BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Ο δημιουργός Φαλ και η άμυνα που τα άλλαξε όλα

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Ο δημιουργός Φαλ και η άμυνα που τα άλλαξε όλα
INTIME

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο Super Cup. Η άμυνα για σεμινάριο στην 3η περίοδο που εγκλώβισε τους “πράσινους”, ο ρόλος του δημιουργού Φαλ και ο Μπόλομποϊ που τον συμπλήρωσε και οι μόλις 39 πόντοι του Παναθηναϊκού σε σετ παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της σεζόν 2022/23. Οι “ερυθρόλευκοι” επιβλήθηκαν με 67-52 του Παναθηναϊκού στον τελικό του Super Cup και επιβεβαίωσαν την ανωτερότητά τους αυτή την στιγμή, κάνοντας επίδειξη δύναμης στο δεύτερο ημίχρονο.

Ήταν ένα περίεργο παιχνίδι, ανάμεσα σε δύο ομάδες εμφανώς ανέτοιμες, κάτι απολύτως λογικό. Κανένας εκ των δύο “αιωνίων” δεν βρίσκεται στο 100% και αυτό φάνηκε για ακόμα μία φορά, με τον Ολυμπιακό ωστόσο να στηρίζεται στην ομοιογένειά του για να επιβληθεί του Παναθηναϊκού, σε ένα κακό ποιοτικά παιχνίδι.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού

Ο Παναθηναϊκός επιτέθηκε στο transition για αυτό άντεξε

Είναι γνωστή η τάση του Ντέγιαν Ράντονιτς να κρατάει τους αγώνες σε χαμηλό τέμπο και λίγες κατοχές. Αυτό έκανε και στον τελικό του Super Cup, με τον αγώνα να πηγαίνει στις 74 κατοχές. Η ειρωνεία της υπόθεσης ωστόσο είναι ότι ο Παναθηναϊκός άντεξε στο παιχνίδι όσο μπορούσε να τρέξει. Και αυτό έχει εξήγηση.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Παναθηναϊκός εκδήλωσε 9 επιθέσεις στο transition (κατάσταση αιφνιδιασμού), παίρνοντας 13 πόντους σε τέτοια κατάσταση, έναντι μόλις 5 πόντων (σε 4 κατοχές) του Ολυμπιακού. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον ωστόσο είναι άλλο: Ο Παναθηναϊκός σημείωσε και τους 13 πόντους του σε κατάσταση αιφνιδιασμού στο πρώτο ημίχρονο. Κοινώς, με το σκορ στο 34-37 για τον Ολυμπιακό, οι “πράσινοι” είχαν πάρει 13 πόντους σε κατάσταση αιφνιδιασμού και μόλις 21 πόντους σε καταστάσεις 5 εναντίον 5. Τι άλλο σημαίνει όμως αυτό; Ότι πρακτικά ο Παναθηναϊκός σημείωσε σε όλο τον αγώνα μόλις 39 πόντους σε σετ παιχνίδι σε 47 κατοχές (0.82 ανά κατοχή), σε ένα κάκιστο νούμερο.

Είναι γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός ήξερε ότι έπρεπε να χαμηλώσει το τέμπο κόντρα στον Ολυμπιακό για να μείνει κοντά στο σκορ. Όπως είχε αναφερθεί όμως και στην ανάλυση πριν από τον τελικό, ήταν πιθανό οι “πράσινοι” να τρέξουν όποτε μπορούσαν. Ο λόγος; Με αυτό τον τρόπο θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να ξεκολλήσουν στο σκοράρισμα. Σε διαφορετική περίπτωση, σε χαμηλό τέμπο δηλαδή, θα έπρεπε μία ομάδα με 8 νέα πρόσωπα στο ροτέισον και μηδενικούς αυτοματισμούς να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο που έχει σχεδόν το ίδιο ροτέισον με πέρυσι κα αρχές στην άμυνα. Κάτι που εξηγεί αυτό που έγινε στην συνέχεια.

Η άμυνα με αλλαγές και το "pack the paint" στην 3η περίοδο

Η τρίτη περίοδος είναι αυτή που έκρινε τον αγώνα. Ήταν η στιγμή που ο Ολυμπιακός αποφάσισε να αλλάξει τρόπο που αμυνόταν. Άφησε στην άκρη την λογική του “ICE” και του “Flat” στο Pick and Roll (ο ψηλός έμενε πίσω δίνοντας το σουτ) και πήγε στην λογική των αλλαγών. Παράλληλα όμως πρόσθεσε κάτι ακόμα: Ακολούθησε την λογική του “Pack the paint”, γεμίζοντας με κορμιά την ρακέτα του για να μην αφήσει διαδρόμους στον Παναθηναϊκό, αφήνοντας το σουτ σε συγκεκριμένους παίκτες (Καλαϊτζάκης, Πονίτκα).

Το πρώτο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου είναι αυτό στο οποίο ο Ολυμπιακός κυριάρχησε απόλυτα, μην αφήνοντας τον Παναθηναϊκό να πάρει ανάσα με αυτή την άμυνα, κλείνοντας τους χώρους. Αποτέλεσμα; Στο πρώτο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου ο Παναθηναϊκός εκδήλωσε 5 επιθέσεις με 3 ή λιγότερα δευτερόλεπτα να μένουν για να επιχειρήσει προσπάθεια, σε μία επίθεση του έμεινε η μπάλα στα χέρια και σε ακόμα μία υπέπεσε σε λάθος (ένα επιθετικό φάουλ του Γκριγκόνις). Συνολικά οι “πράσινοι” σημείωσαν 5 πόντους σε αυτό το διάστημα (ένα τρίποντο του Γουίλιαμς και 2 βολές του Γκριγκόνις έπειτα από φάουλ που κέρδισε σε προσπάθεια για τρίποντο από τον Φαλ).

Συνολικά στην τρίτη περίοδο ο Παναθηναϊκός εκδήλωσε 15 επιθέσεις. Στις 6 εξ αυτών πήρε σουτ στα τελευταία τρία δευτερόλεπτα, ενώ σε άλλες 5 υπέπεσε σε λάθος. Κοινώς, πήρε μόνο 4 επιθέσεις με θεωρητικά καλύτερες συνθήκες.

Ο Ολυμπιακός εγκλώβισε τον Παναθηναϊκό, οι “πράσινοι” δεν μπορούσαν να διαβάσουν τα μις-ματς, απέτυχαν να τροφοδοτήσουν τους Γουίλιαμς και Παπαγιάννη στο post (ο Ολυμπιακός έκανε τρομερή δουλειά στον δεύτερο, παίζοντας από μπροστά), ενώ δεν έβαλαν τα σουτ που βρήκαν. Μία από τις πιο ενδεικτικές φάσεις για το τι έγινε, εκτυλίχθηκε στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου.

Ο Ντέρικ Γουίλιαμς προσπάθησε να ποστάρει τον Παπανικολάου, με όλη την άμυνα του Ολυμπιακού να είναι προσαρμοσμένη πάνω του, αφήνοντας εντελώς ελεύθερο τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, ενώ ελεύθερος είναι και ο Μάριους Γκριγκόνις.

Ο Ντέρικ Γουίλιαμς ποστάρει τον Παπανικολάου με όλη την άμυνα να κλείνει πάνω του "γεμίζοντας" την ρακέτα, αφήνοντας ελεύθερους τους Καλαϊτζάκη και Γκριγκόνις
Ο Ντέρικ Γουίλιαμς ποστάρει τον Παπανικολάου με όλη την άμυνα να κλείνει πάνω του "γεμίζοντας" την ρακέτα, αφήνοντας ελεύθερους τους Καλαϊτζάκη και Γκριγκόνις PRINTSCREEN

Ο Γουίλαμς βρήκε τον 23χρονο γκαρντ/φόργουορντ, ο οποίος πήρε το σουτ - με τον Φαλ να προλαβαίνει να τον καλύψει - και αστόχησε.

Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης επιχειρεί το σουτ υπό την πίεση του Φαλ με τον Λι δίπλα του να ζητάει την μπάλα
Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης επιχειρεί το σουτ υπό την πίεση του Φαλ με τον Λι δίπλα του να ζητάει την μπάλα PRINTSCREEN

Η συγκεκριμένη επίθεση ήταν από τις λίγες “καλές” του Παναθηναϊκού στην τρίτη περίοδο. Αλλά ακόμα και αυτή είχε λάθη. Ο Γουίλιαμς για παράδειγμα δεν είδε ποτέ ότι ο Γκριγκόνις ήταν μόνος του στην κορυφή έπειτα από σκριν του Παπαγιάννη. Στην συνέχεια, ο Καλαϊτζάκης δεν είδε ότι είχε πάσα δίπλα του στον - σε εξαιρετική κατάσταση - Λι στις 45 μοίρες. Αυτό δείχνει τόσο ότι ο Ολυμπιακός σημάδεψε παίκτες στην άμυνα, όσο και ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε τους αυτοματισμούς για να λύσει τον γρίφο που του παρουσιάστηκε.

Η χημεία Σλούκα - Μπόλομποϊ

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Οι γκαρντ του για την ακρίβεια δεν ήταν σε καλή κατάσταση στον τομέα της εκτέλεσης, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι οι “ερυθρόλευκοι” είχαν 0/7 επιθέσεις σε κατάσταση Pick and Roll όπου σούταρε ο χειριστής της μπάλας (!) κάτι που δεν το βλέπει κάποιος συχνά. Εκεί ήταν που βγήκαν μπροστά οι ψηλοί, με πρώτους τους δύο σέντερ.

Ο Τζόελ Μπόλομποϊ ήταν αυτός που έδωσε πολύτιμες βοήθειες, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Ο έμπειρος σέντερ τελείωσε το ματς με 9 πόντους και 7 ριμπάουντ (τα 2 επιθετικά), ωστόσο αυτή ήταν η αρχή. Το θέμα είναι τι έκανε στις δύο πλευρές του παρκέ. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Μπόλομποϊ ήταν ο μοναδικός παίκτης του Ολυμπιακού που σκόραρε σε κατάσταση Pick and Roll ρολάροντας προς το καλάθι, σημειώνοντας 7 πόντους σε 3 κατοχές. Όλοι οι πόντοι ήρθαν στην 2η περίοδο και σε όλους ο πασέρ ήταν ο Κώστας Σλούκας, σε ένα δειγμα ότι οι δύο τους ήδη βρίσκουν χημεία.

Αμυντικά, ο Μπόλομποϊ έδειξε και εκεί τα δείγματά του. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο αθλητικός ψηλός ήταν ο κύριος αμυντικός σε 7 επιθέσεις του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 2/7 σουτ με αυτόν ως αμυντικό, παίρνοντας 4 πόντους.

Ο Φαλ ως πηγή δημιουργίας και τα κοψίματα στο καλάθι

Σε ένα βράδυ που δεν έμπαιναν τα σουτ, ο Ολυμπιακός πήγε στο καθιερωμένο Plan B, περνώντας την μπάλα στον Φαλ. Η δικαίωση δεν άργησε να έρθει, με τον - MVP του τελικού - Γάλλο να τελειώνει τον αγωνα με 12 πόντους και 5 ασίστ, από τις οποίες ο Ολυμπιακός πήρε 12 πόντους. Ήταν δηλαδή υπεύθυνος για συνολικά 24 πόντους. Στην δε τρίτη περίοδο, σημείωσε 8 πόντους και μοίρασε 2 ασίστ (6 πόντοι). Κοινώς ήταν άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνος για 14 από τους 19 πόντους του Ολυμπιακού στο δεκάλεπτο που καθόρισε τον τελικό νικητή.

Ο Γάλλος αποτελεί μία εξαιρετική πηγή δημιουργίας για τον Ολυμπιακό. Η ικανότητά του να ποστάρει και να βρει τον ελεύθερο συμπαίκτη τον κάνει πολύτιμο, κάτι που φάνηκε σε ακόμα ένα ντέρμπι. Αυτό ωστόσο που βοηθάει τον Φαλ να είναι ακόμα πιο αποδοτικός είναι ο τρόπος που κινούνται οι παίκτες των “ερυθρόλευκων” όταν δεν έχουν την μπάλα στα χέρια, δίνοντας επιλογές.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Ολυμπιακός πήρε συνολικά 12 πόντους από προσπάθειες που έγιναν με κόψιμο προς το καλάθι (σε 9 κατοχές). Οι 6 από αυτούς τους πόντους ήρθαν έπειτα από ασίστ του Φαλ, που είδε στον κατάλληλο χρόνο κάποιον συμπαίκτη του να κόβει προς το καλάθι.

Πριν από τον τελικό είχε επισημανθεί ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την άμυνα του Παναθηναϊκού θα ήταν ο τρόπος που θα αμυνόταν στα κοψίματα και την διαρκή κίνηση των παικτών του Ολυμπιακού. Στο παρκέ αποδείχθηκε ότι πράγματι αυτό αποτέλεσε ένα τεράστιο πρόβλημα για τους “πράσινους”, με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να τιμωρεί κάθε στιγμή αδράνειας.

Ένα δίκαιο αποτέλεσμα

Ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος του Παναθηναϊκού σε όλους τους τομείς. Οι “ερυθρόλευκοι” στηρίχθηκαν στην ομοιογένειά τους, διάβασαν σωστά τις αδυναμίες των “πράσινων” και μπόρεσαν να νικήσουν σε μία βραδιά που πολλά πράγματα πήγαν άσχημα στην δική τους επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά στο τέλος υποκλίθηκε στην ανωτερότητα ενός πιο έτοιμοι αντιπάλου. Οι “πράσινοι” έχουν δρόμο μπροστά τους, έχοντας ως πρώτο στόχο να γίνουν ομάδα και όχι απλώς ένα σύνολο με καλές μονάδες. Αυτό θα χρειαστεί χρόνο και υπομονή. Ο Παναθηναϊκός θα χτιστεί ουσιαστικά μέσα από τα επίσημα παιχνίδια.

Στο τέλος της ημέρας, όσο κυνικό και αν ακούγεται αυτό, το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Σε αυτή την φάση που βρίσκονται οι δύο ομάδες ο Ολυμπιακός είναι ανώτερος. Είναι μία ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους, φιλοσοφία και αυτοπεποίθηση, με όλα αυτά να φαίνονται στο παρκέ. Η σεζόν όμως μόλις ξεκίνησε. Η συνέχεια θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Και για τους δύο.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ SUPER CUP ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ