ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Γιατί ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποφάσισε να κόψει τον Αιζέια Κάναν από το ελληνικό πρωτάθλημα

Ολυμπιακός: Γιατί ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποφάσισε να κόψει τον Αιζέια Κάναν από το ελληνικό πρωτάθλημα
EUROKINISSI

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν ήθελε να πάρει ρίσκο με τη φροντ λάιν, γι αυτό και επέλεξε όλους τους ψηλούς στα playoffs της Basket League, αφήνοντας έτσι εκτός τον Αϊζέια Κάναν.

Η απόφαση του Γιώργου Μπαρτζώκα να βγάλει εκτός playoffs της Basket League των Αϊζέια Κάναν ήταν αν μη τι άλλο μια έκπληξη. Οχι γιατί ο Αμερικανός έχει κάνει καλή σεζόν, το αντίθετο, αλλά είχε χτίσει μια πολύ καλή παράδοση απέναντι στον Παναθηναϊκό. Όμως ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν ήθελε να ρισκάρει πηγαίνοντας μόνο με δύο σέντερ στους τελικούς, γι αυτό και "κόπηκε" μετά από πολλή σκέψη ο Αμερικανός γκαρντ.

Ο Μπαρτζώκας έχει λόγους να μην είναι ικανοποιημένος από την αστάθεια που παρουσιάζει ο 30χρονος γκαρντ στο παρκέ, από την άλλη όμως ήταν παίκτης που βρισκόταν στην πρώτη πεντάδα των ερυθρολεύκων στα 29 από τα 32 ματς που αγωνίστηκε φέτος στην EuroLeague. Και ειδικά στο παιχνίδια κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο, τον Παναθηναϊκό, είχε κάνει κάποια από τα καλύτερα παιχνίδια του. Αποκορύφωμα; Το ματς στο ΟΑΚΑ για την EuroLeague που είχε 17 πόντους και ο ημιτελικός Κυπέλλου, όταν έκανε τη διαφορά με τα τρίποντά του στην εκκίνηση του του δευτέρου ημιχρόνου.

Ηθελε τρία 5αρια

Ολα αυτά και τα γνώριζε και τα έλαβε υπόψιν του ο κόουτς των ερυθρολεύκων όταν πήρε την απόφασή του. Υπερίσχυσε όμως η ισορροπία στο ρόστερ. Διότι ο Ολυμπιακός έχει πάρα πολλές λύσεις στην περιφέρεια, αντίθετα είναι εντελώς οριακή η κατάσταση στους ψηλούς. Και θα ήταν τεράστιο ρίσκο να μείνει στο ελληνικό πρωτάθλημα με δύο σέντερ και δύο πάουερ φόργουορντ, που κανείς δεν μπορεί να ανέβει στο "5".

Κι αν το κενό στο "4" μπορούσε να καλυφθεί εκ των έσω με την μετακίνηση του Παπανικολάου σε περίπτωση ανάγκης, δεν ήταν εφικτό κάτι αντίστοιχο στο "5". Ο Μουσταφά Φαλ και ο Ταρίκ Μπλακ ήταν δεδομένοι κι από εκεί και πέρα ο Μπαρτζώκας ήθελε να τον Μπολομπόι, για να υπάρχει τρίτη επιλογή σε περίπτωση απροόπτου. Τόσο μέσα στο ματς (πχ φάουλ), όσο και συνολικά, δηλαδή στο ενδεχόμενο κάποιου τραυματισμού. Άλλωστε ούτε ο Βεζένκοβ, ούτε ο Πίτερς έχουν τη δυνατότητα να παίξουν στο "5". Ούτε σε σχήματα ανάγκης.

Ο 57χρονος προπονητής αμφιταλαντεύτηκε και με τον Αλεκ Πίτερς - τον είχε αφήσει εκτός στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό - όμως δεν ήθελε να φτάσει στους τελικούς με ένα 4αρι, τον Παπανικολάου λύση ανάγκης και 5αρι που δεν έπαιξε καθόλου πάουερ φόργουορντ (Μπολομπόι) μέσα στη σεζόν.

Πώς θα μοιραστεί ο χρόνος στην περιφέρεια

Από την άλλη στην περιφέρεια υπάρχει κόσμος. Απλά θα αλλάξει πλέον το rotation, αφού ο Κάναν πάντα άρχιζε στην πρώτη πεντάδα. Όμως τον χρόνο του Αμερικανού υπάρχουν παίκτες να τον μοιραστούν και να αναβαθμίσουν το ρόλο τους. Ο Σλούκας που μπαίνει συνήθως στο 7ο-8ο λεπτό θα πάρει κι άλλο χρόνο, ο Λούντζης θα γίνει πιο ενεργός, το ίδιο και οι ΜακΚίσικ - Λαρεντζάκης. Υπάρχουν δηλαδή λύσεις για τη θέση "2", με τον Κώστα Σλούκα να παίρνει φυσικά το χρόνο του ως πλέι μέικερ, τον Λαρεντζάκη και τον ΜακΚίσικ να πηγαίνουν στο "3", στο πλευρό του Κώστα Παπανικολάου.

Είναι, λοιπόν, σαφές γιατί έμεινε εκτός ελληνικού πρωταθλήματος ο Κάναν, έστω κι αν θα λείψει το τρίποντό του και κυρίως οι αποστάσεις που δημιουργούνται όταν βρίσκεται στο παρκέ. Ομως έτσι είναι ο κανονισμός, καμία ομάδα δεν μπορεί να έχει και τους 7 ξένους της στα playoffs ώστε να αλλάζει σε κάθε παιχνίδι - όπως γινόταν στην κανονική περίοδο - και ο προπονητής κλήθηκε να πάρει την απόφασή του. Σίγουρα κάτι χάνει ο Ολυμπιακός, από την άλλη όμως μειώνεται σε τεράστιο ποσοστό το ρίσκο να μείνει δίχως ψηλούς μέσα στα playoffs.

Τι θα γίνει στη EuroLeague;

Μένει πλέον να δούμε αν θα αλλάξει και το rotation στα playoffs της EuroLeague, αν δηλαδή ο Κάναν θα χάσει τη θέση του στην πρώτη πεντάδα και στα ματς με την Φενέρμπαχτσε. Κάτι μάλλον απίθανο, ειδικά αν θυμηθούμε ότι κόντρα στους Τούρκους έκανε το καλύτερο παιχνίδι του τη φετινή σεζόν, όταν έβαλε 20 πόντους με 6/9 τρίποντα κόντρα στην ομάδα του Ιτούδη.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ