NCAA

Στίβι Μίτσελ, ο Έλληνας του Μαρκέτ που νίκησε τον Πιτίνο και ετοιμάζει βαλίτσες για Κρήτη, Μύκονο και Σαντορίνη

Στίβι Μίτσελ, ο Έλληνας του Μαρκέτ που νίκησε τον Πιτίνο και ετοιμάζει βαλίτσες για Κρήτη, Μύκονο και Σαντορίνη
2024 AP PHOTO/AARON GASH

Ποιος είναι ο Στίβι Μίτσελ του Μαρκέτ; Πώς συνδέεται με την Ελλάδα; Και γιατί η περίπτωσή του θεωρείται ελκυστική; Ο Πιτίνο, η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ρέντινγκ της Πενσιλβάνια και το ταξίδι σε Κρήτη, Μύκονο και Σαντορίνη.

Λένε πως όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, έναν Έλληνα να βρεις. Και στο Μιλγουόκι, δεν υπάρχουν δύο, αλλά τρεις Έλληνες μπασκετμπολίστες. Ο Γιάννης κι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο κάνουν πρωταθλητισμό στο NBA κι ένα άλλο παιδί, ο ομογενής Στίβι Μίτσελ, προσπαθεί να φτιάξει το όνομά του με το φημισμένο πανεπιστήμιο Μαρκέτ στο οποίο αγωνίζεται φέτος για τρίτη σεζόν.

Ο Μίτσελ είναι ένας σκληροτράχηλος, παθιασμένος γκαρντ με ύψος 1μ.90, που δεν έπαιξε πολύ στην πρώτη του χρονιά (2.8 πόντοι, 1.4 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ ανά 10.8 λεπτά σε 32 συμμετοχές, όλες ως αναπληρωματικός), αλλά είχε σημαντικό ρόλο και μεγάλη βελτίωση στη δεύτερη (7.1 πόντοι, 2.9 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1.7 κλεψίματα, 0.7 λάθη ανά 23.4 λεπτά σε 36 συμμετοχές, όλες ως πενταδάτος).

Σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου της Milwaukee Journal Sentinel, Λόρι Νίκελ, αναφέρεται πως ο Μίτσελ μετράει αντίστροφα για να κάνει για πρώτη φορά το ταξίδι στην Ελλάδα, από την οποία είχε καταγωγή η προγιαγιά του. "Ήρθε στις ΗΠΑ με πλοίο και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μεγάλωσα σε μία Ελληνορθόδοξη εκκλησία, οπότε είμαι πολύ κοντά με αρκετό κόσμο. Την επισκέπτομαι σε όλη μου τη ζωή" δήλωσε ο γκαρντ του Μαρκέτ στην MJS.

Η εκκλησία στην οποία αναφέρθηκε ο Μίτσελ είναι ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Ρέντινγκ της Πενσιλβάνια. Εκεί μεγάλωσε και πλέον ελπίζει ότι αρκετοί από τους φίλους και τους γνωστούς του θα βάλουν το χεράκι τους ώστε να κάνει σε λίγους μήνες το υπερατλαντικό ταξίδι για να απολαύσει για πρώτη φορά την γη των προγόνων του.

Πώς θα συμβεί αυτό; Αν ο ραδιοφωνικός παραγωγός και ταξιδιωτικός ατζέντης, Στιβ Μπερτράντ, βρει αρκετά άτομα για ένα road/boat trip εννέα ημερών στην Αθήνα, στην Κρήτη, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, ώστε ο Μίτσελ και ο συμπαίκτης του, Ντέιβιντ Τζόπλιν, να συμμετάσχουν δωρεάν σε αυτή την εμπειρία ως μέρος χορηγικής συμφωνίας.

"Πιστεύω ότι αυτό το ταξίδι θα είναι φοβερό. Πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται να ταξιδέψουν σην Ελλάδα και πολλοί άνθρωποι από την εκκλησία έχουν ήδη βρεθεί εκεί. Έχω ακούσει πόσο όμορφα είναι, οπότε το να ταξιδέψω στο μέρος από το οποίο κατάγεται η οικογένειά μου, να μάθω πράγματα για την Ελλάδα, να δω τα πιο ιστορικά μνημεία της χώρας, να δοκιμάσω νέο φαγητό, θα είμαι σπουδαίο" πρόσθεσε ο Μίτσελ στη συζήτησή του με την Λόρι Νίκελ.

Ο Στίβι Μίτσελ, ο οποίος σπουδάζει οικονομικά, έχει ένα πραγματικά πολύ δυνατό κορμί και θεωρείται εξαιρετικός αμυντικός καθώς βάζει συνεχώς τα χέρια του πάνω στη μπάλα και λατρεύει να αντιμετωπίζει τον καλύτερο περιφερειακό της αντίπαλης ομάδας.

Στα τελευταία πέντε παιχνίδια μετράει 11.2 πόντους με 58.3% στο δίποντο (4.2 καλάθια ανά 7.2 σουτ), 40% στο τρίποντο και 66.7% στις βολές, 5.2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 3 κλεψίματα που συνιστούν εντυπωσιακή επίδοση και μόλις 0.6 λάθη.

Πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, βοήθησε το Μαρκέτ να νικήσει με 73-72 το Σεντ Τζονς του Ρικ Πιτίνο στο θρυλικό Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν (12 πόντοι, 6/7 δίποντα, 6 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 1 λάθος σε 35 λεπτά), μπροστά σε 12.214 θεατές.

Ο Μίτσελ είχε προτάσεις από σπουδαία πανεπιστήμια (Τζόρτζια Τεκ, Μαϊάμι, Στάνφορντ, Τεμπλ, Βιλανόβα, Λα Σαλ, Πεν Στέιτ) και την ευκαιρία να δουλέψει με σπουδαίους προπονητές του NCAA και πλέον μένει να φανεί αν θα κάνει καριέρα ως πόιντ, ως σούτινγκ ή ως κόμπο γκαρντ καθώς αυτή τη σεζόν παίζει κυρίως στη θέση δύο δίπλα στον πολύ ταλαντούχο Τάιλερ Κόλεκ (14.2 πόντοι, 4.9 ριμπάουντ, 7.1 ασίστ, 1.7 κλεψίματα, 2.9 λάθη ανά 32.8 λεπτά σε 20 αγώνες).

Παίκτες που έπαιξαν στο Μαρκέτ και έκαναν καριέρα είναι οι Ντουέιν Γουέιντ, Τζέι Κράουντερ, Ντοκ Ρίβερς, Τζίμι Μπάτλερ, Τζιμ ΜακΙλβέιν, Σαμ Χάουζερ, Στιβ Νόβακ, Ντάριους Τζόνσον-Όντομ, Γουέσλι Μάθιους, Ντόμινικ Τζέιμς, ενώ πρώτος σκόρερ στην ιστορία του πανεπιστημίου και μάλιστα με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο είναι ο Μάρκους Χάουαρντ της Μπασκόνια.

Ο αδελφός του Στίβι Μίτσελ, ο Κάιραν Μίτσελ, παίζει επίσης στη θέση του κόμπο γκαρντ, φοράει τη φανέλα του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον και Τζέφερσον, αλλά δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, δεν έχει την ίδια προοπτική.

Για την ιστορία, τα αδέλφια βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης ελληνικών διαβατηρίων, ωστόσο αν κάποια στιγμή φτάσουν στο κατώφλι της Εθνικής, θα θεωρούνται νατουραλιζέ όπως ο Τάιλερ Ντόρσεϊ και οι αδελφοί Μήτρου-Λονγκ. Αυτό γιατί θα έχουν πάρει τα διαβατήριά τους μετά από την ηλικία των 16 ετών.

Αντιθέτως, στο ελληνικό πρωτάθλημα θα μπορούν να αγωνίζονται κανονικά ως γηγενείς, χωρίς περιορισμούς, όπως γίνεται δηλαδή στην τρέχουσα περίοδο με τους αδελφούς Μήτρου-Λονγκ σε Ολυμπιακό και Περιστέρι.

TAGS NCAA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ