EUROLEAGUE

"Ομπράντοβιτς, ο καλύτερος στον κόσμο"

"Ομπράντοβιτς, ο καλύτερος στον κόσμο"

Ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς ήδη αισθάνεται καλύτερος, στους μήνες που έχει συνεργαστεί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Τον "φίλο Ζέλικο" εκτός των παρκέ και τον "φωνακλά Ομπράντοβιτς" εν ώρα αγώνα (video).

Είναι ο τύπος που εκδιώχθηκε τον Ιούλιο του 2012 από την προετοιμασία της Κροατίας, λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων (πληθυντικός) και τον Σεπτέμβρη του 2013 επελέγη για την καλύτερη πεντάδα, στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.

Εκεί όπου η Κροατία μπήκε για τρίτη φορά στην τετράδα της Ευρώπης (πρώτη μετά το 1995) και εκείνος έγινε ο πρώτος Κροάτης που ήταν στην καλύτερη πεντάδα (μετά τον Τόνι Κούκοτς... το 1995). Μόνο από αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς δεν είναι απλή, καθημερινή περίπτωση παίκτη.

Ο... οσονούπω 25χρονος (έχει γενέθλια στις 18 Απριλίου) μιλά στο Weekly Show της Euroleague, για τη Φενέρμπαχτσε, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ το Euroleague Greece έψαξε και βρήκε το πότε σκοπεύει να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ.

Ο ποδοσφαιριστής που έκανε στροφή στην καριέρα του

Γεννήθηκε στο Μόνσταρ (βλ. Βοζνία Ερζεγοβίνη) και εκεί πρωτοέπιασε την μπάλα του μπάσκετ στα χέρια του. Στα 15. Πριν απασχολείτο με το ποδόσφαιρο. Πώς έγινε η στροφή στην καριέρα; Λόγω του πατέρα του, Μάριο, που ήτο μπασκετμπολίστας. Πες, πες, "ψήθηκε" ο μικρός και πήγε στη Zrinjski Monstar. Ένα χρόνο αργότερα (2005) η Ρεάλ αγόρασε τα δικαιώματα του (ήταν ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ στο Ευρωμπάσκετ παίδων).

"Ομπράντοβιτς, ο καλύτερος στον κόσμο"

Για την ακρίβεια, ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, ο οποίος καθόταν τότε στον πάγκο των Μαδριλένων, έκανε τη σχετική κίνηση, προσφέροντας τέσσερα χρόνια συμβολαίου και 800.000 ευρώ. Αυτά που πρόσφερε η Τάου Κεράμικα ήταν πολύ λιγότερα, εξ ου και έχασε την κούρσα...

"Ομπράντοβιτς, ο καλύτερος στον κόσμο"

Ο Μπογκντάνοβιτς έμεινε ένα χρόνο ακόμα στη γενέτειρα του και το 2006 μετακόμισε στη Μαδρίτη, για να γίνει κατ' αρχάς μέλος της δεύτερης ομάδας και μετά να τοποθετηθεί στο ρόστερ της πρώτης (2007-08). Ευκαιρία δεν του έδωσαν. Τουναντίον, τον έδωσαν δανεικό στη Μούρθια. Όταν τελείωσε η σεζόν, τελείωσε και η συνεργασία της "βασίλισσας" με τον Μάλκοβιτς και τον Πλάθα και εμφανίστηκε στην πόλη ο Μεσίνα.

"Ομπράντοβιτς, ο καλύτερος στον κόσμο"

Ο Ιταλός δεν ήξερε το παιδί, δεν ήταν επιλογή του και... γενικά δεν. Έτσι συμφώνησε με την Τσιμπόνα, τον Ιούλιο του 2009. Ατυχώς, δεν είχε λήξει το συμβόλαιο του με τη Ρεάλ που αξίωσε μπάι άουτ. Έπειτα από ένα μήνα διαπραγματεύσεων, ο Κροάτης έμεινε ελεύθερος από τους Ισπανούς και δεσμεύτηκε με τους συμπατριώτες του, για τέσσερα χρόνια. Που... έγιναν δυο, όταν μπήκε στη μέση η Φενέρμπαχτσε (το 2011).

"Ομπράντοβιτς, ο καλύτερος στον κόσμο"

Θα πάει... αργότερα στο ΝΒΑ

Το περασμένο καλοκαίρι οι φήμες από τη γείτονα, τον ήθελαν να 'χει απορρίψει πρόταση της Φενέρμπαχτσε για επέκταση του συμβολαίου που λήγει το καλοκαίρι του 2014. Τότε ήταν που όλοι έβαλαν το χέρι τους στη φωτιά πως φέτος θα περάσει από την άλλη ακτή του Ατλαντικού, για τους Νετς. Ομάδα όπου κατέληξε το βράδυ του ντραφτ το 2011, όταν τον διάλεξαν οι Χιτ στο Νο31, τον έδωσαν στους Γουλβς, για τον Νόρις Κολ και εκείνοι στους Νετς, για μια επιλογή β' γύρου το 2013 και ρευστό.

"Ομπράντοβιτς, ο καλύτερος στον κόσμο"

Ο ίδιος δήλωσε σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο πως " έγινα πικ από τους Νετς πριν τρία χρόνια, αφού είχα υπογράψει συμβόλαιο με τη Φενέρμπαχτσε. Τότε ήταν που ο Νέβεν Σπάχια (προπονητής του τότε και στη Φενέρ και στην εθνική Κροατίας) μου ζήτησε να μείνω στην Ευρώπη για 1-2 χρόνια και τον άκουσα.

Το καλοκαίρι (του 2013) μιλήσαμε ξανά με το Μπρούκλιν. Προηγουμένως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε υπογράψει με τη Φενέρμπαχτσε και δέχθηκα πλήθος μηνυμάτων που επέμεναν πως ο "Ζοτς" ήταν ο λόγος για να μείνω. Κάτι που έκανα και γιατί το ΝΒΑ out ήταν κάπως μεγάλο". H πραγματικότητα τον θέλει να είχε υπογράψει με το Μπρούκλιν (στις 5/7 του 2013), με τον οργανισμό να μη τα βρίσκει ποτέ με τους Τούρκους, ως προς το ΝΒΑ out του Κροάτη.

Κατά του Μπογκντάνοβιτς το ρηθέν "σκέφτηκα πως θέλω να παίξω υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς, για 1-2 χρόνια και να επιτύχω κάτι περισσότερο στην Ευρώπη. Η επιθυμία μου είναι να κερδίσω τρόπαια με τη Φενέρμπαχτσε. Ειδικά φέτος που έχουμε έναν εκπληκτικό κόουτς και πολλούς ταλαντούχους παίκτες. Αν όλα πάνε καλά, δεν έχω λόγο να φύγω από την Κωνσταντινούπολη. Σε κάθε περίπτωση, το ερχόμενο καλοκαίρι θα μιλήσω πρώτα με την ομάδα μου. Είμαι ακόμα 24. Έχω ακόμα καιρό μπροστά μου για να γίνω NBAer και να αποδείξω ποιος είμαι εκεί".

"Ομπράντοβιτς, ο καλύτερος στον κόσμο"

Σημειώστε εδώ πως στο μεσοδιάστημα, ο Μπογκντάνοβιτς άλλαξε και εκπρόσωπο και πλέον έχει τον ίδιο με τον Ομπράντοβιτς. Συν τοις άλλοις, όσοι τον γνωρίζουν έχουν να λένε για τη λατρεία που έχει στο... βαλκανικό τρόπο ζωής. Τουτέστιν, του αρέσει να κάνει τη δουλειά του και μετά να απολαμβάνει τη ζωή. Κάθε μέρα. Χωρίς διάλειμμα.

Ο φίλος Ζέλικο

Πάμε τώρα και στα επίσημα του πράγματος. Σε αυτά που είχε να καταθέσει στο Weekly Show της Euroleague ήταν ότι " έχω πολύ καλή σχέση με τον Ζέλ(j)ικο, έναν εκ των καλύτερων ή μάλλον όχι, τον καλύτερο της Ευρώπης και ενδεχομένως του κόσμου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βελτιωθώ ως παίκτης υπό τις οδηγίες του. Έξω από το γήπεδο είμαστε φίλοι, αλλά μέσα σε αυτό του αρέσει να φωνάζει! Αυτό που μας ζητά είναι νίκες. Θα του τις δώσουμε".

Ο πρώτος σκόρερ της κανονικής περιόδου στη Euroleague νιώθει πως ήδη έχει αλλάξει, στους μήνες που παίζει για τον Ομπράντοβιτς. "Ακόμα βέβαια, πρέπει να γίνω καλύτερος στο χειρισμό της μπάλας και την άμυνα. Ήδη έχω σημειώσει βελτίωση, αλλά θέλω ακόμα δουλειά. Με τα σουτ δεν έχω πρόβλημα", εξηγεί χαρακτηριστικά.

Αν του αρέσει κάτι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι " να παίζω σε γεμάτες έδρες" όπου στο ΤΟΡ16 έχει +20π., κατά μ.ο. " Θα ξεχωρίσω το γήπεδο της Παρτίζαν που ξέρουν να δημιουργούν καυτή ατμόσφαιρα. Οι φαν συνήθως προσθέτουν πίεση στους παίκτες. Όχι όμως, σε εμένα. Μου αρέσει να παίζω σε γεμάτα γήπεδα".

Είδωλο του είναι "ο άνθρωπος που είναι είδωλο για όλους τους Κροάτες, όχι μόνο για όσους ασχολούνται με το μπάσκετ" και φυσικά είναι ο Ντράζεν Πέτροβιτς, ενώ από τη σύγχρονη εποχή θαυμάζει " τον Ναβάρο. Είναι ίσως ο καλύτερος. Δεν είναι και τόσο εύκολο να τον σταματήσεις".

TAGS EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ