BASKETBALL ANALYSIS

Ο Στεφ Κάρι κάνει πλάκα σε όλο το NBA

Ο Στεφ Κάρι των Γουόριορς
Ο Στεφ Κάρι των Γουόριορς Ⓒ 2021 JEFF CHIU/ ASSOCIATED PRESS

Η 40αρα κόντρα στους Μπουλς, τα τρελά νούμερα, η πορεία πρωταθλητισμού των Γουόριορς και το προφανές συμπέρασμα: Ο Στεφ Κάρι τρελαίνει κόσμο και με αυτόν σε τέτοια κατάσταση το Γκόλντεν Στέιτ τρομάζει κόσμο.

Ο Στεφ Κάρι σημείωσε 40 πόντους με 9/17 τρίποντα κόντρα στους Μπουλς οδηγώντας τους Γουόριορς στην νίκη με 119-93. Ήταν... μία ακόμα μέρα στην δουλειά, για τον εδώ και μερικές ημέρες πρώτο σε σύνολο εύστοχων τριπόντων στην ιστορία το NBA. Βασικά στην δική του δουλειά.

Ο σταρ των Γουόριορς σημείωσε 9 τρίποντα για 36η φορά στην καριέρα του. Οι δύο επόμενοι σε αυτή την λίστα είναι οι Τζέιμς Χάρντεν και Ντέμιεν Λίλαρντ έχοντας από 9 αγώνες. Βασικά, οι πέντε επόμενοι (Χάρντεν – 9, Λίλαρντ – 9, Κλέι Τόμπσον – 7, Τζέι Αρ Σμιθ – 5 και Κόμπι Μπράιαντ – 4) έχουν μαζί λιγότερες τέτοιες εμφανίσεις (34 στο σύνολο) από τον Κάρι. Και αυτό περιγράφει (σε μικρό βαθμό), το μεγαλείο του σταρ των Γουόριορς. Ή ένα μέρος του, όπως φαίνεται και στο Shot Chart του από τον αγώνα με τους Μπουλς:

Το Shot Chart του Στεφ Κάρι κόντρα στους Μπουλς
Το Shot Chart του Στεφ Κάρι κόντρα στους Μπουλς INSTAT SCOUT

Σκοράρει όπως και όποτε θέλει

Ο Στεφ Κάρι την φετινή σεζόν έχει 28.4 πόντους, 6.3 ριμπάουντ, 6.4 ασίστ, 1.7 κλεψίματα και 0.7 κοψίματα μέσο όρο με 45.3% στα σουτ, 40% στα τρίποντα (5.3/13.3 ανά αγώνα) και 95% στις βολές σε 33 λεπτά συμμμετοχής. Είναι... χειρότερος από πέρυσι, όπου είχε 32 πόντους, 5.5 ριμπάουντ, 5.8 ασίστ και 1.2 κλεψίματα μέσο όρο με 42.1% στα τρίποντα (5.3/12.7 ανά αγώνα) σε 34 λεπτά συμμετοχής. Αλλά δεν έχει καμία σημασία.

Ο Κάρι εξακολουθεί να σκοράρει όπως και όποτε θέλει. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο σταρ των Γουόριορς σκοράρει φέτος ως εξής:

Πικ εν Ρολ όπου επιχειρεί σουτ: 5.4 πόντοι ανά αγώνα – 1.05 πόντοι ανά κατοχή

Off Screen (βγαίνοντας από σκριν): 6.3 πόντοι ανά αγώνα – 1.44 πόντοι ανά κατοχή

Transition (Αιφνιδιασμός): 3.3 πόντοι ανά αγώνα – 0.97 πόντοι ανά κατοχή

Isolation (Ένας εναντίον ενός): 3.3 πόντοι ανά αγώνα – 1.13 πόντοι ανά κατοχλη

Catch and Shoot (σουτ από στάση): 2.2 πόντοι ανά αγώνα – 1.09 πόντοι ανά κατοχή

Hand off (σουτ έπειτα από πάσα χέρι με χέρι): 1.6 πόντοι ανά αγώνα – 0.86 πόντοι ανά κατοχή

Cuts (κοψίματα προς το καλάθι): 0.9 πόντοι ανά αγώνα – 0.77 πόντοι ανά κατοχή

Catch and Drive (σουτ ή λέι-απ έπειτα από ξεμαρκάρισμα): 1.1 πόντοι ανά αγώνα – 1 πόντος ανά κατοχή

Το Shot Chart του δε από την φετινή σεζόν (με εξαίρεση την παραφωνία από την δεξιά γωνία στου τριπόντου και αριστερά από τα τρία μέτρα) είναι μαγικό:

Το Shot Chart του Στεφ Κάρι την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Στεφ Κάρι την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT


Αυτοί οι Γουόριορς τρομάζουν και δεν έχει γυρίσει καν ο Κλέι Τόμπσον

Ο Κάρι κάνει (και) φέτος μαγικά πράγματα στα 33 του χρόνια. Η μεγάλη διαφορά με πέρυσι όμως είναι ότι φέτος έχει βοήθεια και δεν χρειάζεται να τα κάνει όλα μόνος του, για αυτό και οι Γουόριορς κάθονται αυτή τη στιγμή στην κορυφή του NBA με ρεκόρ 11-1.

Η μπασκετική ευφϋία του Ντρέιμοντ Γκριν, η βελτίωση του Άντριου Γουίγκινς και η κατακόρυφη άνοδος των Τζόρνταν Πουλ (κυρίως) και Ντάμιον Λι έχουν συμβάλει σε όλο αυτό. Σημαίνοντα ρόλο βέβαια έχουν παίξει και οι προσθήκες των Άντρε Ιγκουοντάλα, Νεμάνια Μπέλιτσα, Ότο Πόρτερ και Γκάρι Πέιτον, οι οποίοι δίνουν λύσεις και βάθος που έλειπε πέρυσι. Το καλύτερο; Δεν έχει καν ενσωματωθεί ακόμα στην ομάδα ο Κλέι Τόμπσον, που αναρρώνει από τους τραυματισμούς του.

Μία εκδοχή ενός Τόμπσον στο 80% του παίκτη που ήταν πριν τραυματιστεί πριν δύο χρόνια είναι αρκετή για τους Γουόριορς για να μην θεωρηθούν απλώς διεκδικητές του τίτλου, αλλά από τα φαβορί. Αυτό όμως παραμένει ένα υποθετικό σενάριο αυτή τη στιγμή. Αυτό που δεν είναι καθόλου υποθετικό είναι ότι με τον Κάρι σε αυτή την κατάσταση οι Γουόριορς τρομάζουν κόσμο. Και – βάσει ρεκόρ – είναι η καλύτερη ομάδα στο NBA.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΣΤΕΦ ΚΑΡΙ NBA ΗΠΑ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ