ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σαν επιβάτης που βλέπει το τρένο να φεύγει

Ο Οκτάβιους Έλις διαμαρτύρεται στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα (28/1/2021)
Ο Οκτάβιους Έλις διαμαρτύρεται στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα (28/1/2021) EUROKINISSI

Με μία νίκη στα τελευταία πέντε ματς ο Ολυμπιακός βλέπει την οκτάδα και τα playoffs να απομακρύνονται. Τα δύο group των φιλόδοξων ομάδων, το πρόγραμμα των οκτώ που παλεύουν για τέσσερις θέσεις, ο "ριγμένος" του ματς με τη Μπαρτσελόνα και η σκληρή πραγματικότητα. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Τρεις σερί ήττες και τέσσερις στα τελευταία πέντε ματς. Και ξαφνικά, ο Ολυμπιακός βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός στόχων. Οι ερυθρόλευκοι μοιάζουν με επιβάτη που τρέχει για να προλάβει το τρένο που αναχωρεί, ένα τρένο που δεν έχει ξεκινήσει, αλλά κλείνει τις πόρτες με κάποιους να βρίσκονται στην είσοδο και κάποιους στην έξοδο.

Λέγαμε πριν από δυο ημέρες πως οι Πειραιώτες μάλλον δεν έχουν το ταλέντο που όλοι νόμιζαν/νομίζαμε. Η ήττα στο Κάουνας πόνεσε, το χαμένο λέι-απ του ΜακΚίσικ, το λάθος της άμυνας στο τρίποντο του Μιλάκνις, το κλέψιμο της μπάλας από τον Γουόκαπ στο φινάλε ήταν στιγμές που έμοιαζαν με οιωνούς. Στο Μιλάνο η κατάσταση ήταν διαφορετική. Ένα κακό πρώτο μέρος, ένα συναρπαστικό δεύτερο, ήττα όμως και πάλι στις λεπτομέρειες κι ας άνοιξε το σκορ στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Απέναντι στη Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός έπαιξε λες και ήθελε να δώσει απαντήσεις, να ξεσπάσει, να φωνάξει πως είναι ομάδα οκτάδας. Για 30 λεπτά το κατάφερε και με το παραπάνω. Και πάλι όμως η πρώτη περίοδος άφησε πληγές και πάλι στο φινάλε ένα κακό μπλοκ-άουτ, ένα λάθος έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του αντιπάλου. Υπήρξε αντίδραση, ο Οκτάβιους Έλις για παράδειγμα έκανε συγκλονιστική προσπάθεια με 8 πόντους και 13 ριμπάουντ σε 13:18. Ο Αμερικανός είχε σπουδαίες στιγμές, είχε βέβαια και τέσσερα λάθη και πέντε φάουλ στον χρόνο που έμεινε στο παρκέ. Προσπάθησε όμως, ήταν αποφασιστικός.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πριν από το τζάμπολ του αγώνα με τη Μπαρτσελόνα (28/1/2021)
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πριν από το τζάμπολ του αγώνα με τη Μπαρτσελόνα (28/1/2021) EUROKINISSI

Από το χθεσινό ματς δεν μπορεί να κρατήσει κάποιος πολλά. Όταν φτάνεις μια ανάσα από το να κερδίσεις για δεύτερη φορά στην ίδια σεζόν την πρωτοπόρο της EuroLeague και λυγίζεις από ένα λάθος στα 22" με το σκορ στο 74-74, δεν μπορείς να νιώθεις "γεμάτος", μάλλον η απογοήτευση κυριαρχεί γιατί ο Ολυμπιακός είναι ομάδα με στόχο την οκτάδα και όχι συμπλήρωμα της διοργάνωσης.

Πλέον, 11 αγωνιστικές πριν από το φινάλε της κανονικής περιόδου, η κατάσταση μοιάζει αρκετά συννεφιασμένη. Το πρόγραμμα δεν είναι ευνοϊκό, ούτως ή άλλως σε αυτή τη EuroLeague δεν υπάρχουν εύκολα ή δύσκολα ματς (ο Ολυμπιακός έχει νικήσει με άνεση μόνο τη Χίμκι) και η οκτάδα φαίνεται πως σιγά-σιγά γεμίζει από ένα γκρουπ τεσσάρων club που κυνηγούν το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, δύο σούπερ ομάδες που βρίσκονται σε άνοδο και τρεις που θα παλέψουν μεταξύ τους για δύο θέσεις αφήνοντας πιθανότατα εκτός στόχων Βαλένθια, Ολυμπιακό, Μακάμπι και Μπασκόνια.

Αν υποθέσουμε πως Μπαρτσελόνα (17-6), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (16-6, παίζει σήμερα στη Μόσχα με τη Μπάγερν), Αρμάνι Μιλάνο (15-7, έχει έναν αγώνα λιγότερο, με τη Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη) και Ρεάλ Μαδρίτης (14-8, παίζει απόψε στο Βερολίνο με την Άλμπα) είναι οι τέσσερις επικρατέστερες για το πλεονέκτημα έδρας, απομένει ένα γκρουπ οκτώ ομάδων που παλεύει για τέσσερις θέσεις.

Ας δούμε το πρόγραμμά τους:

ΖΕΝΙΤ (13-8): Φενέρμπαχτσε εκτός, Αρμάνι Μιλάνο εντός, Ερυθρός Αστέρας εκτός, Παναθηναϊκός εντός, Βαλένθια εντός, Άλμπα εντός, Ρεάλ Μαδρίτης εντός, Ολυμπιακός εκτός, Μπασκόνια εντός, Χίμκι εκτός, ΤΣΣΚΑ εντός, Βιλερμπάν εντός, Μακάμπι εντός.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (13-9): Μπασκόνια εκτός, Ερυθρός Αστέρας εντός, Μπαρτσελόνα εκτός, Ρεάλ Μαδρίτης εκτός, Βιλερμπάν εντός, Αναντολού Εφές εκτός, Φενέρμπαχτσε εκτός, Μακάμπι εντός, Άλμπα Βερολίνου εντός, Μπάγερν εκτός, Παναθηναϊκός εντός.

ΜΠΑΓΕΡΝ (13-9): ΤΣΣΚΑ εκτός, Άλμπα εντός, Βιλερμπάν εκτός, Μακάμπι εντός, Ερυθρός Αστέρας εκτός, Παναθηναϊκός εντός, Μπασκόνια εκτός, Αναντολού Εφές εντός, Βαλένθια εκτός, Φενέρμπαχτσε εντός, Ζάλγκιρις εντός, Μπαρτσελόνα εκτός.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (13-10): Ζενίτ εντός, Άλμπα εντός, Αναντολού Εφές εντός, Αρμάνι Μιλάνο εκτός, Βιλερμπάν εκτός, Βαλένθια εκτός, Ζάλγκιρις εντός, Ολυμπιακός εκτός, Μπάγερν εκτός, Μπαρτσελόνα εντός, Ρεάλ Μαδρίτης εντός.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (12-10): Μακάμπι εκτός, Μπαρτσελόνα εκτός, Ολυμπιακός εντός, Φενέρμπαχτσε εκτός, Βαλένθια εντός, ΤΣΣΚΑ εντός, Ζάλγκιρις εντός, Μπάγερν εκτός, Παναθηναϊκός εντός, Ρεάλ Μαδρίτης εντός, Μπασκόνια εκτός, Αρμάνι Μιλάνο εκτός.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ (11-11): Παναθηναϊκός εκτός, ΤΣΣΚΑ εντός, Ρεάλ Μαδρίτης εντός, Ζενίτ εκτός, Αναντολού Εφές εκτός, Μακάμπι εκτός, Φενέρμπαχτσε εντός, Χίμκι εκτός, Μπάγερν εντός, Ολυμπιακός εντός, Άλμπα εκτός, Μπασκόνια εντός.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (11-12): Παναθηναϊκός εντός, Αναντολού Εφές εκτός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας εντός, Μπασκόνια εκτός, Ερυθρός Αστέρας εντός, Ζενίτ εντός, Άλμπα εκτός, Φενέρμπαχτσε εντός, Βαλένθια εκτός, Ρεάλ Μαδρίτης εκτός, Χίμκι εντός.

ΜΑΚΑΜΠΙ (10-12): Αναντολού Εφές εντός, Χίμκι εντός, Αρμάνι Μιλάνο εκτός, Μπάγερν εκτός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας εντός, Βαλένθια εντός, Παναθηναϊκός εκτός, Βιλερμπάν εντός, Ζάλγκιρις εκτός, Μπαρτσελόνα εντός, Ερυθρός Αστέρας εκτός, Ζενίτ εκτός.

Είναι από επικίνδυνο έως αδύνατο να αναζητήσει κάποιος βατά ή εύκολα προγράμματα. Τα δεδομένα όμως είναι τα εξής: Ο Ολυμπιακός θα υστερεί σε πιθανές ισοβαθμίες με τη Ζάλγκιρις και με τη Μπάγερν, με τις δύο ομάδες δηλαδή θα πρέπει να κυνηγήσει για να χωρέσει στην οκτάδα με τη Ζενίτ, τη Φενέρμπαχτσε και την Αναντολού Εφές. Τους Ρώσους τους νίκησε στην Αγία Πετρούπολη (βρίσκονται βέβαια δύο νίκες πάνω και με δύο αγώνες λιγότερους), από τη Φενέρμπαχτσε ηττήθηκε με επτά και από την Εφές ηττήθηκε στο ΣΕΦ, ομοίως από τη Βαλένθια την οποία θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας.

Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ακολουθεί και πλέον στον Ολυμπιακό ελπίζουν πως δεν θα έχουν άλλη απώλεια. Ο Σάσα Βεζένκοβ θα γυρίσει στις προπονήσεις στο τέλος της εβδομάδας, ο Κώστας Παπανικολάου έχει ακόμη δρόμο μπροστά του και με το ροτέισον να πηγαίνει πλέον σε εννέα παίκτες, χρειάζονται διαδοχικά μικρά θαύματα και υπερβάσεις για να χωρέσουν οι ερυθρόλευκοι στην οκτάδα.

Μπορούν να κερδίσουν παντού, να χάσουν όμως και από οποιονδήποτε, μετά από τα 2/3 της σεζόν δεν έχουν παίξει με συνέπεια το μπάσκετ που θέλουν και ίσως το ζητούμενο από εδώ και στο εξής είναι να ξεκαθαρίσουν ποια πρόσωπα αξίζουν να βρίσκονται και την επόμενη σεζόν στην ομάδα.

Το γεγονός ότι στο χθεσινό ματς ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης πήρε 19 λεπτά κι ο Άαρον Χάρισον οκτώ μετά από όσα έγιναν στο Μιλάνο, δείχνει πολλά διότι συνέβη το βράδυ που ο Ολυμπιακός στερήθηκε το stretch-four του, δεν είχε τον βασικό του σμολ φόργουορντ και χρειαζόταν περιφερειακό σουτ. Ο Μπαρτζώκας προτίμησε το πείσμα, το πάθος και την αποφασιστικότητα του Λαρεντζάκη κι ο Χάρισον παραμένει μακριά από τις πραγματικές του δυνατότητες που δεν είναι αυτές που βλέπουμε φέτος.

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ στην αναμέτρηση Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα (28/1/2021)
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ στην αναμέτρηση Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα (28/1/2021) EUROKINISSI

Αν, πάντως, υπάρχει κάποιος που μπορεί να αισθάνεται "ριγμένος" από το χθεσινό ματς, αυτός είναι ο Σακίλ ΜακΚίσικ. Έχει κάνει λάθη σε κρίσιμες στιγμές γιατί παίζει με το ένστικτο, έχει στερήσει νίκες από τον Ολυμπιακό, όμως είναι ο μοναδικός στο ρόστερ που μπορεί να τρυπήσει και τοίχο. Χθες έκανε απίθανη προσπάθεια, έβαλε τα σουτ, πήγε στον πάγκο στο 32' με το σκορ στο 59-54 έχοντας συμβάλλει στον μέγιστο βαθμό για να γυρίσουν οι Πειραιώτες το ματς και δεν τον ξαναείδαμε ποτέ. Για την ακρίβεια γύρισε στα 6.3", αλλά για την ειδική κατάσταση στο φινάλε, στην οποία δεν συμμετείχε.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον Ολυμπιακό στην πιο σκληρή EuroLeague όλων των εποχών, κάποιες φορές είναι καλύτερο να την αντιμετωπίζεις για να προετοιμάζεις την επόμενη προπόνηση, τον επόμενο αγώνα, την επόμενη χρονιά με πιο καθαρό μυαλό.

Δεν έχει κριθεί ακόμη κάτι, σίγουρα όμως ο στόχος απομακρύνθηκε και γι' αυτή την εξέλιξη δεν φταίνε μόνο οι αποφάσεις των διαιτητών. Φταίνε πολλά, κάποια φάνηκαν νωρίς, κάποια εμφανίστηκαν στην πορεία, το σημαντικό είναι να εντοπιστούν και να καταγραφούν με ψυχραιμία για να αντιμετωπιστούν με τον σωστό τρόπο.

Η πρώτη ύλη υπάρχει και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος της φετινής σεζόν.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ