BASKETBALL ANALYSIS

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο διέλυσε τους Λέικερς στο “ζωγραφιστό” με attack mode

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στον αγώνα με τους Λέικερς
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στον αγώνα με τους Λέικερς 2021 AP PHOTO/MORRY GASH

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποφάσισε να είναι επιθετικός κόντρα στους Λέικερς, πηγαίνοντας συνέχεια προς το “ζωγραφιστό”. Και από εκεί ξεκίνησε η κυριαρχία του, στον δρόμο για την 47αρα του κόντρα στην ομάδα του Λ.Α. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout.


Ο αγώνας των Μπακς με τους Λέικερς έχει ολοκληρωθεί, το Μιλγουόκι έχει νικήσει με 109-102, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να σταματάει στους 47 πόντους. Ο Γιάννης έκανε δηλώσεις, με πολλούς να στέκονται στην ατάκα του ότι οι συμπαίκτες του τον φωνάζουν πλέον… GQ, λόγω της σχετικής συνέντευξης. Λίγο νωρίτερα όμως είχε πει κάτι που πέρασε στα ψιλά.

Αισθάνομαι ότι στα προηγούμενα παιχνίδια δεν ήμουν όσο επιθετικός ήθελα. Δεν πήγαινα αρκετά στο “ζωγραφιστό”. Καμία φορά, όταν προσπαθείς να βελτιώσεις τις αδυναμίες σου ξεχνάς τα δυνατά σου σημεία”. Αυτή ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο για το παιχνίδι, όταν του ζητήθηκε ένα σχόλιο για την διαστημική εμφάνισή του. Και ήταν μία απάντηση που έλεγε πολλά.

Από "μαζεμένος" σε… attack mode

Στους δύο τελευταίους αγώνες των Μπακς που συμμετείχε ο Γιάννης πριν το παιχνίδι με τους Λέικερς, κόντρα σε Χοκς και Νικς ο Γιάννης, είχε 20.5 πόντους, 10 ριμπάουντ και 7 ασίστ μέσο όρο με μόλις 38.9% στα σουτ σε 36 λεπτά συμμετοχής. Το βασικότερο θέμα του ωστόσο ήταν ότι δεν πήγαινε προς το καλάθι, επιχειρώντας συνολικά 8 σουτ στο “ζωγραφιστό” (!), συν άλλα 6 σουτ στα οποία κέρδισε φάουλ. Ιδού και το σχετικό Shot Chart του:

Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους αγώνες με Νικς και Χοκς
Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους αγώνες με Νικς και Χοκς INSTAT SCOUT

Στον αγώνα των Μπακς με τους Λέικερς ωστόσο εμφανίστηκε ένας άλλος Γιάννης στο παρκέ. Ο… γνωστός Γιάννης, ο οποίος ορμούσε συνεχώς προς το καλάθι. Αποτέλεσμα; Τα 15 από τα 23 σουτ που επιχείρησε ήταν στο “ζωγραφιστό” (συν άλλα 5 σουτ που κέρδισε φάουλ), έχοντας συνολικά 13/15 σουτ στην ρακέτα. Σαφώς και τα 3/4 τρίποντα που πρόσθεσε ως… γαρνιτούρα ήταν κάτι ευχάριστο. Στην πραγματικότητα όμως ήταν αυτά που έκανε όταν πήγαινε προς το καλάθι πο έκαναν την διαφορά, όπως φαίνεται και από το Shot Chart του από τον αγώνα με τους Λέικερς:

Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο κόντρα στους Λέικερς
Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο κόντρα στους Λέικερς INSTAT SCOUT

Post Up (παιχνίδι με πλάτη): 8 πόντοι σε 8 κατοχές (1 πόντος ανά κατοχή)

Transition (κατάσταση αιφνιδιασμού): 9 πόντοι σε 6 κατοχές (1.5 πόντοι ανά κατοχή)

Pick and Roll όπου ρόλαρε στο καλάθι: 9 πόντοι σε 5 κατοχές (1.8 πόντοι ανά κατοχή)

Isolation (ένας εναντίον ενός): 7 πόντοι σε 4 κατοχές (1.75 πόντοι ανά κατοχή).

Pick and Roll όπου ήταν χειριστής της μπάλας: 6 πόντοι σε 3 κατοχές (2 πόντοι ανά κατοχή)

Cut (κοψίματα προς το καλάθι): 2 πόντοι σε μία κατοχή (2 πόντοι ανά κατοχή)

Catch and Shoot (Σουτ από στάση): 3 πόντοι σε 1 κατοχή (3 πόντοι ανά κατοχή)

Catch and Drive (διείσδυση έπειτα από άδειασμα αντιπάλου): 1 πόντος σε 1 κατοχή (1 πόντος ανά κατοχή)

Ο Γιάννης είναι στα καλύτερά του όταν επιτίθεται προς το καλάθι και βρίσκεται σε… attack mode. Και αν είναι ο Γιάννης στα καλύτερά του, τότε είναι και οι Μπακς στα καλύτερά τους. Αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές και αποδείχθηκε και κόντρα στους Λέικερς, που μπορεί να είναι σε κακή κατάσταση, αλλά δεν παύει να έριξαν στον “Greek Freak” τρία μεγάλα κορμιά στα πρόσωπα των Άντονι Ντέιβις, Ντουάιτ Χάουαρντ και ΝτιΆντρε Τζόρνταν.

Ήρθε η ώρα να επιτεθούν οι Μπακς

Έπειτα από 15 αγώνες οι Μπακς έχουν ρεκόρ μόλις 7-8. Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να παραταχθούν πλήρεις - και συχνά έλειπαν τα 4/5 της βασικής τους πεντάδας (Χόλιντεϊ, ΝτιΒιντσένζο, Μίντλετον, Λόπεζ) - δεν τους έχει βοηθήσει να βρουν ρυθμό. Ο Χόλιντεϊ και ο Μίντλετον όμως επέστρεψαν πλέον. Είναι έτοιμοι να δώσουν ανάσες στους Μπακς. Και είναι η ώρα να πατήσουν σιγά-σιγά το γκάζι.

Η παρουσία του Μίντλετον είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει χώρους στον Γιάννη. Ο Μίντλετον είναι ένας παίκτης που δημιουργεί καταστάσεις, συνεργάζεται με τον “Greek Freak” και παίρνει μεγάλο βάρος από πάνω του. Όταν βρει ρυθμό τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα για όλους και πρώτα για τον Γιάννη. Έναν Γιάννη που δείχνει ξανά έτοιμος να ανεβάσει ρυθμούς.

Κόντρα στους Λέικερς ο “Greek Freak” έδειξε ξανά την… άγρια πλευρά του, κυριαρχώντας με το επιθετικό στυλ παιχνιδιού του. Θα υπάρξουν και παιχνίδια που δεν θα είναι τόσο ορμητικός. Όπως είπε όμως και ο ίδιος “καμία φορά, όταν προσπαθείς να βελτιώσεις τις αδυναμίες σου ξεχνάς τα δυνατά σου σημεία”. Κόντρα στους Λέικερς ο Γιάννης εστίασε στα δυνατά του σημεία. Όλα τα υπόλοιπα ήταν ιστορία.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ