ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Μάικ Μπατίστ στο SPORT24: "Η κλωτσιά στην μπάλα που με λύτρωσε"

Ο Μάικ Μπατίστ
Ο Μάικ Μπατίστ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παναθηναϊκός AKTOR υποδέχεται τη Μακαμπί στο κρισιμότερο ματς της τελευταίας δωδεκαετίας και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει στην κολασμένη σειρά του 2012, με... υποβολέα στη διήγηση τον Μάικ Μπατίστ.

Όλα μαζεμένα τού έπεσαν του Παναθηναϊκού AKTOR, ούτε παραγγελία, διάβολε, να τα είχε κάνει! Αυτή, όντως είναι μια σύμπτωση συμπτωματικών συμπτώσεων, όπως είχε πει κάποτε και ο Στιβ Γιατζόγλου!

Από πού να τις πιάσω αυτές τις συμπτώσεις και τις συγκυρίες και πού να τις αφήσω ενόψει του αποψινού Game 5 με την Μακάμπι (21:15, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24), χώρια που μπορεί να μου ξεφεύγουν κιόλας κάποιες, οπότε μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν κιόλας οι αίσιοι οιωνοί...

Οι δαίμονες των 12 ετών

Έχουμε και λέμε λοιπόν...

  • Οι Σέλτικς και οι Λέικερς της Ευρώπης ξαναπαίζουν ένα εκ προοιμίου κολασμένο Game 5, όπως είχε συμβεί και στις 5 Απριλίου του 2012 πάλι στο ΟΑΚΑ, όπου οι Πράσινοι επιβλήθηκαν με 86-85 και γράπωσαν την πρόκριση στο FinalFourτης Κωνσταντινούπολης.

  • Στα δώδεκα χρόνια που πέρασαν ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να ξαναταξιδέψει στην ελίτ και ίσως τώρα έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να ξορκίσει τους δαίμονες οι οποίοι τον κατατρύχουν από τότε.

Ο Γόρδιος δεσμός του Διαμαντίδη

  • Η τωρινή σειρά των playoffs εξελίσσεται ακριβώς όπως και εκείνη του 2012, στην οποία οι Πράσινοι είχαν πάλι το πλεονέκτημα έδρας και σημαδεύθηκε από δυο breaks: 1-0 (93-73), 1-1 (92-94 στην παράταση με το τρίποντο του Κιθ Λάνγκφορντ και τη βολή του Ντέιβιντ Μπλου) 1-2 (62-65) 2-2 (78-69 με το break στο Τελ Αβίβ) και 3-2 στον πέμπτο αγώνα (σκορ 86-85) με τον Γόρδιο δεσμό να κόβεται -και όχι απλώς να λύεται- από τα χέρια του Δημήτρη Διαμαντίδη με μία ελεύθερη βολή και ένα κλέψιμο στα τελευταία πέντε δευτερόλεπτα!

  • Τότε ο Διαμαντίδης «έγραψε» 25 πόντους (2/3δ., 2.6τρ., 15/18β.), έξι ριμπάουντ, τρεις ασίστ, δυο κλεψίματα και μία τάπα και άφησε το ανεξίτηλο αποτύπωμα του ως ο αγγελιαφόρος, ο φυσικός αυτουργός και ο ήρωας της πρόκρισης , ενώ ο αποψινός αγώνας διεξάγεται μια ημέρα μετά τα χθεσινά 44α γενέθλια του!

Τα γενέθλια και το τέταρτο αστέρι

  • Σαν χθες (6/5) το 2007, ανήμερα τα γενέθλια του Διαμαντίδη, σε έναν από τους συγκλονιστικότερους και πιο φαντασμαγορικούς τελικούς στα χρονικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ο Παναθηναϊκός έριξε στο κανναβάτσο του ΟΑΚΑ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91 και έραψε το τέταρτο από τα έξι αστέρια στην πλουμιστή στολή του.

  • Σαν αύριο, στις 8 Μαΐου του 2011 οι Πράσινοι ανέβηκαν στο θρόνο για έκτη φορά, νικώντας στον τελικό του Final Fourτης Βαρκελώνης, όχι όποιον κι όποιον αντίπαλο, αλλά αυτόν που στέκεται και απόψε μπροστά τους: τη Μακαμπί ντε!

Κράμερ εναντίον Κράμερ

  • Στον πάγκο της ισραηλινής ομάδας επίσης δεν βρίσκεται όποιος κι όποιος, αλλά ο Οντεντ Κάτας που σε έναν ρόλο «Κράμερ εναντίον Κράμερ» οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του δεύτερου τίτλου του, το 2000 στην Πυλαία απέναντι όχι σ’ όποιον κι όποιον αντίπαλο, αλλά στη Μακαμπί της οποίας δεν υπήρξε γέννημα θρέμμα, αλλά έβγαλε τη φανέλα της το 1999 για να ντυθεί στα πράσινα και εντέλει ο βασιλεύς των Ιουδαίων έγινε και βασιλεύς των Αθηναίων!

  • Είκοσι χρόνια μετά την ένδοξη θητεία και το άδοξο φινάλε του στον Παναθηναϊκό, ο πάντοτε αγέλαστος, ανέκφραστος και φαινομενικά... αναίσθητος Κάτας ξαναγύρισε στον Παναθηναϊκό (Ιανουάριος 2021) ως προπονητής για να διαδεχθεί τον Γιώργο Βόβορα μετά την ήττα στο Λαύριο, αλλά δεν μακροημέρευσε και πέντε μήνες αργότερα (Ιούνιος 2021) αποχώρησε παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Δημήτρη Πρίφτη.

Η ζώνη προσαρμογής και το ελληναριό

  • Όντας επηρεασμένος από τον Ντέιβιντ Μπλατ ο Κάτας χρησιμοποιεί κατά κόρον την άμυνα που αποτελούσε τον θυρεό της στρατηγικής του πρώην προπονητή του Άρεως και του Ολυμπιακού: τη ζώνη προσαρμογής (match-up) την οποία (ο Κάτας) εφάρμοζε συχνά και κατά τη βραχύβια θητεία του στον Παναθηναϊκό.

  • Στο πλάι του λεγάμενου στον πάγκο των επίσης εξάκις πρωταθλητών Ισραηλινών κάθεται ο Ισπανός Γιόσεπ Μπεροκάλ, συνεργάτης του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στον πράσινο πάγκο κατά τη σεζόν 2014-15.

  • Επίσης στο ρόστερ της Μακαμπί βρίσκονται ο Γουέιντ Μπάλντγουϊν που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού κατά τη σεζόν 2019-20, ο γιος του Ντέιβιντ Μπλατ, Ταμίρ Μπλατ, ο Αϊτζακ Κοέν (Άρης, 2015-16) και ο Τζέιμς Γουέμπ (Λάρισα, 2020-21).

Το διπλό στερητικό σύνδρομο, ο Παπαλουκάς και ο Σχορτσανίτης

  • Αμφότερες οι ομάδες έχουν στο παλμαρέ τους από έξι τρόπαια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, ωστόσο υποφέρουν τα τελευταία χρόνια από το... στερητικό σύνδρομο καθώς ο μεν Παναθηναϊκός συμμετείχε για τελευταία φορά στο FinalFour το 2012 στην Κωνσταντινούπολη, η δε Μακαμπί το 2014 στο Μιλάνο όπου ανέβηκε κιόλας στον θρόνο.
  • Στην επική σειρά του 2012 η Μακαμπί είχε στον πάγκο της τον Μπλατ, ενώ το ρόστερ της κοσμούσαν δυο Έλληνες παίκτες: ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ο οποίος το 2014 απόλαυσε το νέκταρ του τίτλου της EuroLeague. Επίσης τη φανέλα της ισραηλινής ομάδας φορούσαν άλλοι τρεις παίκτες οι οποίοι έχουν θητεύσει στην Ελλάδα: ο Ντέβιν Σμιθ (Πανελλήνιος, 2009-10), ο Σον Τζέιμς (Ολυμπιακός, 2015-16) και ο Κιθ Λάνγκφορντ (Παναθηναϊκός 2018-19, ΑΕΚ 2019-2021),
  • Στον συναρπαστικό πέμπτο αγώνα του 2012 οι εξέδρες του ΟΑΚΑ ήταν πήχτρα στον κόσμο, αλλά προφανώς σήμερα το γήπεδο θα είναι πιο τιγκαρισμένο από κάθε άλλη φορά!

Έφαγε η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι

Eκείνο το βράδυ της 5ης Απριλίου του 2012 που οι δυο ομάδες διεκδίκησαν το λάφυρο της πρόκρισης όντως έφαγε η μύγα σίδερο και το όντως έφαγε η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι!

Επτά δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του θρίλερ ο Γκάι Πνίνι, ο οποίος τώρα βρίσκεται στο πλάι του Κάτας ως ασίσταντ κόουτς ευστόχησε σε δυο βολές και ισοφάρισε σε 85-85, με τον Ζέικο Ομπράντοβιτς να καλεί τάιμ άουτ για να σχεδιάσει την τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού.

Στα 5’’ ο Ρίτσαρντ Χέντριξ ανέκοψε με φάουλ τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος έβαλε την πρώτη βολή για το 86-85 και αστόχησε στη δεύτερη.

Ο από μηχανής... Μήτσος

Ο Ταλ Μπουρστέιν πήρε το αμυντικό ριμπάουντ, αλλά τότε επενέβη ως από μηχανής Θεός ο Διαμαντίδης ο οποίος του έκλεψε την μπάλα και κλείδωσε τη νίκη των Πράσινων και τη δια πυρός και σιδήρου πρόκριση τους στο Final Four.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων σε αυτό το δραματικό ματς:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Περπέρογλου 9, Μάριτς 5, Μπατίστ 8-5-1-1, Λόγκαν 4, Σάτο 1, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 25-6-3-2-1, Βουγιούκας 8, Καλάθης 4, Σμιθ 2, Καϊμακόγλου 5, Γιασικέβιτσους 13-3-3

ΜΑΚΑΜΠΙ: Παπαλουκάς, Χέντριξ 8, Σμιθ 9, Μπλου 14, Ελιγιάου 4, Μάλετ, Πνίνι 9, Μπουρστέιν 10, Οχαγιόν 10, Τζέιμς 2, Σχορτσανίτης 8, Λάνγκφορντ 11-2-5-1

Η Ταού, το ματσάρισμα και το ξαλάφρωμα του Μπατίστ

Εκείνη σειρά έχει χαρακωθεί ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη και δη στο μυαλό και την καρδιά των πρωταγωνιστών του, κάποιοι εκ των οποίων μόλις ολοκληρώθηκε ο πέμπτος αγώνας άφησαν τα συναισθήματα τους να δραπετεύσουν από μέσα τους...

Για ποιον κτυπά η καμπάνα;

Μα κυρίως για τον Μάικ Μπατίστ ο οποίος με το που ακούσθηκε η κόρνα της λήξης μιμήθηκε τον... Θοδωρή Παπαλουκά που είχε παλαιόθεν αυτό το συνήθειο και κλώτσησε την μπάλα στην εξέδρα!

«Αισθανόμουν την ανάγκη να ξαλαφρώσω» μού είπε χθες που του ζήτησα να ανακαλέσει τις αναμνήσεις του από τότε...

«Εμείς είχαμε κατακτήσει τρία τρόπαια, αλλά η σειρά του 2012 με τη Μακάμπι ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες και μας έφερε στο μυαλό εκείνη του 2006 με την Ταού, που μας είχε ματσάρει πολύ αποτελεσματικά. Το ίδιο κατάφερε και η Μακαμπί η οποία μας έβαλε σε μια κατάσταση αμηχανίας...» εξηγεί ο μακροβιότερος και πιστότερος σε μια ομάδα, ξένος παίκτης στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Η εκδίκηση για τον τελικό του 2011

Το 2007 καθ’ οδόν προς τον θρόνο ο Παναθηναϊκός είχε αποκλείσει τη Ντινάμο Μόσχας με 2-0, το 2009 την Μοντεπάσκι Σιένα με 3-1 και το 2011 την Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας στα τέσσερα ματς.

«Και τις τρεις φορές ακόμη κι όταν η Σιένα μας νίκησε στο ΟΑΚΑ, νιώθαμε ότι υπερείχαμε και τολμώ να πω ότι ήμασταν αρκετά σίγουροι ότι θα προκριθούμε αλλά με τη Μακαμπί τα πράγματα ζορίστηκαν, έστω κι αν της ρίξαμε 20 πόντους στον πρώτο αγώνα. Συν τοις άλλοις καταλαβαίναμε ότι οι Ισραηλινοί ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για την ήττα τους από εμάς στον τελικό του Final Four, την προηγούμενη χρονιά στη Βαρκελώνη» συνεχίζει ο Μπατίστ.

Αποστολή αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ

«Καταλαβαίναμε ότι αυτή η ομάδα λόγω και του στιλ της ήταν επικίνδυνη και όταν χάσαμε το μειονέκτημα έδρας και βρεθήκαμε πίσω με 2-1, πήγαμε σε μια αποστολή αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ όπου νικήσαμε και ξαναφέραμε τη σειρά στην Αθήνα για να πάρουμε την πρόκριση στο σπίτι μας, μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ».

Ανατρέχοντας στον πέμπτο και καθοριστικό αγώνα ο νυν ασίσταντ κόουτς των Τορόντο Ράπτορς (ο οποίος παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τα πρώτα δυο ματς της τρέχουσας σειράς στο ΟΑΚΑ) τονίζει:

«Στο πέμπτο ματς ακόμη κι όταν προηγηθήκαμε με διψήφιες διαφορές, με δώδεκα πόντους εάν θυμάμαι καλά, η Μακαμπί δεν τα παράτησε, μας πίεσε πολύ και μας έφερε στα όρια μας. Προσπάθησαν να κλέψουν τη νίκη στα τελευταία δευτερόλεπτα, αλλά ευτυχώς αντέξαμε».

Το βάρος, η λύτρωση και η κλωτσιά της μπάλας

Ο Μπατίστ δεν ξεχνά ποτέ εκείνο το βράδυ και εξηγεί το γιατί: «Είναι ένα από τα πιο έντονα και αλησμόνητα ματς που έχω παίξει στη ζωή μου, αφενός επειδή βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τη Μακαμπί πέντε φορές μέσα σε δυο εβδομάδες και αφετέρου διότι υπήρχε κρίσιμο και σπουδαίο διακύβευμα, αυτό της πρόκρισης στο Final Four και της ευκαιρίας να υπερασπισθούμε τον τίτλο μας. Όλοι μας νιώθαμε ότι κουβαλάγαμε ένα μεγάλο βάρος που ευτυχώς το αποσείσαμε έστω κι αν ζοριστήκαμε πολύ. Ελπίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα».

Όταν έληξε το ματς ο Αμερικανός σέντερ από μπασκετμπολίστας έγινε ποδοσφαιριστής!

«Πνιγόμουν -και δεν ήμουν ο μόνος- από την πίεση και όταν είδα μπροστά μου την μπάλα, της έδωσα μια κλωτσιά και την έστειλα στις εξέδρες. Εκείνη τη στιγμή ήθελα να πετάξω όλη αυτή την ένταση, να βγάλω τα συναισθήματα μου και να νιώσω τη χαρά, την ανακούφιση και τη λύτρωση».

Οι πόθοι, οι καημοί και το «Η ταν ή επί τας»

Από τότε πέρασαν κιόλας 12 χρόνια που για τους Πράσινους έγιναν... πέτρινα και απόψε φιλοδοξούν να ξεκλειδώσουν την πόρτα που οδηγεί στο FinalFour και να ξαναζωντανέψουν τους ταριχευμένους πόθους και καημούς τους!

Οι δυο ομάδες αναμετρώνται απόψε στον υπέρ πάντων αγώνα, που αποτελεί ένθεν και ένθεν την επιτομή του «Η ταν ή επί τας», όπως πρόσταζαν με αυστηρό τόνο οι Σπαρτιάτισσες μανάδες τους νεαρούς βλαστούς τους στο φευγιό για τον πόλεμο!

Ο Παναθηναϊκός και η Μακαμπί αναμετρώνται για 54η φορά στα χρονικά με τους «Τσαρόβ» να πλειοδοτούν στις νίκες με σκορ 28-25 σε ένα γαϊτανάκι στο οποίο ασφαλώς ξεχωρίζουν οι τελικοί του 2000 στην Πυλαία (Παναθηναϊκός-Μακάμπι 73-67), του 2001 στο Παρίσι (67-81) και του 2011 στη Βαρκελώνη (78-70), οι ημιτελικοί του 2002 στην Μπολόνια (83-75) και του 2005 στη Μόσχα (82-91) και η συγκλονιστική σειρά των playoffs του 2012 (σκορ 3-2) που επίσης κρίθηκε στον πέμπτο αγώνα, πάλι στο ΟΑΚΑ!

Ουαί τοις ηττημένοις!

Η αποψινή παρτίδα είναι όλα τα λεφτά, διότι οδηγεί από το Μαρούσι στο Βερολίνο και όπως λένε οι Αμερικανοί σε τέτοιες περιπτώσεις, «Τhe winner takes it all».

Όσο γι’ αυτούς που θα πέσουν στο πεδίο της μάχης, ισχύει πάντοτε η αποφθεγματική ρήση του αρχηγού των Γαλατών, Βρέννου προς τους Ρωμαίους, οι οποίοι διαφωνούσαν για το σωστό βάρος χρυσού που θα καταβαλλόταν ως λύτρα για την αποχώρηση του στρατού του...

Έριξε το ξίφος και τη ζώνη του πάνω στη ζυγαριά και αναφώνησε «Vaevictis», που σημαίνει ουαί τοις ηττημένοις!

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ