ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ στο SPORT24: "Θέλω να το πάρουμε όπως στο Λονδίνο κι η τρέλα να κρατήσει όλο το καλοκαίρι"

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ στο SPORT24: "Θέλω να το πάρουμε όπως στο Λονδίνο κι η τρέλα να κρατήσει όλο το καλοκαίρι"
ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Λίγες ημέρες πριν από το Final Four του Βελιγραδίου, στο οποίο θα βρεθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Σακίλ ΜακΚίσικ μιλάει στο SPORT24 για τη διαφορά την φετινής με την περυσινή ομάδα, το ρόλο του αναπληρωματικού που απολαμβάνει στον Ολυμπιακό και την βελτίωση στο μακρινό σουτ, που έχει αλλάξει εντελώς το παιχνίδι.

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση μπασκετμπολίστα. Έγινε παίκτης της EuroLeague λίγο πριν από τα 30. Όταν αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό έμοιαζε περισσότερο με λύση ανάγκης και όχι μια αναγκαία λύση. Η πρώτη γεμάτη του σεζόν με τα ερυθρόλευκα τον βρήκε βασικό, αλλά όχι αναντικατάστατο. Πλέον είναι όχι μόνο απαραίτητο γρανάζι, αλλά ένας πλήρης μπασκετμπολίστας. Όχι μόνο μπορεί να καρφώσει με άνεση μπροστά στους αντιπάλους του, αλλά κάθε φορά που οι αντίπαλοι τον προκαλούν να σουτάρει τρίποντο, το ευχαριστιέται πραγματικά (μέσα σε τρεις σεζόν ανέβηκε από το 27.3% στο 33.3% στο περιφερειακό σουτ).

Χαίρεται από κάθε άποψη γιατί πλέον ξέρει τι ακριβώς θέλει ο Ολυμπιακός απ' αυτόν, ζει κάθε στιγμή με λαχτάρα και χαμόγελο, ξέρει πότε θα αυτοσαρκαστεί και πότε θα πετάξει τα καρφιά του. Άλλωστε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, πίσω από το γελαστό παιδί που έχει γίνει ο αγαπημένος της ερυθρόλευκης εξέδρας, βρίσκεται ένας άνθρωπος που πέρασε πολλά και ένας παίκτης που αμφισβητήθηκε όσο λίγοι.

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ στο SPORT24: "Θέλω να το πάρουμε όπως στο Λονδίνο κι η τρέλα να κρατήσει όλο το καλοκαίρι"
ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ, λοιπόν, μιλάει στο SPORT24 και με τον δικό του τρόπο δίνει απαντήσεις. Ακόμα και σε όσους έλεγαν... πως δεν μπορεί να καρφώσει. Δεν κρατάει κακίες σε κανέναν, από την άλλη όμως δεν αφήνει και τίποτα να πέσει κάτω. Ονειρεύεται κούπα στο Βελιγράδι, έχει δει τα βίντεο από το 2012 και το 2013 και βρίσκει επιπλέον κίνητρο. Θέλει και την EuroLeague και το πρωτάθλημα, για να ζήσει την τρέλα που ακολούθησε την Μονακό, όχι μόνο για λίγες μέρες, αλλά για ολόκληρο το καλοκαίρι...

- Αν σου έλεγαν να διαλέξεις, τι θα ήθελες; Τον τίτλο στην EuroLeague ή το ελληνικό πρωτάθλημα;

"Προτιμώ την EuroLeague, αλλά δεν μπορώ να περιμένω και για το ελληνικό πρωτάθλημα. Το αίμα μου βράζει γι αυτή την ευκαιρία να πάρουμε όλους τους τίτλους που έχουμε μπροστά μας".

- Το περίμενες στην αρχή της σεζόν ότι θα είστε στο Final Four;

"Όταν είδα το Final Four Live πριν από ένα χρόνο, είπα ότι ο Ολυμπιακός θα είναι στο Final Four την επόμενη σεζόν. Πραγματικά το είπα. Από την αρχή της σεζόν είχαν το προαίσθημα, αυτή η ομάδα είναι διαφορετική. Έκαναν τη σύγκριση με την ομάδα της προηγούμενης σεζόν, ήταν μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα. Είπα αμέσως, μπορούμε να κολλήσουμε όλοι μαζί και να γίνουμε καλή ομάδα".

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ στη διάρκεια της συνέντευξης στο SPORT24
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ στη διάρκεια της συνέντευξης στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


- Δηλαδή τι διαφορετικό έχει η φετινή από την περυσινή ομάδα;

"Νομίζω ότι φέτος σε σχέση με την περασμένη σεζόν είχαμε λιγότερους εγωιστές στην ομάδα. Ο καθένας μέσα στην ομάδα ήθελε από τον άλλο να κάνει καλά τη δουλειά του. Κανείς δεν είχε φέτος προσωπική ατζέντα. Είχαμε πραγματικά καλή ομάδα".

- Έχασε την πίστη σου αυτή τον Ιανουάριο, όταν όλα έδειχναν να πηγαίνουν στραβά;

"Δεν έγινε κάτι κακό τότε, είχαμε απλά τραυματισμούς και τον Covid 19. Αμέσως μόλις η ομάδα ήταν και πάλι πλήρης, αρχίσαμε να νικάμε και πάλι. Όλες οι ομάδες της EuroLeague ουσιαστικά το πέρασαν αυτό, να έχουν μία άσχημη περίοδο μέσα στη χρονιά. Ήταν απλά η δική μας σειρά".

Ήταν τρελό αυτό που έκανε ο κόσμος με τη Μονακό

- Εν τέλει φτάσατε στο Final Four και ετοιμάζεστε για το Βελιγράδι. Ποια ήταν η μεγάλη στιγμή της ως τώρα πορείας;

"Είναι πολλές οι όμορφες στιγμές αυτή τη σεζόν. Αλλά θα διαλέξω το 5ο παιχνίδι με τη Μονακό. Ήταν ένα ματς που ο ηττημένος πήγαινε στο σπίτι του. Αν δεν είχαμε ανταποκριθεί σε αυτό το ραντεβού, δεν θα ήμασταν στο Final Four. Θα ήμασταν τώρα απογοητευμένοι. Νικήσαμε εδώ στο σπίτι μας, ήταν κάτι σπέσιαλ".

- Την ατμόσφαιρα εννοείς; Τους πανηγυρισμούς των οπαδών;

"Ήταν τρελό. Πολύ τρελό. Οι οπαδοί δημιούργησαν τρελή ατμόσφαιρα κι εγώ τρελάθηκα".

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για το Final Four
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για το Final Four ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


- Ε, δεν το έχεις ξαναζήσει ε;

"Πίσω στις ΗΠΑ είμαι αδιανόητο να γίνουν τέτοια σκηνικά, αλλά για να πω την αλήθεια τα έχουμε δει σε ποδοσφαιρικά παιχνίδια στην Ευρώπη. Οχι όμως σε μπασκετικό γήπεδο. Κι ελπίζω να γίνει το ίδιο και στο Βελιγράδι. Ελπίζω να το ξαναζήσω, να είναι όλοι οι οπαδοί εκεί για να δημιουργήσουν τέτοια αμόσφαιρα".

- Ο Κέβιν Ντουράντ τι σου είπε για την ατμόσφαιρα;

"Ε, το έγραψε στο Twitter. Όταν τον συνάντησα μετά το ματς, κυρίως τα είπαμε σε προσωπικό επίπεδο, όχι τόσο για τα παιχνίδια".

- Ναι, αλλά υποστήριζε τον Μάικ Τζέιμς και τη Μονακό...

"Ήταν συμπαίκτες στους Νετς και είναι λογικό. Όταν τον είδα στο Μονακό, είπα μακάρι να έρθει και στην Ελλάδα, να πάρει μια γεύση πώς ακριβώς είναι τα παιχνίδια εδώ".

"Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες ώρες την ημέρα σουτάρω τρίποντα"

- Είχες φανταστεί πριν από 3-4 χρόνια ότι θα ζήσεις τέτοιες στιγμές; Γιατί άργησες να βρεις τον δρόμο προς τη EuroLeague;

"Ήταν διάφορες καταστάσεις. Μερικές φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν ακριβώς όπως τα θέλεις στη ζωή σου. Πριν από 5-6 χρόνια δεν είχα ιδέα τι ήταν η EuroLeague, ακόμα κι όταν πρωτοήρθα στην Ευρώπη δεν ήξερα καν τι είναι η EuroLeague. Αυτό τα 1-2 πρώτα χρόνια, όταν έμαθα και κατάλαβα, έβαλα στόχο να ανεβαίνω συνεχώς επίπεδο. Να σκαρφαλώνω, να σκαρφαλώνω. Ένα χρόνο πριν έρθω εδώ, είπα στον εαυτό μου ή θα πάω ως το τέλος ή θα γυρίσω σπίτι μου. Δεν ήθελα να είμαι στις ομάδες μεσαίου επιπέδου που λίγοι σέβονται. Αισθανόμουν ότι κι εμένα δεν με σέβονταν όταν ήμουν σε αυτές τις ομάδες. Αποφάσισα να περιμένω τη μία ευκαιρία, απάντησα στο κάλεσμα του Ολυμπιακού και πλέον είμαι εδώ".

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ στη διάρκεια της συνέντευξης στο SPORT24
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ στη διάρκεια της συνέντευξης στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

- Ποιο είναι το επόμενο κάλεσμα που θες να απαντήσεις;

"Τώρα θέλουμε να πάρουμε την EuroLeague, τι άλλο; Εδώ που βρισκόμαστε, γιατί να μην είμαστε οι πρωταθλητές; Γιατί να μην κρατήσουμε το τρόπαιο; Είναι άλλο ένα κάλεσμα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε".

- Γενικά δείχνεις πολύ καλός στο να ανταποκρίνεσαι στα καλέσματα... Η δική σου μεταμόρφωσε πού οφείλεται; Ήσουν έναν παίκτης που μόνο κάρφωνε και πλέον δεν δείχνεις να έχεις αδυναμίες στο παιχνίδι σου. Πώς το κατάφερες;

"Απλά συνειδητοποίησα, ότι πρέπει να βρω κι άλλους τρόπους για να σκοράρω. Δεν φτάνει να είμαι αθλητικός. Όλες οι ομάδες κάνουν scouting και ξέρουν πώς να με σταματήσουν, αν είμαι μόνο αθλητικός. Έπρεπε να βρω άλλους τρόπους να φτάσω στο καλάθι. Με προκαλούσαν να σουτάρω τρίποντα. Tώρα όταν βλέπω αυτή την πρόκληση, είμαι πολύ χαρούμενος. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες ώρες την ημέρα αφιερώνω για να σουτάρω τρίποντα".

"Φέτος ξέρω ακριβώς το ρόλο μου. Και τον χαίρομαι, παρότι παίζω λιγότερο"

- Κι όλα αυτά σε μια σεζόν που μειώθηκε ο χρόνος σου και ο ρόλος σου. Δεν είναι κάπως παράξενο;

"Πραγματικά, ο ρόλος μου ήταν μεγαλύτερος την περασμένη σεζόν. Έπρεπε να σουτάρω, να κάνω διεισδύσεις, να παίζω άμυνα, να πασάρω. Η χημεία όμως δεν ήταν καλή για μένα. Πέρυσι έπαιζα 20-25 λεπτά, μερικές φορές και 30. Κουραζόμουν. Φέτος ξέρω ακριβώς τον ρόλο μου. Τον χαίρομαι τον ρόλο μου".

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ χαμογελαστός μπροστά στον φακό
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ χαμογελαστός μπροστά στον φακό ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

- Δηλαδή δεν σε πειράζει που δεν είσαι βασικός αλλά έρχεσαι από τον πάγκο;

"Ποιος δεν χαίρεται; Ποιος δεν διασκεδάζει, αν είναι αναπληρωματικός με συγκεκριμένο ρόλο σε ομάδα Final Four; Πέρυσι ήμουν βασικός στο σπίτι μου τέτοιο καιρό, δεν είχαμε προκριθεί καν στα play offs. Να ξέρετε, θα υπέγραφα όσες επεκτάσεις χρειάζονται, αν το συμβόλαιο έλεγε ότι θα είμαι μπακ απ, αλλά θα πάρουμε όλους τους τίτλους".

"Ο Χασάν είναι ο μεγάλος αδελφός, αλλά ο Σλούκας είναι ο αγαπημένος μου συμπαίκτης"

- Ποιος είναι ο αγαπημένος σου συμπαίκτης;

"Ο Χασάν είναι σαν τον μεγάλο μου αδελφό, αλλά σίγουρα θα διαλέξω τον Σλούκα. Με βοηθάει κάθε μέρα, μου δίνει πολλές φορές την μπάλα, πολλές ασίστ. Κάνει το παιχνίδι μου καλύτερο, όπως το κάνει και στα υπόλοιπα παιδιά. Είναι ο τέλειος συμπαίκτης".

- Ναι, αλλά την καλύτερη ασίστ εσύ την έδωσε φέτος στον Σλούκα. Στο ματς με την Αναντολού Εφές.

"Είναι κάτι που συμβαίνει πολλές φορές στην προπόνηση. Θυμάμαι αυτό το play, συμβαίνει συχνά στην προπόνηση. Εύχομαι να είχα πασάρει νωρίτερα για να ήταν εντελώς ελεύθερος, αλλά όπως και να έχει, έβαλε το σουτ. Έκανε την προσποίηση, απέφυγε τον αντίπαλο και το έβαλε. Ήταν μια πολύ ωραία στιγμή".

- Θα ήθελες να πάρει ο Ολυμπιακός τον τίτλο στο Βελιγράδι με ένα σουτ στο τελευταίο δευτερόλεπτο; Όπως το 2012 στην Πόλη;

"Έχω δει video και από τον τίτλο του 2012 με το καλάθι του Γιώργου και του 2013 με τα πολλά τρίποντα του Σπανούλη. Όχι δεν θέλω να πάμε στο τελευταίο σουτ, προτιμώ τα παιχνίδια να λήγουν με 20 πόντους διαφορά υπέρ μας. Προτιμώ μία νίκη, όπως και το 2013 και όχι όπως το 2012. Αλλά σίγουρα θέλω να κερδίσουμε. Κι ας έρθει αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Θέλω η τρέλα που έζησα μετά το 5ο ματς με την Μονακό, να κρατήσει όλο το καλοκαίρι".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE FINAL FOUR 2022 FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ FINAL FOUR
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ