BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Οι 26 πόντοι που έδωσε ο ΜακΚίσικ, τα σουτ του Λαρεντζάκη και το 33% της Μπαρτσελόνα με τον Μπλακ στο παρκέ

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ EUROKINISSI - LATO KLODIAN

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπαρτσελόνα. Ο ρόλος δημιουργού και εκτελεστή του ΜακΚίσικ, τα σουτ του Λαρεντζάκη και το 33% των Καταλανών στα σουτ όταν βρισκόταν στο παρκέ ο Ταρίκ Μπλακ.

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα τεράστιο βήμα στην προσπάθειά του να κλειδώσει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της EuroLeague. Λύγισε με 77-70 την Μπαρτσελόνα, “ντούμπλαρε” τις νίκες του επί των Καταλανών και πλέον έχει την τύχη στα χέρια του ακόμα και για την 1η θέση.

Οι “ερυθρόλευκοι” χρειάστηκε να παλέψουν για κάθε κατοχή κόντρα στην Μπαρτσελόνα, επειδή ήξεραν ότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να πάρουν την νίκη και δικαιώθηκαν.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού

Η εξήγηση για το κακό ξεκίνημα

Ο Ολυμπιακός μπήκε μουδιασμένα στο παρκέ, με την βασική του πεντάδα (Γουόκαπ, Κάναν, Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Φαλ), που συνήθως είναι η πιο αποδοτική, να αντιμετωπίζει προβλήματα από την Μπαρτσελόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βασική πεντάδα των “ερυθρόλευκων” έβγαλε -9 στο σύστημα +/-, το χειρότερο ανάμεσα από κάθε άλλη πεντάδα του. Και υπήρχε λόγος για αυτό.

Η Μπαρτσελόνα είχε μία ιδιαίτερη αρχική πεντάδα, όπου χρησιμοποιεί τον δίμετρο Σατοράνσκι σε θέση πόιντ γκαρντ και τον ύψους 1.89 μέτρων Λαπροβίτολα σε θέση σούτινγκ γκαρντ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Γιώργος Μπαρτζώκας να υποχρεωθεί να ρίξει τον Τόμας Γουόκαπ πάνω στον Τσέχο, βάζοντας τον Κάναν να κυνηγάει τον Αργεντινό γύρω από τα σκριν. Αυτό έφερε εξ αρχής σε περίεργη θέση τους “ερυθρόλευκους”, αφού εδώ και καιρό είναι ο Κάναν αυτός που μαρκάρει τον χειριστή της μπάλας και ο Γουόκαπ τον παίκτη που παίζει μακριά από την μπάλα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διττός: 1. Ο Κάναν είναι συμπαθητικός αμυντικός πάνω στην μπάλα, αλλά επιεικώς μέτριος μαρκάροντας μακριά από αυτή. 2. Ο Γουόκαπ είναι ο καλύτερος αμυντικός του Ολυμπιακού μακριά από την μπάλα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με τον Κάναν να κυνηγάει τον Λαπροβίτολα, ο Αργεντινός έκανε ό,τι ήθελε στην πρώτη περίοδο, όπου δημιουργούσε συνεχώς συνθήκες για τους Καταλανούς, είτε σκοράροντας, είτε δημιουργώντας, ενώ τελείωσε τον αγώνα με 15 πόντους και 8 ασίστ - από τις οποίες οι Καταλανοί πήραν 20 πόντους. Κοινώς, ο Αργεντινός ήταν υπεύθυνος - άμεσα ή έμμεσα - για τους 35 από τους 70 πόντους των Καταλανών.

Καθόλου τυχαία, ο Λαπροβίτολα ήταν αυτός που έκανε την ζημιά και στην 3η περίοδο, παίρνοντας 3 μαζεμένα φάουλ από τον Κάναν στέλνοντάς τον στον πάγκο (από όπου δεν επέστρεψε ξανά στο ματς και στην θέση του μπήκε ο ΜακΚίσικ). Με τον Αργεντινό λοιπόν να δημιουργεί συνεχώς καταστάσεις ανισορροπίας και να διαβάζει τις περιστροφές του Ολυμπιακού, οι Καταλανοί πήραν το πάνω χέρι.

Για να συμβεί βέβαια αυτό, χρειάστηκε η παρουσία του Λαπροβίτολα να συνδυαστεί με αυτή του Σερτάκ Σανλί. Με τον Τούρκο στο παρκέ η Μπαρτσελόνα τραβούσε τον Φαλ μακριά από το καλάθι, ανοίγοντας την ρακέτα του Ολυμπιακού. Κάπως έτσι βρήκε χώρο δράσης και ο Μίροτιτς και τιμωρώντας την άμυνα με αλλαγές των “ερυθρόλευκων” σημείωσε μαζεμένα καλάθια στο “ζωγραφιστό”.

Το "αντίθετο χέρι" της Μπαρτσελόνα και ο ΜακΚίσικ

Η Μπαρτσελόνα επέλεξε την λογική των αλλαγών στην άμυνα από τις θέσεις 1 έως 4, ενώ έπαιζε Flat με τον σέντερ της (Σανλί, Βέσελι) στο Pick and Roll του Ολυμπιακού (ο ψηλός έμενε λίγο πιο πίσω). Οι Καταλανοί γενικά ήθελαν να στέλνουν τους χειριστές της μπάλας στο αδύνατο χέρι τους (τον αριστερόχειρα Σλούκα δεξιά, τους δεξιόχειρες Γουόκαπ, ΜακΚίσικ αριστερά). Σε μεγάλο βαθμό αυτό έπιασε. Τότε ήταν που ανέλαβε δράση ο ΜακΚίσικ (16 πόντοι, 4 ασίστ).

Όντας ο πιο εκρηκτικός παίκτης του Ολυμπιακού, ο Αμερικανός πήρε ξανά τον ρόλο του… διεμβολιστή της άμυνας. Ο ΜακΚίσικ ήταν αυτός που δημιούργησε τα πρώτα ρίγματα στην άμυνα της Μπαρτσελόνα με το κάθετο παιχνίδι του, όχι τόσο σκοράροντας, όσο δημιουργώντας, μοιράζοντας 3 από τις 4 ασίστ του στην δεύτερη περίοδο. Συνολικά ο ΜακΚίσικ πρόσφερε 10 πόντους από τις ασίστ του. Κοινώς ήταν υπεύθυνος για συνολικά 26 πόντους του Ολυμπιακού.

Ο ΜακΚίσικ πράγματι προτιμάει τον δεξιό διάδρομο. Είναι όμως τόσο εκρηκτικός που συχνά δεν έχει σημασία αν ο αντίπαλο τον στείλει αριστερά. Όχι πλέον τουλάχιστον, αφού στο διάστημα που βρίσκεται στον Ολυμπιακό έμαθε να διαβάζει καλύτερα το παιχνίδι, όντας πλέον ξεκάθαρα ο τρίτος δημιουργός των “ερυθρόλευκων” πίσω από τους Σλούκα και Γουόκαπ.

Τα επιθετικά ριμπάουντ και η οχύρωση της ρακέτας από τον Μπλακ

Σε μία βραδιά που ο Μουσταφά Φαλ δεν ήταν στα καλύτερά του (5 πόντοι και 3 ασίστ), πρόσφερε συνολικά 17 πόντους στον Ολυμπιακό (6 με τις ασίστ του και άλλους 6 από τα σκριν του. Ήταν σαφές ωστόσο ότι το παιχνίδι δεν του ταίριαζε λόγω του στυλ της Μπαρτσελόνα. Ταίριαζε όμως ιδανικά στον Ταρίκ Μπλακ, ο οποίος έδωσε στον Ολυμπιακό ό,τι είχε και στις δύο πλευρές του παρκέ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Αμερικανός σέντερ είχε 6 πόντους και 5 ριμπάουντ, όλα επιθετικά. Ήταν αυτός που στην δεύτερη περίοδο ανανέωνε την μία επίθεση μετά την άλλη όταν ο Ολυμπιακός ήταν άστοχος, δίνοντας νέες ευκαιρίες. Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι αυτά που έκανε στην άλλη πλευρά του παρκέ, όπου με τον Ολυμπιακό να παίζει άμυνα με αλλαγές φρόντισε να κρατήσει χαμηλά όποιον παίκτη βρισκόταν στο διάβα του.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Μπλακ ήταν κύριος αμυντικός σε 11 κατοχές της Μπαρτσελόνα, με τον Ολυμπιακό να δέχεται μόλις 9 πόντους σε αυτές. Η επιρροή του ωστόσο φάνηκε ακόμα περισσότερο στον τρόπο που έδινε βοήθειες στους συμπαίκτες του, είτε από την δυνατή, είτε από την αδύνατη πλευρά, οχυρώνοντας το καλάθι του Ολυμπιακού.

Σύμφωνα με το InStat Scout, η Μπαρτσελόνα είχε μόλις 9/27 σουτ το διάστημα που βρισκόταν στο παρκέ ο Μπλακ, δηλαδή ποσοστό 33%. Με τον Φαλ στην θέση του Μπλακ το ποσοστό των Καταλανών εκτοξευόταν στο 46.4% (13/28). Είναι σαφές να υποστηρίξει κάποιος ότι ο Αμερικανός έφερε εις πέρας στην αποστολή του.

Ο Λαρεντζάκης έγραψε τον επίλογο

Σε μία βραδιά που το παιχνίδι έμοιαζε περισσότερο με λασπομαχία, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ήταν ένας από τους παίκτες που δεν φοβήθηκε να λερωθεί. Η ταυτόχρονη παρουσία του με τον ΜακΚίσικ έδωσε μία ισορροπία στις δύο πλευρές του παρκέ (συνυπήρξαν για 17 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα) είχε ευεργετικά αποτελέσματα, με τον Ολυμπιακό να έχει συνολικά +15 στο διάστημα που βρέθηκαν ταυτόχρονα στο παρκέ οι δυο τους με τον Ταρίκ Μπλακ.

Ο Λαρεντζάκης έμελλε να είναι και αυτός που θα κλείδωνε την νίκη των “ερυθρόλευκων” με τα μεγάλα σουτ που έβαλε στο φινάλε, δείχνοντας για πολλοστή φορά ότι έχει ανέβει επίπεδο. Ο λόγος ωστόσο δεν είναι ότι έβαλε τα σουτ, αλλά ότι πήρε σωστά σουτ. Μέσα από το σύστημα, διαβάζοντας τις βοήθειες των Καταλανών και κινούμενος σωστά χωρίς την μπάλα στα κενά της άμυνάς τους.

Μπορεί να νικήσει με κάθε τρόπο

Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που έχει κερδίσει τον θαυμασμό όλων χάρη στον τρόπο που κινείται στην επίθεση. Αρκετές φορές μέσα στην σεζόν ωστόσο οι “ερυθρόλευκοι” έχουν δείξει ότι για αυτούς όλα ξεκινούν από την άμυνα. Όποιος το αμφισβητούσε αυτό σίγουρα θα άλλαξε γνώμη βλέποντας τον αγώνα με την Μπαρτσελόνα - αλλά και με την Ρεάλ πριν από μερικές εβδομάδες.

Οι “ερυθρόλευκοι” είδαν τους Καταλανούς να τους κόβουν το παιχνίδι μακριά από την μπάλα, το Post Up παιχνίδι του Φαλ και το Pick and Roll του Σλούκα. Δεν πανικοβλήθηκαν όμως, παρά προσαρμόστηκαν. Έδωσαν την μπάλα στον ΜακΚίσικ και τον Λαρεντζάκη, έβγαλαν από την μύγα-ξύγκι. Την ίδια στιγμή, έδωσαν αμυντικό ρεσιτάλ. Στην τρίτη περίοδο ο Γιώργος Μπαρτζώκας έστειλε τον Κώστα Παπανικολάου στον Μίροτιτς και τον Βεζένκοβ στον Κάλινιτς. Έφερναν βοήθειες από τον παίκτη του Σέρβου, δίνοντας το σουτ (ο Κάλινιτς είχε 2/9 τρίποντα). Εξουδετέρωσαν τον Σατοράνσκι πιέζοντας συνεχώς την πρώτη πάσα. Δεν άφησαν τον Βέζελι να γίνει παράγοντας στο ματς κλείνοντας συνεχώς διαδρόμους. Προσαρμόστηκαν στα ατού των αντιπάλων και πήραν μία πανάξια νίκη.

Ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά ότι μπορεί να νικήσει με κάθε τρόπο. Με την ίδια ευκολία που μπορεί να πάρει νίκες σε ματς που κρινονται στους 90 πόντους μπορεί να νικήσει και παιχνίδια στους 75 πόντους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να πιστωθεί σε όλους. Ο φετινός Ολυμπιακός μοιάζει να είναι και του σαλονιού και του… λιμανιού. Η Μπαρτσελόνα είναι η τελευταία ομάδα που το κατάλαβε αυτό.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ