BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός: Το -19 του Νέντοβιτς και το μηδέν (0) στους πόντους στο ένας με έναν

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς με την φανέλα του Παναθηναϊκού
Ο Νεμάνια Νέντοβιτς με την φανέλα του Παναθηναϊκού EUROKINISSI

Το Πικ εν Ρολ της Μονακό, οι μηδέν (0) πόντοι του Παναθηναϊκού σε ένας εναντίον ενός, το -19 του Νέντοβιτς και το μακρινό σουτ που πληγώνει τους “πράσινους”. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Instat Scout την ήττα του “τριφυλλιού” στην πρεμιέρα της EuroLeague.

Απογοήτευση. Αυτό είναι το συναίσθημα που αισθάνθηκαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού βλέποντας τους “πράσινους” να μην αντέχουν στον ρυθμό της Μονακό, γνωρίζοντας την ήττα (75-63) στην πρεμιέρα της EuroLeague.

Η εικόνα των “πράσινων”, τα μειονεκτήματα που βγήκαν στην επιφάνεια, τα 0/17 σουτ που είχαν παρέα οι Πέρι και Νέντοβιτς, τα προβλήματα και στις δύο πλευρές του παρκέ – αλλά κυρίως στην επίθεση – ήταν λογικό να οδηγήσουν σε αυτή την ήττα. Μία ήττα από μία ομάδα που μπορεί να μην ανήκει στην ελίτ, αλλά έχει ένα γεμάτο ρόστερ και – παίζοντας στην έδρα της – μπόρεσε να “πληγώσει” με πολλούς τρόπους τους “πράσινους”. Πώς όμως έφτασε ο Παναθηναϊκός να ηττηθεί σε αυτό το παιχνίδι;

Τα 0/7 σουτ του Νέντοβιτς και το -19 που λέει όλη την αλήθεια

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς είχε την χειρότερη βραδιά της καριέρας του στην EuroLeague, μένοντας άποντος με 0/7 σουτ και -9 στο σύστημα αξιολόγησης. Το δε Shot Chart του, όπως παρατίθεται από το Instat Scout λέει αρκετά πράγματα:

Το Shot Chart του Νεμάνια Νέντοβιτς κόντρα στην Μονακό
Το Shot Chart του Νεμάνια Νέντοβιτς κόντρα στην Μονακό INSTAT SCOUT


Παρατηρώντας κάποιος το Shot Chart μπορεί αρχικά να καταλάβει κάτι βασικό: Ο Σέρβος γκαρντ πήρε όλα τα σουτ του από την περιφέρεια. Έχοντας να αντιμετωπίσει μία πολύμηνη αποχή, αλλά και το γεγονός ότι τον μάρκαραν πιο αθλητικοί παίκτες, ο Νέντοβιτς απλώς δεν πήγε καν προς την ρακέτα. Είναι σαφές ότι δεν έχει πατήματα και είναι προσεκτικός, όπως και ότι είναι ένας παίκτης που έχει ως όπλο το σουτ μετά από ντρίμπλα. Ακόμα κι έτσι ωστόσο, το γεγονός ότι δεν δοκίμασε καν να πάει προς το καλάθι δείχνει ότι ακόμα απέχει πολύ από το να είναι ο εαυτός του.

Από εκεί και πέρα ωστόσο, υπάρχει ένας άλλος αριθμός που ουσιαστικά λέει όλη την αλήθεια για τον Νέντοβιτς: -19. Αυτός είναι σύμφωνα με το InStat Scout ο συντελεστής που έχει στον δείκτη +/-. Κοινώς, όσο βρισκόταν ο Σέρβος στο παρκέ, οι “πράσινοι” έχαναν με διαφορά 19 πόντων.

Ο Σέρβος δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την εικόνα των “πράσινων”. Ήταν ωστόσο σαφές ότι λόγω της ανετοιμότητάς του αποτελούσε αδύναμο κρίκο και στις δύο πλευρές του παρκέ και ειδικά στην άμυνα, με την Μονακό να τον σημαδεύει συνεχώς. Το γεγονός εξάλλου ότι στην 2η περίοδο ο Ντανίλο Άντζουσιτς σημείωσε 10 μαζεμένους πόντους με τον Νέντοβιτς να τον μαρκάρει είναι απλώς μία μικρή απόδειξη.

Έλλειμμα δημιουργίας, εκτέλεσης απειλής από την περιφέρεια

Ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 1 ασίστ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου με την Μονακό, ενώ τελείωσε τον αγώνα με 7 ασίστ και 8 λάθη, γεγονός που άνοιξε ξανά την συζήτηση σχετικά με την απουσία ενός κλασικού πλέι-μέικερ, ενός παίκτη που θα διαβάζει καλύτερα το παιχνίδι από τον Κέντρικ Πέρι. Αν ωστόσο αυτή η άποψη έχει πράγματι βάση – και έχει επισημανθεί – στην πραγματικότητα είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει ουσιαστικά αρκετούς σουτέρ στο παρκέ για να έχει τις προϋποθέσεις να δημιουργήσει καταστάσεις.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Παναθηναϊκός είχε 2/12 σουτ σε καταστάσεις Catch and Shoot (σουτ από στάση δηλαδή μετά από πάσα), παίρνοντας μόλις 6 πόντους. Από αυτά τα 12 σουτ, τα μισά (6) ήταν εντελώς ξεμαρκάριστα, με τους “πράσινους” να έχουν 2/6 σουτ σε τέτοια κατάσταση (Σαντ-Ρος και Μέικον ευστόχησαν από ένα τρίποντο σε τέτοια κατάσταση). Το δε Shot Chart σε τέτοια κατάσταση είναι χαρακτηριστικό.

Τα σουτ που πήρε ο Παναθηναϊκός σε Spot Up καταστάσεις κόντρα στην Μονακό
Τα σουτ που πήρε ο Παναθηναϊκός σε Spot Up καταστάσεις κόντρα στην Μονακό INSTAT SCOUT


Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι ακόμα και σε μία κακή βραδιά του ο Παναθηναϊκός έβγαλε αρκετά ελεύθερα σουτ – είτε από δική του καλή κυκλοφορία, είτε επειδή η Μονακό έκανε κάποια αμυντικά λάθη. Δεδομένου όμως ότι με εξαίρεση τους Νέντοβιτς (που είναι ανέτοιμος) και Μέικον δεν υπάρχουν αρκετοί σουτέρ στο ρόστερ, αυτό δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στις αποστάσεις, μίκρυνε τους χώρους και η επίθεση κόλλησε. Αυτό εξηγεί σε έναν βαθμό και τα 0/10 σουτ του Πέρι, ο οποίος έχοντας συνέχεια πολλά σώματα μπροστά του δεν μπορούσε να εκτελέσει με τον τρόπο που ήθελε.

Την ίδια στιγμή πάντως που βλέπει κάποιος αυτούς τους αριθμούς, υπάρχει ένας ακόμα που τραβάει την προσοχή: Ο Παναθηναϊκός πήρε μηδέν (0) πόντους σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός. Σύμφωνα με το InStat Scout οι “πράσινοι” είδαν σε 6 περιπτώσεις παίκτες τους να παίζουν Isolation (ένας εναντίον ενός) και δεν πήραν κανένα πόντο σε τέτοια κατάσταση (3 φορές ο Πέρι, 2 ο Παπαπέτρου και 1 ο Σαντ-Ρος). Σε ένα παιχνίδι που πάει σε χαμηλό σκορ, το να πάρεις πόντους σε τέτοια κατάσταση είναι απαραίτητο, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν πήρε κανένα πόντο.

Η άμυνα στο Πικ εν Ρολ ήταν πρόβλημα

Οι 75 πόντοι παθητικό δεν είναι πολλοί για εκτός έδρας παιχνίδι, αν και το νούμερο είναι λίγο πλασματικό, αφού η Μονακό κατέβασε ρυθμούς στο τελευταίο 4λεπτο. Αυτό ωστόσο που φάνηκε περισσότερο να “πληγώνει” τον Παναθηναϊκό είναι ο τρόπος που αμύνθηκε στο Πικ εν Ρολ.

Σύμφωνα με το InStat Scout, η Μονακό ολοκλήρωσε επίθεση έπειτα από Πιν εν Ρολ σε 21 περιπτώσεις. Στις 12 από αυτές σούταρε ο χειριστής της μπάλας, σκοράροντας μόλις 6 πόντους (σε ένα εξαιρετικό νούμερο για τον Παναθηναϊκό), ωστόσο στις 9 από αυτές τελείωσε την φάση ο ψηλός που ρόλαρε προς το καλάθι, σημειώνοντας 14 πόντους (8 ο Ντόντα Χολ και 6 ο Μοτιεγιούνας).

Η άμυνα στο Πικ εν Ρολ θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είναι θέμα για τους “πράσινους”, αφού έχουν μεγάλα κορμιά και τρεις αθλητικούς Αμερικανούς. Η Μονακό ωστόσο έδειξε ότι αυτό δεν έχει σημασία αν δεν υπάρχει η απαραίτητη συγκέντρωση από όλους, χτύπησε το “Flat” που έπαιζε ο Παναθηναϊκός (βάζοντας τον ψηλό ανάμεσα στον χειριστή της μπάλας και τον ψηλό που ρόλαρε) και βρήκε τρόπους να βγάλει ελεύθερα καλάθια – συχνά με alley oop στον Χολ – δείχνοντας τα προβλήματα που είχε το “τριφύλλι”.

Είναι απλώς μία ήττα, αλλά θέλει δουλειά

Είναι σαφές ότι όσο περνάει ο καιρός κάποια πράγματα θα αλλάξουν στον Παναθηναϊκό. Ότι η πιθανή προσθήκη ενός καθαρού πλέι-μέικερ ενδεχομένως να δημιουργήσει καταστάσεις για καλύτερα σουτ. Πως όταν ο Νέντοβιτς βρει ρυθμό θα υπάρχει μία ακόμα απειλή από την περιφέρεια, ότι ο Πέρι δεν γίνεται να έχει κάθε βράδυ 0/10 σουτ. Ακόμα κι έτσι όμως, αυτό δεν αλλάζει ότι ο Παναθηναϊκός έδειξε να χρειάζεται χρόνο.

Ο Παναθηναϊκός έχει χτιστεί με μία συγκεκριμένη φιλοσοφία. Έχει τα δικά του δυνατά σημεία, αλλά και πράγματα που μπορεί να κρατήσει από αυτό το παιχνίδι, όπως ο τρόπος που έστηνε τα Πικ εν Ρολ ο Παπαπέτρου έχοντας ρόλο δημιουργού και εκτελεστή, η αμυντική προσήλωση του Φλόιντ, κάποιες στιγμές του Μέικον. Πάνω από όλα όμως έχει να δουλέψει πολλά πράγματα. Και θα πρέπει να βελτιωθεί άμεσα μέχρι να δει τον Νέντοβιτς να βρίσκει αγωνιστικό ρυθμό. Με ή χωρίς έναν ακόμα πλέι-μέικερ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΜΟΝΑΚΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ