ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Παναγιώτης Γιαννάκης: "Ο Βασίλης Σπανούλης δεν έφτασε απλώς ψηλά, ξεπέρασε τον ουρανό"

Παναγιώτης Γιαννάκης: "Ο Βασίλης Σπανούλης δεν έφτασε απλώς ψηλά, ξεπέρασε τον ουρανό"

Παναγιώτης Γιαννάκης, Κώστας Παπανικολάου, Βαγγέλης Λιόλιος, Μίλαν Τόμιτς, Χρήστος Σταυρόπουλος και Γιώργος Μπόγρης μίλησαν για τον Βασίλη Σπανούλη, αποθεώνοντας τον θρύλο του Ολυμπιακού.

Η χθεσινή (16/9) βραδιά ανήκε στον Βασίλη Σπανούλη για αυτό και υπήρξε πανδαισία αστέρων στο gala προς τιμήν του. Η σημερινή (17/9) βραδιά του ανήκει ξανά και αναμένεται να γίνει χαμός στην τελετή απόσυρσης της φανέλας του.

Ο Βασίλης Σπανούλης σημάδεψε τον Ολυμπιακό, αλλά και όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Και οι άνθρωποι του χώρου τον αποθέωσαν με δηλώσεις του στο χθεσινό gala.

Παναγιώτης Γιαννάκης, Κώστας Παπανικολάου, Βαγγέλης Λιόλιος, Μίλαν Τόμιτς, Χρήστος Σταυρόπουλος και Γιώργος Μπόγρης έσταζαν μέλι στις δηλώσεις τους για τον "Kill Bill", λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ξεπέρασε τον ουρανό, ότι σημάδεψε τον αθλητισμό και άλλαξε την ιστορία του Ολυμπιακού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των ανθρώπων που βρέθηκαν στο gala του Βασιλη Σπανούλη:

Παναγιώτης Γιαννάκης

Για την σπουδαία βραδιά για τον Σπανούλη: "Νομίζω ότι μία βραδιά δεν είναι αρκετή. Έχει κάνει τόσα φοβερά πράγματα και είναι ένα παιδί που μας έχει γεμίσει περηφάνεια και έχει παρακινήσει τα παιδιά μας να ασχολούνται με το άθλημα

Έχει κάνει απίστευτα πράγματα στην καριέρα του, τον ευχαριστούμε πολύ, αλλά όχι μόνο για το μπάσκετ που έπαιξε, αλλά και τον τρόπο που στεκόταν μέσα στα γήπεδα και συνεργαζόταν με τους ανθρώπους που είχε γύρω του.

Για το πόσο σημαντικό είναι για το ελληνικό μπάσκετ να έχει προσωπικότητες σαν του Σπανούλη: "Ο Βασίλης έχει κάνει πράγματα που είναι δύσκολο κάποιος να τα προβλέψει, αν και από πιτσιρικάς - επειδή ήμουν συμπαραστάτης του στα πρώτα του βήματα - ήταν ένα παιδί που είχε πάθος, πίστη, δούλευε σκληρά και άκουγε σιωπηλός πράγματα που θα τον βοηθούσαν να φτάσει ψηλά,. Δεν έφτασε απλά ψηλά, ξεπέρασε τον ουρανό. Νομίζω πως δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση μόνο για αυτά που έκανε ως αθλητής, αλλά και ως οικογενειάρχης".

Για το αν κρατάει μία στιγμή από την συνύπαρξή τους: "Υπάρχουν πολλές στιγμές, αλλά σίγουρα η πρώτη χρονιά που βρεθήκαμε στο Μαρουσι, έδειξε πώς μπορεί να ηγηθεί του μπάσκετ αλλά και οποιασδήποτε ομάδας. Εκείνο το Μαρούσι διεκδίκησε το πρωτάθλημα Ελλάδας".

Για το πώς βλέπει την κίνηση της απόσυρσης της φανέλας του: "Το λιγότερο που μπορούσε να γίνει ήταν να αποσυρθεί η φανέλα. Συγχαρητήρια στους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται ότι αυτό πρέπει να γίνει για ένα παιδί που ξεκίνησε δειλά, μακριά από το κέντρο του μπάσκετ και άρχισε να συναγωνίζεται τους κορυφαίους στον κόσμο και να μας κάνει κι εμάς να χαιρόμαστε με τις επιτυχίες".

Για το αν υπήρξε στιγμή που θυμάται να λυγίζει ο Σπανούλης: "Ποτέ δεν λύγισε. Ποτέ δεν σταματούσε να ονειρεύεται και να πιστεύει και αυτό ήταν το μεγαλύτερό του κίνητρο. Κάθε μέρα ήταν στο γήπεδο, έδινε τον καλύτερό του εαυτό και ήθελε να υλοποιήσει αυτόν τον σκοπό".

Για το αν περίμενε όταν τον είχε παίκτη ότι θα έφτανε μία τέτοια στιγμή: "Νόμιζα ότι δεν θα σταματούσε ποτέ. Πίστευα πάρα πολύ στον Βασίλη από την αρχή, οπότε λάθος άνθρωπος ρωτάτε".

Για το αν υπάρχουν παίκτες με τα στοιχεία του Σπανούλη: "Για να φτάσουμε τόσο γρήγορα στο τέλος είναι νωρίς να ξεκινήσουμε από τα νέα παιδιά. Αυτά τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν φτάνουν τα προσόντα και να αντιλαμβάνεσαι στο παιχνίδι, αλλά σκληρή δουλειά, γιατί χωρίς σκληρή δουλειά δεν θα φτάσεις ούτε στο 1/10 αυτά που έκανε ο Βασίλης".

Για το γεγονός ότι νέα παιδιά δεν ακολουθούν τον αθλητισμό επειδή δεν έχουν στήριξη: "Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να στηρίξουμε τα παιδιά μας. Δεν υπάρχει πρόβλημα να χάνουμε, αλλά πρόβλημα είναι αν δεν προσπαθούμε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι από χθες.

Εμείς, για να φτάσουμε το μπάσκετ ψηλά υπήρξαν περίοδοι κακές αγωνιστικά. Δεν σταματήσαμε όμως να προπονούμαστε, να δουλεύουμε και να μην χάνουμε την πίστη μας για την ευκαιρία. Τα νέα παιδιά αυτό που πρέπει να καταλάβουν ότι κάθε μέρα είναι μία καινούρια μέρα και να δώσουν περισσότερα για την προηγούμενη".

Βαγγέλης Λιόλιος

Για το τι αντιπροσωπεύει ο Σπανούλης ως κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ: "Αυτό που θα βιώσουμε είναι η προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ. Έχει πάρα πολλά να δώσει. Έδωσε ως παίκτης, θα δώσει και ως προπονητής. Θα δούμε και αργότερα πώς θα συνεχίσει. Εδώ είμαστε όλοι για να τον τιμήσουμε και θα θυμηθούμε πόσα πολλά έχει προσφέρει και πόσο μπροστά έχει πάει το ελληνικό μπάσκετ στο παγκόσμιο στερέωμα".

Για το τι χαρακτηρίζει τον Σπανούλη: "Είναι η ματιά του. Αυτό τα λέει όλα. Είναι μοναδική".

Για το αν είναι συγκινητικό ότι αυτό που οργάνωσε ο Ολυμπιακός για τον Σπανούλη: "Είναι, γιατί - για να σας πω τι αισθάνομαι: Νομίζω ότι αυτές οι δύο βραδιές θα δείξουν το μέγεθός του ως προσωπικότητα, όχι ως αθλητή, γιατί ενώνει πολλούς ανθρώπους, ενώνει το μπάσκετ και αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε".

Κώστας Παπανικολάου

Για το τι αντιπροσωπεύει τον Σπανούλη ως παίκτη: "Με τα λόγια δεν μπορώ να περιγράψω όλο το φάσμα του Σπανούλη και τι σημαίνει για εμένα ως παίκτη και άνθρωπο - που μετράει πιο πολύ. Δεν θέλω να καταχραστώ και τον χρόνο γιατί αν ξεκινήσω θα περιμένει πολύς κόσμος. Αυτή η εκδήλωση είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει για τον Βασίλη και το λιγότερο που αξίζει και για αυτό που ήταν ως αθλητής, αλλά και ως άνθρωπος".

Για το τι του έμαθε ως αρχηγός ο Σπανούλης και προσπαθεί να εφαρμόσει: Καταρχήν - επειδή και εγώ έχω ποτιστεί με αυτό - προσπαθώ να περάσω στην ομάδα κάθε χρόνο ότι μέσω της σκληρής δουλειάς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Μόνο αθλητικά προκαλώντας ο ένας τον άλλο μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Αυτό το είχε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ο Βασίλης και ποτίστηκαν όλες οι ομάδες ανά τα χρόνια που ήταν αρχηγός και για αυτό ήρθαν τόσες επιτυχίες".

Για την συμβουλή που του έδωσε ο Σπανούλης και δεν θα ξεχάσει ποτέ: "Είναι πάρα πολλές οι συμβουλές. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι όλες οι συμβουλές που έδινε, τις έδινε αληθινά, από την καρδιά του, επειδή ήθελε όντως να σε βοηθήσει. Για αυτό λέω ότι ο άνθρωπος Βασίλης έκανε πάρα πολλά για εμένα και τον χαρακτήρα μου, με διαμόρφωσε ως άνθρωπο και θα είμαι πάντα ευγνώμων".

Χρήστος Σταυρόπουλος

Στο πώς μπορεί να περιγράψει με δύο λόγια τον Σπανούλη: "Δυο λόγια μόνο; Δεν φτάνει όλη η βραδιά για να μιλήσουμε για τον Βασίλη. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς να είμαστε εδώ, για να γιορτάσουμε έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχει η ομάδα μας σε αυτή την γιορτή και δεν βλέπουμε την ώρα να ζήσουμε αυτό το διήμερο χαράς και συγκίνησης για τον Βασίλη".

Για το τι σημαίνει ο Σπανούλης για το μπάσκετ: "Σημαίνει πάρα πολλά. Σημαίνει πάρα πολλά για τον Ολυμπιακό. Άλλαξε την ιστορία του Ολυμπιακού και είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην πορεία μου στον Ολυμπιακό που συνεργάστηκα μαζί του".

Για την απόσυρση της φανέλας του Σπανούλη: "Είναι πολύ σωστό να αφιερωθεί αυτή η φανέλα, το νούμερο, στον Βασίλη και να αποσυρθεί. Είναι το λιγότερο που μπορούσε να κάνει ο Ολυμπιακός και συγχαρητήρια για την σκέψη τους".

Για το αν υπάρχουν νέοι παίκτες που φτάνουν στις προδιαγραφές του Σπανούλη: "Ελπίζω για το ελληνικό μπάσκετ να υπάρξουν. Υπάρχουν νέα παιδιά με τις δυνατότες. Αν έχουν την δουλειά και την θέληση του Βασίλη μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά. Πρέπει όμως να έχουν μεγάλη θέληση, γιατί ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος που ήταν στο γήπεδο".

Για το αν υπάρχει μία στιγμή που ξεχωρίζει από την συνύπαρξή τους: "Η Κωνσταντινούπολη (σ.σ η κατάκτηση της EuroLeague το 2012). Θα διάλεγα αυτή τη στιγμή, γιατί έχει χαραχτεί στην μνήμη μας"

Μίλαν Τόμιτς

Για το τι είναι ο Σπανούλης και τι αντιπροσωπεύει για τον Ολυμπιακό: "Ο Βασίλης και ως παίκτης και τώρα (σ.σ ως προπονητής) ζει και αναπνέει για το μπάσκετ. Αυτό είναι το ένα πράγμα που τον χαρακτηρίζει. Ένας ηγέτης που όταν έχανε, δεν μπορούσε να κοιμηθεί 2-3 βράδια. Σκεφτόταν τι μπορούσε να κάνει για την ομάδα. Είναι ένας παίκτης που έχει εμπνεύσει πολλά παιδιά να έρθουν στο γήπεδο. Είναι ηγέτης και ένας πάρα πολύ καλός οικογενειάρχης".

Για το τι σημαίνει η απόσυρση της φανέλας του Σπανούλη: "Είναι ένα μεγάλο πράγμα που δείχνει τον σεβασμό προς τον Βασίλη. Έπρεπε να γίνει και ήταν πολύ σωστό".

Γιώργος Μπόγρης

Για το αν ήταν ο Σπανούλης ένας ακούραστος εργάτης και ηγέτης εντός και εκτός παρκέ: "Σήμερα ήρθαμε να το γιορτάσουμε. Ο Βασίλης είναι ο πιο σημαντικός αθλητής στην πρόσφατη ιστορία της ομάδας. Είμαι πάρα πολύ τυχερός που τον βίωσα και έχει βάλει πινελιές στην ζωή και τον χαρακτήρα μου.

Το Work ethic σίγουρα ήταν το μεγαλύτερό του ταλέντο. Θεωρώ ότι το πιο άξιο χαρακτηριστικό του όμως είναι ότι ως παιδί τιμάει τον λόγο του, που έχει σωστές αξίες, είναι το σωστό πρότυπο και ένας άνθρωπος-υπόδειγμα για να πορεύεται κάποιος για αυτόν ως είδωλο".

Αν υπάρχει κάποια στιγμή που θέλει να κρατήσει στην μνήμη του από την συνύπαρξή τους: "Δυστυχώς, οι στιγμές που πρέπει να ειπωθούν δεν γίνεται στην τηλεόραση. Αυτό που θα πω σαν πιο αστείο, θα πω πως όταν είχε τύχει να είμαστε μαζί στο δωμάτιο - επειδή έπρεπε να προσέχω πολύ να μην ροχαλίζω - είχα μία διαδικασία πάρα πολύ αστεία, από σεβασμό για να είναι φρέσκος για την επόμενη μέρα, ώστε ο υπερπαίκτης μας να είναι έτοιμος".

Για την απόσυρση της φανέλας του Σπανούλη: "Είναι λογικό νομίζω. Είναι ο πιο σημαντικός παίκτης στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας. Του άξιζε με το παραπάνω.

Εύχομαι οι ομάδες να το κάνουν και σε άλλους αθλητές. Πριν τον Βασίλη ήταν ο Πάσπαλιε ένας πολύ σημαντικός παίκτης. Γενικότερα, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και άλλες ομάδες έχουν παιδιά-σημαίες και είναι ωραίο να αποσύρονται νούμερα, γιατί πρέπει να δείξουμε ότι πρωταγωνιστές είναι οι αθλητές και όχι όλα τα τριγύρω".

Για το αν θα βγουν αθλητές αντίστοιχου βεληνεκούς στο μέλλον: "Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα βγουν. Πάντα βγαίνουν, το θέμα είναι το πότε. Πιστεύω ότι κάθε γενιά και φουρνιά που βγάζει η χώρα είναι στα 7-8 χρόνια.

Σίγουρα είναι δύσκολο να βγει παίκτης τέτοιου βεληνεκούς, επειδή πλέον δεν είναι το όνειρο κάθε παιδιού να γίνει αθλητής επειδή οι υποδομές δεν είναι όπως παλιά. Το όνειρο που θες να κυνηγήσεις και η λίγκα δεν είναι όπως παλιά. Ακόμα και οι μεγάλοι παίκτες δεν είναι όπως παλιά.

Δεν υπάρχει παίκτης σαν τον Βασίλη ας πούμε, όπου ένα νέο παιδί να θέλει να γίνει σαν αυτόν. Οπότε θέλει τον χρόνο του. Σίγουρα κάποιο παιδί θα έρθει, το εύχομαι ολόψυχα. Αλλά πιστεύω και εύχομαι ότι το μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει είναι ξεκάθαρο του Βασίλη και κανενός άλλου".

Έτορε Μεσίνα

Για το τί σήμαινε ο Βασίλης Σπανούλης: "Όλοι ξέρουμε ότι ήταν σπουδαίος πρωταθλητής, ηγέτης και πιστεύω ότι έθεσε το παράδειγμα για τις επόμενες γενιές παικτών, που ακολούθησαν το παράδειγμά του.

Ήταν ένας μεγάλος αντίπαλος και άνθρωπος κλάσης σε όλη την διάρκεια της καριέρας του. Έδειχνε πάντα κλάση. Είτε νικούσε, είτε έχανε, είτε έπαιζε εξαιρετικά, πάντα έδειχνε κλάση και επίπεδο".

TAGS ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ