EUROLEAGUE

Οι 50 κορυφαίοι free agents της EuroLeague και τα τέσσερα λαβράκια

Οι 50 κορυφαίοι free agents της EuroLeague και τα τέσσερα λαβράκια
INTIME

Η EuroLeague κατέβασε ρολά, όμως οι ομάδες της έχουν ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τη σεζόν 2023/24. Το SPORT24 ξεχωρίζει τους 50 κορυφαίους free agents, μαζί με τέσσερις παίκτες που μπορούν να θεωρηθούν... λαβράκια.

Η EuroLeague της σεζόν 2022/23 ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (21/5), με τον θρίαμβο της Ρεάλ Μαδρίτης επί του Ολυμπιακού στη Ζαλγκίριο Αρένα. Επί λιθουανικού εδάφους οι φίλοι του μπάσκετ είδαν θέαμα υψηλού επιπέδου, την ώρα που οι παράγοντες των οργανισμών της Λίγκας έκαναν συζητήσεις επί συζητήσεων με ατζέντηδες εν όψει της επόμενης περιόδου.

Τα εθνικά πρωταθλήματα μπαίνουν στην τελική τους ευθεία και εκτός από τα τρόπαια, στο μυαλό πολλών παικτών βρίσκεται και το επόμενο συμβόλαιο, ο επόμενος σταθμός της καριέρας τους. Η φετινή αγορά έχει πολύ ταλέντο, η δεξαμενή από την οποία οι ομάδες θα αντλήσουν αθλητές είναι τεράστια και το SPORT24 ξεχωρίζει τους 50 κορυφαίους free agents.

Σε αυτή τη δεξαμενή πιθανότατα θα μπουν αρκετοί ακόμη μπασκετμπολίστες που έχουν αστερίσκο δίπλα στα ονόματά τους (options δικές τους ή των ομάδων στις οποίες αγωνίζονται), προς το παρόν όμως, το μέλλον τους δεν έχει ξεκαθαρίσει και γι' αυτό τους αφήνουμε εκτός συζήτησης. Σε αυτή την κατηγορία μπαίνουν αθλητές όπως οι Αϊζέια Κάναν - Άλεκ Πίτερς του Ολυμπιακού, για τους οποίους οι Πειραιώτες θα πρέπει να αποφασίσουν έως τα μέσα Ιουλίου.

Δεν αναφέρονται παίκτες εκτός EuroLeague, όπως αυτοί που ξεχώρισαν στη VTB League (Ντάριλ Μέικον, Νίκολα Μιλουτίνοβ, Τζέιλεν Ρέινολντς, Τομά Ερτέλ, Λουί Λαμπεϊρί, Μάρκος Νάιτ, Τζέιλεν Μπάρφορντ) ή σε EuroCup και Basketball Champions League.

Οι γκαρντ που ξεχωρίζουν

Από τον Μάοντο Λο μέχρι τον Ροντρίγκ Μπομπουά και τον Ντάντε Έξουμ, η λίστα των διαθέσιμων γκαρντ είναι μεγάλη. Απλώς αρκετοί free agents πιθανότατα δεν θα αλλάξουν ομάδα ή χώρα. Ο Κώστας Σλούκας, για παράδειγμα, δύσκολα θα αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό, ενώ θα συνιστά τεράστια έκπληξη να μην υπογράψει ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ νέο deal με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Πέρα από όσους ήδη διαβάσατε, ελεύθεροι θα είναι ο Ελάιτζα Μπράιαντ της Αναντολού Εφές, ο Πιέρια Χένρι της Μπασκόνια, ο Κάιλ Κούριτς της Μπαρτσελόνα, ο Νταρούν Χίλιαρντ της Μακάμπι Ντελ Αβίβ, ο Τζέιμς Νάναλι κι ο Κέβιν Πάντερ της Παρτίζαν, ο Ρούντι Φερνάντεθ κι ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος της Ρεάλ, ο Μίλος Τεόντοσιτς κι ο Κάιλ Γουίμς της Βίρτους, ο Ρετίν Ομπάσοχαν της Βιλερμπάν, ο Κάρσεν Έντουαρντς της Φενέρμπαχτσε και ο Κόρι Γουόλντεν της Μπάγερν.

Οι ημίψηλοι που κάνουν τη διαφορά

Στις θέσεις 2-3 υπάρχουν επίσης αθλητές που μόνο με... θαύμα θα αποχωρήσουν από τις ομάδες τους, με τον Κώστα Παπανικολάου να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Σαβόν Σιλντς της Αρμάνι Μιλάνο είναι παίκτης που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες, το ίδιο και ο Ρόκας Γκιεντράιτις της Μπασκόνια.

Ελεύθεροι και ωραίοι είναι ο Όγκνιεν Ντόμπριτς του Ερυθρού Αστέρα, ο Ματέους Πονίτκα του Παναθηναϊκού, ο Άνταμ Χάνγκα της Ρεάλ Μαδρίτης και ο πολύπειρος Τζίτζι Ντατόμε της Αρμάνι Μιλάνο.

Ψηλοί για κάθε γούστο και κάθε πορτοφόλι

Η θέση που προσφέρει τις περισσότερες επιλογές, είναι αυτή του σέντερ. Αρκετοί μπορούν να παίξουν στο 4-5, κάποιοι στο 5-4, σίγουρα όμως οι ομάδες μπορούν να έχουν πρώτους στόχους και αρκετές εναλλακτικές.

Ελεύθεροι είναι από την Άλμπα Βερολίνου (αποκλείστηκε στα προημιτελικά του γερμανικού πρωταθλήματος) το πολυεργαλείο Λουκ Σίκμα, ο Μπεν Λάμερς και το θηρίο Κράιστ Κουμάτζι. Τίμπορ Πλάις (Αναντολού Εφές), Ντονάτας Μοτιεγιούνας (Μονακό), Στίβεν Ίνοκ (Μπασκόνια), Φιλίπ Πετρούσεβ (Ερυθρός Αστέρας), Σερτάτς Σανλί (Μπαρτσελόνα), Μάικ Τόμπι (Μπαρτσελόνα), Οθέλο Χάντερ (Μπάγερν), Όγκουστιν Ρούμπιτ (Μπάγερν) είναι παίκτες που μπορούν να θα βρουν συμβόλαιο.

Και η λίστα συνεχίζεται: Ντέβιν Μπούκερ (Φενέρμπαχτσε), Τζος Νίμπο (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Τζόελ Μπόλομποϊ (Ολυμπιακός), Ταρίκ Μπλακ (Ολυμπιακός), Γιώργος Παπαγιάννης (ΠαναθηναϊΚός), Ματίας Λεσόρ (Παρτίζαν), Ζακ ΛεΝτέι (Παρτίζαν), Τζόρνταν Μίκι (Βίρτους), Μαμ Τζαϊτέ (Βίρτους), Ίσμαελ Μπακό (Βίρτους), Ακίλε Πολονάρα (Ζάλγκιρις), Μπεν Μπέντιλ (Ερυθρός Αστέρας), Κάιλ Χάινς (Αρμάνι Μιλάνο), Μπράιαντ Ντάνστον (Αναντολού Εφές) είναι όλοι free agents.

Τα τέσσερα λαβράκια

Αφήσαμε για το τέλος τέσσερις περιπτώσεις αθλητών που δεν θα είναι πολύ ακριβοί, μπορούν να συμπληρώσουν ιδανικά τα ρόστερ ομάδων που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό και να προσφέρουν συγκεκριμένα πράγματα με το στιλ παιχνιδιού τους.

Ο Λουίς Ολίντι της Άλμπα είναι ένας αξιόλογος φόργουορντ για το 3-4. Είναι μόλις 25 ετών με σημαντική εμπειρία, είναι μακρύς (2μ.05), ενώ φέτος σούταρε με 39% στο τρίποντο και είχε 8.1 πόντους και 4.3 ριμπάουντ ανά 22:19 σε 27 αγώνες.

Ο Γιακούμπα Ουαταρά της Μονακό δύσκολα θα αποχωρήσει από το Μόντε Κάρλο, σίγουρα όμως στα 31 του θα θέλει έναν σημαντικότερο ρόλο από τα 11 λεπτά που έπαιζε φέτος. Εξαιρετικός αμυντικός, σκληρό παιδί, σουτάρει με 41.4% στο τρίποντο σε δύο σεζόν στη EuroLeague.

Ο Νίκολας Μπρουσίνο της Γκραν Κανάρια είναι 30 ετών, έχει ύψος 2μ.00 και φέτος έγραψε 9.4 πόντους και 3.8 ριμπάουντ ανά 22:13 σε 20 ματς του EuroCup. Σουτέρ (39.4%), ανοίγει εντυπωσιακά το γήπεδο ως αναπληρωματικός φόργουορντ.

Ο Πετρ Κορνελί δεν είχε σημαντικό ρόλο στη Ρεάλ και στα 28 του ψάχνει κάτι περισσότερο. Είχε 5.8 πόντους ανά 14:33 σε 33 αγώνες της EuroLeague, έχει ύψος 2μ.11, παίζει και στο 4 και στο 5 και σούταρε με 39.5% από την περιφέρεια.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ