NBA

Ο Ομπάμα αποθέωσε τον Μπιλ Ράσελ: "Ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει να νικάς και να ηγείσαι"

Ο Μπιλ Ράσελ
Ο Μπιλ Ράσελ Ⓒ 2021 JESSICA HILL/ ASSOCIATED PRESS

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ήταν αυτός που μίλησε για την (2η) είσοδο του Μπιλ Ράσελ στο Hall of Fame, αποθεώνοντας την καριέρα και κυρίως την πορεία του θρύλου των Σέλτικς εντός και εκτός παρκέ.

Ο Μπιλ Ράσελ έγραψε ιστορία ως ο πέμπτος άνθρωπος που πλέον βρίσκεται στο Hall of Fame τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, αφού είναι μέλος της κλάσης του 2021. Δεδομένης της σημασίας του λοιπόν για την λίγκα, αλλά και τις ΗΠΑ, δεν γινόταν να μην του ετοιμαστεί κάτι ξεχωριστό. Και τι πιο ξεχωριστό από μία ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα;

Ο άλλοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ - και πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος στην ιστορία της χώρας - μίλησε για την είσοδο του Ράσελ ως προπονητή στο HOF, είχε μπει ως παίκτης και το 1975 - και δεν αμέλησε να τον αποθεώσει, λέγοντας σπουδαία πράγματα για αυτόν.

Αναλυτικά ο Μπαράκ Ομπάμα είπε στην ομιλία του:

"Οι περισσότεροι παίκτες που βάζουν παπούτσια μπάσκετ, δεν καταφέρνουν να μπουν στο ΝΒΑ. Οι περισσότεροι από αυτούς που μπαίνουν στο ΝΒΑ, δεν γίνονται Hall of Famers. Και όσοι γίνονται Hall of Famers, μπαίνουν μόνο μία φορά. Ο Μπιλ Ράσελ όμως δεν είναι ο καθένας.

Ο Μπιλ έχει δει ήδη να τον τιμούν για όσα πετύχει στο γήπεδο, στο NCAA, στο ΝΒΑ. Για αυτό σήμερα ο Μπιλ Ράσελ μπαίνει ως προπονητής, μέντορας και πρωτοπόρος.

Ο Ρεντ Άουερμπαχ ζήτησε στον Μπιλ αν θα πάρει την θέση του. Ήταν ασυνήθιστο αίτημα, αφού ο Μπιλ ήταν ήδη ο σταρ της ομάδας. Αλλά, τελικά αποδέχθηκε την πρόσκληση. "Τουλάχιστον θα παίζω για έναν προπονητή που συμπαθώ" είχε πει τότε.

Ο Μπιλ Ράσελ ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει να νικάς και να ηγείσαι, κάτι που ισχύει εντός και εκτός παρκέ. Όπως του είχα πει όταν του έδωσα το μετάλλιο της ελευθερίας, είναι ένας άνθρωπος που ήταν σε πορείες με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και στάθηκε στο πλευρό του Μοχάμεντ Άλι. Άντεξε προσβολές και βανδαλισμούς, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να μιλάει.

Όταν μία καφετέρια στο Κεντάκι αρνήθηκε να δώσει καφέ σε αφροαμερικανούς, ο Μπιλ έπεισε τους συμπαίκτες του να κάνουν μποϊκοτάζ στον αγώνα σε εκείνη την περιοχή. Για αυτό δεν θα μπορούσα να αισθανθώ μεγαλύτερη τιμή για να γιορτάσω για τον Μπιλ Ράσελ για τον τρόπο που έπαιξε, προπόνησε, ηγήθηκε και έζησε την ζωή του. Γιατί όσο ψηλός και να είναι, το παράδειγμά του και η υστεροφημία του είναι ακόμα πιο ψηλά. Συγχαρητήρια Μπιλ Ράσελ και καλώς ήρθες, ξανά, στο Hall of Fame",

TAGS NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ