NBA

Οι 25 παικταράδες που βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου από το NBA

Οι 25 παικταράδες που βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου από το NBA
2022 AP PHOTO/JOSE LUIS VILLEGAS

Από τον Βιλντόσα και τον Μαλεντόν, μέχρι τον Ντόρσεϊ και τον Κρέιτσι και από τους Μπέικον, Χάρκλες, Λέιμαν, μέχρι τον Σάμανιτς, τον Κώστα Αντετοκούνμπο και τους Γουατανάμπε - Γκάρζα, το SPORT24 ξεχωρίζει 25 περιπτώσεις παικτών από το NBA που ψάχνουν και πιθανότατα θα ψάξουν άμεσα τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους.

Μέσα Οκτώβρη, η EuroLeague και τα εθνικά πρωταθλήματα έχουν ξεκινήσει, αρκετές ομάδες ωστόσο, είτε από τα υψηλότερα ράφια, είτε από μεσαία της ηπείρου, συνεχίζουν να ψάχνουν τις τελευταίες πινελιές στα ρόστερ τους. Και αυτές τις πινελιές μπορούν να τις κάνουν με χρώμα... NBA καθώς λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σεζόν 2022/23 (ξημερώματα 19ης Οκτωβρίου) να γίνονται τα τελευταία κοψίματα για να προκύψουν τα ρόστερ των 15+2 παικτών για την κανονική περίοδο.

Κάποιοι αξιόλογοι παίκτες, όπως ο περιφερειακός (παίζει από το 2 έως το 4) Ντουέιν Μπέικον που έκανε πέρυσι θραύση με τη φανέλα της Μονακό, έχουν ήδη βουτήξει στη δεξαμενή των free agents. Κάποιοι ξέρουν τη μοίρα τους και περιμένουν ότι σήμερα, αύριο, μεθαύριο θα είναι ξανά ελεύθεροι για να βρουν τον επόμενο σταθμό στις καριέρες τους. Το SPORT24 ξεχώρισε 25 αθλητές που είναι λογικό να εξετάσουν την προοπτική της Ευρώπης και να βρεθούν σε EuroLeague, EuroCup, Basketball Champions League έχοντας υπογράψει είτε Exhibit 9 (training camp), είτε Exhibit 10 (προοπτική G-League) συμβόλαια με τις ομάδες τους.

Οι κοντοί

Ο Τεό Μαλεντόν είναι μια εξαιρετική περίπτωση νεαρού που ταξίδεψε ανέτοιμος στο NBA και μπήκε σε έναν οργανισμό με τεράστιο ανταγωνισμό. Σε δύο σεζόν με τους Θάντερ έγραψε 8.8 πόντους (42% στο δίποντο, 32% στο τρίποντο, 77% στις βολές), 2.9 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ και ένα κλέψιμο ανά 23.2 λεπτά σε 116 αγώνες. Μπορούμε να τον "δούμε" στη Βιλερμπάν, στα 21 του έχει υψηλό potential και η λογική λέει πως το κασέ του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ο Λούκα Βιλντόσα, από την άλλη, δεν τα κατάφερε σε Νικς και Μπακς και στα 27 του έχει ετοιμάσει βαλίτσες για να παίξει και πάλι στα μέρη μας. Η Μπασκόνια έχει τα δικαιώματά του στην Ισπανία, αρκετές ομάδες όπως η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Φενέρμπαχτσε, ενδεχομένως και ο Ερυθρός Αστέρας με την Παρτίζαν έχουν ενδιαφερθεί για εκείνον και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αργεντινός δεν θα δυσκολευθεί να βρει συμβόλαιο μόλις αποδεσμευθεί από τους Μιλγουόκι Μπακς.

Στους αξιόλογους κοντούς θα βάλουμε και τον 22χρονο δίμετρο Τσέχο, Βιτ Κρέιτσι που είχε 6.2 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά 23 λεπτά σε 30 αγώνες με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, αλλά και τον 25χρονο ύψους 1μ.96 Αμερικανό Τάι Τζερόμ που προέρχεται από μία τριετία σε Σανς - Θάντερ και έχει γράψει 7.1 πόντους, 1.9 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ ανά 17.1 λεπτά σε 112 αγώνες.

Καλός σκόρερ είναι ο Λίντελ Γουίγκιντον (24, 1μ.88) που έπαιξε πέρυσι και παραμένει για λίγες ακόμη ώρες στους Μιλγουόκι Μπακς, έμπειρος, all-around και ομαδικός περιφερειακός είναι ο Λάνγκστον Γκάλογουεϊ (8.1 πόντοι, 2.4 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ ανά 21.8 λεπτά σε 452 αγώνες σε οκτώ σεζόν με Νικς, Πέλικανς, Κινγκς, Πίστονς, Σανς, Νετς, Μπακς), ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι και ο 23χρονος Τζαβόντε Σμαρτ που έχει πάρει ευκαιρίες σε Μπακς, Χιτ και Πέλικανς και στην Ευρώπη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν σούπερ σκόρερ χάρη στην εκτελεστική του δεινότητα από κάθε σημείο του παρκέ.

Για την περίπτωση του Τάιλερ Ντόρσεϊ, διαβάσατε ήδη στο SPORT24. Τον Φακούντο Καμπάσο τον αφήσαμε εκτός κειμένου, καθώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ντάλας Μάβερικς.

Οι φόργουορντ

Μια πραγματικά σπουδαία περίπτωση φόργουορντ που μπορεί και να παίξει και ως 3-4 και ως 4-3 είναι ο Μόρις Χάρκλες (29, 2μ.01, φωτό κειμένου) ο οποίος αγωνίστηκε στο NBA από το 2012 μέχρι και πρόσφατα που αποδεσμεύθηκε από τους Χιούστον Ρόκετς. Οι αριθμοί του δεν ήταν εντυπωσιακοί (6.9 πόντοι, 3.5 ριμπάουντ, μία ασίστ, ένα κλέψιμο ανά 22.6 λεπτά σε 621 αγώνες), όμως ο Χάρκλες (φωτό) είναι ένας αξιόλογος ημίψηλος, ένας καλός αμυντικός, που έχει γράψει σεζόν με 42% από το τρίποντο και στην ευρωπαϊκή απόσταση θα ήταν πολύ επικίνδυνος.

Ένα καλό τριάρι είναι ο Γουές Ιγούντου (27, 1μ.98) που δεν έπιασε στους Ορλάντο Μάτζικ (4.8 πόντοι, 2.5 ριμπάουντ ανά 17.6 λεπτά στις τρεις πρώτες σεζόν του), φυσικά ο Ντουέιν Μπέικον που κυκλοφορεί και επίσημα ως ελεύθερος, ο Τζέικ Λέιμαν (28, 2μ.03) που ταιριάζει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά και ο Τιμότ Λουγουαγού-Καμπαρό (27, 2μ.01) που έχει 5.9 πόντους και 2 ριμπάουντ ανά 16 λεπτά σε 328 αγώνες στο NBA. Στην Ευρώπη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σπουδαίο περιφερειακό, όμως στο μυαλό του πιστεύει ότι είναι μεγαλύτερος από τη EuroLeague και ίσως είναι δύσκολο να πεισθεί να γυρίσει στα μέρη μας.

Μια περίπτωση με ενδιαφέρουσα προοπτική είναι αυτή του Εσθονού Χένρι Ντρελ (22, 2μ.05) που έχει περάσει από τη Μπάμπεργκ και την Πέζαρο, προσπάθησε φέτος στους Μπουλς και ανήκει πλέον στην ομάδα τους στη G-League. Τον Ντρελ τον είδαμε στο EuroBasket, έχει θέση στη EuroLeague και σε κάποια ομάδα σαν την Άλμπα ή τη Μπασκόνια και προοπτική να εξελιχθεί σε έναν πολύ αξιόλογο μπασκετμπολίστα που θα κάνει σε καλό επίπεδο τα πάντα στο παρκέ.

Οι ψηλοί

Εδώ κι αν υπάρχει ταλέντο! Από τους νεαρούς Λούκα Σάμανιτς (22, 2μ.08) - Κώστα Αντετοκούνμπο (24, 2μ.13) που όλα δείχνουν ότι θα κοπούν από Σέλτικς και Μπουλς αντίστοιχα, μέχρι τους πιο έμπειρους Νόα Βόνλε - Κόντι Ζέλερ που δεν πείθουν πλέον τους οργανισμούς της Λίγκας ότι μπορούν να προσφέρουν και για το καλό τους πρέπει να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.

Ο Ντεβόντεϊ Κάκοκ (26, 2μ.01) και ο Μαμάντι Ντιακίτε (25, 2m.06) είναι δύο διαφορετικοί ψηλοί, ένας undersized με κίνητρο και ένα ελικόπτερο που καρφώνει και μπλοκάρει τα πάντα, ενώ ένα πολύ δυναμικό τεσσάρι με ευρωπαϊκό τρίποντο, που στα 28 του και με ύψος 2μ.06 μπορεί να τα βάλει και με τους σέντερ της EuroLeague είναι ο Γιούτα Γουατανάμπε. Πολύ ανταγωνιστικός, πολύ σκληρός, Ιάπωνας που ονειρεύεται να κάνει καριέρα στο NBA, είναι μία ιντριγκαδόρικη περίπτωση που ίσως απασχολήσει ζεστά.

Στους "δυναμίτες" θα βάλουμε σίγουρα τον 26χρονο ύψους 2μ.03 Αλίζ Τζόνσον που δεν έχει φτιάξει το όνομά του, αλλά δεν έχει πάρει και πραγματικές ευκαιρίες για να δείξει ότι έχει το επίπεδο, ενώ μια εντελώς διαφορετική περίπτωση είναι ο Μόουζες Μπράουν που στα 23 του, με ύψος 2μ.18, είναι ένας δεινόσαυρος που στην Ευρώπη θα έκανε πράγματα και θαύματα χάρη στα τελειώματά του κοντά στο καλάθι και στην έφεση στο ριμπάουντ (6 πόντοι, 5.8 ριμπάουντ ανά μόλις 14.1 λεπτά σε 92 αγώνες με Μπλέιζερς, Θάντερ, Μάβερικς και Καβαλίερς τα προηγούμενα τρία χρόνια).

Ένας μπασκετμπολίστας τον οποίο σίγουρα θα διεκδικήσουν αρκετοί αν αποχωρήσει από τους Φοίνιξ Σανς είναι ο πρώην παίκτης της Ζάλγκιρις, Τζοκ Λάνταλ (27, 2μ.11) που φυσικά μπορεί να μπει σε κάθε ρόστερ και σε κάθε επίπεδο, ωστόσο αυτός που θα θέλαμε πολύ να δούμε στα μέρη μας είναι ο 23χρονος Λούκα Γκάρζα που μοιάζει πολύ ψηλότερος από τα 2μ.08 που αναφέρονται στο βιογραφικό του. Βαρύς, αλλά εξωφρενικά ανταγωνιστικός, είχε πέρυσι 5.8 πόντους και 3.1 ριμπάουντ παίζοντας μόλις 12 λεπτά με τους Ντιτρόιτ Πίστονς. Ξεκάθαρα σέντερ Ευρώπης, μακάρι κάποιος να τον πείσει και να επενδύσει σε εκείνον.

TAGS NBA EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ