EUROLEAGUE

Στη Ρώμη και τον τελικό!

Στη Ρώμη και τον τελικό!
Ολυμπιακος Ρωμη

Η Ρώμη, το '97 και η κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης από τον Ολυμπιακό. Videos άλλης εποχής

Τα 13 χρόνια που έχουν περάσει ήταν περίεργα για τον Ολυμπιακό, που ενώ το 1997 κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης και έδειξε έτοιμος να εδραιωθεί σε αυτήν, τελικά όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια εκείνο το τρόπαιο ήταν η ολοκλήρωση ενός κύκλου, μιας ομάδας που κυριάρχησε στην Ελλάδα, πρωταγωνίστησε στην Ευρώπη, αλλά ως εκεί. Μετά ακολούθησε σιγά, σιγά η συρρίκνωση του μπασκετικού τμήματος, προπονητές και παίκτες ήρθαν για να φύγουν, ο κόσμος πάγωσε με την ομάδα και μέχρι να έρθουν οι Αγγελόπουλοι (που τότε, το 1997 ήταν πιστοί φίλαθλοι της ομάδας και την ακολουθούσαν παντού) για να αναλάβουν τις τύχες της ΚΑΕ, ο Ολυμπιακός είχε φτάσει σε ένα τέλμα.
Το 1997 ο Ολυμπιακός πήγε στη Ρώμη για να αντιμετωπίσει την Ολίμπια Λιουμπλιάνας, μια ομάδα όπως η Παρτιζάν που δεν είχε την εμπειρία από τέτοια ραντεβού. Και στον τελικό έπαιξε με την Μπαρτσελόνα και όπως λένε οι περισσότεροι, φέτος πάλι αυτό το ζευγάρι είναι το πιο αναμενόμενο για να δούμε στον τελικό της Ευρωλίγκα στις 9 Μαίου. Ο Ντέιβιντ Ρίβερς, ο Γιώργος Σιγάλας, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Ντράγκαν Τάρλατς, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο Κρίστιαν Βελπ, ο Θύμιος Μπακατσιάς, ο Φράνκο Νάκιτς, ο Νάσος Γαλακτερός και φυσικά ο Μίλαν Τόμιτς, ο μόνος από τους παίκτες που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ΣΕΦ με άλλο πόστο, ως μέλος του προπονητικού τιμ του Παναγιώτη Γιαννάκη. Αυτοί ήταν οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς σε εκείνον τελικό.

Με το Παρίσι να είναι κοντά και μετά την επιστροφή του Ολυμπιακού σε Φάιναλ Φορ στο Βερολίνο, ο Ολυμπιακός έχει βάλει και πάλι το όνομά του ανάμεσα στις μεγαλύτερες και καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, έχει δημιουργήσει ένα προφίλ που εντυπωσιάζει τις αντιπάλους του εντός και εκτός γηπέδου, προσελκύει παίκτες με πολύ μεγάλα ονόματα, ακόμη και από τις ΗΠΑ και το ΝΒΑ. Όμως, τέτοιες μέρες, τέτοιες επετείους, είναι καλό να κοιτάμε προς τα πίσω. Ως γνωστόν, για να μαθαίνουν οι νεότεροι και -κυρίως- να θυμούνται οι παλαιότεροι.

Μερικά βίντεο made in Rome 1997









Σιγάλας: "Το αποκορύφωμα μιας μεγάλης προσπάθειας"

Ο Γιώργος Σιγάλας μίλησε στον Sentra 103,3 με αφορμή την επέτειο από την κατάκτηση της Ευρώπης το 1997: " Ήταν η πρώτη μεγάλη βραβευμένη στιγμή του Ολυμπιακού. Ήταν το αποκορύφωμα μιας μεγάλης προσπάθειας. Σίγουρα είναι χαραγμένη στη μνήμη όλων. Όμως τώρα κοιτάμε το παρόν και το μέλλον. Ήταν μια μεταβατική περίοδο αγωνιστικά αλλά σχεδόν στο σύνολό της η ομάδα ήταν ίδια. Αυτό ήταν που βοήθησε ώστε η ομάδα να παίξει το μπάσκετ που ήξερε να παίζει χρόνια με την αρωγή του κύριου Ίβκοβιτς. Όταν λοιπόν βελτιώθηκε το κομμάτι της άμυνας μπορέσαμε να πάρουμε μεγάλες νίκες. Όλοι θυμούνται την κούπα αλλά για να φτάσουμε εκεί ανατρέψαμε δυο δύσκολες καταστάσεις με Παρτιζάν και Παναθηναϊκό.

Για το φετινό Φάιναλ Φορ δήλωσε: " Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε για να πάρει και τα τρία Κύπελλα. Έχει κάνει μια τρομερή επένδυση. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι ήθελαν να κάνουν παντοδύναμο τον Ολυμπιακό και φέτος τα κατάφεραν. Οι παίκτες εμφανίζονται αρκετά καλύτεροι από πέρσι. Ο Ολυμπιακός έχει τους παίκτες και την εμπειρία από τον πάγκο για να κάνει το μεγάλο βήμα. Μαζί με την Μπαρτσελόνα είναι το φαβορί. Είναι υπερπλήρης σε όλες τις θέσεις".

Τι συμβουλές δίνει στους παίκτες του Ολυμπιακού: " Θεωρώ τον εαυτό μου έξω από όλο αυτό και ο μοναδικός που θα πρέπει να μιλήσει είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Ίσως κάποια πράγματα να μπορεί να πει και ο Τόμιτς γιατί ξέρει την ψυχολογία των φάιναλ φορ. Τα παιδιά δεν πρέπει να αναλωθούν σε καμία εικόνα που τους περιτριγυρίζει. Πρέπει να πάνε συγκεντρωμένοι να παίξουν δυο παιχνίδια. Είναι δυο τελικοί".

Φασούλας: "Η καλύτερη χρονιά της καριέρας μου"

Συνέντευξη έδωσε στην εφημερίδα Sportday και ο Παναγιώτης Φασούλας: " Θέλω στις 9 Μαΐου να το γιορτάσουμε όλοι μαζί στον Πειραιά. Όσοι δεν ακολουθήσουν την ομάδα στο Παρίσι, θέλω να είναι εδώ για να πανηγυρίσουν την κούπα. Το 1997 ήταν η καλύτερη χρονιά στην καριέρα μου στο μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που πήρε και τους τρεις τίτλους σε μια σεζόν. Η Ρώμη γέμισε από οπαδούς του Ολυμπιακού και δεν γινόταν με τίποτα να το χάσουμε. Πήραμε το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο. Έτσι θα γίνει και τώρα. Πήραμε το πρώτο, στο Παρίσι θα έρθει το δεύτερο και στους τελικούς της Α1 το τρίτο.

Θεωρώ το πρωτάθλημα τον πιο σημαντικό τίτλο απ' όλους και πρέπει πάση θυσία να τον κατακτήσει. Η σημερινή ομάδα μού θυμίζει σε πολλά την ομάδα του 1997 και μπορεί να φτάσει στο “τριπλ κράουν”. Και φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Ο Ολυμπιακός θα κυριαρχήσει για πολλά χρόνια κι αυτό το οφείλει στον Παναγιώτη και τον Γιώργο Αγγελόπουλο. Ανέλαβαν την ομάδα σε μια δύσκολη περίοδο, της άλλαξαν αμέσως επίπεδο και είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσουν δυναστεία. Η πενταετία που κυριάρχησε ο Ολυμπιακός από το 1993 έως το 1997 δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα κάνουν οι Αγγελόπουλοι".


























TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ