ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός: 77-76

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός: 77-76
Γιόνσεν

Με δήμιο τον πρώην δικό του, Ντέγιαν Τομάσεβιτς, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ με 77-76

Η τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός είχε τέσσερις ήττες στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος ήταν τη σεζόν 2004-05, αλλά τότε δεν ήταν και μεγάλη η ζημιά, αφού είχε βγει πρώτος. Φέτος, οι γκέλες σε Κυψέλη, Μαρούσι και τώρα στη Θεσσαλονίκη με τον ΠΑΟΚ, καθώς και η ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, του κόστισαν την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, αφού πλέον ο Ολυμπιακός με νίκη επί των Τρικάλων το μεσημέρι της Κυριακής παίρνει και μαθηματικά το απόλυτο αβαντάζ έδρας στα πλέι οφ.
Οι πράσινοι βρέθηκαν απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που έπαιζε στο 100% των δυνατοτήτων του σε κάθε φάση. Με τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς να θυμίζει τον... παίκτη που έπαιζε στον Παναθηναϊκό, αναγκάζοντας τον Ομπράντοβιτς να πει στους παίκτες του "σας παίζει μόνος του", τον Μπρίντον Τζόνσεν να σκοράρει όταν και όπως πρέπει και τον Αλέξη Κυρίτση να παίρνει σωστές επιλογές σε όλες τις κρίσιμες φάσεις του τελευταίου δεκαλέπτου και της παράτασης, ο δικέφαλος πήρε μια πολύτιμη νίκη, η οποία αποτελεί μεγάλη τονωτική ένεση στην ψυχολογία των παικτών μετά τα τόσα προβλήματα που προέκυψαν τη φετινή περίοδο!

Φυσικά, οι απουσίες του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην μέτρια εμφάνιση του Παναθηναϊκού, ο οποίος δεν είχε σταθερότητα στην απόδοσή του, ούτε συγκεκριμένο πλάνο σε φάσεις που πιθανόν να έκριναν το αποτέλεσμα. Ο Γιώργος Καλαφατάκης αμέσως μετά το ματς δήλωσε "περιμέναμε ότι χωρίς αυτούς τους παίκτες ο Παναθηναϊκός θα είχε πρόβλημα στο ρυθμό του" και ο προπονητής του ΠΑΟΚ βγήκε 100% αληθινός.

Ο αγώνας


Οι απουσίες του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν εκ των πραγμάτων εμπόδια για τον Παναθηναϊκό, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης, όσο και σε επίπεδο εκτέλεσης. Ωστόσο, στην αρχή του αγώνα με τον ΠΑΟΚ, ο Βασίλης Σπανούλης τα πήγε πολύ καλά ως άσος. Ο Kill Bill δημιουργούσε και εκτελούσε, ενώ είχε το μυαλό του στη σωστή επιβολή του ρυθμού για λογαριασμό της ομάδας του.

Όμως, η καλή εικόνα των πρασίνων στην επίθεση δεν είχε αντίκρυσμα στην άμυνα, αφού μέσα στη ρακέτα (αλλά και στην περιφέρεια, όπου η πρώτη ντρίμπλα των αντιπάλων έκοβε στα δύο την άμυνα του ΠΑΟ) ο ΠΑΟΚ είχε μεγάλη ευκολία κινήσεων και πρωτοβουλιών. Ντέγιαν Τομάσεβιτς και Μπρίντον Τζόνσεν έβρισκαν το δρόμο προς το καλάθι του Παναθηναϊκού και παρά τους πόντους του Σπανούλη, ο δικέφαλος έκλεισε την πρώτη περίοδο προηγούμενος με 19-17.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς... ανέβασε στροφές! Ο Σέρβος κόουτς είδε τους παίκτες του να ρίχνουν την απόδοσή τους, να "ανοίγουν" την άμυνά τους και τον ΠΑΟΚ να τρέχει ένα σερί 9-0 και να προηγείται με 28-19, την ώρα που οι πράσινοι έβλεπαν τον Νίκολα Πέκοβιτς να φορτώνεται με τρία φάουλ, τους περιφερειακούς και γενικότερα όλη την ομάδα να είναι στατική στην επίθεση και εκνευριστικά άστοχη από τη γραμμή των βολών.

Το μπλακ άουτ του Παναθηναϊκού δεν σταμάτησε εκεί, ούτε όμως και η πολύ καλή και γεμάτη... ένταση παρουσία του ΠΑΟΚ με τους παίκτες του να κυνηγούν κάθε μπάλα σε άμυνα και επίθεση και να ανεβάζουν τη διαφορά στους 14 πόντους (37-23)! Τα νεύρα για κάποιες διαιτητικές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και έγιναν... διαπληκτισμός ανάμεσα στον Αλέξη Κυρίτση και τον Ντρου Νίκολας που είχε ως αποτέλεσμα από μια τεχνική ποινή στον καθένα. Περισσότερος χαμένος βγήκε ο ΠΑΟΚ, καθώς ο Κυρίτσης έφτασε τα 4 φάουλ πέντε λεπτά πριν λήξει το ημίχρονο!

Σε εκείνο το σημείο, ο Παναθηναϊκός έτρεξε ένα σερί 8-0 με πρωταγωνιστές τους Νίκολας και Σπανούλη, αλλά η απάντηση των γηπεδούχων ήταν άμεση με τους Τσιάρα και Τομάσεβιτς να ανεβάζουν και πάλι τη διαφορά στους δέκα πόντους, για να λήξει εν τέλει το πρώτο μέρος με τον ΠΑΟΚ να προηγείται με 41-32.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός πίεσε τον ΠΑΟΚ, τον ανάγκασε σε λάθη, ενώ βρήκε και δρόμο προς το καλάθι με τους Νίκολας και Χατζηβρέττα, ενώ με τρίποντο του δεύτερου ολοκλήρωσε την ολομέτωπη αντεπίθεσή του παίρνοντας προβάδισμα στο σκορ με 48-51. Ο δικέφαλος έδειχνε αιφνιδιασμένος, αλλά το τέλος της περιόδου τον βρήκε στα ίσια με τον Παναθηναϊκό, αφού ο Τζόνσεν ευστόχησε σε τρίποντο στην εκπνοή (51-51).
Ο Παναθηναϊκός είχε πλέον την ψυχολογία με το μέρος του και με πόντους των Πέκοβιτς, Σπανούλη και Χατζηβρέττα πήρε προβάδισμα εννιά πόντων (55-64) και έδειξε πλέον έτοιμος να πάρει τη νίκη, έστω και αν ο ΠΑΟΚ τον είχε ζορίσει για τα καλά. Ο Μιχάλης Γιαννακίδης μείωσε σε 58-64 με τρίποντο, δίνοντας ανάσα ζωής στο δικέφαλο, για να ακολουθήσει ένα καλάθι από τον Τομάσεβιτς, ο οποίος κυριαρχούσε μέσα στις δύο ρακέτες και έπαιρνε τα επιθετικά ριμπάουντ λες και έπαιζε μόνος του!

Το καλάθι του Σίμτσακ, ύστερα από μια εξαιρετική ασίστ του Κυρίτση έφερε τον ΠΑΟΚ σε απόσταση δύο πόντων, για να ξεκολλήσει τελικά ο Μπατίστ τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Κυρίτσης ήταν αυτός που με καλάθι και φάουλ έβαλε τον ΠΑΟΚ και πάλι μπροστά στο σκορ με 67-66. Ο Μπατίστ απάντησε, αλλά ο Κυρίτσης κέρδισε φάουλ και πήγε στη γραμμή όπου ήταν εύστοχος στη μία βολή (68-68).

Στην επόμενη επίθεση, ο Σπανούλης προσπάθησε να βάλει τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ, αλλά αστόχησε (οι πράσινοι διαμαρτυρήθηκαν ότι παίκτης του ΠΑΟΚ κρεμάστηκε από τη στεφάνη), για να περάσει η μπάλα στα χέρια των γηπεδούχων και συγκεκριμένα του Κυρίτση. Ο Έλληνας γκαρντ κλείστηκε, έδωσε στη γωνία και τον Μιχάλη Γιαννακίδη, αλλά ο νεαρός παίκτης έκανε ένα κακό σουτ. Η μπάλα έφτασε στα χέρια του Νίκολας ο οποίος με έξι δευτερόλεπτα να απομένουν, διέσχισε το γήπεδο, αλλά το λέι απ του κόπηκε και η μπάλα βγήκε άουτ! Με 1 μόλις δευτερόλεπτο να απομένει, η επαναφορά της μπάλας από τους πράσινους στα χέρια του Μπατίστ δεν είχε αποτέλεσμα και το ματς πήγε στην παράταση.

Εκεί, μετά τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά περάσαμε στα τελευταία και κρίσιμα όπου ο Νίκολας έβαλε με δύο βολές τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ με 72-73, για να ακολουθήσει ένα τρίποντο από τον Δεμερτζή. Όμως, ο Νίκολας ήταν και πάλι παρών και με δικό του σουτ από την περιφέρεια έκανε το σκορ 75-76 υπέρ του ΠΑΟ. Στην επόμενη και πολύ κρίσιμη επίθεση του ΠΑΟΚ, ο Κυρίτσης αστόχησε σε λέι απ, αλλά οι γηπεδούχοι πήραν την κατοχή και πάλι. Αυτή τη φορά, ο Κυρίτσης πήγε προς τα μέσα και όταν τον έκλεισε η άμυνα του Παναθηναϊκού πάσαρε στον Τομάσεβιτς, ο οποίος πέτυχε το καλάθι και δύο δευτερόλεπτα πριν το τέλος έκανε το σκορ 77-76, το οποίο ήταν και το τελικό αφού ο Νίκολας δεν ευστόχησε σε μακρινό τρίποντο.

Τα δεκάλεπτα: 19-17, 41-32, 51-51, 68-68 (κ.α), 77-76 (παρ.)

ΠΑΟΚ (Γιώργος Καλαφατάκης): Γιόνσεν 15 (2), Καυκής 4, Σύμτσακ 2, Κυρίτσης 15, Τσιάρας 10 (1), Δεμερτζής 5 (1), Γιαννακίδης 6 (2), Τομάσεβιτς 20.

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Κέτσμαν, Σπανούλης 19 (3), Περπέρογλου 6 (1), Μπατίστ 18, Φώτσης 4 (1), Χατζηβρέττας 8 (1), Νίκολας 19 (4), Τσαρτσαρής, Βεργίνης, Πέκοβιτς 2.

Αναλυτικά στατιστικά του ΠΑΟΚ εδώ και του Παναθηναϊκού εδώ .

Μετά το τέλος του ματς, ο Γιώργος Καλαφατάκης δήλωσε: " Μεγάλη νίκη για τον ΠΑΟΚ, έδωσε συγχαρητήρια στα παιδιά και τουςαξίζει. Παίξαμε απέναντι σε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Υπήρχε κίνητρο από εμάς παρά τις αντιξοότητες και παρά τη θλάση στον δικέφαλο που υπέστη ο Τσιάρας και παρότι παίξαμε χωρίς Καυκή στη παράταση. Δείξαμε ισχυρό χαρακτήρα. Όταν πας στη παράταση με Παναθηναϊκό και κερδίζεις, είναι μεγάλο θέμα. Το πιστέψαμε καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Θέλαμε κρατήσουμε Παναθηναϊκό κάτω από 20π. στο δεκάλεπτο και να ελέγξουμε τα ριμπάουντ. Στην εξέλιξη του αγώνα, πιστέψαμε ακόμη περισσότερο τη νίκη και παρά προβλήματα στο τρίτο δεκάλεπτο με διάφορα σχήματα γυρίσαμε το παιχνίδι. Έμειναν δύο παιχνίδια και θα παλέψουμε. Ήταν σημαντική νίκη για το ηθικό και τη ψυχολογία μας".

Για το αν πίστευε στην ανατροπή όταν ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω με εννιά πόντους, απάντησε: " Και 30 πόντους να χάναμε πάλι θα το πίστευα γι' αυτό όρθιος. Έχουμε γυρίσει παιχνίδια στο παρελθόν πιο δύσκολα". Για τον Μιχάλη Γιαννακίδη σχολίασε: " Τον υπολογίζω και κακώς δεν τον τροφοδότησαν έτσι όπως έπρεπε. Είναι νέος,
προσπαθεί να μπει στο παιχνίδι μας και ανταποκρίθηκε. Και οι άλλοι μικροί θα πάρουν τον χρόνο τους".


Ο Μπρίντον Τζόνσεν τόνισε: " Δεν ξέρω πολλά για την ιστορία του ΠΑΟΚ, μαθαίνω πολλά καθημερινά.
Είμαι ευχαριστημένος για τη νίκη, για τον σύλλογο, τον κόσμο, τους προπονητές και συμπαίκτες. Για μας δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάτι θετικό σε μια δύσκολη περίοδο. Δεν πίστευα αρχικά ότι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε, αλλά το πίστεψα μετά τη πρώτη περίοδο. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα και τη προσπάθεια
".

Από την πλευρά του, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς δήλωσε: "Συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ για τη δίκαιη νίκη, έπαιξε με εκπληκτική θέληση και άξιζε να κερδίσει. Στο δικό μας άθλημα και γενικά στον αθλητισμό, επικρατούν δύο σταθερές. Η συγκέντρωση και το κίνητρο που πρέπει να διαθέτεις οπωσδήποτε κι εμείς δεν τα διαθέταμε. Δυστυχώς προετοιμάζοντας το παιχνίδι και λέγοντας ότι δεν παίζει ρόλο η βαθμολογική διαφορά και τονίζοντας ότι ο ΠΑΟΚ διαθέτει παίκτες που έχουν εγωισμό και θέλουν να παίξουν με καλή ομάδα και παιχνίδι ανοιχτό και επικίνδυνο, αλλά δεν αντιδράσαμε σωστά και ιδιαίτερα στην αρχή. Ουσιαστικά στο πρώτο ημίχρονο που ήμασταν εκτός παιχνιδιού. Στο δεύτερο η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική και είχαμε μεγαλύτερη συγκέντρωση και θέληση. Στο τέλος κρίθηκε στις λεπτομέρειες στη παράταση. Στατιστικά βλέπουμε το κομμάτι της θέλησης και στον τομέα των ριμπάουντ, 20 επιθετικά ριμπάουντ κι αυτό αποδεικνύει τη θέληση του αντιπάλου για να παλέψει για κάθε διεκδικήσιμη μπάλα. Συγχαρητήρια διαίτερα στον Τομάσεβιτς. Η αντιμετώπιση μάς απέναντι στο ματς ήταν άσχημη και κατακριτέα!".

Ο Κώστας Τσαρτσαρής σχολίασε: " Δεν μπορούμε πούμε για το παιχνίδι, δεν εμφανιστήκαμε στο γήπεδο, νομίζαμε βαθμολογική διαφορά και δυναμικότητας θα έπαιζαν μόνο. Ετσι είναι η ζωή και ο αθλητισμός, αν δεν παλέψεις δεν παίρνεις κάτι και άξια ο ΠΑΟΚ. Εμείς θα πάρουμε ένα μάθημα γιατί κρίσιμη η συνέχεια στο εξής. Αν παρουσιαστούμε έτσι στα μελλοντικά παιχνίδια θα είμαστε πολύ απογοητευμένοι στο τέλος".








































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ