ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Σέιν Λάρκιν αποκλειστικά στο SPORT24: "Προσεύχομαι για Έλληνες και Τούρκους, ελπίζω να ξαναβρείτε τη χαρά"

Ο Σέιν Λάρκιν αποκλειστικά στο SPORT24: "Προσεύχομαι για Έλληνες και Τούρκους, ελπίζω να ξαναβρείτε τη χαρά"
ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Μήνυμα σε όσους επλήγησαν από τους σεισμούς στην Τουρκία και στις οικογένειες των θυμάτων από το δυστύχημα στα Τέμπη έστειλε ο Σέιν Λάρκιν μέσω του SPORT24, με την ελπίδα αυτοί οι άνθρωποι να ξαναβρούν τη χαρά και τη γαλήνη.

Ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει. Ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις, όπως μια φυσική καταστροφή ή ένα πολύνεκρο ατύχημα. Τουρκία και Ελλάδα ήρθαν αντιμέτωπες με δύο τέτοια φρικτά περιστατικά και βιώνουν έντονα τις συνέπειες. Όμως η ροή της καθημερινότητας συνεχίζει να κυλά και ο αθλητισμός είναι μέρος αυτής.

Σε αυτό το πλαίσιο η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Αναντολού Εφές για την 26η αγωνιστική της EuroLeague, θα διεξαχθεί όπως είχε προετοιμαστεί (2/3, 21:00, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24) .

Με αυτή την αφορμή, το SPORT24 μίλησε με τον Σέιν Λάρκιν, ωστόσο, η συζήτηση αφορούσε σε μεγάλο βαθμό τους φονικούς σεισμούς που συνέβησαν στις αρχές Φεβρουαρίου στη γειτονική μας χώρα και το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στα Τέμπη, με τον Αμερικανό γκαρντ να δείχνει φανερά επηρεασμένος από τα δεινά, αλλά και φανερά ικανοποιημένος από τη βοήθεια που έσπευσαν άπαντες να προσφέρουν στους σεισμόπληκτους της χώρας που έχει για σπίτι εδώ και πέντε χρόνια.

Συνέντευξη στη Βασιλική Καραμούζα

Θα μου επιτρτέψεις να ξεκινήσω λίγο διαφορετικά απ' ό,τι συνήθως. Τι γνωρίζεις για το δυστύχημα στα Τέμπη; Πιστέψατε ότι το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό θα μπορούσε να αναβληθεί μετά από αυτή την τραγωδία;

"Δεν είμαι σίγουρος αν υπήρξε η πιθανότητα να αναβληθεί το παιχνίδι. Προφανώς και αυτό που συνέβη είναι τραγικό και πρέπει να σεβαστούμε τις ζωές που χάθηκαν, οπότε όποια απόφαση και αν έπαιρνε η EuroLeague θα την σεβόμασταν στο 100%. Δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι συγκρούστηκαν δύο τρένα και πέθαναν πολλά νέα παιδιά, φοιτητές. Προσεύχομαι για τις οικογένειές τους. Ποτέ δεν θέλεις να ακούς τέτοιες ειδήσεις, είναι πολύ στενάχωρη η κατάσταση".

Η Τουρκία βίωσε επίσης μια μεγάλη τραγωδία πρόσφατα. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες έμειναν χωρίς σπίτι. Ποια είναι η κατάσταση τώρα και τι πρέπει να συμβεί για να ορθοποδήσει η χώρα;

"Είναι δύσκολο να πούμε τι ακριβώς χρειάζεται μετά από μια τέτοια φυσική καταστροφή. Και η παραμικρή βοήθεια είναι σημαντική, ρούχα, νερό, φαγητό, σκηνές. Αλλά πρώτη προτεραιότητα νομίζω ότι πρέπει να είναι η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων σε άλλες περιοχές και η εύρεση στέγης, γιατί δεν μπορούν να ξαναχτιστούν τόσα σπίτια από τη μία μέρα στην άλλη.

Ολόκληρες περιοχές καταστράφηκαν, σπίτια, σχολεία, μαγαζιά, νοσοκομεία. Είναι ακόμα πολύ στενάχωρη η κατάσταση. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και βήμα-βήμα να προσπαθήσουμε να χτίσουμε ξανά αυτές τις περιοχές, να προσπαθήσουμε να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους μια αίσθηση κανονικότητας και ρουτίνας, να τους βοηθήσουμε να φτιάξουν ξανά τη ζωή τους".

Ο Σέιν Λάρκιν αποκλειστικά στο SPORT24: "Προσεύχομαι για Έλληνες και Τούρκους, ελπίζω να ξαναβρείτε τη χαρά"
ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Εσύ έχεις έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό και συγκέντρωσες δωρεές για τους σεισμόπληκτους. Υπάρχει κάποια εκτίμηση για το ποσό που μαζεύτηκε;

"Ναι, θα γίνει μια σχετική ανακοίνωση στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης για το ποσό που συγκεντρώθηκε και πώς θα γίνει η διανομή του. Έγιναν πολλές δωρεές, από διάφορα μέρη του πλανήτη. Ο κόσμος δεν ήταν υποχρεωμένος να βοηθήσει, αλλά ήταν πολλοί εκείνοι που έδειξαν γενναιοδωρία, καλοσύνη και θέληση να βοηθήσουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Βρίσκομαι στην Τουρκία εδώ και πέντε χρόνια και νιώθω πολύ κοντά και συνδεδεμένος με τον τουρκικό λαό, οπότε ήθελα να βοηθήσω με οποιοδήποτε τρόπο. Ήξερα ότι έχω μια πλατφόρμα και μπορώ να φτάσω σε ανθρώπους σε όλα τα μέρη του κόσμου. Ήταν άσχημος ο λόγος για τον οποίο έγινε, αλλά αισθάνθηκα πολύ καλά, που μια μεγάλη μερίδα κόσμου έδειξε ανιδιοτέλεια και θέλησε να βοηθήσει και εγώ αποτέλεσα τη γέφυρα για να συμβεί αυτό".

Σε ό,τι αφορά τώρα το μπάσκετ, μιας και αυτή είναι η καθημερινότητά σας, η Εφές θα στερηθεί τον Μίτσιτς λόγω ενός τραυματισμού. Πώς επηρεάζει αυτό την ομάδα; Θα χρειαστεί να επιφορτιστείς εσύ με περισσότερες ευθύνες αυτό το διάστημα;

"Προφανώς όταν χάνεις έναν παίκτη που έχει τόσες ευθύνες, ειδικά στη θέση των γκαρντ, όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουν το step-up. Εγώ θα πρέπει να αναλάβω περισσότερες ευθύνες, το ίδιο και ο Ελάιζα (Μπράιαντ), το ίδιο και ο Ροντρίγκ (Μπομπουά). Γενικά όλοι πρέπει να δείξουν τι μπορούν να κάνουν σε τέτοιες στιγμές. Ο Βάσα (Μίτσιτς) είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της EuroLeague τα τελευταία χρόνια και εμείς είμαστε μία από τις καλύτερες ομάδες, αλλά είναι μια σεζόν που έχουμε ταλαιπωρηθεί αρκετά από τραυματισμούς. Εγώ έχασα 17-18 παιχνίδια, τώρα ο Μίτσιτς είναι εκτός. Στο μεσοδιάστημα έλειψαν και κάποιοι άλλοι παίκτες.

Πάντα πρέπει ο 'επόμενος' παίκτης να είναι έτοιμος. Έχουμε πολλούς παίκτες που πιστεύουμε και εμπιστευόμαστε. Τώρα είναι αυτό το σημείο της σεζόν που πρέπει να αναζητήσουμε μεγάλες νίκες. Απέναντι στον Παναθηναϊκό είναι μια ευκαιρία για εμάς να το κάνουμε αυτό. Όλοι θα πρέπει να δώσουν το κάτι παραπάνω, στην άμυνα, στην επίθεση, στα ριμπάουντ, στα κλεψίματα και να προσπαθήσουμε να πάρουμε τη νίκη. Ο Παναθηναϊκός έχει δείξει ότι έχει ταλέντο και θα βγει 'πεινασμένος', προσπαθώντας να αποδείξει την αξία του απέναντι στην πρωταθλήτρια ομάδα. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, αλλά όλοι πρέπει να δώσουμε το κάτι παραπάνω και να πάρουμε μια μεγάλη νίκη".

Ο Σέιν Λάρκιν αποκλειστικά στο SPORT24: "Προσεύχομαι για Έλληνες και Τούρκους, ελπίζω να ξαναβρείτε τη χαρά"
ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Ξέρεις πόσο καιρό θα βρίσκεται εκτός δράσης ο Μίτσιτς;

"Δεν είμαι σίγουρος. Δεν ξέρω ποια ακριβώς είναι η διάγνωση για τον τραυματισμό που έχει στο γόνατο. Αυτό που ξέρω είναι ότι ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα προπονήσεων στην Κωνσταντινούπουλη και δείχνει καλά. Από αυτό που βλέπω εγώ και ξέρω είναι ότι εργάζεται υπερβολικά σκληρά για να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν και να μας βοηθήσει. Θέλω να του ευχηθώ τα καλύτερα και ελπίζω να τον έχουμε μαζί μας σύντομα".

Στην αντίπερα όχθη, η Φενέρμπαχτσε, η μεγάλη σας εγχώρια αντίπαλος, προχώρησε στη μεταγραφή του Τάιλερ Ντόρσεϊ πριν εκπνεύει η προθεσμία. Σας ανησυχεί καθόλου αυτή η κίνηση, με δεδομένο ότι πιθανότα θα μονομαχήσετε για το πρωτάθλημα στην Τουρκία;

"Προφανώς και είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, που προσθέτει αξία στην ομάδα. Δεν θα έλεγα ότι μας ανησυχεί, αλλά σίγουρα είναι μια βοηθητική κίνηση για τη Φενέρ. Δεν νομίζω ότι κανείς από εμάς το σκέφτεται ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση. Έχουμε πολλά πράγματα που πρέπει να δουλέψουμε ως ομάδα και η συγκέντρωσή μας είναι εκεί. Οι άλλες ομάδες κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιωθούν, αλλά αυτό δεν μας απασχολεί. Ωστόσο, ο Ντόρσεϊ είναι ένας πολύ καλός παίκτης και θα τους βοηθήσει".

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό. Αντιμετωπίζετε τον Παναθηναϊκό, μια ομάδα με κανούργιο προπονητή, τον Χρήστο Σερέλη και κάποιες πρόσφατες προσθήκες, τους Ματ Τόμας και Δημήτρη Αγραβάνη. Θα έλεγες ότι αυτό κάνει τους πράσινους πιο απρόβλεπτους και επικίνδυνους;

"Ναι. Γενικά θεωρώ ότι είναι μια ταλαντούχα ομάδα. Είχαν κάποιες πολύ καλές στιγμές απέναντι στις κορυφαίες ομάδες, ή στις ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και είχαν και κάποιες στιγμές, που δεν έδειχναν σε τόσο καλή κατάσταση. Έχουν όμως ταλέντο και αρκετούς καλούς παίκτες, συν του ότι θα παίξουν μπροστά στο κοινό τους. Στο τέλος της ημέρας είναι πάντα δύσκολο να έρχεσαι και να παίζεις σε ένα τόσο ξεχωριστό γήπεδο. Οι οπαδοί δίνουν πάντα κίνητρο στον Παναθηναϊκό.

Εξάλλου, παίζοντας κόντρα στην πρωταθλήτρια ομάδα της EuroLeague θα θέλουν να κάνουν μια νίκη-δήλωση και οι προσθήκες ίσως δώσουν μια νέα διάσταση στο παιχνίδι τους, είτε επιθετικά, είτε αμυντικά. Θα είναι ένα δύσκολο ματς, αλλά εμείς θα πρέπει να συγκεντρωθούμε, να μην αφήσουμε τον κόσμο να χαλάσει το μυαλό μας και να δείξουμε χαρακτήρα, για να πάρουμε τη νίκη".

Κλείνοντας, ο Σέιν Λάρκιν έστειλε μέσα από την κάμερα του SPORT24 και ένα μήνυμα στους Έλληνες και τους Τούρκους που βιώνουν δύσκολες στιγμές, αναφέροντας:

"Τραγωδίες έπληξαν τόσο την Ελλάδα, όσο και την Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες. Προσεύχομαι και στέλνω συλλυπητήρια σε όσους επλήγησαν από αυτές. Ελπίζω ότι θα μπορέσετε να ξαναβρείτε τη γαλήνη και τη χαρά. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι προσευχές μου είναι μαζί σας και σας εύχομαι τα καλύτερα".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ