BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Η διπλή ζωή του ΜακΚίσικ

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ του Ολυμπιακού
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ του Ολυμπιακού INTIME

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ ήταν αυτός που κράτησε τον Ολυμπιακό στο Game 5 με την Μονακό πριν έρθει η έκρηξη του δευτέρου ημιχρόνου. Και, βάσει αριθμών, αυτό δεν προκαλεί καμία εντύπωση, αφού μοιάζει - και είναι - άλλος παίκτης στο ΣΕΦ φέτος.

Ο Ολυμπιακός λύγισε την Μονακό (94-88) στο Game 5 στο ΣΕΦ και προκρίθηκε στο Final Four του Βελιγραδίου. Η εικόνα του στο δεύτερο ημίχρονο ήταν εξαιρετική. Όσοι είδαν βέβαια το παιχνίδι ξέρουν ότι ο Σακίλ ΜακΚίσικ ήταν αυτός που κράτησε την ομάδα στον πιο δύσκολο σημείο: Στο πρώτο ημίχρονο, όταν η αυτοπεποίθηση της Μονακό ήταν στα ύψη.

Ο Αμερικανός τελείωσε τον αγώνα με 18 πόντους (4/4 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 4/4 βολές), 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 λάθος και 5 κερδισμένα φάουλ σε 17 λεπτά συμμετοχής. Οι 16 από αυτούς τους πόντους ήρθαν στο πρώτο ημίχρονο. Ένα μαγικό - σε προσωπικό επίπεδο - ημίχρονο.

Η μπάλα στα χέρια του

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδωσε την μπάλα στον Αμερικανό όταν ο Ολυμπιακός είχε κολλήσει στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο και δικαιώθηκε. Ο Αμερικανός έπαιξε το δικό του παιχνίδι, έκανε άνω-κάτω το ματς και έδωσε ανάσες στους “ερυθρόλευκους”. Το δε Shot Chart του είναι χαρακτηριστικό της επιρροής του στο ματς:

Το Shot Chart του Σακίλ ΜακΚίσικ κόντρα στην Μονακό
Το Shot Chart του Σακίλ ΜακΚίσικ κόντρα στην Μονακό INSTAT SCOUT

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο ΜακΚίσικ σκόραρε με τους εξής τρόπους:
Catch and Shoot (σουτ από στάση): 6 πόντοι σε 3 κατοχές
Pick and Roll όπου επιχείρησε σουτ: 5 πόντοι σε 2 κατοχές
Isolation (ένας εναντίον ενός): 3 πόντοι σε μία κατοχή
Catch and Drive (υποδοχή της μπάλας και διείσδυση): 2 πόντοι σε μία κατοχή

Ο ΜακΚίσικ αρχικά επιτέθηκε από την περιφέρεια, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η Μονακό έδινε βοήθεια από την πλευρά του στο Pick and Roll των γκαρντ του Ολυμπιακού. Έκτοτε, έχοντας τραβήξει την προσοχή της άμυνας των Μονεγάσκων, έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: Όρμησε προς το καλάθι.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έψαχνε έναν παίκτη να “τρυπήσει” την άμυνα της Μονακό. Αυτός ήταν ο ΜακΚίσικ, ο οποίος πήρε μπάλες και επιτέθηκε με προσωπικές ενέργειες στο καλάθι της ομάδας του Σάσα Ομπράντοβιτς. Ο Αμερικανός σκόραρε, δημιούργησε φθορά, κράτησε τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι.

Αρκετοί σκέφτηκαν ότι έπειτα από τις δύο άνοστες εμφανίσεις του στο Μονακό θα είχε πρόβλημα. Αυτό το συμπέρασμα όμως δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Ο λόγος; Πολύ απλα, ο ΜακΚίσικ είναι άλλος παίκτης στο ΣΕΦ.

Στο ΣΕΦ είναι άλλος παίκτης

Την φετινή σεζόν ο ΜακΚίσικ έχει 6.7 πόντους, 1.9 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ μέσο όρο με 33% στα τρίποντα σε 16 λεπτά συμμετοχής. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν δύο ΜακΚίσικ την φετινή σεζόν: Ο ΜακΚίσικ του ΣΕΦ και ο ΜακΚίσικ των εκτός έδρας αγώνων. Ο ΜακΚίσικ των εκτός έδρας αγώνων έχει προβλήματα απέναντι σε κλειστές άμυνες. Ο ΜακΚίσικ του ΣΕΦ όμως είναι ένας από τους καλύτερους game changers στην EuroLeague. Και αυτό φαίνεται και στους αριθμούς.

Την φετινή σεζόν ο ΜακΚίσικ έχει 9 πόντους, 2.5 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ και 2.3 κερδισμένα φάουλ μέσο όρο με 45% στα τρίποντα σε 18 λεπτά συμμετοχής στο ΣΕΦ, αλλά και +4.4 μέσο όρο στο σύστημα +/-. Παράλληλα έχει σπάσει το φράγμα των 10 πόντων 7 φορές. Ιδού και το Shot Chart του στα εντός έδρας παιχνίδια:

Το Shot Chart του ΜακΚίσικσ τους αγώνες στο ΣΕΦ
Το Shot Chart του ΜακΚίσικσ τους αγώνες στο ΣΕΦ INSTAT SCOUT

Μακριά από το ΣΕΦ όμως έχει μόλις 4.8 πόντους, 1.2 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ και 1.4 κερδισμένα φάουλ μέσο όρο με 20% στα τρίποντα σε 14 λεπτά συμμετοχής και μόλις +0.9 στο σύστημα +/-! Το δε φράγμα των 10 πόντων το έχει σπάσει μόλις δύο φορές: Κόντρα σε Παναθηναϊκό (άρα παλι εντός Ελλάδας) και κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Ιδού και το Shot Chart του:

Το Shot Chart του ΜακΚίσικ στα εκτός έδρας παιχνίδια
Το Shot Chart του ΜακΚίσικ στα εκτός έδρας παιχνίδια INSTAT SCOUT

Μπορούν να γίνουν αρκετές υποθέσεις για τον λόγο που ο ΜακΚίσικ μεταμορφώνεται στο ΣΕΦ. Μπορεί να είναι η επιρροή του κόσμου, η ατμόσφαιρα, ίσως τα… καλάθια. Όπως και να έχει, οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι: Στο ΣΕΦ ο ΜακΚίσικ είναι ένας παίκτης που συχνά παίρνει τον Ολυμπιακό στις πλάτες του όταν χρειάζεται. Και αυτό έκανε και στο Game 5 με την Μονακό.

Ο απόλυτος game changer

Ο ΜακΚίσικ έχει συγκεκριμένα θετικά και αρνητικά κομμάτια στο παιχνίδι του. Το πλέον θετικό ωστόσο είναι πως πρόκειται για τον καλύτερο παίκτη του Ολυμπιακού στο κάθετο παιχνίδι προς το καλάθι. Το γεγονός ότι έχει το κατάλληλο πρώτο βήμα και τα πατήματα για να δημιουργήσει φθορά, να τρυπήσει την αντίπαλη άμυνα. Όπως γίνεται σαφές βέβαια, είναι το εξωφρενικό 45% στα τρίποντα στα εντός έδρας παιχνίδια που του δίνει την άνεση να είναι ακόμα πιο αποδοτικός.

Στον κρισιμότερο αγώνα της σεζόν, στον αγώνα που ο Ολυμπιακός έπαιζε την πρόκριση στο Final Four, ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποφάσισε να τον εμπιστευτεί. Χρειαζόταν έναν παίκτη να δώσει ώθηση, να κρατήσει τον Ολυμπιακό στα δύσκολα, να ξυπνήσει τους υπόλοιπους. Και ο πλέον κατάλληλος παίκτης για αυτό ήταν ο ΜακΚίσικ. Βασικά, ο ΜακΚίσικ του ΣΕΦ. Ο απόλυτος game changer στους εντός έδρας αγώνες του Ολυμπιακού.

Παρακολουθήστε την Game Night:

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ