BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός: Ο Πρίφτης πήρε τον Τζέρεμι Έβανς της Χίμκι κι όχι της Μιλάνο

Ο Τζέρεμι Έβανς με τη φανέλα της Χίμκι
Ο Τζέρεμι Έβανς με τη φανέλα της Χίμκι INTIME

Με τη βοήθεια των analytics της InStat Scout ξεχωρίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της ενσωμάτωσης του Τζέρεμι Έβανς στο ρόστερ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

Ο Τζέρεμι Έβανς είναι η τελευταία, χρονικά, προσθήκη στο ανανεωμένο δυναμικό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και θα διατηρήσει τον τίτλο της τουλάχιστον έως ότου έρθει ο γκαρντ που θα συμπληρώσει το παζλ. Ο 34χρονος Αμερικανός πάουερ φόργουορντ-σέντερ (2.06μ) υπέγραψε συμβόλαιο για μία σεζόν και όχι παραπάνω. Πιθανόν, δηλαδή, δεν ήρθε για να μείνει. Ότι πάντως ο βετεράνος ψηλός δεν θα ριζώσει στην Αθήνα δεν αφαιρεί από την ουσία της φρέσκιας επιλογής που έκανε ο Δημήτρης Πρίφτης προκειμένου να πλαισιώσει τη φροντ λάιν που έχει δημιουργήσει, παρέα με τον "παλιό" Γιώργο Παπαγιάννη και τους νεοφερμένους Τζεχάιβ Φλόιντ και Οκάρο Γουάιτ. Ο Έβανς είναι ψηλός που κινείται μεταξύ των δύο θέσεων της ρακέτας, άρα διαθέτει τη δυνατότητα να ταιριάξει σε διαφορετικά σχήματα, αναλόγως των αναγκών που προκύπτουν στον εκάστοτε αγώνα.

Ήδη ενημέρωσε σχετικά ότι "μίλησα με τον κόουτς Πρίφτη και μου εξήγησε το τι θέλει από εμένα".

Ομολογουμένως στο δρόμο για τα 35 του δεν διάγει τα χρόνια της μπασκετικής νεότητας. Αναπόφευκτο είναι ο γεννημένος στις 24/10 του 1987 στο Μονρό της Λουιζιάνα να βαδίζει προς το τέλος της καριέρας του. Ντραφτ είχε γίνει, μετά από τέσσερα φοιτητικά χρόνια του στο Γουέστερ Κεντάκι, τον Ιούνιο του 2010 ως μέλος της κλάσης με Τζον Γουόλ, ΝτεΜάρκους Κάζινς, Γκόρντον Χέιγουορντ και Πολ Τζορτζ στην πρώτη 10άδα, και μετά την αδιάλειπτη πενταετή απόπειρα να κερδίσει μονιμότητα στο ΝΒΑ ήρθε στην Ευρώπη εξασφαλίζοντας πάντα ένα καλό μεροκάματο σε ομάδες όπως η Χίμκι, η Νταρουσάφακα και η Μιλάνο. Μάλιστα στην ομάδα της Μόσχας πήγε δύο φορές, διότι την πρώτη "άφησα μια δουλειά στη μέση" εξαιτίας τραυματισμού, προτού στο σύνολο του Έτορε Μεσίνα ενταχθεί για το δεύτερο μισό της περυσινής σεζόν και μόνο για τους αγώνες στην Euroleague. Διοργάνωση στην οποία έχει εμφανιστεί συνολικά σε 59 παιχνίδια με 8 πόντους, από 64% στα δίποντα - 39% στα τρίποντα, και 4.8 ριμπάουντ ανά συμμετοχή.

Τι θα δώσει και τι όχι ο Έβανς στον Πρίφτη

Είναι αυτά τα παιχνίδια που, κατά κύριο λόγο, συνθέτουν, βούλα-βούλα, το στίγμα της αξίας της προσθήκης του Έβανς σ' ένα ήδη διαμορφωμένο ρόστερ προκειμένου, με την αθλητικότητα που κουβαλά από κολεγιόπαιδο και τα μακριά άκρα του, μιας και το άνοιγμα χεριών του έχει μετρηθεί στα 2.29μ, να παίξει ατομική άμυνα και να τελειώσει μπάλες που θα του φτιάξουν οι συμπαίκτες του στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Φυσικά, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να εμπιστεύεσαι τους καθ' ύλιν αρμόδιους. Ψάχνοντας, λοιπόν, τα στοιχεία που προσφέρουν στο SPORT24 οι αναλυτές της Instat Scout, είναι ξεκάθαρο ότι ο Τζέρεμι Έβανς:

είναι ο παίκτης που στήνει το πρώτο σκριν και κατά βάση βυθίζεται στη ρακέτα μετά το πικ εν ρολ. Προτιμά δηλαδή να τελειώνει μπάλες από κοντά. Ενδεικτικό είναι πως στα 11 παιχνίδια που αγωνίστηκε πέρυσι με τη Μιλάνο στην Euroleague (γιατί είχε κι έναν μυϊκό τραυματισμό) οι 18 από τις 24 προσπάθειές του ήταν εντός ρακέτας. Εξ αυτών βρήκε στόχο στις 12. Το 58% αυτών ήταν δυναμικά καρφώματα ή συνεργασίες πάνω από τη στεφάνη.

Οι προσπάθειες του Τζέρεμι Έβανς στα παιχνίδια του με τη Μιλάνο
Οι προσπάθειες του Τζέρεμι Έβανς στα παιχνίδια του με τη Μιλάνο INSTATSCOUT


Αν ο χρόνος γυρίσει μια σεζόν πίσω, τότε που στην κορυφαία διοργάνωση έπαιξε σε 21 αγώνες με τη Χίμκι, τα συνολικά νούμερα στο ζωγραφιστό πολλαπλασιάζονται σχεδόν επί τέσσερα. Διότι είχε πάρει αθροιστικά 131 σουτ και τα 93, με ποσοστό ευστοχίας 61%, ήταν από απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων!

Σπανιότερα θα πάρει προσπάθεια απ' έξω. Αν το αποφασίσει, θα είναι ως επί το πλείστον από την κορυφή της ρακέτας, εντός ή εκτός γραμμής τρίποντου, όχι τόσο από το πλάι, απ' όπου δεν έχει το καλύτερο σημάδι. Τα σουτ από μέση απόσταση δεν τ' αφήνει όταν είναι ελεύθερος, αλλά σίγουρα δεν λογίζονται ως τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού του - ούτε από τα πλέον αξιόπιστα.

είναι ο παίκτης που φροντίζει να τοποθετεί αρκετά καλά το κορμί του όταν στήνει συνεργασίες δύο με δύο, επιτρέποντας στον χειριστή της μπάλας να εξασφαλίσει την πιο εφικτή οπτική του γηπέδου. Στη Μιλάνο έστησε περισσότερα από μισά πικ εν ρολ με τον Τσάτσο Ροντρίγκεθ (12 από τα 22), την ίδια ώρα που στη Χίμκι αυτό συνέβαινε ως επί το πλείστον με "παρτενέρ" είτε τον Αλεξέι Σβεντ είτε τον Στέφαν Γιόβιτς, μια και έχει ανάγκη από μια σωστή πάσα που θα τον φέρει σε θέση εκτέλεσης αμέσως μετά το ρολάρισμά του.

Αν και μοιάζει να τον βολεύει λίγο περισσότερο ο δεξιός διάδρομος, δεν είναι μονοδιάστατος και μοιράζει το παιχνίδι του. Το βέβαιο είναι πως έχει ανάγκη από έναν πασέρ που θα τον τροφοδοτήσει με συνέπεια.

Τα πικ εν ρολ που έστηνε ο Τζέρεμι Έβανς στη Χίμκι με Σβεντ και Γιόβιτς
Τα πικ εν ρολ που έστηνε ο Τζέρεμι Έβανς στη Χίμκι με Σβεντ και Γιόβιτς BASKETBALL INSTATSCOUT

Το πικ εν ποπ είναι η δεύτερη επιλογή του, αφού τον βγάζει κάμποσο από τη ζώνη ασφαλείας του, μιας και όπως αναφέραμε ήδη η ανταπόκρισή του στο mid range παιχνίδι δεν είναι η πλέον φερέγγυα.

είναι ο παίκτης που δεν φοβάται τις σωματικές επαφές με αντιπάλους του. Αφενός είναι φορτωμένος αυτοπεποίθηση μετά το πρώτο βήμα και εμπιστοσύνη στο κορμί του. Γι' αυτό και κερδίζει φάουλ. Αφετέρου πηγαίνει πολύ στο επιθετικό ριμπάουντ, κυνηγώντας είτε να σκοράρει με φόλοου είτε ν' ανανεώσει την κατοχή της ομάδας του. Μάλιστα αναλογία του στις τρεις σεζόν της καριέρας του στην Euroleague είναι ανώτερη του 2 (αμυντικά) προς 1 (επιθετικό).

είναι ο παίκτης που αμυντικά θα σταθεί σε διαφορετικές περιστάσεις. Είναι δεδομένο πως όταν χρησιμοποιείται στο "5" και ψηλότερος-δυνατότερος αντίπαλος τον βάζει πλάτη τα ποσοστά αποτελεσματικότητάς του πέφτουν παρά το γεγονός πως σπρώχνει καλά. Αντιθέτως έχει την ευχέρεια να παίζει μακριά από το καλάθι, ν' ακολουθεί τις αλλαγές των σκριν και να μην μένει πίσω.

Οι άμυνες του Έβανς στους αγώνες της Euroleague με τη Χίμκι
Οι άμυνες του Έβανς στους αγώνες της Euroleague με τη Χίμκι BASKETBALL INSTATSCOUT


Όσο μεγαλώνει ηλικιακά είναι φυσικό χάνει από την απαιτούμενη ανταπόκρισή του στο πρώτο βήμα του αντιπάλου τις φορές που απομονώνεται στην περιφέρεια με ταχύτερους κοντούς, όπως φερ' ειπείν ο Λάρκιν. Αλλά επειδή ήταν και παραμένει ένας καλός μπλοκέρ (κρατά ακόμη το ρεκόρ κοψιμάτων στο κολέγιό του), κυνηγάει μέχρι τέλους τις φάσεις, προσπαθώντας να αλλοιώσει ή στη χειρότερη να αυξήσει τον βαθμό δυσκολίας των αντίπαλων τελειωμάτων.

Οι βοήθειες δεν είναι στοιχείο που τον χαρακτηρίζει, προτιμά ν' αναλαμβάνει μια ατομική άμυνα και να τη φέρει (ή όχι) σε πέρας.

Συνολικά ο Δημήτρης Πρίφτης επέλεξε τον Τζέρεμι Έβανς της Χίμκι και όχι αυτόν της Μιλάνο. Τον Τζέρεμι Έβανς που έδινε κατά μέσο όρο έδινε 2 πόντους μετά από πικ εν ρολ και 1.7 πόντους με παράλληλα (προς την baseline) ή κάθετα κοψίματα, περιμένοντας πάντα την κατάλληλη πάσα για να φτάσει μέχρι το καλάθι. Ο Έβανς που είχε προσθέσει στο ρόστερ ο Έτορε Μεσίνα ήρθε για να μπει ως μια έξτρα λύση, η οποία σε 10 λεπτά θα έδινε ανάσες στους άλλους ψηλούς και θα παίξει κυρίως τις περισσευούμενες άμυνες. Λογικά ο χρόνος του στον Παναθηναϊκό θα είναι αυξημένος έτσι ώστε να έρθει πιο κοντά στους 8.5 πόντους (από 62% στο δίποντο, 44% στο τρίποντο, 74% στις βολές) και στα 4.4 ριμπάουντ (μ' ένα νταμπλ-νταμπλ απέναντι στο “τριφύλλι”) που εμφάνιζε ως κομμάτι του ροτέισον της ρωσικής ομάδας.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN BASKET LEAGUE EUROLEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ