NBA

O Ρικ Πιτίνο στο SPORT24: "Του Ντόνοβαν Μίτσελ πολλοί δεν του το 'χαν"

O Ρικ Πιτίνο στο SPORT24: "Του Ντόνοβαν Μίτσελ πολλοί δεν του το 'χαν"
2017 AP PHOTO/TIMOTHY D. EASLEY

Ο Ντόνοβαν Μίτσελ τίναξε την μπάνκα στον αέρα κι ο Βασίλης Σκουντής αφού ζήτησε την άποψη του κολεγιακού μέντορα του, τον βάζει στην ίδια πρόταση με τον Μάικλ Τζόρνταν.

Υποκλίνομαι στο μεγαλείο (όχι του Ντόνοβαν Μίτσελ, ούτε του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά του Λόπεζ!

Όχι του Μπρουκ, αλλά του δίδυμου αδερφού του, του Ρόμπιν, ο οποίος προχθές το βράδυ απέδειξε ότι δεν είναι ανιστόρητος και συνάμα έχει γερό μνημονικό, αυτοσαρκαστική διάθεση και μεγάλη αίσθηση του χιούμορ.

Το εννοώ αυτό διότι με το που έληξε το κολασμένο και πλέον ιστορικό ματς των Καβαλίερς με τους Μπουλς, ο λεγάμενος τιτίβισε μια μεγάλη αλήθεια η οποία παραπέμπει σε μια παλιά ιστορία.

«I am going to get it out of the way and point out that Donovan Mitchell and Robin Lopez comined for 72 tonight. Hashtag Historic Game».

Τάδε έφη ή μάλλον τάδε έγραψε ο αναπληρωματικός σέντερ των Καβαλίερς και με το που τα διάβασα ξεκαρδίστηκα στα γέλια, χώρια η κατάπληξη μου από μια σατανική συγκυρία και την απόδειξη ότι (όπως υποστηρίζουν οι Μαρξιστές) η Ιστορία μπορεί όντως να επαναλαμβάνεται και ως φάρσα.

«Εγώ και ο Τζόρνταν βάλαμε 70 πόντους»

Στις 28 Μαρτίου του 1990, σε ένα άλλο ιστορικό ματς ο Στέισι Κινγκ είχε πει γελώντας πως «δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη νύχτα που εγώ και ο Τζόρνταν βάλαμε 70 πόντους»!

Όντως προέκυπτε ένα τέτοιο άθροισμα, διότι ο Τζόρνταν είχε σκοράρει 69 και ο αριστερόχειρας φόργουορντ έναν και μονάκριβο!

Με την ίδια λογική, μετά από 33 χρόνια, ο Λόπεζ και ο Μίτσελ έκαναν σούμα 72!

Πέρα από την ατάκα, εδώ υπάρχει και μια τρομακτική σύμπτωση, που θα μπορούσε να δώσει στον Μίτσελ την ευκαιρία να τινάξει την μπάνκα στον αέρα.

Να πει δηλαδή κι ελόγου του πως «δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το ματς στο οποίο εγώ κι ο Τζόρνταν βάλαμε 140 πόντους»!

Ο Τζόρνταν και ο Μίτσελ οργίασαν σε ένα ίδιο ματς

Σύμφωνοι είναι παρελκυστική η προσέγγιση μου, αλλά δεν απέχει κιόλας από την πραγματικότητα, διότι πράγματι οι δυο τους οργίασαν στο ίδιο ματς: στο ίδιο με διαφορά 33 ετών!

Τους 69 πόντους του ο Τζόρνταν τους έβαλε στο παλιό Coliseum του Κλίβελαντ (Καβαλίερς-Μπουλς 113-117) και τους δικούς του 71 ο Μίτσελ στην ίδια πόλη, όχι στο ίδιο γήπεδο, αλλά στο μεταγενέστερο Rocket Mortgage Fieldhouse (Καβαλίερς-Μπουλς 145-134).

Αμ’ το άλλο, που επιτείνει έτι περαιτέρω τη σατανική σύμπτωση;

Και τα δυο ματς κρίθηκαν στην παράταση!

Στο μεταξύ βγήκε πριν από λίγες ώρες το ΝΒΑ και απεφάνθη ότι ο σεληνιασμένος γκαρντ των Καβαλίερς υπέπεσε σε παράβαση εκτελώντας τη βολή από την οποία προέκυψε εκ των υστέρων η ισοφάριση, επειδή, λέει, πάτησε τη γραμμή της προσωπικής.

Το πάτημα της γραμμής και η ατάκα του... Ψαραντώνη!

Εδώ στ’ αλήθεια ταιριάζει η τρομερή ατάκα του Ψαραντώνη προς έναν τροχονόμο που τον σταμάτησε στην Εθνική οδό από το Ηράκλειο προς το Ρέθυμνο, επειδή πάτησε τη διαχωριστική γραμμή και έκανε προσπέραση...

«Επάτησα τη μπρε σύντεκνε, μα δεν την εξετσιλάκωσα κιόλας»!

Παρομοίως και ο πρώην παίκτης των Τζαζ δεν την εξετσιλάκωσε και στο κάτω κάτω της γραφής είναι κρίμα να αφήνεις μια λεπτομέρεια να σού χαλάει μια όμορφη ιστορία.

Αυτή τη ζαχαρένια προφανώς δεν μπορεί να του τη χαλάσει ούτε το γεγονός ότι λίγες αργότερα υποβλήθηκε σε αιφνιδιαστικό έλεγχο doping!

Φαντάζομαι πως για το μεγάλο ρεκόρ του Μίτσελ περισσότερο από τον (προπονητή των Καβαλίερς) Τζέι Μπι Μπίκερσταφ, χαίρεται αυτός που πριν από οκτώ χρόνια τον στρατολόγησε ως κολεγιόπαιδο και επεξεργάσθηκε επί δυο σεζόν το ταλέντο του.

Ποιος είναι αυτός;

Μα φυσικά ο Ρικ Πιτίνο, ο οποίος τον είχε στη δούλεψη του από το 2015 έως το 2017 στους Κάρντιναλς του Λούιβιλ και τον καμάρωσε να επιλέγεται στο Νο 13 του ντραφτ (από τους Νάγκετς), να διαπρέπει τις επόμενες πέντε σεζόν στους Τζαζ και προχθές να το γυρίζει από την τζαζ στο σκληρό ροκ!

Ο Πιτίνο στο SPORT24: «Πολλοί δεν του το είχαν»!

Δεν θα μπορούσα να προσπεράσω αυτή τη σχέση και πριν από λίγη ώρα τον αναζήτησα για τα σχετικά και ανταποκρίθηκε ασμένως στο αίτημα μου.

Ιδού λοιπόν τι μού είπε ο Hall Of Famer, πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού και της Εθνικής ομάδας.

«Όταν τον εντάξαμε στο πρόγραμμα μας δεν ήταν ένας ιδιαιτέρως προβεβλημένος και αναγνωρισμένος, κατατασσόταν μόλις στο Νο 58 του Τop 100 των παικτών από τα λύκεια όλης της χώρας.

Λάτρεψα από την πρώτη στιγμή την αθλητικότητα, την προοπτική και την επιθυμία του να δώσει τον καλύτερο εαυτό του και να καλύψει τις ατέλειες του όπως για παράδειγμα το επίπεδο σουτ με την μικρή καμπύλη.

Δουλέψαμε πολύ, ακολουθήσαμε μια καθημερινή διαδικασία βελτίωσης και οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν φοβερός δουλευταράς στην προπόνηση και φιλοδοξούσε από τότε να γίνει ένας σούπερ σταρ του ΝΒΑ.

Είναι ένα πολύ έξυπνο παιδί και μου άρεσε ο χαρακτήρας του κυρίως η προθυμία και η αποφασιστικότητα του να διαψεύσει τις προβλέψεις και να γίνει σπουδαίος, ενώ πολλοί δεν του το είχαν»!

Με ή χωρίς μεγάλο upside (όπως λέει και ο Πιτίνο), με ή χωρίς παράταση, με ή χωρίς... παράβαση, με ή χωρίς drug test ο Μίτσελ προκάλεσε σοκ και δέος στην πιάτσα του παγκοσμίου μπάσκετ και το κρεσέντο του ήρθε κι έδεσε!

Εδεσε με ό,τι είχε συμβεί τα προηγούμενα βράδια, αλλά και με ό,τι επέπρωτο να συμβεί μετά την επίτευξη της όγδοης καλύτερης επίδοσης σκοραρίσματος στα χρονικά του ΝΒΑ και της κορυφαίας μετά τους 81 πόντους του αοίδιμου Κόμπε Μπράιαντ στις 22 Ιανουαρίου του 2006 (Λέικερς-Ράπτορς).

Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος

Τα διατρέξαντα αυτές τις άγιες και χρονιάρες μέρες είναι όντως τόσο εντυπωσιακά και αδιαλείπτως επαναλαμβανόμενα, ώστε να τα αποδίδει κάποιος είτε στο γαλαντόμο πνεύμα των Χριστουγέννων, είτε στη επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος που ενέσκηψε απανταχού της γης του ΝΒΑ!

Σοβαρολογώ επ’ αυτού και καταθέτω τα αδιάσειστα πειστήρια, που επιβεβαιώνουν ότι έγινε και μπορεί να συνεχίσει να γίνεται της παστρικιάς το κάγκελο!

Σε αυτή την αυλή των θαυμάτων, έβαλαν με διαφορά ολίγων ωρών 71 πόντους ο Ντόνοβαν Μίτσελ, 55 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, 54 ο Κλέι Τόμπσον, 44 ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, 43 ο ΛεΜπρόν, 42 ο Ζοέλ Εμπίιντ και μονάχα 39 ο Λούκα Ντόντσιτς, λίγες μέρες μετά το εκκωφαντικό triple-double figure (60-21-10) και ενώ πρόκανε να σκοράρει 267 σε εννέα βράδια, οδηγώντας τους Μάβερικς σε επτά διαδοχικές νίκες!

Καλό είναι το 7-0 των Μάβερικς, αλλά έχουν να φάνε ακόμα ψωμιά για να φτάσουν στο 12-0 των Νετς, που την πάνε λάου λάου τη δουλειά και επιφυλάσσονται πολλώ λογιώ.

Ο «Spida» και ο αληθινός υπερήρωας

Επιστρέφω στον αστερισμό του Μίτσελ ο οποίος επιβεβαίωσε απολύτως το παρατσούκλι που του έχουν κολλήσει: «Spida», ένεκα της λατρείας που τρέφει παιδιόθεν προς τον Spiderman!

Yπερήρωας σε έναν φανταστικό κόσμο ο ένας, υπερήρωας και ο άλλος μόνο που ελόγου του δραστηριοποιείται και οργιάζει σε ένα αληθινό και στην κυριολεξία χειροπιαστό περιβάλλον.

Μέχρις εδώ έγραψα τα δικά μου, από εδώ και κάτω αφήνω να βάλει μερικές πινελιές ένας φιλαράκος μου και μαθητής μου σε σχολή δημοσιογραφίας, ο Γιώργος Διαλυνάς από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Ιδού λοιπόν, το δικό του συμπληρωματικό πόνημα.

Υπάρχει μια φράση η οποία χαρακτηρίζει το Κλίβελαντ, το «Μistake on the lake» και έχει να κάνει με τη γενικότερη ασχήμια της περιοχής και τις περιορισμένες επιλογές που προσφέρει.

Όμως οι οπαδοί των Καβαλίερς έχουν επιτέλους έναν καλό λόγο για να αισιοδοξούν για το παρόν και το άμεσο μέλλον της ομάδας: Το εξαιρετικό και πολλά υποσχόμενο σύνολο των Ντάριους Γκάρλαντ, Τζάρετ Άλεν, Κάρις ΛεΒέρτ, Έβαν Μόμπλεϊ , Κέβιν Λοβ, Ντιν Γουέιντ, Τσεντί Οσμάν έχει πλέον δίπλα του έναν All-Star που μετακόμισε εκεί με κίνητρο για το βήμα παραπάνω στα playoffs και για ομορφύνει το άσχημο τοπίο!

H μοναξιά του Γκάρλαντ και οι Διόσκουροι

Ο Ντάριους Γκάρλαντ είναι τρομερά γρήγορος με την μπάλα στα χέρια, βλέπει γήπεδο όσο λίγοι και εκτελεί ταχύτατα. Μέχρι το καλοκαίρι ήταν απελπιστικά μόνος καθώς οι αντίπαλοι επικεντρώνονταν πάνω του για να μπλοκάρουν τη λειτουργία των Καβαλίερς.

Ήθελε λοιπόν, ένα ταίρι, το δίχως άλλο...

Μια κρητική μαντινάδα λέει «που μίσεψες κι ορφάνεψα σ' ήντα καιρό εχάθης, κουράστηκα να καρτερώ ταίρι τ' ανέμου να 'ρθεις...»

Σαν έτοιμος από καιρό λοιπόν ο Γκάρλαντ υποδέχτηκε τον Μίτσελ και το πάντρεμα των Διόσκουρων αποβαίνει αποτελεσματικό και πολύ ελκυστικό.

Ο ένας συμπληρώνει ιδανικά τον άλλον και ως εκ τούτου οι αντίπαλοι δεν ξέρουν σε ποιον να εστιάσουν, χώρια που εφόσον επιχειρήσουν να κλείσουν και τους δύο θα βρεθούν νέοι πρωταγωνιστές: ο Ντιν Γουέιντ είναι πάντα έτοιμος να το… στάξει από τις γωνίες και τις 45 μοίρες, όπως και ο πολύπειρος Κέβιν Λοβ, ενώ ο Εβαν Μόμπλεϊ (τον οποίο εγκωμίασε πριν από λίγες ημέρες ο Γιάννης Αντετοκούνμπο) και ο Τζάρετ Άλεν απλά κάνουν το κατάλληλο «βύθισμα» στη ρακέτα και περιμένουν μια εύκολη πάσα για να τελειώσουν την εκάστοτε φάση.

Συν τοις άλλοις οι πρωταθλητές του 2016 διαθέτουν την καλύτερη άμυνα σε ολόκληρη τη λίγκα, αν και αυτή ίσως δεν αποτελεί προαπαιτούμενο στοιχείο για μια ομάδα στην οποία προχθές δυο παίκτες έβαλαν μαζί 72 πόντους!

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ