ΠΑΟΚ

Πρέλεβιτς για το Κύπελλο Κόρατς του ΠΑΟΚ: "Να μάθουν και οι νέοι ότι αυτή η ομάδα έχει ιστορία"

Πρέλεβιτς για το Κύπελλο Κόρατς του ΠΑΟΚ: "Να μάθουν και οι νέοι ότι αυτή η ομάδα έχει ιστορία"
PRINTSCREEN

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς μίλησε στο επίσημο κανάλι του ΠΑΟΚ στο YouTube για την κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς της ομάδας 30 χρόνια πριν.

Συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη μέρα που ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς (16/3/1994) και ο Μπάνε Πρέλεβιτς θυμήθηκε στην κάμερα της ασπρόμαυρης ΚΑΕ την πορεία της ομάδας της Θεσσαλονίκης που οδήγησε στην κατάκτηση του τροπαίου.

Θυμίζουμε πως και ο Τζον Κόρφας έκανε το δικό του σχόλιο για την σημερινή επέτειο, ενώ την Κυριακή (17/3) ο ΠΑΟΚ θα βραβεύσει τα μέλη εκέινης της ομάδας πριν το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό AKTOR (17:15, ΕΡΤ3, Match Center από το SPORT24).

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

"Το πρώτο παιχνίδι έγινε στη Σαμάρα που, τουλάχιστον έτσι μας τα εξήγησαν οι άνθρωποι εκεί, για χρόνια απαγορευόταν να έρθουν ξένοι για κάποιους πολιτικούς λόγους. Και ήμασταν η δεύτερη ομάδα που είχε έρθει στην πόλη αυτή. Περίεργο παιχνίδι, περίεργες καταστάσεις. Ένα γήπεδο που το παρκέ ήταν στημένο πάνω από τον πάγο. Γλιστρούσε πάρα πολύ.

Ο Μπέρι έμεινε στο ξενοδοχείο, είπε ότι ήταν άρρωστος. Βεβαίως κερδίσαμε και εκεί κι από εκεί ξεκίνησε η πορεία μας. Το πιο σημαντικό όμως παιχνίδι ήταν με τη Σκαβολίνι στους 8 γιατί η Σκαβολίνι τότε ήταν η καλύτερη ιταλική ομάδα. Απόλυτο φαβορί. Πάμε στο Πέζαρο, χάνουμε 16 πόντους νομίζω και μας είχαν όλοι... 'καλή πορεία, ευχαριστούμε πάρα πολύ, μέχρι εδώ ήμασταν'.

Κι όμως ερχόμαστε στη Θεσσαλονίκη με τρομερή βοήθεια από τις κερκίδες κι από το πρώτο δευτερόλεπτο αρχίζουμε και χτίζουμε τη διαφορά και τελειώσαμε στους 38 πόντους. Κι αυτό ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της ομάδας.

Απλά για το παιχνίδι με τη Στεφανέλ έχοντας υπόψιν ότι ήταν ο τελικός και κρινόταν ο τίτλος, το βάζω σαν το τέλειο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, το καλύτερο".

Για το λόγο που το παιχνίδι στην Τεργέστη ήταν το καλύτερο: "Το παιχνίδι με τη Στεφανέλ ήταν το τέλειο παιχνίδι γιατί άμα αναλύσουμε τα νούμερα στο μπάσκετ, θα δούμε ότι ήταν άψογα. Φανταστικό το ποσοστό στα δίποντα, τρίποντα, βολές, λάθη, ασίστ και με όλα αυτά τα στοιχεία που γίνεται ανάλυση ενός παιχνιδιού ήταν όλα άψογα, σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό γιατί πάντα πρέπει να συγκρίνουμε αυτά τα καλά στατιστικά πότε έχουν έρθει; Έχουν έρθει σε ένα παιχνίδι που έχει τρομερή πίεση αποτελέσματος, ευρωπαϊκός τελικός και η ομάδα έπαιξε εκτός έδρας στην έδρα του αντιπάλου.

Όταν βάλουμε όλα αυτά σε ένα καλάθι βγαίνει το τέλειο παιχνίδι της ομάδας. Τότε είχαμε καταπληκτική ομάδα. Ήταν προσωπικότητες που όμως ήξεραν τι σημαίνει ομαδικό παιχνίδι και τι να κάνουν ο καθένας για να κερδίσει η ομάδα. Έβλεπες τον Σάβιτς.

Ο Σάβιτς ήταν ένας παίκτης που μπορούσε να βάλει 30 πόντους σε κάθ ματς. Δεν τους έβαζε όμως γιατί είχε τον Μπέρι, είχε εμένα, είχε άλλους παίκτες που έπαιρναν προσπάθειες. Έκανε όμως άλλες δουλειές. Κάποιος που δεν γνωρίζει πολλά από το άθλημα δεν το έβλεπε, όμως ήταν πολύ σημαντικός για την ομάδα".

Για τον Μπέρι: "Χαρισματικός σκόρερ ο Μπέρι. Δεν ξέρω αν πέρασαν από το ευρωπαϊκό μπάσκετ τόσο χαρισματικοί σκόρερ. Από αυτούς τους παίκτες που δεν ξέρεις ποτέ τι θα κάνει, πώς θα σουτάρει, πώς θα αντιδράσει. Είχε ένα ιδιαίτερο στιλ, ιδιαίτερο τρόπο που έπιανε τη μπάλα και για κάποιο λόγο πάντα όταν σούταρε, η μπάλα χτυπούσε στο στεφάνι 3-4 φορές και έμπαινε μέσα. Απίστευτη επαφή με το καλάθι".

Για τον Κόρφα: "Πάντα όταν ήμουν το μισό δευτερόλεπτο ελεύθερος η μπάλα ήταν στα χέρια μου την κατάλληλη στιγμή. Και έκανε αυτό που έπρεπε να κάνουν και πρέπει να κάνουν οι πόιντ γκαρντ της εποχής. Όταν όλη η ομάδα κολλάει, παίρνει την ευθύνη πάνω του και βάζει μεγάλα σουτ".

Για τον Γαλακτερό: "Ο Νάσος ήταν ρούκι στην ομάδα, όμως έδωσε στην ομάδα αυτό που της έλειπε. Το 3άρι που μπορούσε να καλύψει πολλές αδυναμίες της άμυνας, μπορούσε να μαρκάρει και μπροστά και πίσω. Ήταν επικίνδυνος επιθετικός και αυτός, όμως μπήκε στη φιλοσοφία της ομάδας, δέχθηκε το ρόλο του. Γιατί ο Νάσος και αυτός ήταν ένας παίκτης που μπορούσε να βάλει 20-30 πόντους. Δέχθηκε τον ρόλο του και ήταν πολύ σημαντικός".

Για τον Σούλη Μαρκόπουλο: "Ο Σούλης είχε τον πιο σημαντικό ρόλο σε αυτή την ομάδα. Από τη στιγμή που έφυγε ο Ίβκοβιτς όλοι περίμεναν ότι η ομάδα θα διαλυθεί. Κι όμως ο Σούλης κράτησε όλα τα στοιχεία και όλες τις αρχές που είχε βάλει ο Ίβκοβιτς, προσθέτοντας κάποια δικά του στοιχεία και έκανε ένα ωραίο μείγμα που έφερε και το αποτέλεσμα".

Για το πρωί του τελικού: "Ναι είναι γνωστή η ιστορία που ξυρίστηκα και κατεβαίνοντας κάτω από το δωμάτιό μου για πρωινό, με μεγάλη έκπληξη με ρώτησαν 'γιατί ξυρίστηκες σήμερα;'. Και επειδή ήμουν και αρχηγός της ομάδας απάντησα 'επειδή θα σηκώσουμε το Κύπελλο σήμερα, ο αρχηγός πρέπει να είναι ξυρισμενος'. Τόσο το πιστεύαμε. Το μήνυμα είναι ότι τόσο το πιστεύαμε όλοι. Αυτή είναι η στιγμή μας".

"Βεβαίως κάνουμε καλά (σ.σ. που τα συζητάμε μετά από τόσα χρόνια). Εγώ χαίρομαι. Και να μάθουν και οι νέοι ότι αυτή η ομάδα έχει ιστορία. Τώρα μεγαλώνοντας χαίρομαι περισσότερο".

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ