση του είναι συγκλονιστική. Δείτε τις καλύτερες φάσεις αυτού του ματς, με τον Πρίντεζη να πρωταγωνιστεί σε πολλές απ' αυτές (δεν έπαιζε ο Έισι Λο, σε αυτό το ματς)

Αντίστοιχες είναι και οι εμφανίσεις στα υπόλοιπα ματς που χαρίζουν στους Πειραιώτες τον τίτλο...

Προετοίμασε τον ... Σπανούλη

Τα μεγάλα παιχνίδια πάντα ενέπνεαν τον Γιώργο Πρίντεζη. Πόσο μάλλον αυτά με τον Παναθηναϊκό, που έκριναν τους τίτλους. Ό,τι έκανε στα πλέι-οφ του 2012, επανέλαβε τρία χρόνια αργότερα. Ο Ολυμπιακός ήταν φουριόζος όλη τη χρονιά, δεν έχασε σε κανένα ματς από τον ΠΑΟ και στα πλέι-οφ "σκούπισε" με το εντυπωσιακό 3-0. Ο Πρίντεζης ήταν ξανά πρώτος σκόρερ (αυτή τη φορά μαζί με τον Σπανούλη) σημειώνοντας 41 πόντους σε μια χορταστισκή, από μέρους του σειρά, που σε αριθμούς αποτυπώθηκε με 13.6π και 5ρ.

Ένα χρόνο αργότερα, στους τελικούς του 2016, θα γίνουμε θεατές μιας ραψωδίας τελικών, με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Σπανούλη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο πρώτος θα υπογράψει τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στον 4ο τελικό, μετά από δυο παρατάσεις, ο δεύτερος θα προσπαθήσει με όλο του το είναι να φύγει νικητής από τα γήπεδα, στην τελευταία του παράσταση με την "πράσινη" φανέλα.

Ο Παναθηναϊκός έκανε μπρέικ στο Φάληρο (81-83) κι ο Ολυμπιακός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Έπρεπε να φύγει, οπωσδήποτε νικητής από το ΟΑΚΑ, ώστε να μείνει μέσα στο κόλπο του τίτλου. Στις 23 Μαϊου 2016, ο Πρίντεζης κάνει αν όχι το κορυφαίο, ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το αριστερό του χέρι δουλεύει ακατάπαυστα, πετυχαίνει πεταχτάρι πατώντας τη γραμμή του τρίποντου και με τον χρόνο της επίθεσης να εκπνέει, μαζεύει ριμπάουντ, πασάρει, είναι ασυναγώνιστος. Θα τελειώσει με 20π (10/16δ), 9ρ και 2 ασίστ σε 31 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα. Είναι αυτός που θα προετοιμάσει το έδαφος, μέχρι ο Σπανούλης, αμέσως μετά τρίποντο του Διαμαντίδη, με δικό του σουτ τριών πόντων θα δώσει τη νίκη στους Πειραιώτες που με 66-68 θα ισοφαρίσουν και θα αποφύγουν το ... 2-0, στην εκπνοή του αγώνα!

Δείτε το βίντεο του ματς και θυμηθείτε (όχι μόνο τον Πρίντεζη)

Η σειρά θα τελειώσει ακόμη πιο δραματικά. Μετά από δυο παρατάσεις. Ο Σπανούλης θα χρειαστεί να βάλει ... δυο τέτοια τρίποντα (κι ένα ο Μάντζαρης), μέχρι ο Ολυμπιακός να επικρατήσει 82-81 μέσα στο ΟΑΚΑ και να φύγει θριαμβευτής. Ο Πρίντεζης είναι απών, λόγω τραυματισμού στον τέταρτο τελικό, στην ιστορία όμως θα μείνει η φωτογραφία του στη φιέστα του τίτλου στο ΣΕΦ.

Δακρυσμένος θα σηκώσει το τρόπαιο του πρωταθλητή, κοιτώντας ψηλά. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι τελικοί του 2016, είχε χάσει τον πατέρα του. Η συναισθηματική του φόρτιση ήταν τεράστια. Και το ξέσπασμα του στο τέλος τόσο ανθρώπινο και συγκινητικό.

Δακρυσμένος με το τρόπαιο του πρωταθλητή 2016 στα χέρια και την σκέψη στον πατέρα του που είχε χάσει πριν λίγες μέρες
Δακρυσμένος με το τρόπαιο του πρωταθλητή 2016 στα χέρια και την σκέψη στον πατέρα του που είχε χάσει πριν λίγες μέρες INTIME SPORTS

Η ζωή συνεχίστηκε, ωστόσο. Από εκείνο το απόγευμα στο ΣΕΦ πέρασαν άλλα έξι χρόνια. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έπαιξαν ξανά, το ίδιο και ο Πρίντεζης, που από μικρό παιδάκι, όταν είχε φορέσει για πρώτη φορά τα "ερυθρόλευκα", είναι πλέον 36 ετών, έγινε πατέρας και απόψε θα βγει από τα αποδυτήρια τελευταίος, δίνοντας το σύνθημα στους συμπαίκτες του...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ