NBA

Τα 10 "καυτά" ονόματα εν όψει της Trade Deadline στο ΝΒΑ

Ο Μάρκους Σμαρτ μαρκάρει τον Βίκτορ Ολαντίπο σε αγώνα Σέλτικς - Ρόκετς
Ο Μάρκους Σμαρτ μαρκάρει τον Βίκτορ Ολαντίπο σε αγώνα Σέλτικς - Ρόκετς 2021 TROY TAORMINA/POOL PHOTO VIA AP

Από τον Κάιλ Λάουρι μέχρι τον Μάρκους Σμαρτ και από τον Βίκτορ Ολαντίπο μέχρι τον Μοντρέζλ Χάρελ και τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, το SPORT 24 σας παρουσιάζει τα πιο "καυτά" ονόματα στο ΝΒΑ εν όψει της Trade Deadline της 25ης Μαρτίου.

Δύο ημέρες έμειναν μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία των ανταλλαγών για τη σεζόν 2020/21 και το ΝΒΑ βρίσκεται σε... αναταραχή καθώς πολλές ομάδες θέλουν να αδειάσουν τα ρόστερ και τα μισθολόγιά τους, ακόμη περισσότερες προσπαθούν να ενισχυθούν για την τελική ευθεία και τα playoffs.

Με ελάχιστους οργανισμούς να έχουν πραγματικά σημαντικό χώρο στο salary cap, η λογική λέει πως δεν θα δούμε "τρελές" κινήσεις, σίγουρα όμως υπάρχουν παίκτες που έχουν ήδη ετοιμάσει τις βαλίτσες τους και περιμένουν να δουν εάν όντως θα παραχωρηθούν στη διάρκεια της Τετάρτης (24/3) ή της Πέμπτης (25/3).

Ομάδες όπως οι Νετς και οι Χιτ είναι αποφασισμένες να τραβήξουν τη σκανδάλη για να κυριαρχήσουν στην Ανατολή, την ώρα που στη Δύση η κατάσταση δείχνει πιο μπερδεμένη καθώς η επιτυχία από την αποτυχία έχουν πραγματικά ελάχιστη απόσταση.

ΚΑΙΛ ΛΑΟΥΡΙ

Unrestricted free agent στο τέλος της τρέχουσας περιόδου, ο 35χρονος πόιντ γκαρντ θα έχει το καλοκαίρι το δικαίωμα να πάει σε όποια ομάδα θέλει, χωρίς τον παραμικρό περιορισμό. με 17.6 πόντους, 5.6 ριμπάουντ και 7.4 ασίστ ανά 34.9 λεπτά στη φετινή σεζόν, παραμένει σε καλή κατάσταση, με τους Χιτ να τον θέλουν άμεσα στο Μαϊάμι.

Φήμες υποστηρίζουν πως είτε τώρα, είτε στην offseason ο Λάουρι θα μετακομίσει στη Φλόριντα, την ώρα που οι Ράπτορς ζητούν για εκείνον και νεαρό παίκτη και draft picks ως αντάλλαγμα. Οι Καναδοί μετρούν εννέα σερί ήττες, ο Νικ Νερς δεν βρίσκει ισορροπία στην επικοινωνία του με τον Πασκάλ Σιάκαμ και μια αλλαγή θα ήταν πιθανότατα ιδανική τόσο για τον Λάουρι, όσο και για τον οργανισμό που δεν δείχνει ικανός να κάνει φέτος πρωταθλητισμό.

ΜΟΝΤΡΕΖΛ ΧΑΡΕΛ

Με τους ΛεΜπρόν Τζέιμς - Άντονι Ντέιβις εκτός δράσης για αρκετές εβδομάδες, οι Λέικερς κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός εξάδας στη Δύση με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να χρειαστεί να παλέψουν για ένα από τα τελευταία δύο εισιτήρια για τα playoffs. Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένα σενάριο που αναφέρει ότι οι παράγοντες της ομάδας ψάχνουν τρόπο για να αποφορτίσουν το μισθολόγιο ώστε να προσφέρουν ένα ποσό της τάξης των 20 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στον Ντένις Σρούντερ, με τον Μοντρέζλ Χάρελ να είναι μεν φθηνός (9.258.000 δολάρια), αλλά να έχει player option για την επόμενη περίοδο.

Στο Λος Άντζελες ξέρουν πως πιθανότατα ο 28χρονος ψηλός θα σπάσει το συμβόλαιό του στο τέλος της σεζόν και θα τον παραχωρήσουν αν υπάρξει ένα καλό αντάλλαγμα που θα τους βοηθήσει και άμεσα, αλλά και σε βάθος χρόνου. Ο περσινός κορυφαίος έκτος παίκτης έχει φέτος 14.7 πόντους και 6.6 ριμπάουντ ανά 24.8 λεπτά συμμετοχής σε 43 αγώνες.

ΒΙΚΤΟΡ ΟΛΑΝΤΙΠΟ

Free agent στο τέλος της χρονιάς, ο Ολαντίπο βρέθηκε από τους Πέισερς στους Ρόκετς στην ανταλλαγή που έστειλε τον Τζέιμς Χάρντεν από το Χιούστον στο Μπρούκλιν, δεν έχει προσαρμοστεί στο Τέξας και όλα δείχνουν ότι τις επόμενες ώρες θα βρίσκεται ξανά στον δρόμο για να μετακομίσει στον επόμενο σταθμό της καριέρας του μετά από το Ορλάντο, την Οκλαχόμα Σίτι και την Ιντιανάπολις.

Ο Ολαντίπο έχει φέτος 20.8 πόντους, 5ριμπάουντ, 4.7 ασίστ και 1.3 κλεψίματα ανά 33.4 λεπτά συμμετοχής σε 29 αγώνες, βρέθηκε για πολύ καιρό στο στόχαστρο των Χιτ, όμως οι τραυματισμοί του έχουν τοποθετήσει ένα πέπλο μυστηρίου πάνω από την περίπτωσή του. Είναι 29 ετών, βρίσκεται στην θεωρητικά πιο παραγωγική φάση της καριέρας του, έχει σημαντική εμπειρία και αν μείνει υγιής μπορεί να κάνει τη διαφορά σε όποια ομάδα κι αν τον αποκτήσει. Το περασμένο καλοκαίρι δούλεψε μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, για αρκετές ημέρες.

ΑΑΡΟΝ ΓΚΟΡΝΤΟΝ

Έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2022, για ακόμα μία σεζόν δηλαδή, όμως αυτή τη φορά φαίνεται πως η σχέση του με τους Μάτζικ έχει φτάσει στο τέλος της. Ο 25χρονος φόργουορντ μπορεί να παίξει και στο τρία και στο τέσσερα, ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια από σοβαρούς τραυματισμούς, έχει φέτος 14.7 πόντους, 6.8 ριμπάουντ και 4.2 ασίστ ανά 29 λεπτά σε 23 αγώνες, έχει ζητήσει ανταλλαγή και αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη θα αποχαιρετήσει άμεσα το Ορλάντο.

Οι Σέλτικς τον έχουν στο ραντάρ τους, ωστόσο το γεγονός ότι στη Βοστώνη υπάρχουν οι Τζέιλεν Μπράουν - Τζέισον Τέιτουμ δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα ταιριάξει ο Γκόρντον σε αυτή την πεντάδα. Σίγουρα πάντως πρόκειται για έναν πολύ χρήσιμο φόργουορντ που μπορεί να πασάρει, να σκοράρει, να παίξει άμυνα και να ανεβάσει επίπεδο κάθε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό.

ΑΝΤΡΕ ΝΤΡΑΜΟΝΤ

Ένας εκ των κορυφαίων ριμπάουντερ στην ιστορία του ΝΒΑ, αλλά και μια πολυτέλεια για τους Καβαλίερς από τη στιγμή που εκείνοι απέκτησαν τον νεαρό και πιο φθηνό Τζάρελ Άλεν στα πλαίσια της ανταλλαγής που έστειλε τον Τζέιμς Χάρντεν στους Νετς. Ο 27χρονος Ντράμοντ θα είναι unrestricted free agent στο τέλος της χρονιάς και στο Κλίβελαντ γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος να τον κρατήσουν από τις 25 Μαρτίου κι έπειτα, ωστόσο το μεγάλο του συμβόλαιο (28.751.775) δεν είναι εύκολο να "απορροφηθεί" από κάποια ομάδα αυτή την περίοδο.

Ο Ντράμοντ των 14.8 πόντων και των 13.8 ασίστ στις εννέα σεζόν καριέρας στο ΝΒΑ βρίσκεται εδώ και εβδομάδες εκτός δράσης, οι Λέικερς θεωρούνται ο πιθανότερος προορισμός του, ωστόσο πιο πιθανό μοιάζει το ενδεχόμενο να τον αποδεσμεύσουν οι Καβαλίερς δίνοντάς του ένα σημαντικό ποσό από το φετινό του συμβόλαιο, παρά να τον ανταλλάξουν. Αν αυτό συμβεί, τότε ο έμπειρος σέντερ θα έχει την ευκαιρία να επιλέξει εκείνος τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, μέχρι το καλόκαίρι.

ΕΒΑΝ ΦΟΥΡΝΙΕ

Στα 28 του, βρίσκεται κι αυτός σε σεζόν συμβολαίου καθώς θα είναι unrestricted free agent στην επερχόμενη free agency. Ο Γάλλος περιφερειακός είναι ένας αξιόλογος σκόρερ, έχει φέτος 19.1 πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 3.6 ασίστ ανά 29.9 λεπτά συμμετοχής σε 24 αγώνες και μπορεί να εκτοξεύσει την περιφερειακή γραμμή αρκετών ομάδων που ονειρεύονται να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου. Τον έχουν κι αυτόν, όπως και τον Γκόρντον, στο στόχαστρό τους οι Μπόστον Σέλτικς.

ΚΡΙΣΤΑΠΣ ΠΟΡΖΙΝΓΚΙΣ

Δεν ήταν τυχαία τα προ ολίγων εβδομάδων σενάρια που ήθελαν τους Μάβερικς να δέχονται προσφορές, έστω και σε πρώιμο στάδιο, για τον Λετονό ψηλό. Ο Πορζίνγκις βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο του πενταετούς συμβολαίου των σχεδόν 160 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν έχει ενθουσιάσει στο Ντάλας, αλλά δεν έχει απογοητεύσει κιόλας, σίγουρα πάντως δεν έχει παίξει ακόμη στο επίπεδο που όλοι περίμεναν.

Οι αριθμοί του (19.7 πόντοι από 55% στο δίποντο, 37% στο τρίποντο και 84% στις βολές, 8.6 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 1.6 μπλοκ) δεν είναι άσχημοι, ωστόσο οι Μάβερικς μάλλον θέλουν να "σπάσουν" τις αποδοχές του σε περισσότερους παίκτες, σε νεαρότερους και πιο υγιείς αθλητές. Ποιος θα μπορούσε να ρισκάρει με τον Πορζίνγκις, που έμεινε εκτός δράσης για ενάμισι χρόνο εξαιτίας εγχείρισης στο γόνατο; Αυτή είναι μια καλή ερώτηση που ίσως απαντηθεί στις επόμενες 48 ώρες.

ΧΑΡΙΣΟΝ ΜΠΑΡΝΣ

Πολύ ιδιαίτερη περίπτωση περιφερειακού. Έμπειρος, έζησε στο περιβάλλον ομάδας πρωταθλητισμού (Γουόριορς), πήρε το πρωτάθλημα το 2015 και στη συνέχεια βρέθηκε σε Μάβερικς και Κινγκς, στους οποίους κάνει φέτος σπουδαία δουλειά με 16.3 πόντους, 6.5 ριμπάουντ και 3.7 ασίστ ανά 35.9 λεπτά συμμετοχής σε 40 αγώνες. Στο Σακραμέντο λέγεται πως τον έχουν βγάλει στο σφυρί, καθώς έχει ακόμα δύο χρόνια συμβολαίου αντί 38,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο οι απαιτήσεις τους είναι μάλλον υπερβολικές ακόμη και για ομάδες όπως οι Νικς που χρειάζονται έναν-δυο ακόμη ποιοτικούς αθλητές για να θεωρηθούν ικανές για μια αξιόλογη πορεία ακόμη και στα playoffs.

ΜΑΡΚΟΥΣ ΣΜΑΡΤ

Δεν θα προκαλέσει εντύπωση αν οι Σέλτικς τραβήξουν τη σκανδάλη και ανταλλάξουν την ψυχή της ομάδας, τον κορυφαίο αμυντικό τους που έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2022. Ο Μάρκους Σμαρτ είναι στα 27 του ένας πολύ χρήσιμος γκαρντ, ένα πολυεργαλείο για όλες τις δουλειές, συχνά όμως γκρινιάζει και αυτό έκανε και πριν από μερικές ημέρες με αποτέλεσμα να υπάρχουν φήμες περί (νέας) δυσαρέσκειας προς το πρόσωπό του.

Η ομάδα της Βοστώνης χρειάζεται αλλαγές για να ανταγωνιστεί στα ίσα ομάδες όπως οι Σίξερς, οι Νετς και οι Μπακς στην Ανατολή και είναι πολύ πιθανό να δούμε τον Σμαρτ των 12.8 πόντων, των 2.8 ριμπάουντ και των 5.4 ασίστ τη φετινή σεζόν να μπαίνει σε ένα πακέτο ανταλλαγής ακόμη και για έναν εκ των Άαρον Γκόρντον - Εβάν Φουρνιέ.

ΛΑΟΥΡΙ ΜΑΡΚΑΝΕΝ

Από τη στιγμή που απέκτησαν τον Πάτρικ Γουίλιαμς στο νούμερο 4 του NBA Draft 2020, οι Μπουλς έδειξαν στον Λάουρι Μάρκανεν πως δεν τον υπολογίζουν για το μέλλον τους. Ο Φινλανδός φόργουορντ κάνει καλή σεζόν με 17.7 πόντους από 59% στο δίποντο, 40% στο τρίποντο και 83% στις βολές, έχει έξι ριμπάουντ ανά 30 λεπτά, όμως το πιθανότερο είναι να μην ολοκληρώσει τη σεζόν στο Σικάγο καθώς οι Ταύροι ξέρουν ότι θα τον χάσουν για το τίποτα στην επερχόμενη free agency.

ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ BUY-OUTS

Ο Τζον Κόλινς των Χοκς είναι μια περίπτωση παρόμοια με εκείνη του Λάουρι Μάρκανεν, οι Χοκς πολύ δύσκολα θα βρουν χρήματα για να τον κρατήσουν το καλοκαίρι όταν εκείνος βγει στην αγορά ως unrestricted free agent, ωστόσο από τη στιγμή που κερδίζουν, βρίσκονται σε καλή θέση στην Ανατολική Περιφέρεια και ονειρεύονται μια ακόμη καλύτερη πορεία στα playoffs, μοιάζει δύσκολο να τον παραχωρήσουν αυτή τη στιγμή, εκτός αν υπάρξει μια πρόταση που δεν θα μπορούν να απορρίψουν. Ο Κόλινς έχει 18.3 πόντους, 7.8 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 1.1 μπλοκ ανά 30.6 λεπτά.

Ο Ντεβόντε Γκρέιαμ των Χόρνετς ανήκει στην ίδια κατηγορία, με τους ΛαΜέλο Μπολ - Τέρι Ροζίερ μοιάζει με πολυτέλεια για τους Χόρνετς, όμως ο τραυματισμός του πρώτου και το γεγονός ότι μάλλον θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν αναγκάζουν την ομάδα της Σάρλοτ να τον κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Ο Λόνζο Μπολ, από την άλλη, πιέζει για να αποχωρήσει από τη Νέα Ορλεάνη, όμως οι Πέλικανς δεν θέλουν να υποκύψουν στις επιθυμίες του και γνωρίζοντας ότι ο Έρικ Μπλέντσο κι ο ρούκι Κάιρα Λούις δεν μπορούν να προσφέρουν τη δική του δημιουργία, είναι αποφασισμένοι να τον κρατήσουν και να ρισκάρουν.

Η "δεξαμενή" των διαθέσιμων παικτών, πάντως, θα υποδεχθεί κάποια ονόματα αμέσως μετά από την Trade Deadline. Ο Αντρέ Ντράμοντ είναι πιθανό, όπως προείπαμε να αποχωρήσει ως ελεύθερος από του Καβαλίερς, το ίδιο κι ο Ότο Πόρτερ από τους Μπουλς αλλά και ο Τζέι Τζέι Ρέντικ από τους Πέλικανς. Ο ΛαΜάρκους Όλντριτζ δεν θα συνεχίσει στους Σπερς που τον έχουν εκτός ομάδας εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο ΤζαΒέιλ ΜακΓκι είναι επίσης πιθανό να αποδεσμευθεί από το Κλίβελαντ, γενικώς θα υπάρξουν επιλογές για οργανισμούς με ανοιχτές θέσεις όπως οι Μπακς που έχουν αυτή τη στιγμή 13 παίκτες, δύο θέσεις και δύο minimum συμβόλαια να προσφέρουν ώστε να ενισχυθούν εν όψει της τελικής ευθείας της κανονικής περιόδου και των playoffs.

Αίσθησή μας είναι πως παίκτες όπως ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, ο Νίκολα Βούτσεβιτς, ο Ζακ ΛαΒίν, ο Τζέραμι Γκραντ, ο Νόρμαν Πάουελ, αθλητές που βλέπουν δηλαδή τα ονόματά τους σε διάφορα σενάρια, θα μείνουν στις ομάδες τους τουλάχιστον έως το καλοκαίρι.

Photo credits: 2021 Troy Taormina/Pool Photo via AP

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ