EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι 95-79: Μυθικός Σλούκας με ανεπανάληπτη εμφάνιση και το τριφύλλι φώναξε πως είναι "εδώ"

Ο Σλούκας πανηγυρίζει στο Παναθηναϊκός - Μακάμπι
Ο Σλούκας πανηγυρίζει στο Παναθηναϊκός - Μακάμπι EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Σλούκας ήταν καλύτερος από ποτέ φέτος και οδήγησε τον Παναθηναϊκό AKTOR στη νίκη - ισοφάριση (95-79) επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ (1-1) στα playoffs της EuroLeague. Το ρεκόρ καριέρας του αρχηγού του (29 πόντοι) λέει απλά ένα μέρος της ιστορίας για το μέγεθος της επιρροής που είχε στο Game 2 της σειράς.

Για κάτι τέτοια βράδια τον πήρε, για κάτι τέτοια βράδια πήρε κι αυτός την απόφαση να περάσει στην απέναντι πλευρά του ποταμού και να φορέσει την πράσινη φανέλα. Ο Κώστας Σλούκας έπαιξε καλύτερα από ποτέ φέτος, σε μια ανεπανάληπτη προσωπική ραψωδία και οδήγησε τον Παναθηναϊκό AKTOR στη νίκη - ισοφάριση (95-79) απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ στα playoffs της EuroLeague.

Η ομάδα του Όντεντ Κάτας ξεκίνησε καλύτερα, έβαλε αφόρητη πίεση στην απέναντι πλευρά, αλλά όσο υπήρχε ο Κώστας Σλούκας, ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν είχε να φοβηθεί τίποτα. Με εντυπωσιακή δεύτερη περίοδο (31-11) και με τεράστια βοήθεια από τον Ιωάννη Παπαπέτρου, το Game 2 της σειράς κατέληξε σε ελληνικά χέρια, τα οποία πλέον έχουν μια αποστολή: να πάρουν τουλάχιστον μια νίκη στο Βελιγράδι, τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή!

Ο MVP

Ποιος άλλος; Ο Κώστας Σλούκας! Αυτός δηλαδή που κουβάλησε τον Παναθηναϊκό AKTOR στο πρώτο μέρος και τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση με τα συνεχόμενα τρίποντα που πέτυχε. Ο αρχηγός των πρασίνων άναψε την σπίθα στο ΟΑΚΑ, για ν' ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Οι 15 πόντοι στο πρώτο μέρος ήταν όλα τα λεφτά για το τριφύλλι, με τον Κώστα Σλούκα να κλείνει τον αγώνα με 29 πόντους (ρεκόρ καριέρας), 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 λάθη.

Ο αδύναμος κρίκος

Αυτή τη φορά ο Μπόνζι Κόλσον δεν ήταν εξίσου επιδραστικός για τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Δεν βρήκε ελεύθερα σουτ, δεν βρήκε φάσεις στο low post. Έμεινε στους 6 πόντους (με 2/5 σουτ και 1/2 βολές), τα 4 ριμπάουντ και το 1 κλέψιμο σε 34'30'' συμμετοχής.

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έκλεισε το παιχνίδι με 68.6% στο δίποντο και 40.7% στο τρίποντο. Πώς να χάσει εντός έδρας με τέτοια ποσοστά; Ειδικά από την στιγμή που είχε 18 ασίστ για 10 λάθη.

Ο αγώνας

Η πρώτη περίοδος δεν προσέφερε κάτι καλό στον Παναθηναϊκό AKTOR, αφού επί της ουσίας ήταν το remake όσων είδαμε πριν από δύο βράδια. Μεγάλα προβλήματα στην άμυνα, πολλά ανοιχτά σουτ για τη Μακάμπι και τον Τζέικ Κοέν να κάνει θραύση (12 πόντοι στο α' δεκάλεπτο). Γι αυτό κιόλας η Μακάμπι έφτασε ως το +9 (16-25 στο 9'), σε ένα διάστημα που ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν μπορούσε να βρει δύο - τρεις καλές σερί άμυνες για να πάρει το μομέντουμ.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε στο πρώτο μισό της δεύτερης περιόδου, αφού η ομάδα του Όντεντ Κάτας ένιωθε άνετα και δεν προβληματιζόταν από το γεγονός πως το παιχνίδι ήταν... ροντέο. Το +5 (30-35 στο 15') είχε επιτείνει άλλωστε τον προβληματισμό και την αγωνία, έως ότου αναλάβει δράση ο Κώστας Σλούκας.

Ο αρχηγός των πρασίνων έκανε ένα βήμα μπροστά κι άναψε την σπίθα που έβαλε φωτιά στο ΟΑΚΑ μέχρι την ανάπαυλα. Με το ένα σουτ να διαδέχεται το άλλο (τρίποντα όλα) και την κατάλληλη υποστήριξη (βλ. Ιωάννης Παπαπέτρου και Ματίας Λεσόρ), ο Παναθηναϊκός AKTOR τα έφερε όλα τούμπα, σε τέτοιο βαθμό που πήγε στα αποδυτήρια έχοντας ένα σημαντικό προβάδισμα (51-39).

Η τρίτη περίοδος αποτέλεσε ακόμη μια απόδειξη υπεροχής του Κώστα Σλούκα, ο οποίος όμως αυτή τη φορά είδε τον Ιωάννη Παπαπέτρου να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός στην επίθεση. Γι αυτό κιόλας η ομάδα του Εργκίν Αταμάν εκτόξευσε τη διαφορά μέχρι το +18 (64-46 στο 26'), σε ένα σημείο που ο Λορέντζο Μπράουν έδειχνε να παλεύει μόνος -εν τη απουσία του Γουέιντ Μπάλντγουιν.

Το μεγάλο προβάδισμα δεν συνοδεύτηκε όμως από τη διαθέση να "τελειώσει" το παιχνίδι. Το κάθε άλλο, έφερε χαλάρωση. Οι κακές επιλογές στην επίθεση μετατράπηκαν σε εύκολους πόντους για τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία μέσα σε πέντε λεπτά επέστρεψε δριμύτερη. Στο -5 (71-66 στο 31') χάρη σε κάρφωμα του Χασιέλ Ριβέρο, υποχρεώνοντας τον Εργκίν Αταμάν να καλέσει τάιμ άουτ.

Την στιγμή λοιπόν που οι φιλοξενούμενοι έδειχναν όλο και πιο απειλητικοί, με τον Αντόνιους Κλίβελαντ να κάνει θραύση, ο Κώστας Σλούκας έκανε ξανά ένα βήμα μπροστά. Παρά τα τέσσερα φάουλ, ο Εργκίν Αταμάν πήρε το ρίσκο και τον άφησε στο παρκέ. Κι ο αρχηγός του, τον δικαίωσε! Με προσωπικούς πόντους και δημιουργία, ο Παναθηναϊκός AKTOR ξέφυγε εκ νέου στο +15 (87-72 στο 37'), για να μπει κάπου εκεί ο επίλογος.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπελόσεβιτς - Περούγκα- Γιόβτσιτς.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-28, 51-39, 71-60, 95-79

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR (Αταμάν): Καλαϊτζάκης 2, Βιλντόσα 5, Μπαλτσερόφσκι, Σλούκας 29 (4/7 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Παπαπέτρου 15 (4/7 τρίποντα, 3 ριμπάουντ), Γκραντ 3, Ναν 10 (4 ριμπάουντ), Γκριγκόνις 2 (2 ριμπάουντ), Μήτογλου 14 (6 ριμπάουντ), Μαντζούκας

ΜΑΚΑΜΠΙ (Κάτας): Κλίβελαντ 12 (3 ριμπάουντ), Γουέμπ 2 (5 ριμπάουντ), Μπράουν 18 (1/3 τρίποντα, 6 ασίστ), Σόρκιν, ΝτιΜπαρτολομέο 3, Ριβέρο 9 (2 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Κοέν 12 (2/3 τρίποντα), Τόμασον, Νίμπο 6 (3 ριμπάουντ), Μπλατ 11 (3/6 τρίποντα, 6 ασίστ), Κόλσον 6 (4 ριμπάουντ)

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού AKTOR: 24/35 δίποντα, 11/27 τρίποντα, 14/20 βολές, 33 ριμπάουντ (12-21), 18 ασίστ, 5 κλεψίματα, 10 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά της Μακάμπι: 23/40 δίποντα, 9/23 τρίποντα, 6/8 βολές, 27 (10-17) ριμπάουντ, 22 ασίστ, 4 κλεψίματα, 11 λάθη

Το πρόγραμμα της σειράς

  • Game 1: Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91
  • Game 2: Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79
  • Game 3: Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός AKTOR (30/4, 20:00)
  • Game 4: Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός AKTOR (2/5, 21:45)
  • Game 5 (αν χρειαστεί): Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ (TBD)
TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ