ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Δημήτρης Ιτούδης στο SPORT24: "Με μπουζούριασαν για χάρη της Εθνικής"

Ο Δημήτρης Ιτούδης στο SPORT24: "Με μπουζούριασαν για χάρη της Εθνικής"
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Δημήτρης Ιτούδης βγάζει τα εσώψυχα του για την Εθνική ομάδα και αποκαλύπτει μια κωμικοτραγική ιστορία που εκτυλίχθηκε πριν από 33 χρόνια στο Ευρωμπάσκετ του Ζάγκρεμπ.

Αργά χθες το βράδυ που άρχισε να κυκλοφορεί η είδηση της ανάληψης της τεχνικής ηγεσία της Εθνικής ομάδας από τον Δημήτρη Ιτούδη, του έστειλα ένα μήνυμα με τα συχαρίκια στο WhatsApp. Μου απάντησε αμέσως όχι μονάχα με τις ευχαριστίες, αλλά και με έξι emojis! Δυο σηκωμένα χέρια, δυο μπράτσα με τα γερά ποντίκια και δυο ελληνικές σημαίες!

Εγώ μάλιστα, άλλο που δεν ήθελα για να βρω την πρώτη ερώτηση που θα του υπέβαλα όταν του τηλεφώνησα για να μου μαρτυρήσει τι νιώθει αυτές τις πρώτες ώρες...

Τα αισθήματα, τα συναισθήματα, αλλά και τη βαθιά ενσυναίσθηση, που εκτός από λέξη της μόδας, αποτελεί και τη δική του πρόκληση σε αυτή την επιχείρηση την οποία αναλαμβάνει με ορόσημο τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024...

-Αλήθεια, όταν ήσουν μικρός περίμενες ποτέ ή είχες διανοηθεί αυτό που συμβαίνει τώρα;

"Όχι βέβαια, ποτέ! Είναι γνωστό ότι εγώ στην αρχή έπαιζα ποδόσφαιρο, αλλά με έδιωξε ο προπονητής μου επειδή είχα μακριά μαλλιά! Ύστερα μπλέχτηκα και αφοσιώθηκα στο μπάσκετ, αλλά δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου ότι θα αναλάβω την Εθνική ομάδα της πατρίδας μου. Είχα δεχθεί δυο προτάσεις τον τελευταίο καιρό, μία πολύ σοβαρή από τους Σλοβένους που με επισκέφθηκαν κιόλας στη Μόσχα και άλλη μία από τους Κροάτες, αλλά έλεγα από μέσα μου πως εάν το πεπρωμένο μου γράφει ότι θα αναλάβω μια εθνική ομάδα, θα ήθελα να είναι η ελληνική. Και να που αξιώνομαι να βιώσω αυτή την εμπειρία και την ύψιστη τιμή".

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η επιρροή από τον Γιαννάκη

-Από ποιον έμαθες τα καθέκαστα;

"Από τον Αντρέι Βατούτιν το βράδυ της Πέμπτης μετά τον αγώνα που παίξαμε με την Πάρμα στη Μόσχα. Μου ανακοίνωσε στο γήπεδο ότι η ΤΣΣΚΑ εγκρίνει την πρόταση της ΕΟΚ, ήδη είχε μιλήσει με τον Βαγγέλη Λιόλιο και να ‘μαστε εδώ".

-Ποια εικόνα από την Εθνική ομάδα σου έρχεται πρώτη στο μυαλό;

"Την παρακολουθούσα πιτσιρικάς πριν από το Ευρωμπάσκετ του 1987, άλλωστε τότε το μπάσκετ είχε επίκεντρο στη Θεσσαλονίκη με τον Άρη και τον ΠΑΟΚ. Μάλιστα πριν από λίγα χρόνια όταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης με κάλεσε να μιλήσω σε ένα σεμινάριο του ΣΕΠ και με ευχαρίστησε για την τιμή, του είπα ότι η ευχαρίστηση και η τιμή προέρχονταν από τη δική μου πλευρά, διότι χωρίς το ξέρει ο "Δράκος' επηρέασε πολύ και σημάδεψε την καριέρα μου και τη ζωή μου".

"Μας μπουζούριασαν στην κλούβα"

-Το 1989 που η Εθνική κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμάσκετ του Ζάγκρεμπ εσύ σπούδαζες και έμενες εκεί, έχοντας αρχίσει κιόλας την καριέρα σου στους πάγκους. Εχεις καμιά εικόνα ή στιγμή που σου μένει αποτυπωμένη από εκείες τις μέρες...

"Αν έχω, λέει; Πώς δεν έχω; Μπορώ να ξεχάσω ότι μαζί με άλλους έντεκα Έλληνες βρέθηκα ξαφνικά σε μια κλούβα της Αστυνομίας και χάσαμε σχεδόν όλο τον τελικό".

- Πλάκα μου κάνεις μάλλον Για ποιο λόγο σας μπουζούριασαν; Μπας και σας έχωσαν και στην ψειρού;

"Όχι απλώς μας κράτησαν μέσα στην κλούβα και μας επέτρεψαν να ξαναμπούμε στο Dom Sportova στα τελευταία πέντε λεπτά. Μας συνέλαβαν επειδή κάποια στιγμή μαζί με τρεις συμφοιτητές μου πήγαμε στην τουαλέτα και νόμιζαν ότι το κάναμε επίτηδες για να δώσουμε τα εισιτήρια μας σε κάποιους που δεν είχαν και να μπουν μέσα. Συνέλαβαν και άλλους επτά για τον ίδιο λόγο και τελικά κατάλαβαν ότι δεν είμαστε απατεώνες, αλλά είχαμε ήδη χάσει το μεγαλύτερο μέρος του τελικού".

"Βλέπαμε τα ματς καθισμένοι χάμω"

-Συνελήφθης λοιπόν για χάρη της Εθνικής, κανονικά δικαιούσαι και μπόνους τώρα που αναλαμβάνεις την τεχνική ηγεσία. Να μείνουμε λίγο στο Ζάγκρεμπ, τι άλλο θυμάσαι;

"Πρώτα απ’ όλα εκεί συνάντησα τον Ιβκοβιτς, μέσω του οποίου αργότερα γνώρισα τον Ομπράντοβιτς και ανέπτυξα μαζί του μια σχέση ζωής. Επίσης είμαι φάτσα κάρτα στις βιντεοκασέτες από τους αγώνες του Ευρωμπάσκετ, διότι καθόμουν χάμω, εννοώ στο παρκέ και φαίνομαι σε πολλές φάσεις που οι ομάδες κινούνται κατά μήκος του αγωνιστικού χώρου. Θυμάμαι ότι τότε ο πατέρας μου αγόρασε μια συσκευή βίντεο και έγραφε από την ΕΡΤ τα ματς".

Ο Ιτούδης έμεινε στο Ζάγκρεμπ από τον Σεπτέμβριο του 1988 μέχρι το 1995, όταν επέστρεψε και έκανε το μεταπτυχιακό του στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, με καθηγητές τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου και τον Κούλη Ταξιλδάρη, ενώ παράλληλα έπιασε δουλειά στο προπονητικό επιτελείο του ΠΑΟΚ και από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι Ιστορία.

Μια Ιστορία η οποία τον φέρνει τώρα στον πάγκο της Εθνικής ομάδας...

Η Εθνική όλων των Ελλήνων και το ραντεβού με τον Γιάννη

-Δεν σου ζητώ σώνει και καλά να συνθηματολογήσεις, αλλά ποια ετικέτα θα έχει η Εθνική του Ιτούδη;

"Πρώτα απ’ όλα η Εθνική είναι η ομάδα όλων των Ελλήνων και όχι η δική μου. Στις Εθνικές ομάδες ο εκάστοτε προπονητής έχει περιορισμένα χρονικά περιθώρια και μικρή ευχέρεια να κάνει δομικές αλλαγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε άπραγοι. Ήδη απόψε θα έχω μια πρώτη online συζήτηση με τα μέλη του επιτελείου, τον Δήμο Ντικούδη και τον Νίκο Ζήση που μάλιστα αύριο ταξιδεύουν στο Μιλγουόκι για παρακολουθήσουν το ματς των Μπακς με τους Μπουλς και να συζητήσουν μαζί του. Θα πάω κι εγώ να τον συναντήσω αργότερα, πιθανότατα μαζί με τον πρόεδρο της ΕΟΚ".

Οι ανθρώπινες σχέσεις, η χημεία και η υπόσχεση μου

-Σε τι θα δώσεις έμφαση;

"Στο ανθρώπινο κομμάτι, διότι οι παίκτες έρχονται στην Εθνική χωρίς να αμείβονται και συν τοις άλλοις χάνουν τις διακοπές τους. Πρέπει λοιπόν να αισθάνονται καλά από ψυχολογικής και πνευματικής πλευράς και αυτό θα επηρεάσει θετικά και το αγωνιστικό μέρος".

-Υπάρχει λέξη-κλειδί σε αυτή την επιχείρηση;

"Ναι, ασφαλώς. Η χημεία. Όλα είναι θέμα χημείας και του πώς δένονται τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους. Η χημεία είναι η εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη για να χτισθεί μια καλή ομάδα με ρόλους και κατεύθυνση. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε μια ομάδα για να παίξει στο Αll-Star Game, αλλά για να πετύχει διακρίσεις".

-Τι υπόσχεσαι εν κατακλείδι;

"Δεν υπόσχομαι αυτή τη στιγμή το μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ, ούτε ότι θα παίζουμε διαστημικό μπάσκετ. Εκείνο που υπόσχομαι είναι ότι η Εθνική θα στηρίζεται στη θετική διάθεση, στο υψηλό κίνητρο και την αίσθηση της ευθύνης. Δεν είμαστε μόνοι μας: Πίσω μας στοιχίζονται 11.000.000 Έλληνες που ζουν στην πατρίδα μας και άλλοι τόσοι οι οποίοι ανήκουν στον ελληνισμό απανταχού της γης".

-Πόσο ζόρικη είναι αυτή η στιγμή κατάσταση στην ΤΣΣΚΑ, που ξαφνικά χάνει τον βασικότερο στόχο της λόγω της αποβολής από την Ευρωλίγκα;

"Η καθημερινότητα μας έχει ανατραπεί δραματικά. Φαντάσου ότι παίξαμε την Πέμπτη με την Πάρμα και θα δώσουμε τον επόμενο αγώνα μας σε 22 ημέρες! Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση με ψυχραιμία και ν α συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας στο γήπεδο. Ευτυχώς έμειναν ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Γουίλ Κλάιμπερν, ενώ ήρθε ο Κάσπερ Γουέαρ και περιμένουμε τον Αλερικ Φρίμαν, που μάλιστα βρίσκεται στην Αθήνα για φυσικοθεραπεία με τον Χρήστο Σκορδή. ώστε να καλύψουμε τα κενά μας για τη συνέχεια της VTB League."

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΕΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ