ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες - Μπάσκετ: Τα δεδομένα πριν από την τελευταία αγωνιστική των ομίλων

Ο Κέβιν Ντουράντ και η Team USA έχουν μια δουλειά να τελειώσουν στο ματς με την Τσεχία
Ο Κέβιν Ντουράντ και η Team USA έχουν μια δουλειά να τελειώσουν στο ματς με την Τσεχία AP PHOTO/CHARLIE NEIBERGALL

Πριν από τη διεξαγωγή της 3ης αγωνιστικής των ομίλων στο ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ, το SPORT24 επιχειρεί να ξεδιαλύνει το τοπίο. Ποιες ομάδες δεν κινδυνεύουν, ποιες έχουν το πλεονέκτημα και ποιες ελπίζουν ακόμη.

Το 81-71 της Ισπανίας επί της Αργεντινής έκλεισε την πρώτη 12άδα αγώνων στο ολυμπιακό τουρνουά του μπάσκετ. Άλλοι έξι απομένουν πια για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και κάποιοι εξ αυτών είναι εξόχως κομβικοί για την τροπή που θα λάβει η διοργάνωση στα απαιτητικά νοκ άουτ.

Θεωρητικά ούτε η Team USA, που κουβαλά την απρόσμενη ήττα της πρεμιέρας από τη Γαλλία, έχει εξασφαλισμένη θέση στα προημιτελικά, άρα είναι χρήσιμο να δούμε αφενός πώς έχει η κατάσταση μετά το πέρας των δύο αγωνιστικών στους ομίλους αφετέρου τι ισχύει πριν από τη διεξαγωγή της τρίτης που διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (31/7-1/8) στη "Super Arena" της Σαϊτάμα.

Σύστημα και κριτήρια για τους καλύτερους τρίτους

Θα πρέπει πρώτα απ' όλα να υπενθυμίσουμε ότι στους Αγώνες του Τόκιο το σύστημα τροποποιήθηκε. Αντί των δύο ομίλων από έξι ομάδες, οι συνολικά δώδεκα χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ των τεσσάρων, με αποτέλεσμα ν' αλλάξει πλήρως ο τρόπος σχηματισμού των προημιτελικών και να μην γνωρίζει καμία το μονοπάτι που θ' ακολουθήσει στη διάρκεια του τουρνουά.

Ας αρχίσουμε από το πώς προκρίνονται οι οκτώ φιναλίστ της τελικής φάσης. Απευθείας περνούν οι πρώτες δύο καθενός εκ των τριών γκρουπ, ή αλλιώς έξι, και κατόπιν συμπληρώνονται από τις δύο καλύτερες τρίτες. Σύμφωνα με τους Κανονισμούς της FIBA, αυτές προκύπτουν από α) τους πόντους, β) τη συνολική διαφορά πόντων στα παιχνίδια των ομίλων, γ) τους πόντους που έχει σκοράρει κάθε ομάδα και δ) τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη.

Η συνέχεια αφορά την κατάσταση στους τέσσερις ομίλους. Τους οποίους θα δούμε έναν προς έναν.

Α' Όμιλος: Γαλλία 2-0 (4β., +27), ΗΠΑ 1-1 (3β., +47), Τσεχία 1-1 (3β., -14), Ιράν 0-2 (2β., -60)

Μαθηματικά μόνο η Γαλλία έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στην οκτάδα των Ολυμπιακών, χάρη στις μεγάλες νίκες που πέτυχε επί των Αμερικανών και Τσέχων, απέναντι στους οποίους έχει πλέον κάθε ισοβαθμία. Κλείνει τις υποχρεώσεις της με αντίπαλο το Ιράν που δεν έχει ελπίδες, καθώς ηττήθηκε από Τσεχία και Ηνωμένες Πολιτείες και αποχαιρέτησε.

Αναπόφευκτα όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στην αναμέτρηση της Team USA με την Τσεχία. Η ομάδα που θα επικρατήσει, θα σφραγίσει την παρουσία της στην οκτάδα, ενώ το μέλλον της ηττημένης θα κριθεί από τα αποτελέσματα στους άλλους ομίλους. Οι Αμερικανοί με το +47 που έχουν πριν από το τρίτο παιχνίδι, χάρη στο επιβλητικό 120-66 επί των Ιρανών, κρατούν ένα αβαντάζ ακόμη κι αν χάσουν το Σάββατο. Για ν' μηδενίσουν βέβαια την όποια πιθανότητα να επιστρέψουν νωρίς στη βάση τους, θα ψάξουν τη νίκη.

Η Τσεχία θα προκριθεί με δική της επικράτηση, ειδάλλως θα κυνηγήσει ήττα με τη μικρότερη δυνατή διαφορά έτσι ώστε το -14 που έχει ως συνολική διαφορά να μην διευρυνθεί σε τέτοιο βαθμό που θα την στείλει σπίτι.

Το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής

31/7 4:00 Ιράν-Γαλλία

31/7 15:00 ΗΠΑ-Τσεχία

Β' Όμιλος: Αυστραλία 2-0 (4β., +20), Ιταλία 1-1 (3β., +7), Γερμανία 1-1 (3β., -3), Νιγηρία 0-2 (2β., -24)

Οι Αυστραλοί, αφού διπλασίασαν τις νίκες τους, έχουν την ευχέρεια να αισθάνονται πολύ πιο άνετα συγκριτικά με τον ανταγωνισμό, διότι έχουν ήδη τσεκαρισμένη θέση στα νοκ άουτ. Το τελικό πλασάρισμά τους θα καθοριστεί από την έκβαση του αγώνα με τη Γερμανία. Οι “μπούμερς” είναι το φαβορί έναντι των “πάντσερ”, που πάντως έχοντας επιβληθεί της Νιγηρίας, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν στο τουρνουά είτε νικήσουν είτε χάσουν. Υπό την προϋπόθεση ότι η Ιταλία δεν θα πέσει στην παγίδα των Αφρικανών. Αν επιβεβαιωθεί το άσχημο σενάριο, δηλαδή οι ίδιοι χάσουν από τα "καγκουρό" και οι "ατζούρι" από τις "τίγρεις", θα προκύψει τριπλή ισοβαθμία, με την τελική διαφορά πόντων να ξεκαθαρίζει τη σειρά.

Φυσικά η Νιγηρία βρίσκεται σε δεινή θέση, διότι μεταξύ άλλων θα πρέπει να καλύψει το -24 που κουβαλά από το 0/2 στις πρώτες δύο αγωνιστικές. Ακόμη δηλαδή κι αν επιβληθεί των Ιταλών και η Γερμανία βρει τον τρόπο να κάμψει τους Αυστραλούς, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θ' ανήκει στους δύο καλύτερους τρίτους.

Εννοείται πως της “σκουάντρα ατζούρα” της αρκεί μια νίκη για να περάσει στον επόμενο γύρο. Θα είναι μάλιστα πρώτη, εφόσον η Γερμανία φτάσει στην υπέρβαση απέναντι στην Αυστραλία χωρίς να τη νικήσει με περισσότερους από 17 πόντους!

Το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής

31/7 7:40 Ιταλία-Νιγηρία

31/7 11:20 Αυστραλία-Γερμανία

Γ' Όμιλος: Σλοβενία 2-0 (4β., +53), Ισπανία 2-0 (4β., +21), Αργεντινή 0-2 (2β., -28), Ιαπωνία 2 (2β., -46)

Με τον Λούκα Ντόντσιτς να οργιάζει στα πρώτα δύο παιχνίδια στη Σαϊτάμα, η Σλοβενία έχει ήδη προκριθεί στα νοκ άουτ. Την ευνόησε προφανώς η επικράτηση των Ισπανών επί των Αργεντίνων, αλλά ακόμη κι αν μην είχε έρθει, δύσκολα θα κινδύνευε να βρεθεί έξω από τις προνομιούχες θέσεις με δύο νίκες ήδη και +53 στη συνολική διαφορά πόντων. Με πόσους θα μπορούσε να χάσει από τη “φούρια ρόχα” στο φινάλε για να πέσει τρίτη και ταυτόχρονα να μην είναι μεταξύ των δύο καλύτερων τρίτων;

Όπως ήρθαν τα πράγματα, η “αλμπισελέστε” έχει μπλέξει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Έχει 0/2 μέχρι εδώ και μολονότι παίζει με τους Γιαπωνέζους, το -28 της κάνει δύσκολη τη ζωή. Για την ώρα είναι η τρίτη χειρότερη τρίτη και μοιραία... αποκλείεται. Είναι υποχρεωμένη να κυνηγήσει μια νίκη με την ευρύτερη διαφορά έτσι ώστε να ευνοηθεί στο έξτρα ταμπλό που θα δημιουργηθεί με τις τρεις τρίτες. Φυσικά περιμένει ήττες των Τσέχων και των Γερμανών, διότι δύσκολα θ' ανταγωνιστεί το γκολ αβερέιτζ άλλων πλην των Νιγηριανών που έχουν ακόμη ελπίδες να κλέψουν το ένα από τα διαθέσιμα εισιτήρια.

Το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής

1/8 7:40 Αργεντινή-Ιαπωνία

1/8 11:20 Ισπανία-Σλοβενία

Πριν από το τέλος, ας σημειωθεί πως όταν συμπληρωθεί η τελική 8άδα, θα υπάρξει ένας νέος διαχωρισμός. Οι τρεις πρώτες των ομίλων και η καλύτερη δεύτερη (όπως θα προκύψει από τη συνολική διαφορά πόντων) θα είναι οι ισχυροί και οι δύο άλλες δεύτερες συν τις δύο καλύτερες τρίτες οι ανίσχυροι. Ομάδες που συνυπήρξαν στον ίδιο όμιλο δεν μπορούν να παίξουν μεταξύ τους.

*Το SPORT24 είναι στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Συνεχής αθλητική ενημέρωση και ειδησεογραφία για το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών, τον πίνακα των μεταλλίων όλων των χωρών που συμμετέχουν και τις επιτυχίες των Ελλήνων Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Μη χάσετε καμία στιγμή από τη δράση των Ολυμπιακών Αγώνων ακολουθώντας το SPORT24 στο Google News!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΚΙΟ 2020 TEAM USA ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ