ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι Έλληνες διδάσκουν μπάσκετ και στο Βέλγιο

Οι Έλληνες διδάσκουν μπάσκετ και στο Βέλγιο

Το shooting camp ταξίδεψε από το Μαρούσι στο Βέλγιο κι ο κόουτς Δημήτρης Γκόφας, ο οποίος έγινε ο πρώτος τεχνικός που καλείται σε μία χώρα για να διοργανώσει ένα camp χωρίς πρωτύτερα να έχει εργαστεί εκεί, μίλησε στο Sport24.gr για τα όσα πρωτόγνωρα βίωσε

Το ελληνικό μπάσκετ αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν κι αυτό είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό. Έλληνες παίκτες παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο και Έλληνες προπονητές βρίσκονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου αποδεικνύοντας ότι το "πορτοκαλί" χρώμα κυλάει στις... φλέβες μας.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε, όμως, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει. Ένας Έλληνας προπονητής χωρίς να έχει εργαστεί πριν σε μία ξένη χώρα διοργάνωσε το δικό του camp έπειτα από επιθυμία των εκεί παραγόντων. Από το Μαρούσι το shooting camp που διοργανώνει ο κόουτς Δημήτρης Γκόφας και η ομάδα του ταξίδεψε στο Λέουβεν του Βελγίου με όχημα... κάποια βίντεο στο youtube.

Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στο Sport24.gr για τις εντυπώσεις του από το πρώτο camp που διοργάνωσε στο Λέουβεν, τον πως ανακάλυψαν τον πρωτοποριακό τρόπο δουλειάς του οι Βέλγοι, ενώ εξηγεί το προπονητικό πρόγραμμα που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ακόμα και ομάδων της Euroleague.

Οι Έλληνες διδάσκουν μπάσκετ και στο Βέλγιο

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας από το πρώτο camp στο Βέλγιο;

" Μόνο θετικές εντυπώσεις θα μπορούσα να έχω, όλα ήταν οργανωμένα πολύ καλά και όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε όλα τα επίπεδα. Τόσο οι προπονητές όσο κι οι αθλητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για οτιδήποτε διαφορετικό παρουσιάσαμε, καθώς αυτά που δείξαμε αφορούσαν εκτός από το προπονητικό σκέλος και τον τρόπο προσέγγισης, εκμάθησης και ανάλυσης κάθε κινητικής δεξιότητας που έχει σχέση με το σουτ".

Τα παιδιά με τα οποία δουλέψατε στο camp σε τι επίπεδο βρίσκονταν;

" Οι αθλητές που έλαβαν μέρος αγωνίζονταν στο παιδικό και στο εφηβικό πρωτάθλημα του Βελγίου, ενώ κάποιοι εξ αυτών συμμετείχαν στις προπονήσεις της αντρικής ομάδας της Lewven που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της χώρας (Scooore League) .

Αυτό που μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση είναι η πειθαρχεία κι η αυτοσυγκέντρωση που είχαν οι αθλητές καθ' όλη τη διάρκεια του προπονητικού προγράμματος. Είναι εντυπωσιακό αν συνυπολογίσουμε ότι μιλάμε για νεαρής ηλικίας παιδιά που είχαν να κάνουν καθημερινά τρίωρες προπονήσεις".

Οι Έλληνες διδάσκουν μπάσκετ και στο Βέλγιο

Σε επίπεδο εγκαταστάσεων πως ήταν οι συνθήκες που βρήκατε;

" Οι εγκαταστάσεις που φιλοξένησαν το shooting camp συγκρίνονται με αντίστοιχες κολεγίων και επαγγελματικών ομάδων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική σάλα είχε την δυνατότητα διαχωρισμού για να γίνονται τρία γήπεδα μπάσκετ, ενώ στον ίδιο χώρο υπήρχε ειδικός τοίχος με διαδρομές αναρρίχησης. Όλοι οι χώροι ήταν εύχρηστοι και αποτελούνταν από αποδυτήρια, αποθήκες, εξοπλισμούς, αίθουσες αποκατάστασης και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς. Επίσης, υπήρχαν εστιατόρια με θέα τον αγωνιστικό χώρο, 2 κολυμβητήρια, 4 γήπεδα σκουός και ένας μεγάλος παιδότοπος, όλα αυτά εν λειτουργία. Παρότι ήταν δημόσιο γήπεδο τα πάντα βρίσκονταν σε άριστη κατάσταση".

Είστε ευχαριστημένος από τη συμμετοχή στο camp και τα όσα ακούσατε μετά από αυτό;

" Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική εάν σκεφτούμε ότι είχαν προηγηθεί τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες και ορισμένοι αθλητές από την Γαλλία και το Λουξεμβούργο ακύρωσαν την συμμετοχή τους.

Τα σχόλια και οι κριτικές ήταν πολύ κολακευτικά, ειδικά από τον Υπουργό Αθλητισμού, ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του την δεύτερη ημέρα του camp. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για όσα κάναμε και τον ξεναγήσαμε στο video room δείχνοντας του με ποιον τρόπο κάνουμε τις αναλύσεις για το σουτ. Γενικότερα οι γονείς, τα παιδιά και οι άνθρωποι της ομάδας έδειξαν να ικανοποιούνται από το επίπεδο της δουλειάς μας κι αυτό φάνηκε από τις αρκετές φορές που μας ζήτησαν να επιστρέψουν για να κάνουμε κάτι ανάλογο".

Οι Έλληνες διδάσκουν μπάσκετ και στο Βέλγιο

Χωρίς να δουλεύετε σε κάποια ομάδα της Α1 σας βρήκαν στο Βέλγιο. Σας είπαν πως σας... ανακάλυψαν στο Μαρούσι;

" Η αλήθεια είναι ότι αν ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έδινε την δυνατότητα πριν κάποιους μήνες στο νεοσύστατο σωματείο της Ακαδημίας Ανάπτυξης Αθλητών να χρησιμοποιεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις του τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό. Θα ήταν πραγματικά αδύνατο! Πρώτα παρουσιάσαμε στην Ελλάδα μία υψηλού επιπέδου αθλητική δραστηριότητα και εν συνεχεία μας προσεγγίσουν προπονητές και παράγοντες του μπάσκετ από το εξωτερικό που θέλησαν να εκπαιδευτούν πάνω στην τεχνογνωσία και την εμπειρία μας. Η δουλειά που κάναμε προωθήθηκε μέσα από δελτία Τύπου στα sites και σε συνδυασμό με κάποια βίντεο στο youtubeήρθε η πρώτη επαφή των ξένων μαζί μας. Ο πρώην πρόεδρος της Λέουβεν, Benoit Tas, και ο πρώην προπονητής της ομάδας, Tom Johnson ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μας μέσω mail και skype κι ύστερα βρέθηκαν στην Ελλάδα για να τους κάνουμε μία μίνι επίδειξη του προπονητικού προγράμματος".

“Ενδιαφέρον από τοπ ομάδα της Euroleague”

Οι Έλληνες διδάσκουν μπάσκετ και στο Βέλγιο

Αυτό το camp θα έχει και συνέχεια στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες του εξωτερικού ή ήταν μόνο για μία φορά;

" Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον να ξαναγίνει το καλοκαίρι σε άλλη πόλη του Βελγίου, όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλη ομάδα του εξωτερικού, η οποία αγωνίζεται στην Euroleague και θέλει να το εντάξει στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα. Όπως καταλαβαίνετε αρχίζει να εδραιώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κι αυτό είναι η απόλυτη επιβράβευση για εμένα αλλά και όλους τους πολύτιμους συνεργάτες μου".

Μιλώντας για συνεργάτες, υπήρχαν κι άλλοι Έλληνες που συμμετείχαν στην υλοποίηση του camp;

" Ναι ναι φυσικά υπήρχαν κι άλλοι που με βοήθησαν σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Αυτός που ανέλαβε τον πιο δύσκολο ρόλο, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια του camp, ήταν ο Γιάννης Ράπτης. Η μεγάλη εμπειρία που διαθέτει από ομάδες του εξωτερικού και ειδικά της Κίνας μας έλυσε κυριολεκτικά τα χέρια, ενώ και σε προπονητικό επίπεδο έχει τέτοιες γνώσεις που μπορεί να υλοποιήσει με χαρακτηριστική ακρίβεια ένα απαιτητικό προπονητικό πλάνο. Από εκεί και πέρα, ήταν ο Μιχάλης Σπυρόπουλος, ο οποίος εργάζεται ως προπονητής στην Γαλλία κι ήταν πιο κοντά στην αθλητική κουλτούρα των Βέλγων και επίσης ο Γιώργος Παραδείσης, ο οποίος εργάζεται στο πανεπιστήμιο Αθηνών και είχε την επιμέλεια των αναλύσεων σε ένα πολύ νευραλγικό πόστο ".

Οι Έλληνες διδάσκουν μπάσκετ και στο Βέλγιο

Τι ξεχωρίζει αυτό το camp από τα υπόλοιπα και ανάγκασε τους Βέλγους να ασχοληθούν μαζί του;

" Αρχικά αυτό που κάνει το camp τόσο ξεχωριστό είναι ο αυστηρά περιορισμένος αριθμός αθλητών (25 συνολικά και 1 προπονητής ανά 4 αθλητές). Από εκεί και πέρα σε επίπεδο ποιότητας υπάρχει ένα εξειδικευμένο προπονητικό πρόγραμμα που στοχεύει στην απόλυτη λεπτομέρεια της κάθε κίνησης του αθλητή. Πριν την υποδοχή της μπάλας, κατά την διάρκεια της υποδοχής και την εκτέλεση του σουτ όλα περνάνε από το μικροσκόπιο. Η ανάλυση της κίνησης γίνεται με την προβολή video και δημιουργούμε ένα report, το οποίο αποτελείται από το κινησιόγραμμα του αθλητή. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία καταφέρνουμε να κάνουμε πολλαπλές υποδείξεις για το πως μπορεί να βελτιωθεί η κίνηση του σώματος κατά την διάρκεια του σουτ".

Οι Έλληνες διδάσκουν μπάσκετ και στο Βέλγιο

Βρεθήκατε στο Βέλγιο λίγες ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση. Πως θα περιγράφατε το κλίμα και τον κόσμο;

" Προσγειωθήκαμε σε ένα αεροδρόμιο πολύ κοντά σε αυτό που έγιναν οι επιθέσεις. Κυριολεκτικά τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντια, καθώς παντού υπήρχαν στρατιώτες με βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα οχήματα. Απαγορευόταν η είσοδος εντός του αεροδρομίου εάν δεν είχες εισιτήριο καθώς και το παρκάρισμα περιμετρικά του αεροδρομίου.

Η Λεουβέν απέχει περίπου 50 λεπτά από τις Βρυξέλλες εκεί η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική υπήρχε ηρεμία και ο κόσμος ακολουθούσε την καθημερινότητα του".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ