ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Σαν σήμερα: Η Εθνική μπάσκετ πρωταθλήτρια Ευρώπης για 2η φορά, νικώντας την Γερμανία στον τελικό

Σαν σήμερα: Η Εθνική μπάσκετ πρωταθλήτρια Ευρώπης για 2η φορά, νικώντας την Γερμανία στον τελικό
INTIME

Σαν σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου 2005, η Εθνική Ανδρών επιβλήθηκε με 78-62 της Γερμανίας του Ντιρκ Νοβίτσκι στον τελικό του EuroBasket και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 2η φορά στην ιστορία της. Το SPORT24 θυμάται.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2005 η Εθνική Ανδρών είχε μία δουλειά στο Βελιγράδι. Είχε ένα νέο ραντεβού με την ιστορία. Και δεν σκόπευε να το χάσει. Όχι αυτή τη φορά.

Έχουν περάσει 17 χρόνια από τότε, αλλά κάποιες στιγμές μοιάζει σαν χθες. Η Ελλάδα με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη ανέβηκε σαν σήμερα (25 Σεπτεμβρίου) στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της, επικρατώντας με 78-62 της Γερμανίας του τεράστιου Ντιρκ Νοβίτσκι στον τελικό του EuroBasket 2005. Ήταν η δικαίωση για μία ομάδα που άλλαξε τότε για ένα διάστημα τον τρόπο που έβλεπε ο κόσμος το μπάσκετ.

Τα ψηλά γκαρντ, τα συνεχή Pick and Roll, το διάβασμα του παιχνιδιού, η ομαδικότητα και η συνοχή στην άμυνα, η ηρεμία που έβγαζε αυτή η ομάδα ακόμα και όταν τα πράγματα έμοιαζαν εξαιρετικά δύσκολα, όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στο να χτιστεί ο μύθος της.

Στο EuroBasket 2005 η Ελλάδα δεν πήγε ως φαβορί και ας είχε δηλώσει ο αρχηγός της, Μιχάλης Κακιούζης, ότι πάει για το χρυσό. Πέρασε δυσκολίες στους ομίλους όταν ηττήθηκε από την Σλοβενία την 2η αγωνιστική. Χρειάστηκε μπαράζ με το Ισραήλ για να μπει στην 8αδα. Είδε τα ψηλά κορμιά των Ρώσων του Αντρέι Κιριλένκο να της βάζουν δύσκολα στα προημιτελικά. Κόντρα στην Γαλλία στον ημιτελικό χρειάστηκε ένα από τα μεγαλύτερα τρίποντα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ διά χειρός Δημήτρη Διαμαντίδη για να προκριθεί στον τελικό. Εκεί όμως ήταν σαν έτοιμη από καιρό.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε σε όλη την διαδρομή της στο EuroBasket 2005 ατσάλωσαν εκείνη την Εθνική. Η Γερμανία - που είχε κάνει το δικό της θαύμα αποκλείοντας χάρη σε καλάθι του Νοβίτσκι στο τέλος την (χωρίς Πάου Γκασόλ) Ισπανία στον ημιτελικό - άντεξε οριακά κάτι περισσότερο από ένα ημίχρονο. Από την τρίτη περίοδο κι έπειτα ξεκίνησε το σόου του Θοδωρή Παπαλουκά (22 πόντοι με 4 τρίποντα και 6 ασίστ) και τα υπόλοιπα ήταν ιστορία, με την Ελλάδα να παίρνει την νίκη και να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Το τέλος του τουρνουά βρήκε τον Παπαλουκά και τον Δημήτρη Διαμαντίδη στην κορυφαία πεντάδα μαζί με τον (MVP) Ντιρκ Νοβίτσκι και τους Μπορίς Ντιαό (Γαλλία) και Χουάν-Κάρλος Ναβάρο (Ισπανία) και την Ελλάδα στους δρόμους. Έναν χρόνο αργότερα, με σχεδόν ίδιο ρόστερ η Ελλάδα θα έβγαινε δεύτερη στον κόσμο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, νικώντας στον ημιτελικό την Team USA των ΛεΜπρόν Τζέιμς και Ντουέιν Γουέιντ. Και ο μύθος της απλώς θα μεγάλωνε ακόμα περισσότερο.

Τα δεκάλεπτα: 19-12, 39-32, 64-48, 78-62
ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8 (2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22 (4 τρίποντα, 6 ασίστ), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11 (2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Παπαδόπουλος.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Μπάουερμαν): Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23 (1 τρίποντο, 9 ριμπάουντ), Σούλτσε 5 (1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2.

Δείτε ολόκληρο τον αγώνα όπως τον είχε ανεβάσει στο κανάλι της η FIBA:

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ