EUROLEAGUE

Πέσιτς, Χάινκες και… Γουαρδιόλα!

Πέσιτς, Χάινκες και… Γουαρδιόλα!

Η Μπάγερν στρέφεται στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό ενώ ο Σβέτισλαβ Πέσιτς μίλησε για τη συνάντηση με τον Πεπ Γουαρδιόλα, τη σύγκριση με τον Γιουπ Χάινκες και τις μελλοντικές φιέστες στο Δημαρχείο του Μονάχου!

Δεν ξέρουμε αν η Μπάγερν Μονάχου καταφέρει να γίνει τεράστιο brand name στο παγκόσμιο μπάσκετ όπως προϊδεάζει ο Σβέτισλαβ Πέσιτς, σίγουρα όμως οι Βαυαροί έχουν όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσουν και στα παρκέ.

Η αρχή γίνεται φέτος στην Euroleague, εκεί όπου η ομάδα του Πέσιτς μετράει δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στον θεσμό και πλέον στρέφεται στο ντέρμπι κορυφής του Γ ομίλου με τον Ολυμπιακό, στο ΣΕΦ. Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Μπάγερν για το πενταετές πλάνο των Βαυαρών, τις μεγάλες προσδοκίες και την πίεση ενώ παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος πρέπει να βελτιωθεί! Έστω κι αν έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο, στα 64 του χρόνια…

Είχατε την ευκαιρία να συναντήσετε τον Πεπ Γουαρδιόλα. Όπως κι εσείς, έτσι κι αυτός έχει τεράστια πίεση για να κερδίσει όλους τους τίτλους. Πως ήταν η μεταξύ σας συνάντηση;

''Πιστεύω ότι ο Πεπ νιώθει άνετα στην Μπάγερν! Αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν προπονητή. Είδα στα μάτια του ότι είναι πολύ ικανοποιημένος με την κατάσταση που έχει βρει εδώ. Είμαι σίγουρος ότι έχει τεράστιο κίνητρο και μπορεί να εμπνεύσει τους παίκτες του''.

Το ποδοσφαιρικό Μόναχο έχει ζήσει μεγάλες επιτυχίες στη Γερμανία και την Ευρώπη. Πόσο εύκολο είναι να πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο και το μπασκετικό τμήμα του συλλόγου;

''Η πρόκληση είναι τεράστια αφού ανήκουμε σε ένα τεράστιο κλαμπ, έναν σύλλογο-κολοσσό όπως η Μπάγερν. Σε αυτή την ομάδα έχουν αγωνιστεί τεράστια ονόματα και σπουδαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού. Νομίζω ότι η Μπάγερν διαφέρει από τα άλλα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Έχουμε πολύ δύσκολο έργο όμως ξέρουμε όλοι μας τον λόγο που βρισκόμαστε εδώ. Θέλουμε να είμαστε καλύτεροι από όλους τους άλλους!''.

Πιστεύετε ότι το ποδοσφαιρικό κοινό της Μπάγερν Μονάχου έχει καταλάβει τη δουλειά που γίνεται στο μπασκετικό τμήμα του συλλόγου;

''Το μπάσκετ είναι πάθος! Οι οπαδοί ενός κλαμπ όπως η Μπάγερν δεν θέλουν να είναι απλοί παρατηρητές αλλά να αισθάνονται μέρος της επιτυχίας. Αυτό συμβαίνει, επίσης, στο μπάσκετ. Οι φίλαθλοι που έρχονται στο Audi Dome μπορούν να ζήσουν την ένταση και τη δυναμική του αθλήματος! Τα συναισθήματα είναι έντονα και το νιώθουμε εμείς οι προπονητές και οι παίκτες, κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ο Ούλι Χένες και ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ έρχονται συνέχεια στους αγώνες μας. Είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι φίλοι του ποδοσφαίρου''.

Η πορεία της Μπάγερν στην Euroleague δημιουργεί προσδοκίες για κάτι καλό στη συνέχεια της διοργάνωσης. Πως το έχετε καταφέρει;

''Λοιπόν, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Οι στόχοι μας είναι πολύ υψηλοί. Θέλουμε να είμαστε πρωταθλητές! Είμαστε ακόμα στην αρχή, βάζουμε τους νέους παίκτες στη φιλοσοφία και τη νοοτροπία της Μπάγερν Μονάχου. Είμαστε ακόμη σε διαδικασία δημιουργίας της μπασκετικής μας ταυτότητας. Σίγουρα οι αντίπαλοί μας δεν πρέπει να μας υποτιμήσουν''.

Έχετε κοουτσάρει ομάδες κορυφαίου επιπέδου, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αλήθεια, πώς θα χαρακτηρίζατε την Μπάγερν Μονάχου;

''Ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει μάθει να πρωταγωνιστεί. Και δεν μιλάω μόνο για το τμήμα μπάσκετ! Όσον αφορά τον τομέα μου, τα θετικά αποτελέσματα είναι προϊόν σκληρής δουλειάς. Οι πραγματικοί πρωταθλητές δουλεύουν σκληρά πριν και μετά από τα παιχνίδια. Επιμένω: Η μέρα έχει 24 ώρες. Έχεις οκτώ ώρες για να κοιμηθείς, οκτώ ώρες για να αφιερώσεις στο μπάσκετ και οκτώ ώρες για να αφιερώσεις στην προσωπική σου ζωή. Οι πραγματικοί πρωταθλητές είναι αυτοί που μπορούν να βρουν την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στο διάβασμα, τη μελέτη, το θέατρο, την οικογένεια, τους φίλους και το μπάσκετ. Η ομάδα μας μπορεί να το πετύχει!''.

Ο Ούλι Χένες συνηθίζει να πανηγυρίζει τίτλους με τους ποδοσφαιριστές της Μπάγερν στο μπαλκόνι του Δημαρχείου, στο Μόναχο. Δεν θα ήταν πολύ όμορφο να γίνει κάτι ανάλογο και με τους μπασκετμπολίστες της Μπάγερν;

''Φυσικά! Αν παίζουμε καλά και κερδίζουμε, σίγουρα θα έχουμε την ευκαιρία να πανηγυρίσουμε τίτλους με τον κόσμο της Μπάγερν! Ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, θέλουμε την στήριξη των φιλάθλων μας ώστε το τέλος της χρονιάς να πανηγυρίσουμε μαζί τους, όπως συμβαίνει με την ποδοσφαιρική ομάδα''.

Κόουτς, είστε 64 ετών. Ο Γιούπ Χάινκες κατέκτησε τα πάντα με την Μπάγερν στα 68 του. Κάποιος που σας παρακολουθεί κάθε μέρα, μπορεί να διαπιστώσει ότι έχετε απίστευτη θέληση και διάθεση για δουλειά!

''Δεν σκοπεύω να αποχωρήσω από τους πάγκους τόσο νωρίς (γέλια)! Νομίζω ότι έχω ακόμα να προσφέρω κάποια πράγματα και να βελτιωθώ ακόμη περισσότερο ως προπονητής''.

Αλήθεια, σε ποιους τομείς θέλει βελτίωση ο Σβέτισλαβ Πέσιτς;

''Δεν είναι αρκετό να ζεις με το μπάσκετ. Πρέπει να ζεις για το μπάσκετ. Αυτή είναι η βασική αρχή της ζωής μου. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν έχω αποχωρήσει ακόμη από την προπονητική. Μαθαίνω κάθε μέρα! Αν ένας προπονητής νομίζει ότι μια ομάδα κερδίζει χάρη σε αυτόν, μάλλον δεν ξέρει τι του γίνεται! Ποτέ δεν έβαλα τον εαυτό μου πάνω από την ομάδα. Είμαι εκεί για τους παίκτες και όχι το αντίθετο. Προσπαθώ να βελτιώνομαι ώστε οι παίκτες να βελτιώνονται μαζί μου. Μόνο έτσι μπορεί να βελτιωθεί μια ομάδα!''.

Πού βλέπετε να φτάνει το project της Μπάγερν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια;

''Πιστεύω ότι η Μπάγερν θα γίνει τεράστιο brand name στο παγκόσμιο μπάσκετ! Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα γίνει αυτό όμως η βελτίωση είναι δεδομένη. Πρέπει να υπάρχει υπομονή και να γίνονται σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση''.

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ