NBA

Ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ γίνεται σούπερ σταρ μπροστά στα μάτια μας

Ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ των Θάντερ
Ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ των Θάντερ Ⓒ 2021 JEFF CHIU/ ASSOCIATED PRESS

Η μεγάλη εμφάνιση και το σουτ από το logo κόντρα στους Λέικερς. Οι τρομεροί αριθμοί. Το δικό του στυλ παιχνιδιού. Ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ γίνεται σούπερ σταρ μπροστά στα μάτια μας. Έστω και παίζονας στους Θάντερ.

Ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ είναι σταρ. Οι μη μυημένοι με το NBA δεν τον γνωρίζουν. Οι μυημένοι ίσως να μην του δίνουν πάντα την σημασία που πρέπει. Παρακολουθώντας τον ωστόσο με τους Λέικερς, τόσο οι φαν της λίγκας όσο και αυτοί που την παρακολουθούν περιστασιακά κατάλαβαν ένα πράγμα: Ο γκαρντ των Θάντερ γίνεται σιγά-σιγά σούπερ σταρ.

Οι Θάντερ έκαναν ξανά την ζημιά κόντρα στους Λέικερς. Βρέθηκαν στο -19, αλλά στο τέλος νίκησαν με 107-104 μέσα στο Λ.Α. Ήταν η δεύτερη φετινή τους νίκη σε οχτώ αγώνες. Η πρώτη είχε έρθει πριν από μία εβδομάδα. Πάλι κόντρα στους Λέικερς. Με ανατροπή 26 πόντων εκείνη την φορά. Σε αμφότερες έλαμψε το άστρο του Γκίλτζιους-Αλεξάντερ. Στο Λ.Α όμως έλαμψε περισσότερο από ποτέ.

Τα μεγάλα καλάθια και το τρελό τρίποντο από το logo

Σε έναν αγώνα που στο παρκέ βρίσκονταν ακόμα ο Άντονι Ντέιβις, ο Ράσελ Γουέστμπρουκ και ο Καρμέλο Άντονι, ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ κατάφερε να επισκιάσει τους πάντες, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 28 πόντους με 5/10 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 6/6 βολές, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο και 2 λάθη σ 39 λεπτά συμμετοχής, με το Shot chart του να είναι εξαιρετικό:

Το Shot Chart του Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ κόντρα στους Θάντερ
Το Shot Chart του Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ κόντρα στους Θάντερ INSTAT SCOUT


Στην πραγματικότητα βέβαια είναι αυτά που έκανε στην κρίσιμη τέταρτη περίοδο που τρέλαναν κόσμο, παίρνοντας από το χέρι τους Θάντερ σε αυτό το διάστημα, έχοντας σε αυτό το διάστημα 11 πόντους και 4 ασίστ (από τις οποίες οι συμπαίκτες του σημείωσαν 9 πόντους). Αυτό βέβαια που τρέλανε κόσμο ήταν το τρίποντο που σημείωσε από το logo του γηπέδου, ενώ είχε (πάρα) πολύ χρόνο στην διάθεσή του.

Ήταν ένα καλάθι που σίγησε το κοινό των Λέικερς. Ήταν το καλάθι που έδειξε στα μάτια του κόσμου ότι ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ έχει ανέβει επίπεδο. Ότι θέλει να λογίζεται πλέον ως σούπερ σταρ. Μόνο που – όσο σπουδαίο και να ήταν αυτό το καλάθι – ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα σε μία απίστευτη εμφάνιση, που περιελάμβανε μερικά καλάθια αδιανόητης δυσκολίας – όπως όταν στην τέταρτη περίοδο άδειασε τέσσερις παίκτες για να σκοράρει – και μερικές υπέροχες ασίστ.

Ο κόσμος θα τον μάθει, έστω με το ζόρι

Ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ δεν μπορεί ακριβώς να θεωρηθεί υποτιμημένος. Έχοντας υπογράψει το καλοκαίρι συμβόλαιο 172 εκατ. δολαρίων είναι αδύνατο να μπει σε αυτή την κουβέντα. Σίγουρα όμως είναι ένας παίκτης που αξίζει μεγαλύτερης προσοχής από τους φαν του NBA, οι οποίοι – αν χρειαστεί – θα τον μάθουν... με το ζόρι με αυτά που κάνει.

Την φετινή σεζόν ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ έχει 23.5 πόντους, 4.9 ριμπάουντ, 3.9 ασίστ και 2 λάθη μέσο όρο με 45.8% στα σουτ, 38.9% στα τρίποντα και 81.4% στις βολές σε 35 λεπτά συμμετοχής. Παίζει – όπως και πέρυσι – σαν All Star. Αλλά παίζει στους Θάντερ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο κόσμος όμως καλά θα κάνει να μην τον υποτιμήσει. Οι Λέικερς το έκαναν αυτό το λάθος και το πλήρωσαν. Ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ δεν είναι ακόμα σούπερ σταρ. Οδεύει προς τα εκεί όμως. Και το κάνει μπροστά στα μάτια μας.

TAGS NBA ΗΠΑ ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ ΘΑΝΤΕΡ BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ