ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Κρις Τζόουνς στο SPORT24: "Ο Παναθηναϊκός δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες, φέτος με ενθουσιάζει"

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Λίγο πριν την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού AKTOR με τη Βαλένθια (23/11, 21:15, Novasports Prime, Match Center στο SPORT24), ο Κρις Τζόουνς μίλησε στο SPORT24 για το αναπάντεχα-για τους άλλους- καλό ξεκίνημα της ισπανικής ομάδας στην EuroLeague, για τον λόγο που παρέμεινε στον σύλλογο, για τους δύο αιώνιους, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι rookies στη διοργάνωση.

Ο περσινός δήμιος του Παναθηναϊκού AKTOR και του Ολυμπιακού, ο Κρις Τζόουνς, επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος ενόψει της αναμέτρησης της 10ης αγωνιστικής της EuroLeague ανάμεσα στη Βαλένθια και την ομάδα του Εργκίν Αταμάν (23/11, 21:15, Novasports Prime, Match Center στο SPORT24).

Το SPORT24 βρέθηκε στο ΟΑΚΑ και μίλησε με τον Αμερικανό γκαρντ λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ της αναμέτρησης, αναφορικά με τη φετινή πορεία της ομάδας του Άλεξ Μουμπρού, που ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά τα βρήκε σκούρα την τελευταία εβδομάδα, για τον Ισπανό τεχνικό και τις φήμες που τον ήθελαν να αποχωρεί από το κλαμπ το καλοκαίρι, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας rookie στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Σε μία πρόσφατη συνέντευξή του ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ μού είπε ότι η Βαλένθια είναι η ομάδα-έκπληξη της σεζόν. Συμφωνείς με αυτό;

"Δεν θα έλεγα ότι συμφωνώ. Στηρίζομαι πάνω στους συμπαίκτες μου και νιώθω ότι έπρεπε να βρισκόμαστε στη θέση που είμαστε (σσ. έχουν ρεκόρ 5-4). Φαντάζομαι ότι για αρκετό κόσμο αποτελεί έκπληξη, γιατί δεν το περίμεναν από εμάς. Είναι κοπλιμέντο και προσβολή την ίδια στιγμή. Θα το πάρω ως κοπλιμέντο όμως γιατί πιστεύω ότι το είπε με καλή πρόθεση. Όπως είπα όμως, εγώ περίμενα αυτή την εικόνα από την ομάδα μας, οπότε δεν με εκπλήσει καθόλου".

Το καλοκαίρι υπήρξαν κάποιες φήμες περί αποχώρησης του κόουτς Μουμπρού. Φοβήθηκες ότι μπορεί όντως να φύγει;

"Λίγο ναι. Έχω πολύ καλή σχέση-σύνδεση με τον κόουτς. Ένας από τους βασικούς λόγους που παρέμεινα στη Βαλένθια ήταν αυτός, οπότε σοκαρίστηκα λίγο όταν το άκουσα αυτό. Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκεται εδώ και είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι κι εγώ εδώ".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Ο Κρις Τζόουνς μιλώντας στη δημοσιογράφο του SPORT24, Βασιλική Καραμούζα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Πώς είναι η κατάσταση στη Βαλένθια φέτος, ποιες είναι οι βλέψεις σας;

"Περιμένω ότι στο τέλος της χρονιάς θα βρισκόμαστε εκεί όπου οι άλλοι δεν περιμένουν ότι θα είμαστε. Έχουμε στόχους και υψηλές προσδοκίες για αυτή την ομάδα. Προσωπικά πιστεύω ότι είμαστε ομάδα για τα playoffs. Αυτός είναι και ο βασικός μας στόχος για την ώρα. Είναι νωρίς ακόμα. Είχαμε τις επιτυχίες μας, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε λίγο ασταθείς. Πιστεύω όμως ότι θα επανέλθουμε και θα δώσουμε στους εαυτούς μας την ευκαιρία να παλέψουν για τα playoffs".

Όντως ξεκινήσατε εντυπωσιακά τη σεζόν, αλλά αυτή τη στιγμή προέρχεστε από τρεις συνεχόμενες ήττες απέναντι στα άλλα μεγάλα ισπανικά κλαμπ (σσ. απέναντι σε Ρεάλ - Μπαρτσελόνα στην EuroLeague και κόντρα στην Μπασκόνια στο πρωτάθλημα). Πώς ανακάμπτεις από ένα κακό σερί;

"Είναι νωρίς, οπότε είναι λογικό. Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε, το παιχνίδι μας. Κάποια πράγματα δεν κύλησαν ευνοϊκά, αλλά παίζουμε στην δεύτερη, τρίτη καλύτερη λίγκα του κόσμου, την ACB και είδατε ότι αυτές οι τρεις ήττες ήρθαν απέναντι σε τρεις καλές ισπανικές ομάδες.

Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, να ακολουθήσουμε όσα ξέρουμε. Βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση γιατί κάναμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτά και να ξαναβρούμε τον δρόμο μας".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Ο Κρις Τζόουνς ποζάροντας για τη συνέντευξή του στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Χρόνο με τον χρόνο παίζεις όλο και καλύτερα. Τι ήταν αυτό που σε δυσκόλεψε περισσότερο στα πρώτα σου βήματα στην EuroLeague; Ακόμα και τώρα βλέπουμε ότι έμπειροι παίκτες που έρχονται από το NBA δεν προσαρμόζονται εύκολα. Οπότε ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες;

"Χμ, οι λεπτομέρειες γύρω από το παιχνίδι. Στην EuroLeague πρέπει να προσέχεις πολύ τις λεπτομέρειες, γίνεται σοβαρό scouting πριν τα παιχνίδια. Είτε προέρχεσαι από πρωταθλήματα χαμηλότερης δυναμικής, είτε προέρχεσαι από το NBA, πρέπει να καταλάβεις τις διαφορές, το spacing, τους κανόνες που ισχύουν με το ζωγραφιστό. Ο χρόνος που αντιδράς πρέπει να είναι πολύ πιο γρήγορος από οπουδήποτε αλλού".

Πέρσι έκρινε το ματς στο ΟΑΚΑ με ένα buzzer-beater τρίποντο. Πώς βλέπεις το αποψινό παιχνίδι;

"Πολλή φασαρία. Η ατμόσφαιρα εδώ είναι πάντα υπέροχη, ειδικά όταν ο Παναθηναϊκός κερδίζει. Ο κόσμος θα είναι σίγουρα εξαιρετικός, αλλά εμείς πρέπει να μπούμε μέσα, να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι, να κάνουμε τα πράγματα που ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε. Πρέπει να μπλοκάρουμε τα υπόλοιπα από το μυαλό μας. Θα είναι σίγουρα μία σκληρή μάχη".

Ποια είναι η εικόνα που έχεις σχηματίσει για τον Παναθηναϊκό μέχρι τώρα;

"Με έχει ενθουσιάσει. Όταν πρωτοήρθα στην EuroLeague, είχα ακούσει πολλά για τον Παναθηναϊκό, αλλά τα προηγούμενα χρόνια δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες και δεν έφταναν στη θέση που θα 'έπρεπε'. Με την έλευση του Αταμάν και όλους αυτούς τους νέους παίκτες ο ενθουσιασμός έχει επιστρέψει. Είναι ωραίο να το βλέπεις".

Πέρσι ήσουν καθοριστικός και στην νίκη της Βαλένθια κόντρα στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με τρεις εύστοχες βολές στο φινάλε. Υπάρχει κάποιο έξτρα κίνητρο όταν παίζεις με τις ελληνικές ομάδες;

"Όχι, όχι, τίποτα τέτοιο (σσ. γέλια). Υπήρξα τυχερός που βρέθηκα σε αυτή τη θέση και στα δύο παιχνίδια. Όπως είπα και πριν έχω πολύ καλή σύνδεση με τον Άλεξ (Μουμπρού). Μου έδωσε την μπάλα στο τέλος αυτών των δύο αγώνων και εγώ είχα την τύχη να ευστοχήσω σε αυτά τα plays".

Ποια είναι πρώτη σου αίσθηση για τον φετινό Ολυμπιακό;

"Θα έλεγα ότι έχω εκπλαγεί λίγο με τον τρόπο που ξεκίνησε τη σεζόν. Όχι απαραίτητα αρνητικά, αλλά έχασαν κάποια παιχνίδια που θα περιμέναμε να έχουν κερδίσει. Είναι νωρίς ακόμα στη σεζόν και είναι μία παρόμοια κατάσταση με τη δική μας. Ξέρω ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν και θα βρουν τα πατήματά τους στη συνέχεια και θα πάρουν αυτά τα παιχνίδια αργότερα".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Ο γκαρντ της Βαλένθια, Κρις Τζόουνς, μιλώντας στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Είδα νωρίτερα ότι χαιρέτησες τον Κάιλ Γκάι. Ποια είναι η σχέση σας;

"Είναι δικός μου άνθρωπος. Παίζαμε πέρσι αντίπαλοι στην Ισπανία και χτίσαμε μία σχέση. Είναι πάρα πολύ καλό παιδί, όμως απόψε είμαστε αντίπαλοι, οπότε θα του μιλήσω μετά το τέλος του αγώνα".

Του έδωσες κάποια συμβουλή για το ξεκίνημά του στην EuroLeague;

"Του εξήγησα ότι είναι διαφορετικά τα πράγματα. Όμως είναι εξαιρετικός παίκτης, μπορεί να προσαρμοστεί, μπορεί να δημιουργήσει τα δικά του σουτ. Όταν έχεις αυτές τις βάσεις και το ταλέντο, χρειάζεται απλά να δίνεις βάση στις λεπτομέρειες".

Αν έπρεπε να προβλέψεις αυτή τη στιγμή τις ομάδες που θα πάνε στο Final Four, ποιες θα έλεγες;

"Θα πω το ίδιο πράγμα που είχα πει και πέρσι όταν με ρώτησαν. Το λέω για να γίνει πραγματικότητα. Η Βαλένθια θα έχει μία από αυτές τις τέσσερις θέσεις. Δεν ξέρω για τις άλλες (σσ. γέλια)".

Κάνε follow το NEO Instagram του SPORT24

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΒΑΛΕΝΘΙΑ EUROLEAGUE LIGA ENDESA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ