BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός AKTOR, Παπαπέτρου ο ισορροπιστής: Πώς έχει αλλάξει την σειρά με την Μακάμπι

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου
Ο Ιωάννης Παπαπέτρου EUROKINISSI - ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat πώς ο Ιωάννης Παπαπέτρου αποδείχθηκε το κλειδί του Παναθηναϊκού AKTOR στους πρώτους τέσσερις αγώνες της σειράς με την Μακάμπι. Το αδιανόητο νούμερο στο +/-, οι τρόποι που σκοράρει, η συμμετοχή του στις πιο παραγωγικές πεντάδες των “πράσινων” και η παρουσία του σε θέση “4” που αποδεικνύεται καθοριστική. 

Ο Παναθηναϊκός AKTOR βρίσκεται πλέον στο 2-2 στην σειρά με την Μακάμπι μετά την νίκη του με 95-88 στο Βελιγράδι στο Game 4. Οι Κώστας Σλούκας και Κέντριν Ναν πήραν το μεγαλύτερο κομμάτι της… δόξας. Υπάρχει όμως ακόμα ένας παίκτης που έχει παίξει τον ρόλο του σε αυτή την σειρά: Ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Ο διεθνής φόργουορντ ταλαιπωρήθηκε πολύ φέτος. Η επέμβαση που υποβλήθηκε στο γόνατο είχε ως αποτέλεσμα να έχει χάσει μέχρι στιγμής σχεδόν το 60% των αγώνων των “πράσινων”, αφού έχει συμμετάσχει μόλις σε 28 από τα 68 παιχνίδια του “τριφυλλιού”. Άργησε να βρει ρυθμό.

Ο Παπαπέτρου άργησε να βρει ρυθμό. Τώρα είναι που σιγά-σιγά βρίσκει πατήματα. Και, στην σειρά με την Μακάμπι, έχει αποδειχθεί το κλειδί των “πράσινων”, όντας ένας από τους λόγους που πλέον η σειρά οδηγήθηκε σε Game 5.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat.

Οι αριθμοί του και η επίδρασή του

Στους 4 αγώνες της σειράς με την Μακάμπι ο Παπαπέτρου έχει 10 πόντος, 2.8 ριμπάουντ, 0.8 ασίστ και 0.5 κλεψίματα μέσο όρο με 58.3% στα σουτ και 64.3% στα τρίποντα (2.3/3.5 ανά αγώνα) σε 21 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα συμμετοχής. Είναι ο 5ος σκόρερ και 5ος ριμπάουντερ των “πράσινων” στην σειρά (μίνιμουμ συμμετοχή σε 2 αγώνες). Είναι βέβαια το πώς κάνει την ζημιά στην Μακάμπι που κάνει την διαφορά.

Παναθηναϊκός AKTOR, Παπαπέτρου ο ισορροπιστής: Πώς έχει αλλάξει την σειρά με την Μακάμπι
EUROKINISSI

Ήταν δεδομένο ότι για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός AKTOR να ανοίξει την άμυνα της Μακάμπι - που γενικά προστατεύει το καλάθι της - ήταν να βάλει τα σουτ. Ο Παπαπέτρου έχει αποδειχθεί καθοριστικός σε αυτό, τόσο όταν αγωνίζεται σε θέση σμολ φόργουορντ, όσο και σε θέση πάουερ φόργουορντ.

Με τον Μάριους Γκριγκόνις να σουτάρει μόλις με 29.4% στα τρίποντα στην σειρά (1.3/4.3 ανά αγώνα), τα σουτ του Παπαπέτρου έχουν αποδειχθεί οξυγόνο στους “πράσινους”. Σουτ δηλαδή όπως το τεράστιο τρίποντο που σημείωσε στην 4η περίοδο του Game 4, όταν μείωσε σε 82-78, κόβοντας την φόρα των Ισραηλινών.

Τα σουτ του Παπαπέτρου έχουν ανοίξει το γήπεδο για τον Παναθηναϊκό AKTOR, κάτι που δημιουργεί χώρους για τους Κώστα Σλούκα και Κέντρικ Ναν ώστε να παίξουν Pick and Roll με τον Ματίας Λεσόρ. Η άλλη απόδειξη; Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Παναθηναϊκός AKTOR σημειώνει 1.23 πόντους ανά κατοχή στην σειρά με την Μακάμπι όταν βρίσκεται στο παρκέ ο Παπαπέτρου - σε ένα αδιανόητο νούμερο.

Παράλληλα, η επίδραση του Παπαπέτρου φαίνεται και στην άμυνα. Το μέγεθος που δίνει σε θέση 3 έχει ως αποτέλεσμα να κλείνουν οι χώροι, ενώ όταν περνάει σε θέση πάουερ φόργουορντ οι “πράσινοι” δεν υστερούν στα ύψη. Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Παναθηναϊκός AKTOR δέχεται μόλις 0.94 πόντους ανά κατοχή όταν βρίσκεται στο παρκέ ο Παπαπέτρου (μίνιμουμ 2 συμμετοχές στην σειρά). Μόνο οι πεντάδες με τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη (0.83 πόντοι ανά κατοχή παθητικό) έχουν καλύτερο αμυντικό πρόσημο, αλλά ο νεαρός γκαρντ/φόργουορντ έχει πολύ μικρότερο χρόνο συμμετοχής (3 λεπτά ανά αγώνα).

Οι καλύτερες πεντάδες, η παρουσία στο "4" και το απίστευτο στο +/-

Μετά το Game 4 έγινε ξεχωριστή αναφορά στο πώς η αλλαγή που έκανε στην αρχική του πεντάδα ο Εργκίν Αταμάν (ξεκινώντας τους Σλούκα και Παπαπέτρου αντί των Γκραντ και Γκριγκόνις αντίστοιχα) έκανε την διαφορά. Η συγκεκριμένη “νέα” πεντάδα έχει σαρώσει στην σειρά στα δύο παιχνίδια που χρησιμοποιήθηκε (Game 2 και 4, αυτά που πήρε ο Παναθηναϊκός AKTOR), κάτι που φαίνεται και από τους αριθμούς:

Παναθηναϊκός AKTOR, Παπαπέτρου ο ισορροπιστής: Πώς έχει αλλάξει την σειρά με την Μακάμπι

*POSS: Κατοχές PPP: Πόντοι ανά κατοχή OPP PPP: Πόντοι ανά κατοχή αντιπάλου

Ο Παπαπέτρου δεν είναι όμως απλώς μέλος της καλύτερης πεντάδας των “πράσινων” σε αυτή την σειρά. Είναι μέλος των τριών καλύτερων πεντάδων και πέντε εκ των κορυφαίων εφτά πεντάδων του “τριφυλλιού” κόντρα στην Μακάμπι. Σύμφωνα μάλιστα με το Hudl Instat, στους 4 αγώνες κόντρα στην “ομάδα του λαού” έχει - με διαφορά - το καλύτερο πρόσημο στον δείκτη +/- με +47 πόντους, ήτοι +11.8 ανά αγώνα! Τι σημαίνει αυτό; Ότι με τον Παπαπέτρου στο παρκέ ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει προβάδισμα 11.8 πόντων ανά αγώνα. Για την ιστορία, οι Σλούκας και Λεσόρ ακολουθούν, έχοντας από +7.5 μέσο όρο αντίστοιχα.

Αυτό που έχει κάνει ωστόσο την διαφορά στην περίπτωση του Παπαπέτρου είναι ότι δεν έχει αφήσει να φανεί το κενό του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ. Με τον Ισπανό να απουσιάζει, ο διεθνής φόργουορντ έχει υποχρεωθεί να περάσει αρκετή ώρα σε θέση πάουερ φόργουορντ. Συγκεκριμένα, έχει περάσει 21 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα σε αυτή την θέση στους 4 αγώνες με την Μακάμπι. Σε αυτό το διάστημα, οι πεντάδες των “πράσινων” έχουν συνολικό πρόσημο +21 στο σύστημα +/-, που μεταφράζεται σε +5.25 ανά αγώνα. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αφού σημαίνει ότι αυτός ο αριθμός προκύπτει όταν ξεκουράζεται ένας εκ των Μήτογλου ή Λεσόρ, κάτι απαραίτητο προκειμένου οι “πράσινοι” να παραμένουν στο παιχνίδι.

Υγιής αλλάζει την εικόνα του Παναθηναϊκού AKTOR

Δεν είναι ακριβώς είδηση ότι ο υγιής Παπαπέτρου αλλάζει τα δεδομένα στον Παναθηναϊκό AKTOR. Πρόκειται για έναν διεθνή παίκτη με παρατάσεις από το υψηλότερο επίπεδο. Η σειρά με την Μακάμπι έχει αποτελέσει ωστόσο μία υπενθύμιση σχετικά με το τι έχασε στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν το “τριφύλλι” όσο περίμενε τον Παπαπέτρου να επιστρέψει από τον τραυματισμό του και στην συνέχεια να βρει τον ρυθμό του.

Η παρουσία του Παπαπέτρου βγάζει σε έναν βαθμό την πίεση από τον Γκριγκόνις, που δεν χρειάζεται πλέον να παίζει +30 λεπτά ανά αγώνα (για την ακρίβεια αγωνίζεται 16 λεπτά ανά αγώνα κόντρα στην Μακάμπι). Δίνει μέγεθος σε θέση σμολ φόργουορντ, αλλά και ανάσες στον Ντίνο Μήτογλου εν τη απουσία του Ερνανγκόμεθ.

Είναι σαφές ότι ο Παπαπέτρου έχει αλλάξει την εικόνα των “πράσινων”. Ο Παναθηναϊκός AKTOR εξακολουθεί να είναι μία ομάδα που στηρίζεται στα κέφια των γκαρντ κλάσης που διαθέτει (Ναν, Σλούκας), όπως ισχύει πάντα στα σύνολα του Εργκίν Αταμάν. Παίκτες όμως όπως ο Παπαπέτρου παίζουν τον ρόλο του ισορροπιστή. Και αυτό έχει φανεί στην σειρά με την Μακάμπι.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ