BASKETBALL ANALYSIS

Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης
Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης ALFREDAS PLIADIS/ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την παρουσία του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη την φετινή σεζόν στην Λιετκαμπέλις. Ο ρόλος του ως δεύτερου δημιουργού, η βελτίωση του σουτ του, η αμυντική προσήλωση και τα ψεγάδια του.

Μία - από κάθε άποψη - πετυχημένη σεζόν ολοκληρώθηκε για τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη (23 χρονών, 2.00 μέτρα), ο οποίος κατέκτησε με την Λιετκαμπέλις την 2η θέση στο πρωτάθλημα της Λιθουανίας - πίσω από την Ρίτας - και αφού στα ημιτελικά είχε αποκλείσει την Ζάλγκιρις.

Ο διεθνής γκαρντ είδε τις μετοχές του να ανεβαίνουν την φετινή σεζόν, την πρώτη ολόκληρη χρονιά του στην Λιεκταμπέλις, η οποία τον είχε αποκτήσει μεσούσης της περσινής περιόδου από την Νεβέζις.

Ο Καλαϊτζάκης - η περίπτωση του οποίου βρίσκεται στο συρτάρι του Παναθηναϊκού - είχε πολλές καλές στιγμές, ολοκληρώνοντας την χρονιά έχοντας 10.8 πόντους, 4.2 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και 2 λάθη μέσο όρο με 34% στα τρίποντα σε 26 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Λιθουανίας και 13 πόντους, 2.8 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 1.9 λάθη μέσο όρο με 37.2% στα τρίποντα σε 27 λεπτά συμμετοχής στο EuroCup.

Το SPORT24 περνάει λοιπόν από… ακτινογραφία τον 23χρονο γκαρντ, αναλύοντας την φετινή του σεζόν.

Ο ρόλος του δεύτερου δημιουργού, το βελτιωμένο - αλλά ασταθές - σουτ και η άμυνα

Παίζοντας σε μία ομάδα που είχε μόλις άλλους τρεις ξένους πέρα από αυτόν (τους Σέρβους Νίκολα Ραντίσεβιτς, Τζόρτζε Γκάγκιτς και τον Λετονό Κάσπαρς Μπέρζινς), ο διεθνής γκαρντ ήξερε ότι ήταν από τους παίκτες που έπρεπε να βγουν μπροστά. Σε μεγάλο βαθμό έκανε ακριβώς αυτό, παίζοντας στις δύο “πλάγιες” θέσεις, αυτές του σούτινγκ γκαρντ και του σμολ φόργουορντ δηλαδή.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Καλαϊτζάκης εκδήλωνε τις φετινές του επιθέσεις σε όλες τις διοργανώσεις ως εξής:
Catch and Shoot: 1.9 κατοχές - 1.01 πόντοι ανά κατοχή
Transition: 1.7 κατοχές - 1.16 πόντοι ανά κατοχή
Pick and Roll όπου επιχείρησε σουτ: 1.6 κατοχές - 0.87 πόντοι ανά κατοχή
Catch and Drive (υποδοχή της μπάλας και επίθεση): 1.5 κατοχές - 0.75 πόντοι ανά κατοχή
Isolation (ένας εναντίον ενός): 1.2 κατοχές - 0.96 πόντοι ανά κατοχή
Screen off (βγαίνοντας από σκριν): 0.9 κατοχές - 1.13 πόντοι ανά κατοχή

Η τριάδα των Ζεμάιτις, Ραντίσεβιτς και Γκιεντράιτις ήταν αυτή που συχνά μοιραζόταν τις δύο θέσεις των γκαρντ όταν ο Καλαϊτζάκης αγωνιζόταν ως σμολ φόργουορντ, έχοντας ως πρώτη αποστολή να ανοίγει το γήπεδο, σουτάροντας οριακά πάνω από τον μέσο όρο σε Spot Up καταστάσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το InStat Scout, ο Καλαϊτζάκης σούταρε με 34.2% στα τρίποντα που πήρε σε Spot Up καταστάσεις, σε ένα ικανοποιητικό νούμερο.

Στην πραγματικότητα αυτό που βοήθησε τον Καλαϊτζάκη ωστόσο να βελτιωθεί όμως ήταν το γεγονός ότι η Λιετκαμπέλις δεν δίστασε να του δώσει την μπάλα για να δημιουργήσει. Συχνά βγαίνοντας πρώτα από σκριν από τις 45 μοίρες για να απελευθερωθεί, ο Καλαϊτζάκης έπαιρνε την μπάλα χέρι με χέρι και ξεκινούσε τις επιθέσεις της ομάδας του, με συμπαθητικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το InStat Scout ο Καλαϊτζάκης σημείωνε 0.87 πόντους ανά κατοχή όταν επιχειρούσε προσπάθεια έπειτα από Pick and Roll, σε ένα ικανοποιητικό νούμερο για έναν παίκτη που έχει ρόλο δευτερεύοντως δημιουργού. Ο διεθνής γκαρντ/φόργουορντ ήταν για την ακρίβεια ο δεύτερος πιο αποδοτικός παίκτης της ομάδας του σε τέτοιες καταστάσεις πίσω από τον Κριστούπας Ζεμάιτις, που έδινε 0.91 πόντους ανά κατοχή σε τέτοια κατάσταση.

Ιδού και το Shot Chart του Καλαϊτζάκη από την φετινή σεζόν:

Το Shot Chart του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Παρατηρώντας κάποιος το Shot Chart του διεθνή γκαρντ μπορεί να δει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Ένα από αυτά είναι ότι σούταρε καλύτερα από το τρίποντο από τις 45 μοίρες σε σχέση με τις γωνίες, κάτι που γενικά δεν είναι σύνηθες. Από την άλλη πλευρά πρέπει να αναφερθεί βέβαια ότι πολύ συχνά τα σουτ από τις 45 μοίρες προέρχονται έπειτα από ντρίμπλα, σε ένα κομμάτι του παιχνιδιού που χαρακτηρίζει τον Καλαϊτζάκη. Παράλληλα, το 60% με το οποίο σούταρε μέσα στο “ζωγραφιστό” είναι ένα καλό - όχι εξαιρετικό - νούμερο, που δείχνει το χάρισμά του να πηγαίνει προς το καλάθι.

Πηγαίνοντας στην άλλη πλευρά του παρκέ, ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης ήταν συχνά ο άνθρωπος των επικίνδυνων αποστολών για την ομάδα του. Όντας ένας παίκτης με καλά αθλητικά προσόντα, μακριά χέρια και μέγεθος, συχνά ο διεθνής γκαρντ μάρκαρε τον καλύτερο περιφερειακό των αντιπάλων, αλλά και τον πόιντ γκαρντ. Αυτός ο ρόλος βέβαια δεν ήταν καινούριος για αυτόν, αφού και στις μικρές εθνικές ομάδες έτσι κέρδιζε χρόνο συμμετοχής για να “χωρέσει” στην ίδια πεντάδα με τον Δημήτρη Μωραΐτη και τον Γιώργο Καλαϊτζάκη.

Η κακή αναλογία ασίστ/λαθών και ο τομέας των αποφάσεων

Ο Καλαϊτζάκης είχε αναβαθμισμένο ρόλο. Βελτιώθηκε στις αποφάσεις με την μπάλα στα χέρια. Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι ακόμα χρειάζεται δουλειά σε αυτόν τον τομέα, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι μοίραζε μεν 2.8 ασίστ, αλλά παράλληλα έκανε 2 λάθη ανά αγώνα. Αυτό είναι ένα επιεικώς μέτριο νούμερο για περιφερειακό.

Σύμφωνα με το InStat Scout, μόλις 41 από τις συνολικά 160 ασίστ που μοίρασε φέτος ήρθαν σε κατάσταση Pick and Roll ή Pick and Pop όπου βρήκε τον παίκτη που του έκανε σκριν. Την ίδια στιγμή 44 από τις ασιστ του οδήγησαν σε Spot Up τρίποντο. Αυτοί οι αριθμοί μόνοι τους δεν λένε πάρα πολλά. Αν κάποιος όμως τον παρακολούθησε μέσα στην σεζόν ξέρει τι αντιπροσωπεύουν.

Ο Καλαϊτζάκης είναι καλός πασέρ σε καταστάσεις Drive and Kick (όπου κάνει διείσδυση και πασάρει στην περιφέρεια). Σε καταστάσεις Pick and Roll έχει καλές στιγμές, επειδή βλέπει σχετικά καλά το γήπεδο χάρη στο ύψος του. Ανά διαστήματα ωστόσο έχει την τάση να κάνει μία ντρίμπλα παραπάνω από ότι πρέπει πριν πασάρει, ενώ ενίοτε “τηλεγραφεί” τις πάσες του. Τι σημαίνει το δεύτερο; Ότι άθελά του δείχνει στον αντίπαλό του πού θα πασάρει, κάτι που οδηγεί σε λάθη.

Ο Καλαϊτζάκης, λατρεύει να πηγαίνει δεξιά όταν παίρνει το σκριν, γιατί του αρέσει να βγάζει σκαστές πάσες με το δεξί του χέρι. Αυτές οι πάσες όμως ενίοτε δυσκολεύουν τους ψηλούς που ρολάρουν στο καλάθι, ειδικά αν είναι “βαριά” κορμιά όπως ο Γκάγκιτς και ο Μπέρζινς που ήταν οι φετινοί σέντερ της Λιετκαμπέλις. Παράλληλα, το γεγονός ότι συχνά - όταν δέχεται πίεση στην ντρίμπλα - καθυστερεί λίγο πριν πασάρει, βοηθάει την αντίπαλη άμυνα να προσαρμοστεί και να του κλείσει γωνίες πάσας, κάτι που επίσης οδηγεί σε λάθη.

Ο 23χρονος γκαρντ/φόργουορντ έκανε άλματα προόδου φέτος στην εξέλιξή του. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρόλαβε να κρύψει όλα τα ψεγάδια του, κάτι που φαινόταν όταν αυξήθηκαν οι αρμοδιότητές του και ανέβηκε το επίπεδο της έντασης των αγώνων.

Έτοιμος για το επόμενο βήμα

Στα 23 του χρόνια πλέον, ο Καλαϊτζάκης έχει τέσσερις (σχεδόν) γεμάτες σεζόν. Την σεζόν 2018/19 πήρε πρακτικά τις πρώτες του ευκαιρίες στον Χολαργό, για να ακολουθήσει 1.5 χρόνος στην Νεβέζις και άλλος 1.5 χρόνος στην Λιετκαμπέλις. Σε αυτό το διάστημα ωρίμασε, πρόσθεσε πράγματα στο παιχνίδι του, συνέχισε να ακολουθεί τον δρόμο του.

Είναι αλήθεια ότι ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης δεν είχε ποτέ την προβολή που είχε ο δίδυμος αδελφός του, Γιώργος. Αυτό όμως φάνηκε ότι του έκανε καλό. Σε αντίθεση με άλλους παίκτες της γενιάς του, ο Καλαϊτζάκης δούλεψε, ρίσκαρε. Πήγε στην Λιθουανία σε ηλικια 20 ετών ψάχνοντας χρόνο συμμετοχής. Άρπαξε κάθε ευκαιρία που του δόθηκε. Και έδειξε ότι είναι πλέον έτοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Ο Καλαϊτζάκης δεν είναι ολοκληρωμένος παίκτης ακόμα. Έχει όμως αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι αν συνεχίσει να εξελίσσεται θα μπορέσει να βελτιωθεί κι άλλο. Είναι ένας σύγχρονος two-way γκαρντ/φόργουορντ με καλό μέγεθος, μάκρος και αθλητικά προσόντα, που μπορεί να τρέχει εξαιρετικά στο ανοιχτό γήπεδο, έχει καλές στιγμές ως δεύτερος δημιουργός και σουτάρει συμπαθητικά, ενώ στην άμυνα μπορεί να μαρκάρει τρεις θέσεις.

Παιδιά με το μέγεθός του και τα προσόντα του δεν περισσεύουν στην χώρα μας. Το πώς θα εξελιχθεί η καριέρα του από εδώ και πέρα είναι κάτι που εξαρτάται από αυτόν και την επόμενη ομάδα του. Η συνέχεια, στο παρκέ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ