ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Νίκολα Κάλινιτς στο SPORT24: "Ίσως υπήρχαν στο μυαλό μας οι περσινές ήττες από τον Ολυμπιακό, εκεί γύρισε το παιχνίδι"

Ο Νίκολα Κάλινιτς στο SPORT24: "Ίσως υπήρχαν στο μυαλό μας οι περσινές ήττες από τον Ολυμπιακό, εκεί γύρισε το παιχνίδι"
LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Το προβάδισμα 15 πόντων που χάθηκε, η διαρκής προσπάθεια, το σημείο που γύρισε το ματς με τον Ολυμπιακό υπέρ της Μπαρτσελόνα, ο Ρότζερ Γκριμάου, οι προσθήκες που έκαναν οι Μπλαουγκράνα, οι προσδοκίες του κόσμου και η προοπτική της κατάκτησης της EuroLeague. Ο Νίκολα Κάλινιτς μίλησε στο SPORT24 μετά τη νίκη των Καταλανών στο ΣΕΦ.

Μετά από ένα πολύ έντονο παιχνίδι, γεμάτο εναλλαγές συναισθημάτων και εναλλαγές στο προβάδισμα, η Μπαρτσελόνα κατάφερε να πάρει ένα πολύ σημαντικό διπλό κόντρα στον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της EuroLeague.

Ο Νίκολα Κάλινιτς, που έβαλε και αυτός το λιθαράκι του για την νίκη, μένοντας στο παρκέ για 26'56" (σσ. δεύτερος σε χρόνο συμμετοχής πίσω από τα 28' που αγωνίστηκε ο Νίκολας Λαπροβίτολα) και μετρώντας 8 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, μίλησε στο SPORT24 για τον τρόπο με τον οποίο ήρθε το θετικό αποτέλεσμα, για τον καινούργιο προπονητή των Μπλαουγκράνα, αλλά και για τους τέσσερις νέους του συμπαίκτες.

Ο Σέρβος φόργουρντ αναφέρθηκε ακόμα στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την άποψη του κόσμου για τη δυναμική της ομάδας, αλλά και για τις περσινές ήττες από τους ερυθρόλευκους.

Κλείσατε το ματς με εντυπωσιακό τρόπο και καταφέρατε να πάρετε μία σπουδαία εκτός έδρας νίκη. Πώς αισθάνεσαι για αυτό;

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την νίκη. Δεν σταματήσαμε ποτέ να παίζουμε. Πέντε λεπτά είναι πάρα πολύς χρόνος. Συνεχίσαμε να παίζουμε, να παλεύουμε σκληρά. Πρέπει να προσπαθείς να κάνεις κάτι καλό, να προσπαθείς να κερδίσεις. Πέντε λεπτά πριν το τέλος χάναμε με 7 πόντους. Μετά νομίζω βάλαμε ένα τρίποντο και πετύχαμε ένα εύκολο lay-up (σσ. με σκόρερ τους Σατοράνσκι και Λαπροβίτολα) και εκεί γύρισε το ματς".

Βρεθήκατε να προηγείστε μέχρι και με 15 πόντους (20-35 στο 14'΄), όμως δεν καταφέρατε να διατηρήσετε αυτή τη διαφορά. Σας ανησυχεί καθόλου αυτό είναι πολύ νωρίς για να παίζετε με την ίδια ένταση και συνέπεια για 40 λεπτα;

"Ναι όντως μας ανησυχεί λίγο αυτό. Ξέραμε, βέβαια, ότι ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει δυναμικά στο ματς, ότι θα έχει με το μέρος του τον κόσμο και ότι οι διαιτητές δεν θα σφυρίξουν όλα τα φάουλ. Οπισθοχωρήσαμε λίγο. Δεν καταφέραμε να βρούμε τις πάσες που θέλαμε σε όλες τις κατοχές. Κάναμε και αρκετά λάθη. Αυτά οδήγησαν στο να χάσουμε το προβάδισμα.

Ανταποκριθήκαμε όμως και κερδίσαμε το ματς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στο τέλος της ημέρας. Όπως παρατηρήσατε κι εσείς είναι όντως κακό που χάσαμε αυτή τη διαφορά, όμως είναι καλό το ότι δεν παραιτηθήκαμε και τελικά καταφέραμε να ανατρέξουμε ξανά το σκηνικό".

Είναι μία νίκη - δήλωση αυτή, με τον τρόπο που τελικά ήρθε;

"Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι είναι μία νίκη - δήλωση, αλλά πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτή. Έχουμε χάσει ήδη δύο φορές από τη Ρεάλ Μαδρίτης (σσ. μία στο Super Cup και μία στο ισπανικό πρωτάθλημα). Είναι η πρωταθλήτρια της EuroLeague, αλλά δεν είναι καλές για εμάς αυτές οι ήττες.

Σε αρκετά σημεία του αγώνα με τον Ολυμπιακό φάνηκε ότι υπάρχουν πράγματα πάνω στα οποία πρέπει να δουλέψουμε, αλλά είναι θετικό ότι βρήκαμε τρόπο να επιστρέψουμε και να κερδίσουμε. Πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτό".

Πέρσι η Μπαρτσελόνα έχασε εντός και εκτός έδρας από τον Ολυμπιακό. Υπήρχε αυτό καθόλου στο πίσω μέρος του μυαλού σας;

"Ίσως ναι. Σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει πολλές φορές συνεχόμενα από την ίδια ομάδα. Πιθανότατα να υπήρχε κάπου στο βάθος, όχι πολύ όμως, γιατί είναι τόσα πολλά τα παιχνίδια που δίνουμε, που είναι δύσκολο να θυμάσαι ποια έχεις κερδίσει και ποια έχεις χάσει".

Κατά πόσο έχετε προσαρμοστεί στη φιλοσοφία του νέου σας προπονητή, του Ρότζερ Γκριμάου;

"Ακόμα βρισκόμαστε σε διαδικασία προσαρμογής. Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες και κάποιες διαφορές (σσ. συγκριτικά με τον τρόπο που λειτουργούσε ο Γιασικεβίτσιους). Έχουν προστεθεί και κάποιοι νέοι πάικτες. Προσπαθούμε να υιοθετήσουμε τη φιλοσοφία του όσο πιο γρήγορα γίνεται. Παιχνίδι με το παιχνίδι ωριμάζουμε ως ομάδα και καταλαβαίνουμε πιο εύκολα τι ζητάει από εμάς σε κάθε κατάσταση. Νομίζω πως όσο περνάει ο καιρός θα γινόμαστε όλο και καλύτεροι".

Το καλοκαίρι έγιναν τέσσερις προσθήκες. Οι Ερνανγκόμεθ και Πάρκερ ήρθαν από το NBA, ενώ οι Πάρα και Μπριθουέλα μετακόμισαν από άλλες ισπανικές ομάδες στην Μπαρτσελόνα. Κανείς από αυτούς δεν είχε εμπειρία στην EuroLeague. Πώς είναι μέχρι στιγμής η προσαρμογή τους;

"Όπως είπατε δεν έχουν εμπειρία σε αυτό το επίπεδο, οπότε θα χρειαστούν λίγο χρόνο. Είναι όλοι πολύ καλοί παίκτες και νομίζω πως θα προσφέρουν πολλά στην ομάδα. Είναι και πολύ καλά παιδιά εκτός από παίκτες. Παίζουν ήδη καλά, αλλά σε μερικούς μήνες θα μπορούν να μας βοηθήσουν ακόμα περισσότερο.

Χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στα διαιτητικά κριτήρια, στη δυναμική που έχουν κάποιες έδρες. Η EuroLeague είναι διαφορετική από το NBA και την ACB, οπότε είναι λογικό να χρειάζονται χρόνο".

Τα προηγούμενα χρονιά πολλοί ήταν εκείνοι που έχρηζαν την Μπαρτσελόνα από τα φαβορί για τον τίτλο στην EuroLeague. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ίσως και κάποιοι να σας έχουν υποτιμήσει. Πώς το εκλαμβάνετε εσείς αυτό; Σας πεισμώνει ή μήπως σας αφαιρεί την πίεση;

"Τίποτα από τα δύο. Ούτε τα προηγούμενα χρόνια νιώθαμε ότι υπάρχει κάποιο βάρος, ούτε τώρα νιώθουμε κάτι (σσ. για το πως μας βλέπουν οι άλλοι). Είναι απλά μπάσκετ. Πολλές φορές οι άλλοι προσπαθούν να σου ασκήσουν πίεση, όμως μιλάμε για μπάσκετ, απολαμβάνουμε απλά το παιχνίδι. Θα προσπαθήσουμε να τελειώσουμε τη σεζόν όσο καλύτερα μπορούμε. Έχουμε την ποιότητα.

Προφανώς ακόμα δεν βρισκόμαστε εκεί που πρέπει (σσ. αγωνιστικά). Για την ώρα είμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που απαιτείται για να γίνουμε πρωταθλητές στην EuroLeague, αλλά νομίζω ότι έχουμε το potential με τις προσθήκες που έγιναν. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό, στους αμυντικούς και στους επιθετικούς κανόνες, ώστε να γινόμαστε όλο και καλύτερη ομάδα".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ