ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: 59-57

Διακοπή, ανατροπή, δραματικό φινάλε. Ο 4oς τελικός τα είχε όλα. Νικητής ο ΟΣΦΠ 59-57 (vids)

Το ματς ξεκίνησε με πέντε λεπτά καθυστέρηση, στις 21:05 για την ακρίβεια και οι περισσότεροι στα δημοσιογραφικά σημειώσαμε το συγκεκριμένο delay, σαν κάτι περίεργο. Δεν ξέραμε, δεν είχαμε ρωτήσει, που να φανταζόμασταν. Αν και είχαμε παραξενευτεί με τη "μετακόμιση" των οργανωμένων πίσω από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, είχαμε "αγριευτεί" με τις πρώτες κροτίδες στο ζέσταμα και απορήσαμε με την αλλαγή που ζήτησε ο Στέλιος Κουκουλεκίδης σχετικά με το μισό του γηπέδου που έκαναν οι δύο ομάδες προθέρμανση.
Το κακό όμως, ήταν ότι κανείς δεν σκέφτηκε να αλλάξουν πάγκους οι δύο ομάδες. Γιατί, μετά τα πρώτα τρία λεπτά, το καλό ξεκίνημα του Ολυμπιακού και του Γιώργου Πρίντεζη και με το σκορ 8-3 υπέρ των ερυθρολεύκων, το παιχνίδι πήρε φωτιά. Και δεν είναι σχήμα λόγου: ένα καπνογόνο έπεσε στον πάγκο του Παναθηναϊκού και μια μπλούζα λαμπάδιασε. Αυτό ήταν. Σόρι, αυτό δεν ήταν! Είχε κι άλλο, πολύ περισσότερο. Τα αντικείμενα άρχισαν να πέφτουν βροχή και προλάβαμε να δούμε μπουκάλια και κινητά. Ένα καραφάκι ούζο (!) χτύπησε τον Κουκουλεκίδη στην κοιλιακή χώρα και ο διαιτητής έκανε νόημα. "Όλοι μέσα".

Λίγο μπάσκετ ρε παιδιά...


Το ρολόι έδειχνε 21:12. Με τις διαβουλεύσεις να κρατάνε πολλή ώρα, κανείς δεν ήξερε τι θα γίνει. Στη συνέχεια μαθεύτηκε ότι οι διαιτητές είχαν ζητήσει εκκένωση του γηπέδου μέχρι τις 21:45, διαφορετικά θα διέκοπταν τον αγώνα εις βάρος του Ολυμπιακού. Μόνο που η Αστυνομία δήλωσε ότι δεν... προλάβαινε να αδειάσει το ΣΕΦ μέσα σε 20 λεπτά. Και είχε δίκιο. Όλοι κι όλοι, ήταν καμια 30αρια, τι να έκαναν;

Με την ώρα να περνάει, τους παίκτες του Ολυμπιακού να κάνουν σουτάκια κι αυτούς του Παναθηναϊκού να είναι στα αποδυτήρια, αναμενόταν η απόφαση. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος προσπάθησε να βάλει... μυαλό στον ερυθρόλευκο κόσμο, λέγοντας από το μικρόφωνο "θέλουμε τη βοήθειά σας, χρειαζόμαστε τη στήριξή σας, αλλά όχι έτσι"

Στα ενδότερα του ΣΕΦ, πήγε ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλης και στο τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, μαζί με τον αδελφό του Γιώργο. Όταν βγήκαν από τη φισούνα, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος πήρε το μικρόφωνο. "Σας παρακαλώ σταματήστε αυτό το πράγμα. Δεν πρέπει να πέσει τίποτα στο γήπεδο, γιατί οι διαιτητές θα διακόψουν το ματς εις βάρος της ομάδας μας. Πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, σεβαστείτε την προσπάθεια που κάνουμε εδώ και τρία χρόνια" είπε ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού με τον κόσμο να τον αποθεώνει.

Το λόγο πήρε και ο Γιαννάκης που είπε προς τον κόσμο: "Μην πετάτε τίποτα μέσα, μην πετάτε. Σας παρακολούμε πολύ. Μην καταστρέψετε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε για να φτάσουμε στην κορυφή". Τελικά, εγένετο ματς! Ύστερα από 50 λεπτά διακοπή και με το φοβό ότι θα επιστρέφαμε (με τη βοήθεια του Θεού) σπίτια μας τα ξημερώματα!

Επιτέλους!



Φυσικά, τα όσα έγιναν επηρέασαν τους παίκτες του Παναθηναϊκού, που όταν συνεχίστηκε το παιχνίδι, είχαν βγει εντελώς εκτός ρυθμού και αυτό το εκμεταλλεύτηκε ο Ολυμπιακός για να προηγηθεί γρήγορα με 17-7, μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο από τους οπαδούς της ομάδας τους. Ωστόσο, οι πράσινοι βρήκαν λύσεις, με δύο συνεχόμενα τρίποντα από τον Δημήτρη Διαμαντίδη και με τον Βασίλη Σπανούλη να παίζει σαν αφηνιασμένος. Ο Kill Bill έφτασε πολύ γρήγορα τους 9 πόντους, ενώ με κοντό σχήμα απέναντι στη ζώνη του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κλείσει το δεκάλεπτο όντας πέντε πόντους πίσω στο σκορ (22-17).

Η έναρξη της δεύτερης περιόδου βρήκε τον Σπανούλη στη... γωνία κι από εκεί με ένα 3ποντο και φάουλ έφερε τον Παναθηναϊκό έναν πόντο πίσω από τον Ολυμπιακό, που είχε κολλήσει επιθετικά. Ο Γιαννάκης σήκωσε από τον πάγκο τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, την ώρα που ο Ομπράντοβιτς έκανε το ίδιο με τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς. Ο "Σόφο" πήρε αρκετές πάσες μέσα στη ρακέτα, έφθειρε τους παίκτες του Παναθηναϊκού και με βολές έδινε επιθετικές ανάσες στους ερυθρολεύκους.

Ο "Σόφο" και η διαφορά


Ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να κολλήσει, την ώρα που ο Ολυμπιακός έπαιρνε διαφορά εννιά πόντων (33-24). Ωστόσο, ο Σχορτσανίτης χρεώθηκε με τρίτο φάουλ και πέρασε στον πάγκο, πολύ εκνευρισμένος! Την... πλήρωσαν μερικές πινακίδες και ο Βασιλόπουλος (!) που πήγε να τον ηρεμήσει και να τον επαναφέρει στην τάξη.

Στο παρκέ ο Ολυμπιακός συντηρούσε τη διαφορά και στην τελευταία επίθεση του ημιχρόνου, ο Κιντέλ Γουντς με τρίποντο στην εκπνοή, έκανε το σκορ 38-27. Ήταν φανερό, ότι ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν -ψυχολογικές- λύσεις στην επίθεση, πέραν φυσικά του εξαιρετικού και εντυπωσιακού Βασιλή Σπανούλη που είχε φτάσει τους 15 πόντους.

Κακό μπάσκετ


Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν γεμάτο... κακό μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός έμεινε με δύο πόντους για έξι λεπτά, την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε βάλει 4! Οι δύο ομάδες ήταν άστοχες και νευρικές και φυσικά αυτό "βόλευε" τους πράσινους που προσπαθήσουν να μαψέζουν τη διαφορά. Ένα τρίποντο του Αλβέρτη έκανε το σκορ 40-34, αλλά ο Βασιλόπουλος απάντησε στον αιφνιδιασμό, ύστερα από ένα άσχημο σουτ του Μπατίστ από την base line. Ο Χατζηβρέττας μείωσε στους πέντε πόντους με νέο τρίποντο, αλλά δύο καλάθια από Μπουρούση και Πρίντεζη κράτησαν τη διαφορά στους 8 πόντους για τον Ολυμπιακό, με το τέλος του δεκαλέπτου.

Θρίλερ μέχρι τέλους (και τρόμος επίσης)


Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν δυνατά στο τέταρτο δεκάλεπτο με τον -κορυφαίο του Ολυμπιακού- Πρίντεζη να καρφώνει στον αιφνιδιασμό και να δίνει διαφορά 10 πόντων στην ομάδα. Όμως, παρά το 48-38 και το 50-40, ο Ολυμπιακός κόλλησε και ο Παναθηναϊκός δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Τρία τρίποντα του Γιασικεβίτσιους κι ένα ακόμη από τον Διαμαντίδη έβαλαν τον Παναθηναϊκό για δεύτερη φορά μπροστά στο σκορ με 55-57 (μετά από το 2-3 στην αρχή του αγώνα) και το ΣΕΦ πάγωσε.

Απέμενε 1.47 για το τέλος και ο Ολυμπιακός έψαχνε απεγνωσμένα λύσεις στην επίθεση. Ο Πρίντεζης κέρδισε φάουλ και με 2/2 βολές ισοφάρισε για τον Ολυμπιακό, ενώ είχε προηγηθεί άστοχο σουτ από τον "Σάρας". Άστοχο ήταν και το λέι απ του Μπατίστ (με τον Παναθηναϊκό να διαμαρτύρεται για φάουλ), από το οποίο πήρε ριμπάουντ ο Μπουρούσης, κέρδισε φάουλ και πήγε στις βολές. Έβαλε μόνο τη μία (58-57).

Στην επόμενη επίθεση του Παναθηναϊκού αυτός που αστόχησε ήταν ο Αλβέρτης με το χρονόμετρο να δείχνει 48'', αλλά ούτε ο Ολυμπιακός κατάφερε να σκοράρει με τρίποντο του Βασιλόπουλου σχεδόν στη λήξη της επίθεσης. Ήθελε 26.9 και ο Γιαννάκης δεν έδωσε εντολή για φάουλ. Οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν άμυνα, έκλεισαν στις βοήθειες και τελικά η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Σπανούλη, ο οποίος από την κορυφή του τριπόντου έκανε... έρμπολ με 6.4 δευτερόλεπτα να απομένουν.

Οι πράσινοι έκαναν γρήγορα φάουλ στον Γκριρ, ο οποίος ήταν εύστοχος μόνο στη μία βολή! Όπως και στον τελικό του Κυπέλλου. Στα 5.4 που απέμειναν, ο Διαμαντίδης έτρεξε και έκανε το 13ο του (!!!) τρίποντο λίγο μετά τη σέντρα. Η μπάλα χτύπησε στο ταμπλό, μετά στο στεφάνι και βγήκε. Το 2-2 και το 59-57 ήταν γεγονός... Σε εκείνο το σημείο ο χορός της φωτιάς άρχισε και πάλι. Φωτοβολίδες, κροτίδες και μπουκάλια έπεσαν και πάλι στο παρκέ, την ώρα που οι ερυθρόλευκοι προσπαθούσαν να σώσουν τους αντιπάλους.

Τα δεκάλεπτα: 22-17, 38-27, 46-38, 59-57

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 4, Γουντς 8 (1), Πρίντεζης 21 (7/8 δίποντα), Τεόντοσιτς 3, Μπουρούσης 6 (13ρ.), Τσακαλίδης 4, Γκριρ 4, Βασιλόπουλος 5 (1), Σχορτσανίτης 4.

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 3 (1), Περπέρογλου, Σπανούλης 17 (2), Γιασικεβίτσιους 13 (3), Μπατίστ 2, Ζίζιτς, Χατζηβρέττας 3 (1), Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 14 (3/13 3π., 4 ασίστ, 6 ριμπάουντ), Ουίνστον 2, Τομάσεβιτς 3.

Tα τελευταία δευτερόλεπτα του δραματικού 4oυ τελικού:
























































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ