EUROLEAGUE

Ο πιο καλός ο μαθητής

Ο πιο καλός ο μαθητής

Η Γαλατάσαραϊ απέκτησε τον Patric Young, ο οποίος στο ντεμπούτο του στην TBL είχε νταμπλ νταμπλ (16 πόντοι, 10 ριμπάουντ). Το Euroleague Greece παρουσιάζει τον νέο σέντερ των Τούρκων, που είναι... ο πιο καλός ο μαθητής.

Ο Patric Young δεν είναι από τους παίκτες που έπαιξαν σε καλό κολέγιο επειδή είχαν ταλέντο στο μπάσκετ. Ήταν ένα παιδί με καλούς βαθμούς και δυνατότητες να γίνει επιστήμονας. Η πορτοκαλί μπάλα τον κέρδισε. Ακόμα κι έτσι όμως, είχε έντονες ανησυχίες.

Έχει δηλώσει πως όταν τελειώσει την καριέρα του, θέλει να βοηθήσει με όσα μέσα διαθέτει για να σταματήσει η γενοκτονία στο Νταρφούρ του Σουδάν.

Πριν από αυτό όμως έχει χαρακτηρίσει τον Joakim Noah, ως μέντορά του. Ο λόγος είναι απλός: Είναι ο παίκτης που τον εμπνέει όσο κανείς άλλος (σ.σ.: ο Γάλλος σέντερ έχει αποφοιτήσει επίσης από το πρόγραμμα του Billy Donovan), με τον νέο παίκτη της Γαλατάσαραϊ να θυμάται ακόμα τα λόγια του: " Patric, πληρώνομαι καλά γιατί παίζω άμυνα και παίρνω ριμπάουντ. Αυτό πρέπει να κάνεις κι εσύ. Βρες κάτι στο οποίο είσαι καλός και προσπάθησε να το τελειοποιήσεις. Μην αφήσεις κανέναν να στο πάρει".

Το Euroleague Greece παρουσιάζει το παρελθόν του 24χρονου φόργουρντ/σέντερ που ακολουθεί ευλαβικά τις εντολές των γονιών του (Bennita και Robert), και βαδίζει στη ζωή με το μότο " πίστεψέ το, δεν υπάρχουν όρια, παρά μόνο ο ουρανός".

Εν αρχή ην το… baseball

Η αγάπη του για τον αθλητισμό φάνηκε από νωρίς. Από πολύ νωρίς. Ήταν μόλις πέντε ετών όταν ξεκίνησε να ασχολείται με το baseball. Φορώντας μεν τη φανέλα των "Gators" του Florida, που του έδωσαν οι παππούδες του. Από τότε ξεκίνησε και το "δέσιμό" του με το φημισμένο κολέγιο. Πριν καταλήξει εκεί όμως, συνέβησαν πολλά.

Το άθλημα που του τράβηξε αρχικά την προσοχή και το ενδιαφέρον ήταν το baseball. Χωρίς όμως να έχει στο μυαλό του κάτι πιο… επαγγελματικό. Παρά το γεγονός πως ως μαθητής Δημοτικού ακόμη οδήγησε την ομάδα του σχολείου (τους Highlands Cardinals) σε δύο διαδοχικούς τίτλους. Έπαιζε για τη χαρά του παιχνιδιού.

Ο πιο καλός ο μαθητής

όταν τον ρωτούσες ποιο από τα δύο αθλήματα προτιμά, αρνούταν να δώσει μια απάντηση".

Στράφηκε στο μπάσκετ λόγω… βαθμών

Αρνούταν να επιλέξει μέχρι να το... πει μητέρα του. Όταν ήταν στην τελευταία του χρονιά στο Jacksonville (πριν αλλάξει σχολείο και πάει στο Providence), γύρισε στο σπίτι, έχοντας στο χέρι τους βαθμούς του τριμήνου. Τι το θελε;

Μόλις η μητέρα του είδε πως ο έλεγχος περιελάμβανε τρία "Γ" σε μαθήματα βαρύτητας, τον έφερε προ των ευθυνών του. " Μου είπε πως από εδώ και στο εξής πρέπει να επιλέξω με ποιο άθλημα θέλω να ασχοληθώ πιο σοβαρά. Δεν μπορούσα να κάνω και τα δύο γιατί αυτό είχε αντίκτυπο στις επιδόσεις μου στο διάβασμα. Κι η μητέρα μου είναι άτομο που αυτό δεν το συγχωρεί", θα πει ο ίδιος αρκετά χρόνια μετά το (ατυχές;) περιστατικό.

Αυτό ήταν. Ένα μέτριο τρίμηνο στο σχολείο και μερικοί κακοί βαθμοί αρκούσαν για να βάλουν το νερό στο αυλάκι και να τον στρέψουν (οριστικά πλέον) στο μπάσκετ.

Κι αν θεωρείτε πως αυτό το συμβάν ήταν το μοναδικό ενδεικτικό της… αυστηρότητας της Bennita Young όσον αφορά την επιμόρφωση του κανακάρη της, κάνετε λάθος. Είχε ξαναγίνει, όταν έπρεπε να ακολουθήσει την ομάδα μπάσκετ του Jacksonville σε ένα τουρνουά στο Mississippi. Το γεγονός όμως πως δεν είχε τελειώσει το διάβασμα και προερχόταν από μερικά άσχημα αποτελέσματα σε πρόσφατα διαγωνίσματα, την… ανάγκασαν να του απαγορεύσει να συμμετάσχει στην αποστολή της ομάδας.

" Η προτεραιότητα της οικογένειας του Patric ήταν πάντοτε η εκπαίδευση και η επιμόρφωση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη μητέρα του να μου λέει πως δεν την απασχολεί τι θα κάνει στο μπάσκετ, αν την ίδια ώρα δεν μπορεί να είναι αποδοτικός στα μαθήματά του", έχει δηλώσει χαρακτηριστικά -ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Jacksonville- David Jones, προσπαθώντας να εξηγήσει την ιδιαιτερότητα της κατάστασης.

Όταν τα πράγματα έγιναν σοβαρά

Με το μπάσκετ να αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητάς του, άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του. Όχι ότι είχε "μπει στο μάτι" των scouts και των ειδικών. Απλά, όσο περνούσε ο καιρός έδειχνε πως μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο και να κυνηγήσει κάτι παραπάνω από την απλή ενασχόληση με το άθλημα.

Η στιγμή που όμως έδειξε πως "το έχει", ήταν ένας αγώνας απέναντι στην All Ohio Red Team. Στην τελευταία του χρονιά στο Jacksonville, ο 16χρονος τότε φόργουορντ/σέντερ "έλαμψε" σε ένα παιχνίδι όπου απέναντί του είχε παίκτες όπως ο Jarred Sullinger και ο DeShaun Thomas (ναι, αυτός που αγωνίζεται φέτος στη Μπαρτσελόνα).

Ο πιο καλός ο μαθητής

δεν έχω ξαναδεί κάποιον παίκτη να ζορίζει τόσο πολύ τον γιο μου εδώ και μία τριετία".

Πώς τον ζόρισε; Έκανε τάπες. Πολλές τάπες. Έπαιξε καλή άμυνα και κάπως έτσι -από εκεί που δεν ήταν καν στη λίστα των 150 κορυφαίων γυμνασιόπαιδων της Αμερικής- μπήκε το όνομά του στο Top 30 των γυμνασιόπαιδων. Μέσα σε ένα βράδυ.

Το παράδοξο της ιστορίας είναι πως οι γονείς του δεν είδαν ποτέ αυτόν τον αγώνα. Δεν έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα άλλωστε σε αυτά. Δεν ήξεραν ακόμη πόσο ταλαντούχος ήταν ο γιος τους. Γι αυτό και έμαθαν τι έγινε από έναν γείτονα, ο οποίος προσέγγισε την Bennita λίγες ώρες μετά και της είπε: " Bennita, πρέπει να δεις τον γιο σου να παίζει. Δεν υπάρχουν αυτά που έκανε απόψε", όπως θυμάται η ίδια.

Από το Providence στο Florida

Με το όνομά του να έχει γίνει πλέον γνωστό στη Florida και την παρουσία του στο Providence (ένα εκ των κορυφαίων High Schools της πολιτείας) να είναι κάτι παραπάνω από καλή, δεν ήταν παράδοξο που όλο και περισσότεροι προπονητές πήγαιναν να δουν τα παιχνίδια των "Stallions". Και -η αλήθεια είναι ότι- είδαν πολλά!

Ο 18χρονος τότε φόργουορντ/σέντερ ολοκλήρωσε την τελευταία του χρονιά, έχοντας 12.4 πόντους, 16.1 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ, 1.8 κλεψίματα και 3.7 τάπες ανά παιχνίδι. Εξ ου και οι προτάσεις που είχε από Florida, Florida State, Clemson, Georgia Tech, Jacksonville, Miami (FL) και Wake Forest.

Η προοπτική των "Gators" ήταν η καλύτερη γι αυτόν. Αφενός γιατί δεν θα έπρεπε να φύγει μακριά από το σπίτι του, αφετέρου γιατί αγαπούσε το κολέγιο και τους "Gators". Από τότε που ήταν παιδάκι και οι παππούδες του τον έπαιρναν μαζί τους σε αγώνες του κολεγίου. Γι αυτό και σε ερώτηση για το πότε κατάλαβε πως θέλει να παίξει στο Florida απάντησε " από τότε που γεννήθηκα".

Η κατάκτηση τίτλων και η πρόωρη μεταπήδηση στο ΝΒΑ δεν ήταν όμως κάτι που τον απασχολούσε. Ο λόγος; " Δεν με ενδιαφέρει πόσο καλά θα παίξω στο Florida. Θα μείνω εκεί για τρία ή τέσσερα χρόνια για να πάρω το πτυχίο μου. Πάντα ήθελα να παίξω στο ΝΒΑ, αλλά έχω ένα plan b και αυτό είναι η ακαδημαϊκή μου επιμόρφωση", εξήγησε ο ίδιος, για να συνεχίσει:

" Αυτό που υπάρχει στο μυαλό μου είναι ότι πάντως θα ασχοληθώ με το μπάσκετ. Είτε παίζοντας επαγγελματικά, είτε κάνοντας κάποια άλλη δουλειά γύρω από αυτό. Από σχολιαστής, μέλος μιας ομάδας ή ακόμη και business γύρω από το άθλημα".

Απλά επιβεβαίωνε τις προσδοκίες

Στην πρώτη του χρονιά (2010-'11) στους "Gators" του Billy Donovan (σ.σ.: εκείνη τη σεζόν ήταν συμπαίκτης με τους Chandler Parsons και Alex Tyus) ήταν λογικό να μην κάνει τη διαφορά. Είχε συμπαθητική παρουσία, μετρώντας 3.4 πόντους και 3.8 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, ερχόμενος ως επί το πλείστον από τον πάγκο. Σταδιακά όμως επιβεβαίωνε όσα καλά ακούγονταν γι αυτόν. Τόσο σε αθλητικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Η νοοτροπία με την οποία είχε "ποτιστεί" παιδάκι άλλωστε, δεν μπορούσε να μην τον συνοδεύσει και στο Florida. Υπό τις οδηγίες ενός εκ των κορυφαίων προπονητών του NCAA εξελίχθηκε σε αμυντικό "ογκόλιθο" για τους "Αλιγάτορες" βελτιώνοντας διαρκώς τους αριθμούς του.

Έφτασε, έτσι, στην τελευταία του χρονιά (2013-'14) ως κολεγιόπαιδο να μετρά 11 πόντους, 6.2 ριμπάουντ και 1.1 τάπες ανά παιχνίδι, την ώρα που σούταρε με 54.1% εντός παιδιάς και 59.6% στις βολές (ναι, έχει ένα θεματάκι από τη "γραμμή της φιλανθρωπίας").

Γι αυτό και αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους λόγους που το Florida μέτρησε -επί ημερών του- τρεις παρουσίες στην "Elite Eight" της March Madness, και μια συμμετοχή σε Final Four (πέρσι). Δίχως όμως να καταφέρει να το οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας, όπως έκανε το είδωλό του, ο Joakim Noah.

Ο πιο καλός ο μαθητής

Έπεσαν έξω στις προβλέψεις

Έχοντας αποφοιτήσει πλέον από το κολέγιο και χάνοντας την ευκαιρία να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή, είχε έρθει η ώρα να δει πόσα μπορεί να καταφέρει σε επαγγελματικό επίπεδο. Γι αυτό και δήλωσε συμμετοχή στο draft του περασμένου Ιουνίου. Εκεί όπου οι αναλυτές προέβλεπαν πως θα καταλήξει είτε στο τέλος του α' γύρου, είτε στη μέση του β'.

Εις μάτην όμως. Καμία ομάδα δεν θεώρησε πως αξίζει να... επενδύσει στο ταλέντο του. Παρόλ' αυτά δεν το έβαλε κάτω, αφού συμμετείχε στο Summer League με τα χρώματα των New Orleans Pelicans. Με τους "Πελεκάνους" είχε αρκετά καλή παρουσία μιας και στα πέντε παιχνίδια που αγωνίστηκε (μετρώντας 25'20'' συμμετοχής) κατέγραψε 7.4 πόντους και 8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Ο πιο καλός ο μαθητής

Κάπου εκεί προέκυψε το ενδιαφέρον της Γαλατάσαραϊ (που στο μεταξύ είχε χάσει τον Φουρκάν Αλντεμίρ), για να πείσει τον Patric Young να αφήσει πίσω του τις ΗΠΑ και να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για λογαριασμό των Τούρκων. Στη γειτονική χώρα θα προσπαθήσει να εφαρμόσει όσα έμαθε υπό τον Billy Donovan την τελευταία τετραετία και να αποδείξει (αγωνιστικά) πως είναι όντως, ο πιο καλός ο μαθητής.

Στο ντεμπούτο του πάντως στο τουρκικό πρωτάθλημα ήταν απολαυστικός, οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη επί της Γκαζιάντεπ (80-74) με τους 16 πόντους (με 6/6 δίποντα και 4/5 βολές),τα 10 ριμπάουντ και τις 2 ασίστ που είχε στα 30'50'' που αγωνίστηκε.

TAGS EUROLEAGUE ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ