EUROLEAGUE

Ο παλμός της καρδιάς του ακούστηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη

Ο παλμός της καρδιάς του ακούστηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός συνήλθε από το κώμα και ο παλμός της καρδιάς του ακούστηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι 40 πόντοι σε 13 λεπτά, το "Smallball" του Σφαιρόπουλου, ο εντυπωσιακός Πρίντεζης και η ζωή μετά το πικ-εν-ρολ.

Ο Ολυμπιακός ήταν σε κώμα εδώ και τρεις αγωνιστικές, αλλά κόντρα στην Χίμκι, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, από το 25' και μετά, φώναξε "παρών", με τον παλμό της καρδιάς του να χτυπάει δυνατά και να ακούγεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ύστερα από τρεις σερί ήττες, οι Πειραιώτες επέστρεψαν στα θετικά αποτελέσματα, παίρνοντας μία πολύτιμη νίκη ενόψει της συνέχειας, σημειώνοντας μία ακόμη μεγάλη ανατροπή, αποδεικνύοντας πως είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει.

Τα δύο διαφορετικά πρόσωπα

Οι Πειραιώτες παρουσίασαν δύο διαφορετικά πρόσωπα στην αναμέτρηση. Το πρώτο ήταν από το ξεκίνημα του αγώνα μέχρι το 25' και το δεύτερο από το 25' μέχρι και το τέλος της αναμέτρησης. Στο πρώτο ημίχρονο και έως το 25', οι "ερυθρόλευκοι" ακολουθούσαν την Χίμκι, η οποία φρόντιζε να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Οι Ρώσοι έβαζαν μεγάλα σουτ και έβγαζαν καλές άμυνες, σκοράροντας συνεχώς στο ανοιχτό γήπεδο, με τους γηπεδούχους να παρουσιάζουν μία τεράστια αδυναμία στις επιστροφές στην άμυνα.

Η Χίμκι προηγήθηκε με +12 (7-19) μόλις στο 6ο λεπτό της αναμέτρησης, έχοντας σημειώσει τους περισσότερους της πόντους σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, με +11 (27-38) στο 16' και με +12 (44-56) στο 25'. Οι "ερυθρόλευκοι" σε όλο αυτό το διάστημα πλησίαζαν τους Ρώσους, αλλά οι φιλοξενούμενοι συνεχώς ξέφευγαν στο σκορ. Και αυτό γιατί ήταν πιο γρήγοροι στις κινήσεις τους στην επίθεση, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να μην τους προλαβαίνουν. Παράλληλα, αξιοποιούσαν το καλό περιφερειακό τους σουτ (με τον Μόνια να μετρά 4/4 τρίποντα σε εκείνο το σημείο), αλλά και την αποτελεσματικότητα τους στα επιθετικά ριμπάουντ. Έτσι όπως κυλούσε ο ρυθμός του παιχνιδιού, το ματς έμοιαζε πως θα είχε την κατάληξη που είχε η εντός έδρας αναμέτρηση κόντρα στην Μπάμπεργκ. Όμως, ο Ολυμπιακός, είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει.

Ο Ολυμπιακός έκανε ανατροπή, βάζοντας 40 (!) πόντους σε 13 λεπτά

Από το 25' και μετά, ο Ολυμπιακός μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο, βγάζοντας στον αγωνιστικό χώρο την γνώριμη του εικόνα, αλλά και βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του. Αποτέλεσμα; Από το -12 (44-56) του 25' να βρεθεί στο +14 (84-70) του 38'. Δηλαδή, μέσα σε 13 λεπτά, οι "ερυθρόλευκοι" μέτρησαν επί μέρους σκορ 40-14! Οι Πειραιώτες που στο Κάουνας σημείωσαν μόλις 55 πόντους σε 40 λεπτά, έβαλαν 40 (!) μέσα σε 13 λεπτά και 51 στο δεύτερο ημίχρονο. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας επέστρεψαν στις ανατροπές, επιδεικνύοντας την περίφημη αυταπάρνηση τους, δείχνοντας χαρακτήρα και νοοτροπία νικητή στα κρίσιμα. Άρχισαν να πιέζουν περισσότερο στην άμυνα, τόσο σαν σύνολο, όσο και στην προσωπική άμυνα, περιορίζοντας την δράση των παικτών της Χίμκι, οι οποίοι στράφηκαν σε ατομικές και δύσκολες προσπάθειες, δίχως αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός στην 4η περίοδο με το "καλημέρα" πήρε ύστερα από ώρα το προβάδισμα στο σκορ (62-60), με τον Παπαπέτρου να δίνει το... σύνθημα. Κλέψιμο και καλάθι στον αιφνιδιασμό όντας υπό πίεση. Αυτό ήταν. Σήκωσε την σημαία της "επανάστασης" και οι Πειραιώτες από εκείνο το σημείο και μετά επέβαλαν στο απόλυτο τον ρυθμό τους, φτάνοντας εύκολα στην νίκη, μετρώντας επί μέρους σκορ 27-17 στην τελευταία περίοδο.

Από τους 66 στους 89 πόντους και ο ηγέτης Πρίντεζης

Οι "ερυθρόλευκοι", από το 25' και μετά, πήραν μπρος στην επίθεση. Μέχρι και πριν το ματς με την Χίμκι, στο TOP-16 είχαν μέσο όρο 66.3 πόντους και κόντρα στους Ρώσους σημείωσαν 89. Αυτό ήταν και το ζητούμενο στο ματς για τους Πειραιώτες. Να δείξουν βελτίωση στο επιθετικό κομμάτι και η ομάδα "ξεμπούκωσε" στο κομμάτι του σκορ.

Οι Πειραιώτες έβαλαν μεγάλα σουτ, σκόραραν στον αιφνιδιασμό και φυσικά είχαν σε καταπληκτική κατάσταση τον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος έκανε το ματς της ζωής του. Ο υπαρχηγός των "ερυθρολεύκων" ύστερα από τρία παιχνίδια που δεν ήταν ο εαυτός του, έκανε πράγματα και θαύματα στο ΣΕΦ. Τέλειωσε την αναμέτρηση με 30 (!) πόντους, παίρνοντας πρωτοβουλίες στην επίθεση τόσο από το low-post, όσο και από την περιφέρεια (9/13δ, 3/5τρ), μετρώντας ranking "37", σημειώνοντας ρεκόρ καριέρας και στις δύο κατηγορίες. Ήταν πραγματικός ηγέτης, παίρνοντας την ομάδα στις πλάτες του, κρατώντας την ζωντανή στο πρώτο μέρος όπου πέτυχε 16 πόντους. Με αυτόν τον τρόπο έδωσε ένα τέλος στο ντεφορμάρισμα του και φώναξε και πάλι "παρών" στο πιο κρίσιμο ματς της σεζόν για τους Πρωταθλητές Ελλάδας, μέχρι το επόμενο.

Ο παλμός της καρδιάς του ακούστηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το "Smallball" που "καθάρισε" το ματς, η ζωή μετά το "πικ-εν-ρολ" και το τρανζίσιον που είναι στο dna του

Έφερε αποτέλεσμα το "Smalball" που χρησιμοποίησε στην τέταρτη περίοδο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, έχοντας για πεντάδα τους Χάκετ, Τζόνσον-Όντομ, Στρόμπερι, Παπαπέτρου και Πρίντεζη στο "5", με τους Πειραιώτες να γίνονται πιο ευέλικτοι στο παρκέ, καταφέρνοντας με αυτό το σχήμα να πάρουν και διαφορά στο σκορ από την Χίμκι.

Ο Ολυμπιακός βρήκε ρυθμό από την άμυνα του, αλλά παρουσίασε βελτίωση και στο επιθετικό κομμάτι. Και κυρίως μπόρεσε να σκοράρει αρκετούς πόντους έχοντας σημειώσει ελάχιστους μέσω από "πικ-εν-ρολ". Όλα αυτά τα χρόνια η συγκεκριμένη συνεργασία αποτέλεσε τον βασικό τρόπο ανάπτυξης των "ερυθρολεύκων", αλλά είναι ξεκάθαρο πως η ομάδα δεν μπορεί να βασίζεται πλέον σε τόσο μεγάλο βαθμό στην συγκεκριμένη επίθεση. Τόσο γιατί δεν μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική όπως κάποτε, όσο και επειδή όλοι οι αντίπαλοι έχουν μάθει το "κόλπο", με αποτέλεσμα να ξέρουν να σταματούν τα "ερυθρόλευκα πικ-εν-ρολ" κάνοντας δύσκολη κυρίως την ζωή του Βασίλη Σπανούλη. Και είναι ξεκάθαρο πως η ομάδα πρέπει να βρει και άλλους τρόπους να επιτίθεται, πέρα από τα "πικ-εν-ρολ", όσον αφορά πάντα το σετ-παιχνίδι. Οι Πειραιώτες πρέπει να βρουν και άλλους τρόπους ανάπτυξης ώστε να μην γίνονται μονοδιάστατοι και προβλέψιμοι.

Η συγκεκριμένη ομάδα του Ολυμπιακού επιβάλλεται να τρέχει περισσότερο, περισσότερο σε σχέση και με πέρσι, επιδιώκοντας το σκορ σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Τόσο επειδή το γρήγορο τρανζίσιον παιχνίδι βρίσκεται στο dna αυτής της ομάδας, όσο και γιατί το ρόστερ είναι διαμορφωμένο με παίκτες που μπορούν να λειτουργήσουν εξαιρετικά στο ανοιχτό γήπεδο, όπως οι Στρόμπερι, Χάκετ, αλλά και ο Παπαπέτρου, ο οποίος πλέον έχει ενεργό ρόλο στο "4" πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη. Η ομάδα έχει τους παίκτες που μπορούν να χτυπήσουν τον αντίπαλο στην ταχύτητα και στην ενέργεια.

Με μισή προπόνηση ο συγκλονιστικός Χάκετ

Ήταν πολύτιμη η παρουσία του Ντάνιελ Χάκετ και συγκλονιστική η προσφορά του αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις ανάρρωσε από τον τραυματισμό του, έχοντας κάνει μισή προπόνηση με την ομάδα πριν τον αγώνα με την Χίμκι. Τέλειωσε το ματς μετρώντας 14 πόντους και 3 ασίστ και όσο διάστημα ήταν στο παρκέ, η απόδοση του ήταν μόνο θετική για τον Ολυμπιακό, δίνοντας λύσεις σε άμυνα, δημιουργία και επίθεση. Το +/- του Χάκετ στο ματς ήταν +27 (!) και αυτό αποτελεί τρανή απόδειξη της τεράστιας θετικής επιρροής του στην αναμέτρηση.

Το πάθος με το οποίο αγωνίζεται και η εκφραστικότητα του, αποτελούν στοιχεία που τον κάνουν να έχει ταιριάξει με την ψυχοσύνθεση της ομάδας του Ολυμπιακού. Σημαντική η προσφορά των Παπαπέτρου και Στρόμπερι στο κομμάτι της ενέργειας, καθώς έδωσαν πολλές μάχες και στις δύο πλευρές του παρκέ, έκανε σπουδαία δουλειά κοντά στο καλάθι ο Χάντερ που μέτρησε νταμπλ-νταμπλ με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις και ο Βασίλης Σπανούλης (14π, 6ασ).

Ο Ολυμπιακός έχει στη συνέχεια να δώσει δύο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια στο TOP-16. Αρχικά κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και ύστερα απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Οι Πειραιώτες θα πάνε για την νίκη και στα δύο παιχνίδια αλλά έστω και αν πάρουν ένα "διπλό" θα είναι υπερπολύτιμο ενόψει της συνέχειας. Δεν γίνεται να κάνεις προγνωστικά σε αυτόν τον δύσκολο και απρόβλεπτο όμιλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι "ερυθρόλευκοι" ακόμη κρατούν την τύχη στα χέρια τους.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ