ΜΠΑΣΚΕΤ

Όταν η Εθνική πήρε την πρόκριση στον τελικό

Όταν η Εθνική πήρε την πρόκριση στον τελικό

Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την πρόκριση της Εθνικής μας στον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987. Η Ελλάδα νίκησε τη Γιουγκοσλαβία με 81-77, με MVP τους Γκάλη (30π) και Χριστοδούλου (18π).

Σαν σήμερα (12/6), πριν 30 χρόνια, η Εθνική μας ομάδα νίκησε στον ημιτελικό την Γιουγκοσλαβία (για δεύτερη φορά στο τουρνουά) με σκορ 81-77 και πήρε την πρόκριση για τον τελικό του Ευρωμπάσκετ. Με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισε την κατάκτηση ενός μεταλλίου και παράλληλα έβαλε πλώρη για την εκπλήρωση του μεγάλου ονείρου, να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της, κάτι που στο τέλος το κατάφερε.

Μπορεί ο Ντράζεν Πέτροβιτς να σημείωσε 22 πόντους, αλλά ο Φάνης Χριστοδούλου έπαιξε εξαιρετική άμυνα πάνω του, ταλαιπωρώντας τον σε ολόκληρο το γήπεδο. Ο "Μπέμπης", γενικότερα, πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση, συνεισφέροντας και στην επίθεση, τελειώνοντας το ματς με 18 πόντους, με τους 15 πρώτους να τους σημειώνει στο πρώτο ημίχρονο.

Πρώτος σκόρερ της Εθνικής ήταν φυσικά ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος σταμάτησε στους 30 πόντους, αν και δυσκολεύτηκε στο πρώτο μέρος από τον ψηλότερο του, Ζάρκο Πάσπαλ, ο οποίος κλήθηκε να τον μαρκάρει. Σημαντική και η συνερισφορά του Παναγιώτη Γιαννάκη (14π), ο οποίος λίγο πριν το τέλος έκανε μία καθοριστική βουτιά, βγάζοντας μία πολύτιμη άμυνα απέναντι στον Τσβετίτσιανιν. Στο ημίχρονο η Εθνική μας βρέθηκε πίσω στο σκορ με 35-45, αλλά στο δεύτερο μέρος ανέβασε την απόδοση της (46-32), βρήκε ρυθμό και έφτασε στην πρόκριση στον τελικό.

Ο δημοσιογράφος του Sport24.grκαι διευθυντής στο «Φως των Σπορ», Γιάννης Φιλέρης, έζησε από κοντά τον θρίαμβο του 1987 και τον εξιστορεί, μέσα από τις αναμνήσεις και τις αφηγήσεις των μεγάλων πρωταγωνιστών, στο βιβλίο "Τίποτα δεν μας σταμάτησε", που κυκλοφορεί από την «Physical Goods» της 24Media σε αποκλειστική συνεργασία με τα Public. Πέρασαν 30 χρόνια από τότε.

Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 30, Σταυρόπουλος, Γιαννάκης 14, Καμπούρης, Λινάρδος, Καρατζάς, Ρωμανίδης, Φιλίππου, Ανδρίτσος 8, Φασούλας 11, Ιωάννου, Χριστοδούλου 18.

Γιουγκοσλαβία (Τσόσιτς): Ντρ. Πέτροβιτς 22, Α. Πέτροβιτς 4, Τζόρτζεβιτς, Κούκοτς 3, Πάσπαλ 9, Κρμποβιτς 14, Ράντοβιτς 1, Βράνκοβιτς, Ραντάνοβιτς 2, Ντίβατς 13, Ράτζα, Τσβετίτσιανιν 13

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ