EUROLEAGUE

Σκότι Χόπσον: Ο... Κολοσσός της Εφές!

Σκότι Χόπσον: Ο... Κολοσσός της Εφές!

Ο προ διετίας "ψαρωμένος" Σκότι Χόπσον του Κολοσσού, είναι φέτος ο κορυφαίος σκόρερ της Εφές Αναντόλου! Στόχος του; Να φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται. Ναι, μέχρι το ΝΒΑ. Το Euroleague Greece αναλύει.

Η αποτυχία στο Draft του 2011, η μετακόμιση στην όμορφη Ρόδο, ο Κολοσσός, το πέρασμα από το Ισραήλ, οι Miami Heat και η Εφές της Euroleague. Ποια είναι η πορεία του Σκότι Χόπσον και τι λέει γι' αυτόν ο Βασίλης Φραγκιάς, ο άνθρωπος που τον έφερε στην Ευρώπη;

Γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1989, σε μια μικρή πόλη του Kentucky, το Hopkinsville, έκανε τα πρώτα του βήματα σε ένα τοπικό high school, το Heights Academy και το 2008 πήγε με υποτροφία στο Tennessee. Εκεί έμεινε μέχρι την άνοιξη του 2011, όταν δήλωσε συμμετοχή στο Draft του ΝΒΑ. Είχε την φήμη του εξαιρετικού σκόρερ, όμως οι συνεχείς μεταπτώσεις στην απόδοσή του αποθάρρυναν τις 30 ομάδες της λίγκας που προσπέρασαν τελικά την περίπτωσή του. Ο Σκότι Χόπσον είδε το όνειρό του να διαλύεται μέσα σε ένα βράδυ, ένιωσε θλίψη, όμως βρήκε γρήγορα στέγη και μάλιστα την βρήκε στα μέρη μας.

Σκότι Χόπσον: Ο... Κολοσσός της Εφές!

Η Ρόδος και το ακόμη πιο ζεστό Ισραήλ

Ο Κολοσσός ήταν η πρώτη επαγγελματική ομάδα του νυν σούπερ σκόρερ της Εφές Αναντόλου. Ο Βασίλης Φραγκιάς είχε κρατήσει το όνομά του από τον χειμώνα του 2010 και όταν έμαθε ότι δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ, έσπευσε να τον "κλείσει" με συνοπτικές διαδικασίες. Ο δίμετρος Αμερικανός σκόρερ ήρθε στην Ελλάδα "ψαρωμένος", είχε και εδώ σκαμπανεβάσματα, δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό στυλ, όμως έκανε μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις και την επόμενη σεζόν (2012-2013) μετακόμισε νοτιότερα, στο Ισραήλ, για να φορέσει την φανέλα της Χάποελ Εϊλάτ.

Το στυλ παιχνιδιού του "κούμπωσε" καλύτερα στο γρήγορο μπάσκετ που παίζεται στο Ισραήλ και οι σχεδόν 18 πόντοι που σκόραρε ανά παιχνίδι, αποτέλεσαν το σημαντικότερο "παράσημο" για να βρει το καλοκαίρι που μας πέρασε το πρώτο καλό συμβόλαιο της καριέρας του. Η Εφές τον έβαλε στο ρόστερ της, με την ελπίδα ότι βρήκε ένα "λαβράκι" που θα βοηθήσει στην επίθεση και μετά από μερικές εβδομάδες επίσημων υποχρεώσεων, οι Τούρκοι τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Και το θετικό είναι ότι και ο Χόπσον δείχνει πλέον ευτυχισμένος. Στον Κολοσσό δεν ήταν. Όχι γιατί δεν περνούσε καλά στην Ρόδο, αλλά επειδή δήλωσε συμμετοχή στο Draft ενώ είχε το δικαίωμα να μείνει για άλλον ένα χρόνο στο NCAA και αναγκάστηκε να πάρει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο μακριά από την πατρίδα του.

Δοκίμασε με την καλοκαιρινή ομάδα των Heat, προτίμησε την σιγουριά της Εφές

Πριν συμφωνήσει με την Εφές, αγωνίστηκε στα Summer Leagues με την ομάδα των Miami Heat. Έκανε καλές εμφανίσεις, άκουσε ότι οι Πρωταθλητές ενδιαφέρονταν να τον καλέσουν στο training camp για να διεκδικήσει μια θέση στο ρόστερ της κανονικής περιόδου, όμως προτίμησε την σιγουριά που του προσέφεραν οι Τούρκοι. Μικρός είναι, θα έχει κι άλλες ευκαιρίες για να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. Όπως, μάλιστα, θα διαβάσετε λίγο παρακάτω, ο Βασίλης Φραγκιάς, ο άνθρωπος που τον έφερε στην Ευρώπη, πιστεύει ότι ο Χόπσον θα κάνει πολύ σύντομα το άλμα στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Μετά τους τρεις πρώτους αγώνες της πρώτης φάσης, ο Αμερικανός είναι ο πρώτος σκόρερ της Εφές και ο δεύτερος σε χρόνο συμμετοχής. Μετράει 18.7 πόντους με 69.2% στα δίποντα, 57.1% στα τρίποντα και 88.9% στις βολές, 4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα ανά 30 λεπτά συμμετοχής. Δεν έχει μοιράσει ούτε μια ασίστ, όμως δεν χρειάζεται να το κάνει. Ο ρόλος του είναι να φορτώνει το αντίπαλο καλάθι και μέχρι στιγμής η Αρμάνι Μιλάνο, η Στρασμπούρ και η Μπάμπεργκ έχουν νιώσει για τα καλά τις επιθετικές του αρετές.

Σκότι Χόπσον: Ο... Κολοσσός της Εφές!
INTIME SPORTS

Φραγκιάς στο Euroleague Greece: Πίστευα και πιστεύω ότι θα παίξει στο ΝΒΑ

To Euroleague Greece επικοινώνησε και με τον άνθρωπο που έδωσε την ευκαιρία στον Χόπσον να γίνει επαγγελματίας. Ο Βασίλης Φραγκιάς, ένας προπονητής που αρέσκεται να βρίσκει «λαβράκια» στο NCAA, ήταν ο προπονητής του Κολοσσού την περίοδο 2011-2012. Ο Χόπσον βρέθηκε σε μια ομάδα με καλό ρόστερ, έκανε το "αγροτικό" του, όπως υποστηρίζει ο έμπειρος κόουτς και ωρίμασε τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά.

Αναλυτικά όσα είπε ο Βασίλης Φραγκιάς για τον σούπερ σκόρερ της Εφές:

" Ο Σκότι ήταν το καλοκαίρι του 2011 ένα από τα παιδιά που κατά λάθος δεν μπήκαν στο Draft. Παρακολουθώ πολύ το κολεγιακό πρωτάθλημα. Ήξερα πως τον υπολόγιζαν στο Draft, αλλά γλίστρησε κατά λάθος. Ο πρώτος που μου τον πρότεινε ήταν ο μάνατζερ Παναγιώτης Καπάζογλου. Τον είχα δει στο Tennessee. Τον κλείσαμε την επόμενη μέρα. Ηταν απογοητευμένος επειδή τον προσπέρασαν οι ομάδες του ΝΒΑ και οι Αμερικανοί τον έστειλαν στον Κολοσσό. Είχαμε, άλλωστε, την φήμη ότι βγάζαμε παιδιά που στη συνέχεια έπαιζαν σε καλές ομάδες στην Ευρώπη.

Φέτος μίλησα με τον Οκτάι Μαχμούτι και τους ανθρώπους της Εφές. Τον πίστευα πολύ, ήξερα τα προσόντα και την παιδεία του. Είχε κάνει σπουδαία πράγματα στο Πανεπιστήμιο, ενώ εμείς είχαμε την υπομονή να τον καλύψουμε και να τον περιμένουμε.

Πάντα πίστευα ότι κάποια στιγμή θα παίξει στο ΝΒΑ. Και νομίζω πως σε 1-2 χρόνια θα είναι εκεί. Είναι ένα παιδί πολύ αθλητικό, είναι εκπληκτικός στο ανοιχτό γήπεδο, με παιδεία, ενώ προέρχεται από ένα καλό Πανεπιστήμιο. Ξέρει τα βασικά του μπάσκετ. Του έλειπε η εμπειρία, την οποία του προσφέραμε. Από αυτή τη σεζόν κέρδισε, στη συνέχεια πήγε στο Ισραήλ και ταίριαξε σε ένα στυλ ραν-εντ-γκαν, βελτίωσε την άμυνά του, βελτίωσε ακόμη περισσότερο το σουτ που ούτως ή άλλως είχε. Πέρασε το αγροτικό του για δεύτερη χρονιά και το περασμένο καλοκαίρι έκανε το άλμα.

Είπα στους Τούρκους να τον πάρουν και δεν θα το μετανιώσουν. Πιστεύω ότι θα βγάλει μάτια και φέτος και στο μέλλον. Είναι προσγειωμένος, είναι εκπληκτικός χαρακτήρας και είναι χαρά μου που τον έφερα πρώτος στην Ευρώπη".

Θα είναι η Εφές το σκαλοπάτι για κάτι μεγαλύτερο;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η καριέρα του Χόπσον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο 24χρονος περιφερειακός έχει το ταλέντο για να παίξει μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο, είναι ένας εξαιρετικός σκόρερ και πλέον αντιμετωπίζει με περισσότερη σοβαρότητα το επάγγελμά του. Έχει μετανιώσει για τα λάθη του παρελθόντος και δουλεύει σκληρά για να φτάσει ψηλά. Η Εφές είναι η ευκαιρία που χρειαζόταν για να αποδείξει πως μπορεί να κάνει την διαφορά. Μέχρι στιγμής, την κάνει και με το παραπάνω. Μακάρι, λοιπόν, να τον δούμε να πετυχαίνει σύντομα και το όνειρό του, το οποίο δεν είναι άλλο από ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ.

Για σχόλια και ανταλλαγή απόψεων, ακολουθήστε μας στο Twitter @harris_stavrou

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ