ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός είναι ό,τι πιο σκληρό κυκλοφορεί στη EuroLeague

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ EUROKINISSI SPORTS

Δεν κερδίζονται όλα τα ματς με μαγεία. Στο ΣΕΦ αυτή την φορά ήθελε δύναμη, πάθος και... Ολυμπιακό τρόπο. Ο Μακ Κίσικ, ο Λαρεντζάκης και ο Μπλάκ ξέρουν καλύτερα από τον καθένα αυτόν τον δρόμο. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Το βράδυ εξελίχθηκε απολαυστικό για την ομάδα του Πειραιά. Η ίδια το έκανε. Με τον τρόπο που αντιμετώπισε τα δύσκολα που της έβαλε η Μπαρτσελόνα. Ο Μπαρτζώκας είδε τους παίκτες του να έχουν θέματα και φρόντισε να βάλει στους αντίστοιχους του Γιασικεβίτσιους ακόμη περισσότερους. Ο Ολυμπιακός έφερε πολεμιστές από τον πάγκο του. Η Μπάρτσα όχι. Ο Ολυμπιακός εμφάνισε μπασκετμπολίστες έτοιμους να φάνε το παρκέ.

Οι Καταλανοί είναι πιο ντελικάτοι. Και όταν τα πάντα έπρεπε να κριθούν στην δύναμη και στην αποφασιστικότητα, ήταν η ελληνική ομάδα αυτή που το έκανε καλύτερα. Ο Ολυμπιακός έσπασε το σερί νικών που είχε τον τελευταίο καιρό η Μπαρτσελόνα. Επέστρεψε στα καλά αποτελέσματα μετά την ήττα στο Μιλάνο. Και έχει το βράδυ της Πέμπτης να αγωνιστεί με την Μπάγερν για να συμπληρώσει ένα εξαήμερο με τέσσερα παιχνίδια.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Καταλαβαίνετε εύκολα ότι το πλεονέκτημα έδρας έχει κλείσει το μάτι στην ομάδα. Και πώς να μην γίνει; Σχεδόν όλους, τους έχει περιποιηθεί από δυο φορές. Και μιλάμε για τα μεγαλύτερα ονόματα της διοργάνωσης. Αν δεν πάρει ο Ολυμπιακός πλεονέκτημα ποιος θα το κάνει; Όχι ότι αυτό από μόνο του θα τον στείλει στο final- four, αλλά δεν τον λες και μικρό πράγμα αν σκεφτούμε πως επενδύει η κάθε ομάδα τα καλοκαίρια. Η νύχτα αυτή είχε πολύ... Ολυμπιακή φιλοσοφία. Γιατί το ματς δεν κερδίθηκε τόσο πολύ με μπάσκετ, όσο με δύναμη και πάθος. Και αυτό πάντα αρέσει.

Η άγρια όψη!

Οι Καταλανοί ξεκίνησαν καλύτερα, γιατί πολύ απλά έβγαλαν από την αρχή δύναμη στην άμυνα και ανάγκασαν τους παίκτες του Μπαρτζώκα σε βιαστικές ενέργειες. Για άλλο ένα ματς δεν ξεκίνησε καλά ο Κάναν κάτι που το έχει πάντα ανάγκη η ομάδα. Όταν ο Αμερικανός είναι καλά με το "καλημέρα" τότε οι νταμπλούχοι Ελλάδας πατάνε πολύ πιο άνετα. Ο Κάναν είχε ξεκίνημα αλα Μιλάνο. Και γενικά πέρα από αυτόν, ο Ολυμπιακός δεν μπήκε καλά και στην άμυνά του. Η μπάλα έφευγε γρήγορα από τα Ισπανικά χέρια, κυκλοφορούσε με άνεση και το χειρότερο για τους Πειραιώτες; Δεν μπορούσαν καν να κάνουν φάουλ μέχρι το 8'30''. Και το πρώτο που έκαναν ήταν γκολ- φάουλ από τον Λαπροβίτολα. Η Μπάρτσα μπήκε δυνατά με Σανλί και Μίροτιτς, πήρε τον έλεγχο του ρυθμού και πάνω απ' όλα ανανέωνε επιθέσεις για πλάκα με συνεχή ριμπάουντ.

Όλο αυτό το σκηνικό για να ανατραπεί ήθελε κάτι πολύ... Ολυμπιακό. Ξύλο στην άμυνα από όλους και σε όλους. Και το έκαναν όσοι ήρθαν από τον πάγκο. Ο Πίτερς να δείτε... Ο Μπλάκ και ο Λαρεντζάκης και ο Μακ Κίσικ ήταν αναμενόμενο. Αυτοί οι τέσσερις καθοδηγούμενοι από τον Σλούκα, δημιούργησαν δυο συνθήκες. Γρήγορα μπροστά- σκληρά πίσω. Και το ΣΕΦ "πήρε φωτιά" με τον Γιασικεβίτσιους να αρχίζει αλλαγές για να βρει ρυθμό. Όταν πήγαν όλοι να ξεκουραστούν οι "ερυθρόλευκοι" είχαν προλάβει να δείξουν την άγρια όψη τους. Αρκεί να μπορούσαν να την διατηρήσουν.

Σκυλομαχία!

Μιλάμε για δυο πολύ δυνατές ομάδες. Που ξέρουν να προφυλαχθούν, ακόμη και αν δεν είναι σε καλή βραδιά. Το 29- 27 του ημιχρόνου δεν πρέπει να παραξενεύει όσους γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν και ο Ολυμπιακός και η Μπαρτσελόνα. Γιατί αν σε βρουν μπόσικο θα σου "αλλάξουν τα φώτα", αλλά αν βρει ο ένας απέναντί του τον άλλο, θα πρέπει και να είναι έτοιμοι να πάνε αν χρειαστεί σε... σκυλομαχία.

Ο Μίροτιτς ήταν ο μοναδικός που θα μπορούσε να περηφανευτεί πως είχε έναν τρόπο να μείνει όρθιος σε όλη αυτή την μάχη. Υπήρχαν στιγμές που πόναγε και κάποιος στην εξέδρα από το... ξύλο που έπεφτε στις δυο ρακέτες. Ένας ημιτελικός -ούτε καν τελικός- Ευρωλίγκας είχε εμφανιστεί στο παρκέ του Ειρήνης και Φιλίας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Ολυμπιακός αύξησε την ποικιλία στο σκοράρισμα και διατήρησε το τείχος πίσω. Ο Σακίλ Μακ Κίσικ ήταν αυτός που έκανε τα περισσότερα και ο Μπαρτζώκας πολύ σωστά τον έβαλε νωρίς στο δεύτερο μέρος, στην θέση του Κάναν που ήταν αρνητικός για άλλο ένα ματς. Η ελληνική ομάδα δέχθηκε μόνο 7 πόντους στην δεύτερη περίοδο και αυτό ήταν που την κράτησε στο διάστημα που η Καταλανοί άρχισαν να νιώθουν σίγουροι. Το κακό είναι πως το αισθάνθηκαν ξανά...

Όταν "μίλησε" ο MVP

Πότε; Στο ξεκίνημα του τελευταίου δεκαλέπτου. Βρήκαν σουτ, δημιούργησαν δύσκολα μονοπάτια στους παίκτες του Ολυμπιακού που έχουν σταθερή απειλή, αλλά υπολόγισαν χωρίς τον Μακ Κίσικ ο οποίος λειτουργούσε υποδειγματικά και στις δυο πλευρές του γηπέδου. Παράλληλα είχαν τεράστια συμβολή και πάλι ο Λαρεντζάκης με τον Μπλάκ. Αυτό το παιχνίδι θα το έπαιρνε η άμυνα. Και το πήρε η άμυνα. Η Μπαρτσελόνα έχει τρόπους να περιορίσει καλούς παίκτες. Οι αριθμοί του Βεζένκοβ ή του Σλούκα δεν ήταν μεγάλοι. Όμως ο Ολυμπιακός είχε μπασκετμπολίστες έτοιμους να δράσουν. Πέρα από τους τρεις που σας προανέφερα, φοβερή η δουλειά του Πίτερς. Ο Γιασικεβίτσιους έχασε από αυτούς που το περίμενε λιγότερο, αν και σε αυτό το επίπεδο απ' όλους θα κινδυνέψεις.

Και επειδή πολλοί είπαν με το δίκιο τους στην αλλαγή Πίοτερς- Βεζένκοβ "γιατί μπαίνει ο Σάσα;" η απάντηση ήρθε λίγο μετά, όταν ακριβώς στο 38' έβαλε το τρίποντο- μαχαιριά με το οποίο ουσιαστικά κρίθηκε και το ματς. Στα κρίσιμα, στα δύσκολα, πρέπει να τελειώνεις με ό,τι καλύτερο υπάρχει. Και ο πραγματικός MVP της διοργάνωσης (συγνώμη αλλά δεν με νοιάζει αν τυχόν βγει άλλος) "μίλησε" την ώρα που έπρεπε. Και "καπάκι" δίποντο και... καληνύχτα για να τελειώσει το ματς ο Λαρεντζάκης και να εκτοξευθεί το ΣΕΦ. Δεν υπάρχει πιο σκληρός από τον Ολυμπιακό στην διοργάνωση και το ξέρουν όλοι. Η Μπάρτσα έμεινε με τα επιθετικά ριμπάουντ. Δεν της αρκούσαν όμως... Ο Σάρας θα 'χει πολλά να πει στον Λαπροβίτολα που τα έκανε σαλάτα, αλλά και σε κάποιους από τους ψηλούς του που αντάμωσαν με το άγριο πρόσωπο του Ταρίκ Μπλάκ.

Μπάγερν και πλεονέκτημα!

Η ομάδα έχει δουλέψει καλά. Έχει δείξει τι μπορεί να κάνει εδώ και μήνες. Πλέον αγκαλιάζει το πλεονέκτημα έδρας και σε λίγες ώρες αν κερδίσει και την Μπάγερν κανείς δεν θα μπορεί να την... κουνήσει από αυτό. Ο κόσμος λατρεύει τα βράδια επίθεσης, αυτή την φορά λάτρεψε και τα βράδια άμυνας. Το βράδυ ηρώων. Το βράδυ αυτών που έρχονται από τον πάγκο. Και αυτοί ήταν που βούλιαξαν στο λιμάνι τα εκατομμύρια της Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί έχουν πολλούς και καλούς παίκτες. Δεν είναι ομάδα που την ξεγράφεις. Απλά ο φετινός Ολυμπιακός είναι σκληρός. Πολύ σκληρός. Πάρα πολύ σκληρός...

ΥΓ. Ό,τι και να έγινε στο ΣΕΦ δεν υπήρξε κάτι πιο όμορφο από την επιστροφή σε αγώνα Ευρωλίγκας στο σπίτι της ομάδας, του Χρήστου Μπαφέ και του Ανδρέα Γκατζούλη στον πάγκο. Όλα τα άλλα είναι μικρής σημασίας. Και ο Χρήστος με τον Μπαρτζώκα την είχαν ανάγκη την νίκη. Επτά γκολ την Κυριακή ήταν πολλά...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ