ΒΕΖΕΝΚΟΒ

Σάσα Βεζένκοβ: Η διαδρομή των draft rights μέχρι το Σακραμέντο και το συμβόλαιο των 20 εκατ. δολαρίων

EUROLEAGUE 2022-2023 /  / FINAL-4 /  /  -   (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2022-2023 / / FINAL-4 / / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σάσα Βεζένκοβ επελέγη στις τελευταίες θέσεις του NBA Draft του 2017 από τους Μπρούκλιν Νετς, όμως θα αγωνιστεί τελικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τη σεζόν 2023/24 με τη φανέλα των Σακραμέντο Κινγκς. Διαβάστε στο SPORT24 πώς κατέληξαν εκεί τα draft rights του Βούλγαρου φόργουορντ.

Ο Σάσα Βεζένκοβ αποχαιρέτησε τον Ολυμπιακό και είναι έτοιμος να ξεκινήσει ένα νεό καφάλαιο στην καριέρα του. Στο NBA. Με τους Σακραμέντο Κινγκς. Πώς έφτασε όμως σε αυτό το σημείο λίγο πριν συμπληρώσει 28 χρόνια ζωής (σσ. έχει γενέθλια στις 6 Αυγούστου); Ή πιο σωστά, πώς έφτασαν οι Κινγκς να έχουν τα draft rights του, αφού δεν ήταν εκείνοι που τον επέλεξαν αρχικά;

Τα πρώτα όνειρα του Βεζένκοβ για το NBA άρχισαν το 2015. Εκείνη τη χρονιά δήλωσε από νωρίς συμμετοχή στο Draft, όμως κατάλαβε πως δεν είχε ρεαλιστικές πιθανότητες να ακούσει το όνομά του από τον Κομισάριο της Λίγκας και τελικά αποσύρθηκε από τη διαδικασία πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Η ίδια ακριβώς ιστορία επαναλήφθηκε και το 2016, ενώ το 2017 ο Βεζένκοβ ήταν αυτόματα διαθέσιμος και τελικά είδε τους Μπρούκλιν Νετς να τον επιλέγουν στο No57 του Draft εκείνης της χρονιάς.

Ωστόσο, για τα επόμενα χρόνια, τα draft rights του Βούλγαρου φόργουρντ έμειναν...κλεισμένα σε ένα συρτάρι, αφού οι Νετς δεν έδειξαν τη διάθεση να δοκιμάσουν τον παίκη που απέκτησαν.

Στις 14 Ιανουαρίου του 2021 τα δικαιώματα του Βεζένκοβ μπήκαν στο πακέτο για το trade του Τζέιμς Χάρντεν από τους Χιούστον Ρόκετς στους Μπρούκλιν Νετς. Στην εν λόγω ανταλλαγή ενεπλάκησαν κι άλλες ομάδες, με συνέπεια τα draft rights του Σάσα να καταλήξουν στα χέρια των Καβαλίερς. Όπως αποδείχτηκε, ούτε το Κλίβελαντ ήταν γη της επαγγελίας για τον Βεζένκοβ, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια συνέχισε να δουλεύει αδιάκοπα και να εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή στην EuroLeague.

Η 23η Ιουνίου του 2022 ήταν η ημέρα που ξεκίνησαν όλα. Η ημέρα που οι Κινγκς απέκτησαν τα draft rights του Σάσα Βεζενκοβ. Οι Καβαλίερς τους τα παραχώρησαν με αντάλλαγμα το 49ο pick στο NBA Draft 2022, μέσα από το οποίο διάλεξαν τον Αϊζάια Μόμπλι, αδερφό του Εβάν Μόμπλι, ο οποίος άνηκε ήδη στο Κλίβελαντ από το Draft της προηγούμενης χρονιάς.

Οι Κινγκς ήθελαν τον Σάσα Βεζένκοβ στο δυναμικό τους και δεν δίστασαν να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους. Στη διάρκεια της σεζόν 2022/23 άνθρωποι του οργανισμού, από το General Manager, Μόντε ΜακΝερ, μέχρι και τον προπονητή της ομάδας, Μάικ Μπράουν, βρέθηκαν πέντε φορές στην Ελλάδα για να δουν από κοντά τον super star του Ολυμπιακού.

Την 1η Ιουλίου του 2023, λίγες ώρες μετά την έναρξη της Free Agency και την τακτοποίηση κάποιων άλλων εκκρεμοτήτων, οι Κινγκς έδωσαν στον Βεζένκοβ συμβόλαιο ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων και διάρκειας τριών ετών κι εκείνος αποδέχτηκε την πρόταση και την πρόκληση, έτοιμος πια να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

TAGS ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ NBA ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ