ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στο ίδιο έργο θεατής ο Ολυμπιακός

Ο Κώστας Σλούκας απογοητευμένος μετά το τέλος του αγώνα Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα
Ο Κώστας Σλούκας απογοητευμένος μετά το τέλος του αγώνα Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα EUROKINISSI

Η προσαρμοσμένη άμυνα της Μπαρτσελόνα στον Σλούκα, η ανατροπή μέσα από την άμυνα, η αναγκαία πεντάδα στην τέταρτη περίοδο και το φινάλε. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει την ήττα του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Πάλεψε, την έφτασε στα όρια της, αλλά στο τέλος λύγισε, γνωρίζοντας την ήττα με 74-76.

Οι "ερυθρόλευκοι" δεν ήταν κατώτεροι από την Μπαρτσελόνα. Πήγαν το παιχνίδι εκεί που ήθελαν. Είναι πολύ πιθανό να μπορούσαν ακόμα και να νικήσουν, αφού είχαν την τελευταία επίθεση στα χέρια τους. Παρά το γεγονός μάλιστα πως δεν δόθηκε το φάουλ του Άνταμ Χάνγκα στον Βασίλη Σπανούλη (ο φόργουορντ των μπλαουγκράνα σήκωσε μάλιστα ενστικτωδώς το χέρι του, για να το παραδεχθεί), έχασαν ευκαιρίες είτε να περάσουν μπροστά είτε να ισοφαρίσουν.

Στο τέλος της ημέρας όμως, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Και αυτό δείχνει ότι ο Ολυμπιακός ηττήθηκε, βλέποντας το τρένο της 8αδας να απομακρύνεται.

ΕΝΑ ΚΑΚΙΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Με απόντες τους Βεζένκοβ-Παπανικολάου, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στην αρχική πεντάδα και τον έριξε πάνω στον Νικ Καλάθη, για να βάλει ύψος απέναντί του. Παράλληλα, επέλεξε να μαρκάρει με αλλαγές τον διεθνή γκαρντ στα Πικ εν Ρολ. Αποδείχθηκε ωστόσο ότι αυτή δεν ήταν η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση με το υπάρχον υλικό.

Ο Καλάθης έκανε ό,τι ήθελε στο ξεκίνημα, οδηγώντας την Μπαρτσελόνα σε ένα αρχικό 2-13, σημειώνοντας ένα τρίποντο και μοιράζοντας το παιχνίδι στους συμπαίκτες του, με τον Πιέρ Οριόλα ειδικά να κάνει πάρτι σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ.

Στην άλλη πλευρά του παρκέ, οι Καταλανοί έδειξαν από νωρίς τις προθέσεις τους στην περίπτωση του Κώστα Σλούκα, ρίχνοντας εναλλάξ πάνω του τους (ψηλότερους) Καλάθη και Χάνγκα: Ό,τι και να γινόταν θα έστελναν όλα τα Πικ εν Ρολ που έστηνε ο αριστερόχειρας γκαρντ στο δεξί του χέρι, για να τον περιορίσουν. Ένα πλάνο που γινόταν πιο απλό λόγω της απουσίας σουτέρ στην πεντάδα του Ολυμπιακού, αφού αυτό έκλεινε τους διαδρόμους του. Το πλεονέκτημα το είχε ήδη η Μπαρτσελόνα.

Ο ΜΑΚΚΙΣΙΚ ΚΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΝ ΒΕΣΤΕΡΜΑΝ

Ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη από ένα ξυπνητήρι. Και αυτό ήταν, όπως τις περισσότερες φορές, ο Σακίλ ΜακΚίσικ. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν αυτός που ξύπνησε τον Ολυμπιακό, προσφέροντας για ακόμα μία φορά αυτό που δίνει πάντα: Άμεσο σκοράρισμα με προσωπικές ενέργειες. Μπορεί ο τρόπος του να μην είναι πάντα συμβατικός, αλλά ασκεί πίεση στην αντίπαλη άμυνα και αυτό έκανε και στην Μπαρτσελόνα, με τον Οκτάβιους Έλις να βάζει και αυτός το λιθαράκι του μέσω των επιθετικών ριμπάουντ.

Ό,τι και να έκανε πάντως ο ΜακΚίσικ, ο Ολυμπιακός δεν υπήρχε περίπτωση να γυρίσει το παιχνίδι αν δεν δυνάμωνε την άμυνά του. Και αυτό έκανε, αλλάζοντας τον τρόπο που μάρκαρε το Πικ εν Ρολ στην τρίτη περίοδο (εφαρμόζοντας επιθετικό Hedge Out σε όλους τους γκαρντ εκτός του Καλάθη που έπαιζε πιο παθητικά). Η αντεπίθεση ωστόσο ξεκίνησε στην πραγματικότητα όταν ο Καλάθης πέρασε στον πάγκο για ανάσες και στην θέση του μπήκε ο Λίο Βέστερμαν.

Ο Γάλλος γκαρντ ήταν εκτός κλίματος αγώνα. Η δε συνύπαρξή του με τους Χάνγκα και Χίγκινς στην περιφέρεια είχε ως αποτέλεσμα οι Καταλανοί να μην έχουν καλές αποστάσεις, ο Ολυμπιακός να αυξήσει την πίεση πάνω του και να τον υποχρεώσει σε λάθη, φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσα. Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν βρει μομέντουμ και αυτό ήταν σαφές, αφού ακόμα και η επιστροφή του Νικ Καλάθη δεν τους έκοψε τον ρυθμό.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ

Με τον ΜακΚίσικ να έχει παίξει 13 σερί λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον πέρασε στον πάγκο, εμπιστευόμενος μία ελληνική περιφέρεια (Σλούκας, Σπανούλης, Λαρεντζάκης) με το δίδυμο Ζαν-Σαρλ, Μάρτιν κοντά στο καλάθι. Η πρόθεσή του ξεκάθαρη: Ήθελε τους δύο καλύτερους δημιουργούς του στο παρκέ και έναν σκληρό αμυντικό (Λαρεντζάκης), μαζί με τους δύο καλύτερους αμυντικούς ψηλούς. Σε ένα παιχνίδι που πήγαινε στην επαφή και σε χαμηλό σκορ, επέλεξε να θυσιάσει ένα μέρος της άμυνας για την επίθεση.

Η τριάδα των Ελλήνων γκαρντ έβαλε πράγματι μεγάλα σουτ, δείχνοντας την μία πλευρά του νομίσματος. Την ίδια στιγμή ωστόσο, στην άλλη πλευρά του παρκέ, με τον Λαρεντζάκη πάνω στον Καλάθη, οι Σλούκας-Σπανούλης έπρεπε να μαρκάρουν τους Κούριτς, Χίγκινς, κάτι που δεν ήταν τόσο απλό. Ήταν όμως ένα υπολογισμένο ρίσκο των “ερυθρόλευκων”, που περισσότερο πλήρωσαν την απουσία μεγέθους όταν πάνω στις αλλαγές στα σκριν μακριά από την μπάλα βρέθηκε ο Σπανούλης να μαρκάρει τον Μίροτιτς, παρά κάποιο άλλο ζήτημα.

Το πρόβλημα στον Ολυμπιακό εμφανίστηκε, όπως και σε προηγούμενα παιχνίδια, στο πώς έκλεινε τους αγώνες. Μπορεί να τεθεί θέμα ατυχίας; Πιθανόν. Θέμα διαιτησίας; Ίσως. Αλλά αυτό δεν αλλάζει πως ό,τι και αν συνέβη, η ομάδα του Πειραιά μπορούσε ακόμα κι έτσι να πάρει την νίκη. Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν δύο φορές την τύχη στα χέρια τους – αρχικά στο 74-74 όταν γλίστρησε ο Σλούκας και κατόπιν στον 74-76. Αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν. Και, στο τέλος, ηττήθηκαν.

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε πρακτικά στο ίδιο έργο θεατής για πολλοστή φορά τις τελευταίες εβδομάδες. Είχε την ευκαιρία να πάρει μία μεγάλη νίκη και την έχασε. Αυτό ωστόσο που πληγώνει περισσότερο είναι ότι μοιάζει να χάνει με τον ίδιο τρόπο. Οι “ερυθρόλευκοι” πρέπει να αντιδράσουν. Το θέμα πλέον είναι αν μπορούν.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ