EUROLEAGUE

“Σεβασμός στη μνήμη του Μάρκο”

Ο Λούκα Μίτροβιτς και ο Σινάν Γκιουλέρ μίλησαν για τη μεταξύ τους αναμέτρηση, στέλνοντας σύνθημα για τη μνήμη του Μάρκο Ίβκοβιτς. "Η βία δεν χωρά στον αθλητισμό", τόνισαν αμφότεροι.

Το παιχνίδι του Ερυθρού Αστέρα με τη Γαλατάσαραϊ έχει την προσοχή της Euroleague, αυτή την εβδομάδα. Τόσο αγωνιστικά, αλλά πολύ περισσότεροι εκτός παρκέ. Κι αυτό γιατί οι αρμόδιοι θέλουν να περιορίσουν (ή να εκμηδενίσουν, καλύτερα), το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί βεντέτα μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, μετά τη δολοφονία του Μάρκο Ίβκοβιτς.

Γι αυτόν τον λόγο, έγινε γνωστή η επίσκεψη του “ισχυρού άνδρα”” της Γαλατά, Ντουιγκούν Γιαρσουβάτ στο Βελιγράδι, πριν βγει να μιλήσει περί του αντιθέτου ο Νεμπόισα Κόβιτς . Όπως επίσης, η Euroleague έχει λάβει ήδη δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στην προσπάθεια να περιοριστούν τα ενδεχόμενα που μπορούν να προκαλέσουν αναταράξεις στο αυριανό παιχνίδι (16/9, 22:00), οι αρχηγοί των ομάδων μίλησαν, στέλνοντας κοινό μήνυμα.

Ποιο ήταν αυτό; “Η βία δεν έχει θέση στον αθλητισμό”, είπαν με μια φωνή ο Λούκα Μίτροβιτς και ο Σινάν Γκιουλέρ, πριν υπερθεματίσουν γι αυτή την άποψη και σταθούν στα όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.

Ο αρχηγός του Ερυθρού Αστέρα υποστήριξε αρχικά πως ” ό,τι συνέβη στην Κωνσταντινούπολη είναι ντροπή και δεν έχει να κάνει ούτε με το μπάσκετ, ούτε με τον αθλητισμό γενικότερα. Κι αυτό γιατί κανείς από εμάς (τους παίκτες) δεν μπαίνει στο παρκέ, θέλοντας να δυναμιτίσει το κλίμα ή να συμμετάσχει σε άσχημες στιγμές. Όλα αυτά δεν έχουν θέση στον αθλητισμό. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη του Μάρκο (Ίβκοβιτς) είναι όλοι μαζί, παίκτες και φίλαθλοι, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον. Πρέπει να δουλέψουμε συντονισμένα κόντρα στη βία και όλους αυτούς που έρχονται στο γήπεδο για να κάνουν κακό. Ο σκοπός του αθλητισμού είναι η χαρά του παιχνιδιού και ο υγιής ανταγωνισμός με τον αντίπαλο“, πριν αναφερθεί στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα:

Είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος ξέρει τί πρέπει να κάνει. Είμαι επίσης σίγουρος ότι ο σύλλογος και οι αρμόδιες Αρχές θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να εξελιχθεί ομαλά η αναμέτρηση. Επομένως, οι φίλαθλοί μας πρέπει να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα από κάθε άλλον: να φωνάξουν υπέρ της ομάδας. Όλοι μας, κι εμείς οι παίκτες, πρέπει να παλέψουμε για τη νίκη σε κόσμια πλαίσια. Να δείξουμε τον δέοντα σεβασμό στους αντιπάλους μας“.

Από την πλευρά του, ο Σινάν Γκιουλέρ άρχισε λέγοντας πως ” πρώτα απ όλα θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Μάρκο (Ίβκοβιτς). Ο αθλητισμός δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνει τέτοια περιστατικά. Μακάρι να μην συνέβαινε όλο αυτό και να συνέχιζε το παιδί να βλέπει αγώνες μπάσκετ”, ενώ κατέληξε αναφερόμενος στην ουσία των πραγμάτων:

Την ίδια ώρα βρισκόμαστε σε ανταγωνισμό με τον Ερυθρό Αστέρα. Εκπροσωπούμε δύο χώρες με μακρά ιστορία στο μπάσκετ. Ιστορία την οποία πρέπει να συνεχίσουμε. Ο αθλητισμός περιλαμβάνει τον ανταγωνισμό, αλλά δεν έχει χώρο για τη βία. Πρέπει να διαχωρίζονται αυτά τα δύο. Γι αυτό, η Euroleague, οι Αρχές, οι παίκτες, οι προπονητές, οι φίλαθλοι πρέπει να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Μπορείς να χάσεις, μπορεί να κερδίσεις έναν αγώνα. Όλα όμως έχουν να κάνουν με το τι γίνεται στο παρκέ“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ