ΠΑΟΥ ΓΚΑΣΟΛ

Ο Πάου Γκασόλ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα παρκέ: "Ήθελα να τελειώσω όρθιος, όχι με πατερίτσες και επεμβάσεις"

Ο Πάου Γκασόλ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα παρκέ: "Ήθελα να τελειώσω όρθιος, όχι με πατερίτσες και επεμβάσεις"
LLUIS GENE/AFP

Στο τέλος του δρόμου, ως μπασκετμπολίστας, έφτασε ο Πάου Γκασόλ. Ο θρυλικός Ισπανός ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα παρκέ σε ηλικία 41 ετών, σε μια όμορφη τελετή στη Βαρκελώνη.

Στα 41 του χρόνια, ο θρύλος των θρύλων του ισπανικού μπάσκετ, έγραψε το απόγευμα της Τρίτης (5/10) τον επίλογο της τεράστιας καριέρας του. Ο Πάου Γκασόλ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα παρκέ, γεμάτος από επιτυχίες, συναισθήματα, παράσημα, αλλά και μια αγκαλιά στην οποία δεν μπορεί να χωρέσει ούτε το 1/100 από τους φίλους που έκανε σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σε μια όμορφη τελετή στη Βαρκελώνη, στην πατρίδα του δηλαδή, μπροστά στην οικογένεια και στους φίλους του, ο Πάου εξήγησε πως έφτασε στο τέλος του δρόμου. Ήταν εκεί ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα, ήταν εκεί ο αδελφός του, Μαρκ Γκασόλ, ήταν εκεί ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο Φελίπε Ρέγες, άνθρωποι με τους οποίους μεγάλωσε και μεγαλούργησε εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων. Εκτός από τον Κόμπι Μπράιαντ, για τον οποίο βούρκωσε...

"Ήθελα να παίξω μπροστά στην κόρη μου, δούλεψα με τους γιατρούς και τώρα που ήρθε το τέλος, είμαι προετοιμασμένος γι' αυτό. Ευχαριστώ την Μπαρτσελόνα που μου έδωσε την ευκαιρία γι' αυτούς τους όμορφους μήνες, είμαι πολύ χαρούμενος. Ήταν μία από τις καλύτερες περιόδους της ζωής και της καριέρας μου. Έπαιξα και με την εθνική ομάδα, ήταν ιδιαίτερο το συναίσθημα κι ας μην κατακτήσαμε ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες" ήταν τα λόγια του συγκινημένου Ισπανού.

"Είμαι εδώ για να σας πω ότι αποσύρομαι από το μπάσκετ. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά πάντα πρέπει να γνωρίζεις πότε να αλλάξεις μια ταχύτητα για να απολαύσεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου. Ήθελα να τελειώσω παίζοντας, όχι με πατερίτσες και με χειρουργικές επεμβάσεις" πρόσθεσε και συνέχισε: "Ευχαριστώ όλους τους συνοδοιπόρους μου σε αυτό το ταξίδι. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας και ελπίζω πως μπορώ να στηρίζομαι σε εσάς για τα επόμενα πρότζεκτ. Πάντα ήθελα να θέτω νέους στόχους και νέα όρια".

Ο Γκασόλ έπαιξε από το 1998 έως το 2001 στη Μπαρτσελόνα, έγινε το καλοκαίρι του 2001 draft στο νούμερο 3 και βρέθηκε στο Μέμφις για λογαριασμό των Γκρίζλις έως το 2008, πριν μετακομίσει στους Λος Άντζελες Λέικερς και μαζί με τον Κόμπι Μπράιαντ κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, το 2009 και το 2010. Ο Γκασόλ έπαιξε επίσης στους Σικάγο Μπουλς (2014-2016), στους Σαν Αντόνιο Σπερς (2016-2019) και στους Μιλγουόκι Μπακς για λίγους μήνες το 2019, πριν γυρίσει πέρυσι στην Ευρώπη για την Μπαρτσελόνα.

Εκτός από τα δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή στο ΝΒΑ, ο παλαίμαχος πλέον ψηλός έχει 6 συμμετοχές σε NBA All-Star Games, δύο στη δεύτερη και δύο στην τρίτη καλύτερη ομάδα μιας σεζόν, ήταν ο κορυφαίος rookie το 2002 ενώ στο παλμαρέ του βρίσκονται πολλά ακόμη βραβεία, τόσο στο ισπανικό πρωτάθλημα, όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Έχει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (2006), τρία EuroBasket (2009, 2011, 2015), τέσσερα ασημένια και τρία χάλκινα μετάλλια με την εθνική ομάδα των ανδρών.

Σε 1226 αγώνες κανονικών περιόδων στο ΝΒΑ ο Γκασόλ είχε 17 πόντους (51.2% στο δίποντο, 36.8% στο τρίποντο και 75.3% στις βολές), 9.2 ριμπάουντ, 3.2 ασίστ και 1.6 μπλοκ ανά 33.4 λεπτά. Σε 136 αγώνες playoffs είχε 15.4 πόντους (51.2% στο δίποντο, 29.7% στο τρίποντο και 74.1% στις βολές), 9.2 ριμπάουντ, 3.2 ασίστ και 1.7 μπλοκ ανά 35.5 λεπτά.

TAGS ΠΑΟΥ ΓΚΑΣΟΛ ΙΣΠΑΝΙΑ EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ NBA ΛΕΙΚΕΡΣ LIGA ENDESA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ