EUROLEAGUE

Όταν η Ζαλγκίρις βρέθηκε στην κορυφή

Όταν η Ζαλγκίρις βρέθηκε στην κορυφή

Πριν από ακριβώς 15 χρόνια, η Ζαλγκίρις Κάουνας υποχρέωσε την Ευρώπη να υποκλιθεί στο μεγαλείο εκείνης της ομάδας που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ (video & pics)

Μία ομάδα φαινόμενο έδωσε το "παρούσα" στο Final-4 του Μονάχου το 1999 κι έκανε τα πάντα να φαίνονται εύκολα κι απλά.

Η Ζαλγκίρις του Γιόνας Καζλάουσκας έμεινε στην ιστορία, όχι μόνο γιατί στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης κόντρα σε κάθε προγνωστικό αλλά και γιατί έπαιξε ένα μπάσκετ όμορφο, γρήγορο και ελκυστικό.

Στις 22 Απριλίου του 1999, πριν από ακριβώς 15 χρόνια λοιπόν, η Ζαλγκίρις άλλαξε το ρου της ιστορίας και αγαπήθηκε από πολύ κόσμο. Από απλούς φιλάθλους που αγαπούσαν το μπάσκετ και το απόλαυσαν στους δύο αγώνες που έδωσαν οι Λιθουανοί στο Μόναχο.

Μία άκρως συμπαθητική ομάδα με πολύ τρέξιμο, καλή άμυνα και όμορφο στυλ παιχνιδιού, βγήκε στο προσκήνιο και κατάφερε να επισκιάσει το μοντέλο της Λιμόζ η οποία από το 1993 κι έπειτα πρόβαλε το γνωστό κατά πολλούς "αντιμπάσκετ".

Όταν η Ζαλγκίρις βρέθηκε στην κορυφή

Η Ζαλγκίρις είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς να εντυπωσιάζει. Στον Α' όμιλο της διοργάνωσης είχε 8 νίκες και 2 ήττες , πραγματοποιώντας μία εξαιρετική πορεία. Ωστόσο, με τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Ολίμπια Λιουμπλιάνας να είναι πρώτοι στους ομίλους τους, οι Λιθουανοί δεν... ακούστηκαν ιδιαίτερα.

Στους 16 απέκλεισαν με 2-0 την Ούλκερ, ενώ στη συνέχεια κατάφεραν να πετάξουν εκτός διοργάνωσης και την Εφές Πίλσεν. Αφού ολοκλήρωσαν το έργο τους με τις τουρκικές ομάδες, προκρίθηκαν στο Final-4 της Euroleague μαζί με τις Τιμσίστεμ, Κίντερ Μπολόνια και Ολυμπιακό.

Ο ελληνικός εκπρόσωπος θα αντιμετώπιζε τη λιθουανική ομάδα, με δεδομένο ότι στον άλλο ημιτελικό θα είχαμε ιταλικό εμφύλιο. Έτσι κι έγινε λοιπόν...

Όταν η Ζαλγκίρις βρέθηκε στην κορυφή

Πρώτο θύμα ο Ολυμπιακός

Το Μόναχο έμελλε να φιλοξενήσει την αποθέωση του επιθετικού μπάσκετ από τη Ζαλγκίρις, καθώς οι Λιθουανοί έδωσαν δύο μοναδικές παραστάσεις για το γερμανικό κοινό και όχι μόνο που βρέθηκε στις εξέδρες της "Ολύμπια Χάλε".

Στον ημιτελικό ο Ολυμπιακός είχε τον τίτλο του απόλυτου φαβορί αλλά δεν κατάφερε να τον επιβεβαιώσει μέσα στο παρκέ. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει δύο χρόνια πριν στη Ρώμη (1997).

Στο ημίχρονο, ήδη ο Ολυμπιακός έχανε με 15 πόντους διαφορά (48-33) και ήταν δεδομένο ότι η Ζαλγκίρις δεν θα έριχνε το τέμπο της. Έτσι έφτασε εύκολα στο τελικό και παράλληλα σαρωτικό 87-71 με το οποίο και πήρε το εισιτήριο για τους τελικούς.

Οι Αμερικανοί Έντνι (13 πόντοι) και Μπούι (19 π) έπαιζαν σαν... δαιμονισμένοι, ενώ η καλή εμφάνιση των Αντομάιτις (15) και Στομπέργκας (10) ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τους Λιθουανούς.

Πρωταθλήτρια διά περιπάτου

Κι ενώ η Ζαλγκίρις είχε πλέον στρέψει για τα καλά πάνω της τα βλέμματα, κατάφερε να μην επηρεαστεί καθόλου. Συνέχισε να είναι υπερηχητική και να επικρατήσει με 82-74 της Κίντερ Μπολόνια στον μεγάλο τελικό της Ευρωλίγκας.

Το δίδυμο των Μπούι και Τάιους ήταν και πάλι εξαιρετικό με αποτέλεσμα η Ζαλγκίρις να είναι ξανά ασταμάτητη. Στο ημίχρονο του μεγάλου τελικού είχε ξεφύγει και πάλι με 15 πόντους διαφορά (45-30) και τίποτα δεν έδειχνε ικανό να την αναχαιτίσει.

Έτσι, ο Έτορε Μεσίνα, έχασε έναν τίτλο μέσα από τα χέρια του από μία ομάδα που έμελλε να αλλάξει τη ροή της ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Όταν η Ζαλγκίρις βρέθηκε στην κορυφή
TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ