BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Ο "Δούρειος Ίππος" Φαλ, ο Σλούκας, το τρέξιμο και η αλλαγή στην άμυνα

EUROLEAGUE 2021-2022 /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2021-2022 / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την άνετη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού. Οι πόντοι στον αιφνιδιασμό, η αλλαγή στον τρόπο άμυνας στο Pick and Roll και ο ρόλος των Σλούκα, ΜακΚίσικ και Φαλ που μοίρασαν παρέα 50 πόντους με τις ασίστ τους. 

Ο Ολυμπιακός ήταν ο θριαμβευτής του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για την 30η αγωνιστική της EuroLeague. Οι “ερυθρόλευκοι” κυριάρχησαν απόλυτα στο παρκέ και ισοπέδωσαν με 101-73 τους “πράσινους”, που ουσιαστικά έχασαν με κάτω τα χέρια.

Ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο του αγώνα από την αρχή, δεν επηρεάστηκε από τα τρικ και τις προσαρμοσμένες άμυνες του Δημήτρη Πρίφτη, μπέρδεψε τους “πράσινους” με την δική του προσαρμοσμένη άμυνα και πήρε μία πανάξια νίκη και διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες του ακόμα και για την 2η θέση. Πώς όμως έφτασε μέχρι εκεί;

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η αλλαγή στην άμυνα μακριά από την μπάλα

Παίζοντας στην έδρα του και γνωρίζοντας ότι είχε μεγαλύτερο ροτέισον λόγω των απουσιών του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός θέλησε να “πνίξει” τους “πράσινους” στην άμυνα και να τρέξει στην επίθεση. Φρόντισε μάλιστα να δείξει τις προθέσεις του από νωρίς, αφού προσάρμοσε το αμυντικό του πλάνο στο πώς μαρκάρει στα σκριν μακριά από την μπάλα.

Ο Ολυμπιακός συνήθως επιλέγει την λογική του “shadow” (σκιά) σε αυτά τα σκριν, με τον αμυντικό να μένει στον γοφό του επιθετικού και να τον κυνηγάει πίσω από τα σκριν, ώστε να μην τον αφήσει να σουτάρει, με τον παίκτη που μαρκάρει του πασέρ να βγαίνει σε βοήθεια (Jump to the ball). Όταν ωστόσο ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει καλούς σουτέρ (όπως ο Νέντοβιτς και ο Μέικον), συχνά πάει στην λογική του “Top Lock”, με τον αμυντικό να παίζει από μπροστά τον επιθετικό, να προσπαθεί να σπάει το σκριν και να παίζει over play. Κόντρα στον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός εφάρμοσε την δεύτερη λογική, ωστόσο την πήγε ένα βήμα πιο μακριά.

Μόλις στην πρώτη επίθεση του Παναθηναϊκού, ο Τόμας Γουόκαπ μαρκάρει με αυτή την λογική τον Ντάριλ Μέικον, σε μία απόφαση που δεν προκαλεί έκπληξη. Ιδού και η φωτογραφία.

Ο Τόμας Γουόκαπ μαρκάρει στην λογική "Top Lock" τον Μέικον
Ο Τόμας Γουόκαπ μαρκάρει στην λογική "Top Lock" τον Μέικον PRINTSCREEN

Το θέμα όμως ήταν τι έγινε στην δεύτερη επίθεση του Παναθηναϊκού. Αν κάποιος παρατηρούσε, θα έβλεπε ότι ο Τάιλερ Ντόρσεί αμύνθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πάνω στον Λευτέρη Μποχωρίδη, ο οποίος δεν αποτελεί σταθερή απειλή σε καταστάσεις off screen. Ιδού η φωτογραφία.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ μαρκάρει στην λογική "Top Lock" τον Λευτέρη Μποχωρίδη
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ μαρκάρει στην λογική "Top Lock" τον Λευτέρη Μποχωρίδη PRINTSCREEN

Το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Ολυμπιακός ήταν σαφές: Θα υποχρέωνε τους “πράσινους” περιφερειακούς να μοχθήσουν σε κάθε φάση. Ήθελε να τους φθείρει, να τους κουράσει, να τους υποχρεώσει σε βιαστικές αποφάσεις. Και μετά έμπαινε σε εφαρμογή το δεύτερο πλάνο.

Η αλλαγή στον τρόπο άμυνας του Pick and Roll και το τείχος που στήθηκε

Ο Ολυμπιακός φέτος έχει επιλέξει να αμύνεται στο κεντρικό Pick and Roll παίζοντας Flat (με τον Μουστάφα Φαλ που μένει πίσω), ενώ στις 45 μοίρες παίζει συνήθως “ICE” (στέλνοντας στην πλάγια γραμμή τον αντίπαλο χειριστή) ή εφαρμόζει τις αλλαγές. Ενίοτε χρησιμοποιεί και κάποια hedge out (ο ψηλός βγαίνει επιθετικά στον αντίπαλο χειριστή). Κόντρα στον Παναθηναϊκό όμως υπήρξε μία σημαντική παραλλαγή.

Έχοντας να αντιμετωπίσει δύο παίκτες με ικανότητα στο σουτ μετά από ντρίμπλα (Μέικον, Νέντοβιτς), ο Ολυμπιακός θέλησε να τους κλείσει τους χώρους όταν έπαιζαν Pick and Roll στις 45 μοίρες. Και αυτό το έκανε στέλνοντας και τρίτο παίκτη ως βοήθεια στην λογική του Jump to the ball. Η διαφορά όμως είναι ότι αυτός ο τρίτος παίκτης ήταν ο δεύτερος ψηλός της ομάδας.

Με τον Παναθηναϊκό να στήνει Pick and Roll στις 45 μοίρες με τον έναν ψηλό, έχοντας τον άλλο ψηλό στην κορυφή του τριπόντου, ο Ολυμπιακός επέλεξε να κρατάει ένα βήμα πίσω τον παίκτη που μάρκαρε το Pick and Roll και να στέλνει τον δεύτερο ψηλό σε άμεση βοήθεια. Κάπως έτσι μπορούσε να αποφευχθεί το σενάριο της πάσας στον παίκτη των "πράσινων" που ρόλαρε, ενώ ταυτόχρονα έβγαινε ένα χέρι στον σουτέρ. Το παράδειγμα που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό:

Ο Νέντοβιτς προσπαθεί να παίξει Pick and Roll με τον Τζέρεμι Έβανς. Ο Λίβιο Ζαν-Σαρλ το βλέπει αυτό και κάνει σήμα στον Χασάν Μάρτιν που βρίσκεται πίσω του.

Ο Νέντοβιτς στήνει το Pick n Roll και ο Ζαν-Σαρλ κάνει σινιάλο στον Μάρτιν
Ο Νέντοβιτς στήνει το Pick n Roll και ο Ζαν-Σαρλ κάνει σινιάλο στον Μάρτιν PRINTSCREEN

Την στιγμή που ο Νέντοβιτς παίρνει το σκριν, ο Μάρτιν πετάγεται πάνω του (Jump to the ball). Ο Ζαν Σαρλ ελέγχει και αυτός τον Σέρβο, αλλά ταυτόχρονα τσεκάρει και τον Έβανς. Ο Νέντοβιτς βρίσκεται με δύο παίκτες πάνω του και με τον ΜακΚίσικ να έρχεται.

Ο Νέντοβιτς παίρνει το σκριν και βλέπει μπροστά του ταυτόχρονα τους Μάρτιν και Ζαν-Σαρλ
Ο Νέντοβιτς παίρνει το σκριν και βλέπει μπροστά του ταυτόχρονα τους Μάρτιν και Ζαν-Σαρλ PRINTSCREEN

Ιδού και ένα παράδειγμα με αντίστοιχη άμυνα στον Μέικον, ο οποίος μόλις έχει δεχθεί το σκριν του Παπαγιάννη, αλλά βλέπει τον Ζαν-Σαρλ να είναι μπροστά του, με τον Γάλλο να αφήνει ελεύθερο τον Έβανς.

Ο Ζαν-Σαρλ αφήνει ελεύθερο τον Έβανς στην περιφέρεια, επιτηρώντας και αυτός τον Μέικον
Ο Ζαν-Σαρλ αφήνει ελεύθερο τον Έβανς στην περιφέρεια, επιτηρώντας και αυτός τον Μέικον PRINTSCREEN

Ιδού και ένα τελευταίο παράδειγμα, με τον Μποχωρίδη να προσπαθεί να παίξει το Pick and Roll με τον Παπαγιάννη και τον Ζαν-Σαρλ να είναι πάλι κοντά (έστω όχι εξίσου επιθετικά, αφού ο Έλληνας γκαρντ δεν αποτελεί ίδια απειλή με τον Μέικον ή τον Νέντοβιτς), αφήνοντας ξανά μόνο του τον Έβανς στην περιφέρεια.

Ο Λευτέρης Μποχωρίδης παίζει το Pick and Roll και ο Ζαν-Σαρλ σπεύδει να του κλείσει τον χώρο
Ο Λευτέρης Μποχωρίδης παίζει το Pick and Roll και ο Ζαν-Σαρλ σπεύδει να του κλείσει τον χώρο PRINTSCREEN

Ο Ολυμπιακός σαφώς και “έδωσε” κάτι με αυτή την άμυνα: Το σουτ από μέση και μακρινή απόσταση στον παίκτη από τον οποίο ερχόταν η βοήθεια, κάτι που εξηγεί και τα δυο σουτ που σημείωσε ο Παπαγιάννης από τα 6 μέτρα. Ήταν όμως ένα σουτ με το οποίο οι “ερυθρόλευκοι” επέλεξαν να ζήσουν - ακόμα και αν δέχονταν καλάθι - αν αυτό σήμαινε ότι δεν θα έβρισκαν ρυθμό οι Νέντοβιτς και Μέικον. Από την στιγμή δε που οι Γουάιτ και Έβανς ήταν ακίνδυνοι από την περιφέρεια, το σχέδιο πέτυχε, αφού ο Παναθηναϊκός είχες κακές αποστάσεις στην επίθεσή του.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο δεύτερος είναι μέτριος πασέρ, καθόλου τυχαία το ξέσπασμα του Ολυμπιακού στην τρίτη περίοδο ξεκίνησε από μία τέτοια φάση, με τον Βεζένκοβ να πετάγεται σε βοήθεια έπειτα από Pick and Roll που έστησε ο Αμερικανός, έκλεψε την μπάλα και κάρφωσε τον αιφνιδιασμό.

Το τρέξιμο στον αιφνιδιασμό

Έχοντας αποφασίσει για το πλάνο τους στην άμυνα, στην επίθεση οι “ερυθρόλευκοι” αποφάσισαν να τρέξουν. Να τρέξουν πολύ για την ακρίβεια, ψάχνοντας ευκαιρίες στο transition σε κάθε ευκαιρία για να βρουν ανοργάνωτους τους “πράσινους”. Και αυτό ακριβώς έκαναν.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Ολυμπιακός σημείωσε 15 πόντους σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, στην 2η καλύτερη φετινή του επίδοση. Η καλύτερη ήταν οι 18 πόντοι που είχε σημειώσει πριν από μερικές εβδομάδες στην νίκη επί της Μπάγερν στην Γερμανία. Καθόλου τυχαία, η 4η φετινή καλύτερη επίδοσή τους με 12 πόντους είχε έρθει στο ματς των “αιωνίων” στο ΟΑΚΑ.

Σε μία σεζόν που ο Ολυμπιακός σημειώνει φέτος 7.7 πόντους μέσο όρο σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, έχει σημειώσει δύο από τις καλύτερες φετινές επιδόσεις του κόντρα στον “αιώνιο”αντίπαλο. Αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο.

Ο Φαλ σε ρόλο "Δούρειου Ίππου" και οι Σλούκας, ΜακΚίσικ

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε από την αρχή να μπερδέψει με μία ματς-απ ζώνη τον Ολυμπιακό, όπου φαινόταν να παίζει μαν του μαν ο Παπαγιάννης τον Φαλ, την ίδια στιγμή που ο Οκάρο Γουάιτ ήταν υπεύθυνος να ακολουθεί τον Ντόρσεί όταν ο ομογενής γκαρντ αποφάσιζει να περάσει από την μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη. Ο Ολυμπιακός όμως ήταν έτοιμος για αυτό.

Οι “ερυθρόλευκοι” τάισαν αμέσως τον πανύψηλο Γάλλο, ο οποίος σκόραρε με άνεση, τιμωρώντας τους “πράσινους” όταν δεν έδιναν βοήθεια. Όταν ερχόταν βοήθεια, τότε ο Φαλ πάσαρε στον σωστό χρόνο, βγάζοντας ελεύθερους τους συμπαίκτες του. Ο Φαλ είχε 13πόντους και 5 ασίστ. Από αυτές τις 5 ασίστ ο Ολυμπιακός πήρε 13 πόντους, με τον Παναθηναϊκό να αναγκάζεται από νωρίς να γυρίζει την άμυνα σε μαν του μαν. Και εκεί τελείωσε το παιχνίδι.

Την ίδια στιγμή, καθοριστικός ήταν και ο ρόλος των Σλούκα και ΜακΚίσικ στον τομέα της δημιουργίας και της εκτέλεσης. Ο Σλούκας είχε 16 πόντους, αλλά και 9 ασίστ, από τις οποίες ήρθαν 21 πόντοι, με τον ηγέτη των “ερυθρόλευκων” να πληγώνει στο Pick and Roll τους “πράσινους”, χωρις να επηρεαστεί ακόμα και όταν τον μάρκαρε ο Γουάιτ.

Ο ΜακΚίσικ από την πλευρά του “χτύπησε” για ακόμα ένα παιχνίδι τον Παναθηναϊκό εκεί που πονάει: Στα αθλητικά προσόντα. Οι “πράσινοι” έχουν πιθανότατα μόνο έναν παίκτη που μπορεί να ματσάρει σε επίπεδο αθλητικών προσόντων τον ΜακΚίσικ στο ένας εναντίον ενός: Τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος. Ο Κουβανός όμως… δεν γίνεται να τους μαρκάρει όλους. Πολύ συχνά ο ΜακΚίσικ έβρισκε απέναντί του τον Νέντοβιτς και σκόραρε και δημιουργούσε όπως ήθελε, έχοντας 10 πόντους και 7 ασίστ, από τις οποίες ο Ολυμπιακός πήρε 16 πόντους. Κοινώς, οι “ερυθρόλευκοι” πήραν συνολικά 50 πόντους από τις ασίστ των Σλούκα, ΜακΚίσικ και Φαλ!

Ο Ολυμπιακός έκανε το τέλειο παιχνίδι

Ο Ολυμπιακός έκανε απλώς το τέλειο παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό. Είχε την πιο παραγωγική φετινή του βραδιά, ενώ, σύμφωνα με το InStat Scout, οι 1.23 πόντοι που σημείωνε ανά κατοχή ήταν η δεύτερη καλύτερη φετινή του επίδοση μετά τους 1.32 πόντους ανά κατοχή που είχε κόντρα στην Μπάγερν. Ήταν όμως ο αέρας ανωτερότητας που έβγαλε ο Ολυμπιακός κόντρα σε έναν καταπονημένο - και χωρίς Γιόβιτς, Παπαπέτρου - Παναθηναϊκό, σκοράροντας με τρομερή άνεση, κάτι που φαίνεται και από το Shot Chart του αγώνα. Εκεί που δείχνει ότι οι “ερυθρόλευκοι” σούταραν με 76% στο “ζωγραφιστό”.

Το Shot Chart του Ολυμπιακού στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό
Το Shot Chart του Ολυμπιακού στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό INSTAT SCOUT

Ο Ολυμπιακός ήταν εμφανώς ανώτερος. Εγκλώβισε τον Παναθηναϊκό με την προσαρμοσμένη του άμυνα, έτρεξε, στόχευσε συγκεκριμένες καταστάσεις. Αν δεν υπήρχε το μίνι ξέσπασμα των Μέικον και Νέντοβιτς στην τρίτη περίοδο - όπου σκόραραν κυρίως με ατομικές ενέργειες - και κάποια σουτ του Αμερικανού στο τέλος, η διαφορά θα είχε ξεφύγει ακόμα περισσότερο. Όπως και να έχει, αυτό δεν αλλάζει την εικόνα του αγώνα.

Στο τέταρτο φετινό “αιώνιο” ντέρμπι, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε ανώτερος. Οι δύο ομάδες έχουν βέβαια ακόμα δρόμο μπροστά τους. Ο Παναθηναϊκός περιμένει τους Παπαπέτρου και Γιόβιτς να επιστρέψουν, θέλει για αρχή έστω να παίξει ένα οικογενειακό διπλό. Όπως και να έχει, η συνέχεια θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ